Srpanj 18, 2025, 22:16:01 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Aq: 60 x 40 x 40, biljni!  (Posjeta: 6168 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline LikssOn

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Aq: 60 x 40 x 40, biljni!
« u: Veljača 26, 2016, 17:20:40 poslijepodne »
Pozdrav. Nekoliko puta krecem u izradu akvarija, uvjek se nesto iskomplikuje. Ovako sam to zamislio i vec sam krenuo realizaciju, pa me zanima misljenje iskusnijih.

1: Komoda ce biti visoka 60, duga 60, siroka 40. Pravit cu je od iverice 1,8mm, pojacat cu je dovoljno sa pregradama, mislim da ce to biti dovoljno da drzi ovaj aq. Ispod aq cu staviti stiropol 1 cm, za svaki slucaj. =xx€

2: Aq je rucne izrade, bruseno staklo, 8mm, momak se bavi s tim dugo i daje garanciju 5 godina, dimenzije 60x40x40. =40€

3: Filte unitrasnji atman at-881, box sa trokomornim sitemom za filtriranje akvarijske vode: bio spuzva karbonska, bio keramika i aktivni ugalj. Integrisana motorna glava - pumpa sa protokom 600lit/h. U box je moguće staviti i grijač. Mogučnost dodavanja zraka u vodu. Dimenzije boxa su 21,50cm - dužina x 6,50cm - širina x 20cm - visina. =25€

4: Podloga sera supstrat - floredepot 4,7kg. Podloga za akvarijum sa aktivnim peletama, bez fosfata i nitrarta. + pjesak (planirao sam: tanji sloj pjeska, pa podloga, pa deblji sloj pjeska) =20€ + 10€ pjesak

5: Glavna svjeta sa ebay, 39w - 5800lm, sa mogucnoscu podesenja jacine. Imat cu i neku varijantu low led, da se nebi naglo palilo/gasilo svjetlo- zbog riba. =30€+

6: Gnojenje sam planirao easy carbo, profito i diy co2 s kvascem- difuzor cu kupiti takodjer na ebay. =5€ dif.

7: Od biljki sam planirao neko nize bilje, mozda cak nesto poput hc- neka tepih biljka, mahovine, anubias i sl... To cu vec skontat. Bit ce neki kamen, panj i sl... =xx€

8: Ribe: razbore, tetre, corydasi Juli, 2 vrste algara, kozice ako mognem naci neke sem red i rill, jabucari... =xx€

Slike s interneta u prilogu:

Sent from my Lead 1i using Tapatalk

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Odg: Aq: 60 x 40 x 40, biljni!
« Odgovori #1 u: Veljača 26, 2016, 17:49:51 poslijepodne »
Fora, isto planiram napraviti akvarij tih ili sličnih dimenzija i naručio sam istu tu rasvjetu s ebay-a :) Jel tvoja već došla, baš me zanima kakva je?

Ono kaj ja tu vidim kao problem je tvoj plan da ideš na biljni akvarij, a ni u podlozi ni u planiranom gnojivu nemaš makroelemente (nitrate, fosfate). To može funkcionirati sa slabijom rasvjetom i malo više riba, ali pod jakom rasvjetom i sa dodavanjem CO2 će ti brzo biljke pokazati da im to fali. Ja bi ili išao sa nekom podlogom koja ima makroelemente (možeš npr. u ovo kaj si planirao dodati nešto zemlje za cvijeće ili humus gujavica) ili nabavi odmah tekuće gnojivo s tim. Najjeftinije ti je kupiti KNO3 i KH2PO4 pa sam mućkati.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline rovkil

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #2 u: Veljača 26, 2016, 18:10:29 poslijepodne »
Moj ti je sličnih dimenzija(60dx45šx40v). Mada danas, nakon par godina što ga imam, nekako žalim što nisam išao na 80x45x45, Ima vremena za to :D.
U mojem ti je JBL Aquabasis plus i gore JBL Manado. ADA mi je bila preskupa, s zemljom mi se više nije dalo zafrkavati a ovaj Manado mi izgleda predobro, prirodno.
Stalak mi je od 25mm iverala(sve tri strane i gornja ploča), izdržalo bi to i puno veće stvari.
U njemu sam imao unutarnji eheim, ali on je ok dok je riblji fond ispod prosjeka. Sad sam na e901 greenline i nakon što se malo uhodao, odličan je.

Neznam kakva će ti biti ova rasvjeta, ali ako smijem predložiti da se možda odlučiš za neki low light akvarij?
Anubiasi, echinodorus i mahovine, plus još ima biljaka koje bi jako dobro rasle pod slabijom rasvjetom.

Ako se odlučiš za jaču rasvjetu i bilje koje to podržava nabavi si gnojiva u prahu. Litra tako zmučkanog gnojiva i po PPS metodi je za tebe oko 500 dana svakodnevnog gnojenja po 2ml dnevno. Minus dani kada si promjenio vodu.

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 26, 2016, 18:15:36 poslijepodne »
Fora, isto planiram napraviti akvarij tih ili sličnih dimenzija i naručio sam istu tu rasvjetu s ebay-a :) Jel tvoja već došla, baš me zanima kakva je?

Ono kaj ja tu vidim kao problem je tvoj plan da ideš na biljni akvarij, a ni u podlozi ni u planiranom gnojivu nemaš makroelemente (nitrate, fosfate). To može funkcionirati sa slabijom rasvjetom i malo više riba, ali pod jakom rasvjetom i sa dodavanjem CO2 će ti brzo biljke pokazati da im to fali. Ja bi ili išao sa nekom podlogom koja ima makroelemente (možeš npr. u ovo kaj si planirao dodati nešto zemlje za cvijeće ili humus gujavica) ili nabavi odmah tekuće gnojivo s tim. Najjeftinije ti je kupiti KNO3 i KH2PO4 pa sam mućkati.
Najbolje mi je rjesenje onda dodavanje zemlje za cvjece, u konzumu sam cuo da ima ta neka zemlja(bar za pocetak), neznam samo u kojem omjeru i na koji period ce to posluziti... 4,7kg podloge + 2 kg zemlje za cvjece predhodno dobro isprane/nakvasene? Nije jos dosla ni meni rasvjeta, al koliko sam shvatio,moze se smanjiti, a sa manje lumena nisam nasao nista da ljepo izgleda i da nemora ici u poklopac...

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 26, 2016, 18:26:49 poslijepodne »
Moj ti je sličnih dimenzija(60dx45šx40v). Mada danas, nakon par godina što ga imam, nekako žalim što nisam išao na 80x45x45, Ima vremena za to :D.
U mojem ti je JBL Aquabasis plus i gore JBL Manado. ADA mi je bila preskupa, s zemljom mi se više nije dalo zafrkavati a ovaj Manado mi izgleda predobro, prirodno.
Stalak mi je od 25mm iverala(sve tri strane i gornja ploča), izdržalo bi to i puno veće stvari.
U njemu sam imao unutarnji eheim, ali on je ok dok je riblji fond ispod prosjeka. Sad sam na e901 greenline i nakon što se malo uhodao, odličan je.

Neznam kakva će ti biti ova rasvjeta, ali ako smijem predložiti da se možda odlučiš za neki low light akvarij?
Anubiasi, echinodorus i mahovine, plus još ima biljaka koje bi jako dobro rasle pod slabijom rasvjetom.

Ako se odlučiš za jaču rasvjetu i bilje koje to podržava nabavi si gnojiva u prahu. Litra tako zmučkanog gnojiva i po PPS metodi je za tebe oko 500 dana svakodnevnog gnojenja po 2ml dnevno. Minus dani kada si promjenio vodu.
Ma i ja se bojim da nebudem zalio sto nije veci, al opet... Koje je to gnojivo u prahu, da vidim mogu li to nabaviti ovdje kod nas. Sad imam mali akvarij sa nezahtjevnim biljem, pa htio bi neke promjene, da to izgleda drugacije... Kako mjenjas vodu na toj litrazi? Sipas u neki kanister, pa to u akvarij ili direkt s pipe...

Edit: A sto se tice filtera, zasad idem s ovim, zbog ukupnog troska, pa cu se prebacit na kanister vremenom...

« Zadnja izmjena: Veljača 26, 2016, 18:37:42 poslijepodne od LikssOn »

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 26, 2016, 18:41:39 poslijepodne »

Ma i ja se bojim da nebudem zalio sto nije veci, al opet... Koje je to gnojivo u prahu, da vidim mogu li to nabaviti ovdje kod nas. Sad imam mali akvarij sa nezahtjevnim biljem, pa htio bi neke promjene, da to izgleda drugacije... Kako mjenjas vodu na toj litrazi? Sipas u neki kanister, pa to u akvarij ili direkt s pipe...

Edit: A sto se tice filtera, zasad idem s ovim, zbog ukupnog troska, pa cu se prebacit na kanister vremenom...

Evo izguglo sam :D

PERPETUAL PRESERVATION SYSTEM (PPS)

Perpetual Preservation System je kreirao Edward, moderator na ''Aquatic Plant Centralu'' (APC) .
PPS classic  je metoda gnojenja kojoj je cilj dozirati točno onoliko gnojiva koliko će bilje u akvariju potrošiti.
Na taj se način mogu potpuno isključiti izmjene vode ili se pak svesti na minimum.
Ova metoda zahtjeva redovito testiranje fosfata i nitrata u akvariju.

PPS PRO
PPS pro je novija i popularnija PPS metoda koja ne zahtjeva korištenje testera.
Ova metoda ima neke smjernice  o trajanju fotoperioda ovisno o snazi rasvjete;

-------------------------------------------------
Low light - (ispod 0,5W/lit) ; 10-12 sati na dan
Medium light  - (0,5W/lit  -  0,75W/lit) ;  8-10 sati na dan
High light - (0,75W/lit - 1W/lit) ;  7-8 sati na dan
Very high light - ( više od 1W/lit) ; 6 sati na dan

Doziranje po PPS pro metodi vrši se pripravljenim otopinama mikro i makroelemenata.
Otopina mikroelemenata se dobije tako da se u bocu zapremine 1 L pomiješa 80grama CSM+b s 1 L destilirane vode. 
Otopina makroelemenata  se dobije tako da se u boci zapremine 1 L pomiješa:
59 g K2SO4
65 g KNO3
6 g KH2PO4
41 g MgSO4 (ako se koristi RO voda ili ako se duže vrijeme ne rade izmjene vode).

Treba dozirati 1 mL svake otopine na 38 L akvarijske vode dnevno.
Takvim doziranjem se svaki dan u akvarij unosi oko:

1ppm NO3
1,3ppm K
0,1ppm PO4
0,13ppm Fe
Doziranja se vrše prije paljenja svijetla kako bi hranjive tvari bile pristupačne biljkama kad se svijetlo upali.

Napomena:
PPS metoda preporučuje cijelodnevno održavanje niže razine CO2 (do 20ppm-a).
CO2 ostaje uključen noću da se Ph vrijednost održi stabilnom. Budući da je CO2 razina niža nema opasnosti od gušenja riba.
Izmjene vode se u PPS metodi vrše po potrebi: u slučaju većeg broja riba, manje biljne mase, ispuštanja elemenata iz podloge i sl.

Offline rovkil

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 26, 2016, 19:36:06 poslijepodne »
Sipam direktno iz pipe s Seachem prime mjerom.

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 27, 2016, 09:48:52 prijepodne »

Nasao sam te podloge. Aquabasis 5L i Mando 10L, hoceto biti dovoljno podloge? E sad, uz ovu podlogu i onu rasvjetu i dic co2 ili PPS gnojenje, mogu ici sa zahtjevnijim biljem?

Daj link od tvog akvarija?

Offline rovkil

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 27, 2016, 10:18:31 prijepodne »
To si moraš izračunati koliko ti čega treba(zaboravio sam koliko sam stavio kod sebe).
Ajd nemoj žuriti jer će ti se obiti u glavu.  :)
Prvo si zamisli što bi htio.
Onda si pogledaj uvjete za to. Svjetlo+gnojenje+co2.
Ako se budeš žurio, ne nužno ovim redom ali događati će ti se pomor riba, alge i baciti ćeš puno para bezveze.

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 27, 2016, 12:06:45 poslijepodne »
To si moraš izračunati koliko ti čega treba(zaboravio sam koliko sam stavio kod sebe).
Ajd nemoj žuriti jer će ti se obiti u glavu.  :)
Prvo si zamisli što bi htio.
Onda si pogledaj uvjete za to. Svjetlo+gnojenje+co2.
Ako se budeš žurio, ne nužno ovim redom ali događati će ti se pomor riba, alge i baciti ćeš puno para bezveze.
5L aquabasic za aq 100lit. - 200lit.
10L mando za aq do 100lit.
Eventualno bi mogao uzeti mozda pjeska, pa staviti podloga, pjesak, mando

A valjda necu zeznuti, zbog toga se najvise bojim poceti, alge, bolesti, pomor riba...

« Zadnja izmjena: Veljača 27, 2016, 12:09:57 poslijepodne od LikssOn »

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #10 u: Veljača 27, 2016, 12:52:30 poslijepodne »
Pijesak u toj kombinaciji ne treba, Aquabasis + Manado iznad je super kombinacija uz koju ne treba ništa drugo
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 28, 2016, 16:08:42 poslijepodne »

Jesi voljan da mi pojasnis ove kratice, sta je sta od ovoga. CSM+b znam sto je i to cu naruciti. Ove ostale, posto mi hemija nije najjaca strana, pa da sta ne fulam?

Offline bobi

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: skopje,macedonija
« Odgovori #12 u: Veljača 28, 2016, 16:18:11 poslijepodne »
CSM+b glava boli od algi ,ako ne e ispunet kao treba krugot svetlo+mikro+makro+co2 + menjanje voda kao lud :D

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 13, 2016, 01:26:09 prijepodne »
Sta mislite o ovim podlogam:
-Sera 4,7kg + pijesak
-ADA Amazonia 9lit
-Mix doo 3lit + pijesak

Predlozio mi ih je jedan akvarista, rekavsi da mi aquabasis + mando nije najbolji izbor, te da ove uzmem u razmatranje?

Malo sam guglao, al opet mozda ima neko da podjeli neko iskustvo?

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #14 u: Ožujak 13, 2016, 10:05:42 prijepodne »
Ne znam koji ti je plan za hard u akv, ali ja sam za akv istih dimenzija isao na kombinaciju ADA(9l) + pesak. Uz hard od kamenja i panjeva ostalo mi je cca pola vrece ADA.
Sve ovisi kakav ti je plan i koliki ti je budzet...
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 13, 2016, 10:57:48 prijepodne »
Ne znam koji ti je plan za hard u akv, ali ja sam za akv istih dimenzija isao na kombinaciju ADA(9l) + pesak. Uz hard od kamenja i panjeva ostalo mi je cca pola vrece ADA.
Sve ovisi kakav ti je plan i koliki ti je budzet...
Ma standardno, ogranicen sa finansijama. Najvise se bojim nekog neuspjeha. I bas nemogu da stvorim tu neku sliku svog aq. Gledam koliko toliko da navucem gdje mogu, al ipak znam da je losa oprema skuplji izbor. Zato sam rekao: kupit cu dobru podlogu koja ce potrajat, mislim da ce izbor pastu na ADA, eventualno bi dokupio pjeska radi brda. Panj i kamenje bi kupio, jer mi se neda kuhati, peci... Bio sam nasao tu neku rasvjetu, al ispada da je prejaka i da to nije dobro, pa i dalje trazim neku za aq bez poklopca. Za filter sam se odlucio unutrasnji, jer je najpovoljnije, al sam izabrao taj neki trokomorni koji mogu lako kasnije zamjenit s nekim kanist. filterom. Sto se tice bilja, samo bi kod filtera isao s visokim, sve ostalo bi isao na neko nisko, na tepih biljke. Gnojio bi po PPS i diy co2.

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 14, 2016, 22:45:49 poslijepodne »
Ima li neko prijedlog vezano za rasvjetu za otvoreni tip aq. Rasvjeta koju sam izabrao ispada da je prejaka, 5800LM, a meni treba oko 2500-3000LM. Opcija je neka ebay varijanta.

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 18, 2016, 11:10:04 prijepodne »
Isplati li se uloziti u ovo, znam da je prejaka jer ima 5800lm, ali moze se dimat: http://m.ebay.com/itm/Chihiros-A-Series-Aquatic-Aquarium-Fish-Tank-5730-LED-Lamp-12-39W-Light-20-60cm-/141878713671?varId=441011170147

Offline škrga

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #18 u: Ožujak 18, 2016, 15:30:38 poslijepodne »
i ja tražim već neko vrijeme na ebay-u tako nešto..nisam pametan koliko je to kvalitetno da ne bacimo novce bezveze...na ovoj ne piše koji je ip tj da li je vodootporna..

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 18, 2016, 15:55:09 poslijepodne »
i ja tražim već neko vrijeme na ebay-u tako nešto..nisam pametan koliko je to kvalitetno da ne bacimo novce bezveze...na ovoj ne piše koji je ip tj da li je vodootporna..
Ima mogucnost dimanja, pa lumeni nisu problem. Pise da je spektar podesen za aq, koliko je sad to tacno, neznam. Poslao sam upit, za vodootpornost, da vidimo sta ce reci na tu temu...