Srpanj 20, 2025, 17:06:42 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Temp.u morskom (inače)  (Posjeta: 1938 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Temp.u morskom (inače)
« u: Lipanj 25, 2006, 19:48:00 poslijepodne »
ne mislim na vrućine..zanima me na koliko ste stavili grijače i da li ima nekog ciljanog razloga ili onak, od oka...
Moj je na 27..mislio sam da je to najbolje po nekim stvarima koje sam pročitao usput kad sam počinjao, poslije se nisam previše s time zamarao , ali nije da nije bitno vezano uz raste nekih vrsta koliko sam imao u međuvremenu prilike čuti ...

Offline Profa

• Punopravni član
Temp.u morskom (inače)
« Odgovori #1 u: Lipanj 25, 2006, 21:01:00 poslijepodne »

E, to je dobra tema za raspravu.... koja će na kraju završiti da će svatko imati svoje mišljenje i amen .

Dakle, u jednom periodu sam se prilično zanimao za takve detalje ali sva sreća da me to brzo prošlo jer jednostavno nije imalo smisla. Poznata imena su grupirana u dva tabora. Jedan tabor (Bornemann, Shimek) je zauzeo ''prirodan'' stav da su optimalne više vrijednosti temperature, od 27 pa na više. Shimek npr. predlaže28-30 kao optimum. S druge strane, Sprung kaže da to baš i nije sve tako te predlaže25 kao optimum. Tko je u pravu? Iako sam veliki fan Bornemana,po ovom bi se pitanju ipak priklonio Sprungu. Naime,to metoliko proganjalo da sam išao tražiti rezultate znanstvenih istraživanja nevezanih uz akvaristiku iono što sam našaoide u prilog nižim temperaturama. Bitno je ovdje naglasiti da se koraljni grebeni nalaze all over the world u tropskom i sutropskom pojasu i da sigurno fizikalni parametri nisu na svima jednaki, ali ipak. Ajmo za primjer uzeti najveći koraljni greben: on prolazi kroz dva godišnja doba, ljeto i zimu. Zimi, temperatura pada na oko 22 stupnja (u nekim godinama i debelo ispod 20!!!!!) , dok se ljeti penje, tijekom svega nekoliko dana, na oko 29 stupnjeva. Bez problema se može reći da je temperatura, a barem 300 dana u godini, bitno ispod vrijednosti koje sugeriraju Bornemann i Shimek. Nadalje, radili su se eksperimenti s tvrdim koraljima vezani uz stopu kalcifikacije pojedinih koralja u ovisnosti o temperaturi: također se došlo do toga da su optimalne temperature oko 25°. Također, sa porastom temperature od npr. 3 stupnja, smanjuje se topljivost kisika (plinova općenito) u vodi. Istina, za svega nekoliko postotaka, ali ako se uzme u obzir da toliki porast temperature BITNO ubrzava metabolizam svih organizama koji u toj vodi žive što ujedno znači i znatno veću potrebu za kisikom tih organizama, dolazimo do potencijalnog problema. Moje osobno iskustvo također ide prema tome da temperatura od npr. 29 ne donosi ništa dobro. Moja ciljana vrijednost je 25-26.

Mala digresija koja mi se tu nekako uklapa: spomenuti dvojac također sugerira da bi idealan salinitet tj. gustoća bila oko 1.028. I ponovno kažu da je to tako prirodno, ali ja ponovno nisam našao niti jedan znanstveni rad koji bi to potkrijepio. Svi nalazi (ili barem 90 % njih) sugeriraju da bi vrijednosti sg od 1.022-1.026 bile prirodne, a ne nikako 1.028-1.029 (možda je relativni izuzetak Crveno more, ali po svemu sudeći to je iznimka koja potvrđuje pravilo). I opet, Shimek i Bornemann na jednoj, Sprung na drugoj strani. Istina je da i Sprung kaže da je puno važniji kontinuitet razine saliniteta, tj. izostanak oscilacija, nego sama njegova vrijednost. Moje iskustvo: sve super i na 1.028 i na 1.024, čemu onda bez veze trošiti sol ;-)

Tol'ko za sada

Pozdrav

Novi Zagreb

Offline Branko

• Punopravni član
  • Dob: 57 Lokacija: Zagreb
    • http://još.nemam
Temp.u morskom (inače)
« Odgovori #2 u: Lipanj 25, 2006, 21:27:00 poslijepodne »
Ja držim temperaturu na 26 preko zime, preko ljeta (npr. sada) se trudim održati ispod 30  

A salinitet negdje na 1.024-1.025.
Nonsense ist der Sieg des Geistes über die Vernunft!

Offline Mario_B

• Punopravni član
  • Dob: 54 Lokacija: South of Heaven
Temp.u morskom (inače)
« Odgovori #3 u: Lipanj 26, 2006, 19:28:00 poslijepodne »
meni je temperatura 25 stupnjeva, a salinitet 1.026..

sad sto se saliniteta tice znam da beskraljeznjaci vole malo slaniju vodu, pa je takvom drzim, a temperaturu vode ti je ipak bolje drzati malo nizom kad vec nemas hladnjak ( sto sam kao sto mznas prije 10 dana bolno osjetio ) stogas sto za vrucine ako ti se popenje s 25 na 29 je jos kolko tolko ok, ali s 27 na 31 je hefada.. Sad ti to drzis u podrumu i predpostavljam da je tamo uvijek debela hladovina.. no...

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Temp.u morskom (inače)
« Odgovori #4 u: Lipanj 26, 2006, 22:38:00 poslijepodne »
kako si samo znao da me baš to što je na slici zanima

kaj ti je sve pokrepalo? rekao si pola, al sve se bojim pitat

Offline Mario_B

• Punopravni član
  • Dob: 54 Lokacija: South of Heaven
Temp.u morskom (inače)
« Odgovori #5 u: Lipanj 26, 2006, 23:08:00 poslijepodne »

nisam, lol sto te zanima? lobofilija? ja mislio eufilijin sweeper..
pokrepalo?
duga lista, manje-vise akroporice no majmilije i meni najvrijednije zivotinje su prebrodile (vlasulja, skoljka, dvije omiljene akropore) ...ko bi reko da ce u Nizozemskoj bit sredinom 6. mjeseca +35 stupnjeva pa da 550 litara vodezakuha u par dana, a reko sam si jos kupit kulerprije puta u Hr... grrr!no sto je-tu je.. nema plakanja, sad sam ga zbilja i kupio, lol i to djubre od kulera za akvarije do 1500 litara pa nek opet zakuha ak moze..

skola....