Srpanj 18, 2025, 16:20:23 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novo-stari 54l  (Posjeta: 3045 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tentakul

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Novo-stari 54l
« u: Ožujak 04, 2016, 13:37:47 poslijepodne »
Pozdrav,

kao mlađi sam imao akvarij, slatkovodne ribice, neonke, guppye i slične nezahtjevne.
Sada razmišljam da kupim akvarij od 54l, ali bi unutra imao nešto malo nesvakidašnje, pa ako može preporuke?
Može i ne mora biti biljni :)

Inače lijep pozdrav svim forumašima

Offline filadendron

• Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Zagreb
  • volim akvarije i ribice
Odg: Novo-stari 54l
« Odgovori #1 u: Ožujak 04, 2016, 15:51:05 poslijepodne »
Dobrodosao!Ljepo je sto si se vratio u svjet akvaristike.U 54l bi mogao sve te ribice koje si imao nekada a mozes i neke tetre,zebrice (njih mozes jer su miroljubive i ne rastu puno,vole se drzat u jatu od 5-6 riba),zivorotke (ako bas hoces uredu,ali one se jako brzo razmnozavaju,posebno guppy a svertovi ipak vole vece akvarije i narastu do 12 cm) mogao bi ancija ili 5-6 coria da ubacis da ti akvarij.Sto se tice biljaka ti sam izaberi mozes neke nezahtjevne poput anubiasa i sl.Plasticne bilke nemoj ubacivat osim ako se neces zazat sa pravima.Ako hoces ubaci i kozice,poput amano kozica,pinokio,...Za njih ti treba dosta zabiljen akvarij sa dosta mahovine.Pozdrav i tebi.
volim ribice

Offline MateoBot

• Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • volim akvarij i želim postati iskusan akvarist
« Odgovori #2 u: Ožujak 05, 2016, 16:45:44 poslijepodne »
Pozdrav! Kao prvo dobrodošao u svijet akvaristike!
Ja ti preporučam da akvarij bude biljni, ako budeš imao plastiku unutra računaj na to da će ti biti jako puno algi i da ćeš plastiku morati prati svaki put kada mijenjaš vodu. Znači uzmi si neke od ne zahtjevnog bilja (limun, anubiasi, ludwigia...), živorotke su često jako dosadne i prebrzo se razmnožavaju. Ja ti preporučam da si napraviš 2 jata tetri ( npr. 2 mužjaka i 4 ženke tetre rosy i 2 mužjaka i 4 ženke tetre udovice), također unutra ubaci po kojeg corya i ancija. Predlažem ti i koju kozicu ako ćeš imati biljni akvarij! Sretno  :)
Uvijek sam spreman pomoći

Offline Aquaboy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
  • Let's get together and feel alright
« Odgovori #3 u: Ožujak 05, 2016, 17:08:51 poslijepodne »
Predlažem da kupiš neki od 100 litara, cijena je tu negdje ako uzimaš rabljeni a puno manje posla i održavanja  :)

Offline filadendron

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 06, 2016, 18:39:16 poslijepodne »
Da bolji je sto veci akvarij jer se lakse odrzava,mnogi pocetnici kupuju kugle od 5l i unutra drze obicno zlatice (ne svi naravno ali vecina njih) i onda se muce oko ciscenja i svega ostalog.
volim ribice

Offline MateoBot

• Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • volim akvarij i želim postati iskusan akvarist
« Odgovori #5 u: Ožujak 06, 2016, 20:05:07 poslijepodne »
Da bolji je sto veci akvarij jer se lakse odrzava,mnogi pocetnici kupuju kugle od 5l i unutra drze obicno zlatice (ne svi naravno ali vecina njih) i onda se muce oko ciscenja i svega ostalog.
Nije tu samo što ga je teško održavat već i te kugle jako loše utjeću na ribu
Uvijek sam spreman pomoći

Offline tentakul

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Ožujak 07, 2016, 08:19:38 prijepodne »
Hvala svima na odgovorima prvo.
Imam doma već taj od 54l sa poklopcem i sa svime pa bi to iskoristio, da se ne bacam u trošak za novi. Iako 100l bi bio prekrasan sigurno.
Ne mislim na plastiku. već na neke egzotičnije ribice kojima možda ne pašu biljke nego vole kamen i pijesak.

Konkretnije mislio sam možda napraviti neki lijepi akvarij sa onim ribicama koje se zavlače u puževe kućice, mislim da tamo ne ide bilje?
Nebi ove standardne ribice iskreno, pokušao bih nešto egzotičnije, šta nije svakodnevno (gupy, moly itd.)

Offline filadendron

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 07, 2016, 10:32:30 prijepodne »
Jest lose utjecu na ribu i jadnica moze osljepit u toj kugli.
volim ribice

Offline NeonAqua13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 25
« Odgovori #8 u: Ožujak 08, 2016, 00:08:10 prijepodne »
Ne mislim na plastiku. već na neke egzotičnije ribice kojima možda ne pašu biljke nego vole kamen i pijesak.

Konkretnije mislio sam možda napraviti neki lijepi akvarij sa onim ribicama koje se zavlače u puževe kućice, mislim da tamo ne ide bilje?
Nebi ove standardne ribice iskreno, pokušao bih nešto egzotičnije, šta nije svakodnevno (gupy, moly itd.)

Vjerojatno mislis na Tanganyiku tzv. shell dwellere. Nisam ih imao ali koliko sam cuo jako su zanimljivi i jedinstvenog ponasanja cak i među ciklidima. U 54l bi mogao jednu vrstu (manju grupu ili par) sa školjkama, malo kamenja iako su školjke najvaznije i moze bez bilja ako hoces.  Par slika s interneta, pitaj dalje ako te zanima

Offline tentakul

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Ožujak 08, 2016, 09:11:19 prijepodne »
E tako nesto :)
Moze li jos nesto osim njih od Tanganyike u 54l? Gdje se mogu kupit navedene ribice i procitat jos o njima?
Uvjete, mozda neke slike akvarija da dobijem inspiraciju. Bavi li se netko sa foruma uzgojem?

Offline Aquaboy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
  • Let's get together and feel alright
« Odgovori #10 u: Ožujak 08, 2016, 15:43:24 poslijepodne »
Zanimljivi patuljci, kućice od puževa se trebaju dobro termički obraditi, i ukloniti sve iz njih samo da znaš ako budeš ih imao... sretno  :)

Offline NeonAqua13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 25
« Odgovori #11 u: Ožujak 08, 2016, 20:45:42 poslijepodne »
Evo za čitanje: http://www.akvarij.net/index.php/slatkovodna-akvaristika-othermenu-43/biotopi/145-mali-mi-je-akvarij-a-hou-afrikance
http://www.akvarij.net/index.php/slatkovodna-akvaristika-othermenu-43/biotopi/659-jezero-tanganjika
http://fish-etc.com/fish/cichlids/the-shell-dwelling-cichlids (jako dobro opisani školjkaši)
Moze li jos nesto osim njih od Tanganyike u 54l?
Od tanganyike sumnjam mozda neki julidochromis manji, neki imaju puzeve jabucare, ancistruse (neki kazu da anc. jede ikru pa nezz) ali bolje neka netko odgovori tko ima iskustva
slike za inspiraciju - ima na forumu puno primjera pa ih potrazi ja cu neke s int.

Offline filadendron

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 09, 2016, 12:02:20 poslijepodne »
Vrlo ljepo.Mozda i kod mene bude takav akvarij.
volim ribice