Kolovoz 05, 2025, 16:03:26 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: loše bilje  (Posjeta: 1569 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Kikaš

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
    • http://www.recdir.com/pets/fish_and_aquaria/
loše bilje
« u: Lipanj 25, 2006, 23:30:00 poslijepodne »
Do prije mjesec dva imao sam akv prepun bilja. Šišao sam ga jednom mjesečno jer bi skroz zagušilo akvarij. Od tada je počelo propadanje. Jednu biljku sam totoalno izgubio. Jednostavno se polako raspala da nestanka. Od drugog bilja imam nekekvu bacopu koju sam rasadio na 30-ak mjesta a sad je i ona stala. IMam još i jednu nisku grmoliku biljku u prednjem kraju akv koja raste normalno. Akv je cayman 50 pro. Nedavno sam ubacio anubiasa koji isto tako propada od srredine lista na dalje. Izbacio je tek jedan mali novi korjen. Gnojim sa sera florenet tabletama, tetra plantaminom i tekučim željezom JBL. Ugradio sam co2 sistem. KUpio sam novu neonku philips aqua sky! Svjetlo gori 11 sati u komadu!Nemam hranjivu podlogu. Akv je star preko godinu dana. Izmjene vode se vrše redovito. Imao sam problem sa algama koji se nije riješio sa jednom tabletom algizita. DAli je u njemu problem i oću li ga još ubacivat.U zadnje vrijeme sesituacija malo popravila, ali nije ostvaren ni 20% rast kao prije!U čemu je problem?

Offline Sanjin_ri

• Novi član
  • *
loše bilje
« Odgovori #1 u: Lipanj 25, 2006, 23:57:00 poslijepodne »
Probaj piknut one tabletice ili kuglice u podlogu u korjenje bilja. I koliko su ti stare lampe? Moguce je da su izgubile dio spektra.

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
loše bilje
« Odgovori #2 u: Lipanj 26, 2006, 00:14:00 prijepodne »
Da nisi mozda pretjerao sa dodavanjem gnojiva? Nisam siguran dal je isto sa akv biljkama, ali ako dodassobnoj biljci previse gnojiva, spaliti ces joj korijen. Mozda im ta lampa ne odgovara...ja Sylvanine imam,pa ne znam kakoPhilips radi, mozda ce tko drugi znat.Kolika je snaga te lampe?
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Maro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik
loše bilje
« Odgovori #3 u: Lipanj 26, 2006, 09:13:00 prijepodne »
Aquarelle lampa je puno bolja od te aquasky za biljke(isto philips).Algizit je sredstvo protiv algi ali kako zaustavlja alge tako ti može i biljke.Možda su zbog njega počele stagnirati.Sve ostalo mi se čini da radiš ok.Inače kažeš da od kad si stavio algizit od tad ti bilje stagnira.Možda je upravo to razlog.
Dubrovnik

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
loše bilje
« Odgovori #4 u: Lipanj 26, 2006, 09:35:00 prijepodne »
Vjerojatno je to problem.. meni s eista stvar dogodila nakon ubacivanja algola od JBLa.. crypte se otopile... vesicularia se raspala... i tak.. sran*e su ti algocidni preparati...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline gaastra

• Punopravni član
loše bilje
« Odgovori #5 u: Lipanj 26, 2006, 13:09:00 poslijepodne »
Bilje ja sada u akvarijima i inače preslabo zbog vrućina i nikako nebi
trebalo dodavati bilo koja sredstva protiv algi., mada nisam siguran da
je to jedini uzrok.

Korčula/Hrvatska

Offline Kikaš

• Punopravni član
  • **
loše bilje
« Odgovori #6 u: Lipanj 26, 2006, 14:16:00 poslijepodne »

Počelo je to malo prije ubacivanja algizita.Možda i je u njemu problem,ali od tada sam sigurno više puta zavrtio cijelu vodu, tako da sumnjam da još ostavlja posljedice. I šta je najgore sad sigurno ne smijem ubacivati algizit (radi fotosinteze itd) a alge su u akvariju. Pa da to nije totalno sranje.Što se tiče lampe, siguran sam da je ova bolja od stare koju sam dobio sa akv koja je stara preko godinu dana. Možda nije najbolje rješenje, ali mislim da bi trebalo biti bolje od stare koje je skroz oslabila!U svakom slučaju, kad mi najnezahtjevnije bilje sa svim ovim dodatcima ne buja...onda mi ništa nije jasno!

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
loše bilje
« Odgovori #7 u: Lipanj 26, 2006, 14:28:00 poslijepodne »
Probaj problem s algama rješiti tako da ne gnojiš jedno vrijeme i ribe hrani MINIMALNO, samo onoliko koliko mogu pojesti unutrar pola minute (dva puta na dan). Tablete za ribe prestani ubacivati potpuno. Probaj nabaviti sijamca ili neke puževe (jabučare ili neritu) da ti malo počiste dno. Kozice su OK. Svi prirodni načini borbe protiv algi su bolji od kemije. Ima još jedna dobra stvar (savjet starijih): čim manje prčkaj po akvariju i čim ga jednostavnije održavaj - minimalno kemije, ne previše izmjena vode. Možda ti je filter malo zaštopan - počisti ga. Nešto će od ovog pomoći tvom bilju...

Offline Kikaš

• Punopravni član
  • **
loše bilje
« Odgovori #8 u: Lipanj 26, 2006, 14:39:00 poslijepodne »

Filter se čisti redovito. U akv su 4 corydorasa ancistrus i dva ajmonera, pa što se tiče čistača, mislim di ih ne trebam više. Dno redovito usisavam. Promjene vode vršim na način da usisavam podlogu. MAli puževi postoje u akv ali puž jabučar neče u akvarij makar po cijenu da sve propadne. BAcam po pola tablete dnevno!Možda ipak treba dat malo vrimena novoj lampi!

Offline Cryptocory

• Punopravni član
loše bilje
« Odgovori #9 u: Lipanj 27, 2006, 00:18:00 prijepodne »
Nabavi philipsovu lampu aquarelle ona je odlična za biljkeaquasky ti nije toliko dobra za biljke, ona je više namjenjena isticanju boja riba.
Dubrovnik

Offline pankon

• Punopravni član
  • **
loše bilje
« Odgovori #10 u: Lipanj 28, 2006, 14:01:00 poslijepodne »
Koliko često usisavaš podlogu??
Vrlo je moguće da ti biljke propadaju zbog prečestog usisavanja što im onemogućuje da uzimaju nitrate i ostale stvari koje iskorištavaju za rast i razvoj.
ZG, Dubrava

Offline Kikaš

• Punopravni član
  • **
loše bilje
« Odgovori #11 u: Lipanj 28, 2006, 14:34:00 poslijepodne »

Pa usisavam jednom u 15 dana!Mislim da to nije prečesto. A vidit ču za tu novu lampu, a šteta mi je jer sam ovu dobio gratis, i skroz je nova!

Offline Kikaš

• Punopravni član
  • **
loše bilje
« Odgovori #12 u: Lipanj 28, 2006, 17:03:00 poslijepodne »
Pošto ova neonka nije dovoljno dobra, jeli ikako moguče u ovaj poklopac ovog akv ugradit još jednu neonku. Ima li smisla da za drugu kupim ono ležište sa kontaktima pa je pričvrstim iza akvarija.Oče li to imat efekta. Time ne mislim na moje trenutno stanje, nego jeli to inače može funkcionirat?

Offline Maro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik
loše bilje
« Odgovori #13 u: Lipanj 29, 2006, 11:12:00 prijepodne »
da probaj , više svijetla može puno značiti za biljke ali i za alge ako ne nađeš ravnotežu
Dubrovnik

Offline pankon

• Punopravni član
  • **
loše bilje
« Odgovori #14 u: Lipanj 29, 2006, 16:53:00 poslijepodne »
Neznam baš, ja svoju podlodu usisavam jednom u 3 tjedna i tad čistim filter ali kad usisavam podlogu,usisavam ju samo tamo gdje nema bilja-oko kamenja i drva jel inače blizu bilja (oko 10cm od njih) nema uopće otpada.
ZG, Dubrava