Srpanj 20, 2025, 20:47:47 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Početnik  (Posjeta: 6542 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline anel312

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 29
Početnik
« u: Veljača 18, 2016, 11:07:41 prijepodne »
Dobar dan, izvinite što otvaram novu temu, ne mogu upratit sve, želio bih da vas zamolim nešto. Hoću da nabavim sebi akvarijum, planiroa sam oko 50-tak litara, da popunim ovaj prostor na komodi, pa sad, ako mi možete reći šta bi sve najbolje uz to bilo, koji filteri, grijači, itd. koje ribe i ne znam bi li šta od biljaka stavljao. Hvala

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
Odg: Početnik
« Odgovori #1 u: Veljača 18, 2016, 11:47:59 prijepodne »
Hoćeš si kupiti novi ili rabljeni akvarij? Toplovodni ili hladnovodni akvarij (ovisi o vrsti ribica koje želiš)?
Kod novih akvarija dobiješ sve što ti je potrebno ali im je cijena malo viša. Kod rabljenih možeš isto dobiti cijeli komplet što ti treba ali je naravno sve rabljeno i možda malo oštećeno (najčešće je staklo ogrebano) pa ako ti ne smeta to ti je bolja opcija, pogotovo na početku ako nisi siguran hoćeš li ostati u akvaristici ili možda nakon nekog vremena želiš veći akvarij (češća situacija).
Prije bilo kakvih daljnjih razmišljanja pročitaj si vodič za početnike i dobit ćeš neku viziju stvari a poslije ćemo rješavati daljnje nedoumice i probleme.
Sretno i dobro došao!

Vodič za početnike:
https://issuu.com/akvarij.net/docs/akvarij.net_-_vodi__za_po_etnike_u_akvaristici?e=7789471/1919686

Offline anel312

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Veljača 18, 2016, 11:57:04 prijepodne »
Ma uvijek su me zanimale ribe i te stvari, samo što nisam to ranije htio, morit roditelje s tim i tako, sad kad imam posao i sve, hoću da to imam. Ma svejedno je, šta mi ti predlažeš, biljke mi nisu toliko interesantne ali eto, ako ih valja imat, uzeo bih, meni je najvažnije da znam samo koji grijači, filteri i sve te ostale zezancije idu uz to, šta bi odgovaralo, i kolika je cijena toga sveukupno, pa  kontam sam novo uzeti, otići danas, razgledat i vidit.

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #3 u: Veljača 18, 2016, 12:16:07 poslijepodne »
Ipak moraš sam odabrati i razmisliti.
Nemoj žuriti. Daj si vremena da si složiš u glavi neku sliku i onda kreni u realizaciju. Prati akcije po trgovinama i cijene u oglasniku pa možda naletiš i na dobru priliku.
Još jednom samo strpljivo jer ako na početku loše krene i razočaraš se postoji velika šansa da odustaneš a nisi ni ruke dobro smočio :D
Najbolje ti je malo pogledati podforum "Vaši slatkovodni akvariji" i pogledaš kako su si ljudi slagali i što su stavljali od flore i faune, koju su opremu koristili, rasvjetu....

Offline filadendron

• Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Zagreb
  • volim akvarije i ribice
« Odgovori #4 u: Veljača 18, 2016, 13:46:52 poslijepodne »
U 50-ak litara bi mogao stat borac (betta splenders) i pored njega samo ribe dna.Ako n8eces borca mozes zivorotke (svert,moli,plati,gupi...) Moze bilo koje ribe ali zavisi kakav ce bit akvarij (slatkovodni ili morski).Slatkovodni je moja preporuka jer vidim da si pocetnik.Od biljaka mozes koje želiš npr. anubias ilo neke nezahtjevne.Puzevi su takodjer dobro dosli a najbolji su amazonci i helene.Filter moze hang on.Pumpica i rasprsivac zraka bi bilo dobro da stavis.Podloga moze pjesak iz dvorista ili kvarcni pjesak.Ako hoćeš mozes drzat i kozice.Sto se kozica tice moja preporuka su za pocetak CPO rakovi.Nadam se da sam ista pomogla.
volim ribice

Offline MateoBot

• Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • volim akvarij i želim postati iskusan akvarist
« Odgovori #5 u: Veljača 18, 2016, 14:37:57 poslijepodne »
Pozdrav, preporučam ti da ako kupuješ akvarij od 50 l ne kupuješ rabljeni. I preporučam ti toplovodni akvarij
Imaš sve u Pet Centru
Evo šta ti ja preporučam:
¤ Akvarij 60x30x30 (dxvxš) 4 mm staklo (139 kn)
¤ KARLIE Unutarnji filter Swordfish 380, 7W-380 l/h, zapremina akvarija 50-100l (119 kn)
¤ KARLIE Akvarijski grijač Sunlike 100 W (109 kn)
¤ TRIXIE Termometar stakleni, plutajući s priljubnicom (9 kn)
¤ AQUAEL Leddy tube akvarijska LED štedna vodotijesna lampa 6 W (ako si spretan pa možeš napraviti poklopac za akvarij, što bi bilo poželjno) (159 kn)
¤ KARLIE Akvarijska LED rasvjeta Trinity 18LED Crna (ako nisi spretan) (249 kn)

To ti je osnovno.
Evo sad par savjeta za uređenje akvarija:
1. Kupi hranjivu podlogu (KARLIE Podloga za akvarij Vital Base Plant za optimalan rast bilja 4,2 kg) (29,50 kn)
2. Na to stavi sitni šljunak granulacije 3-6 mm (VITAKRAFT Pijesak za akvarij Prirodni sitni bijeli 7,5kg) (32 kn)
3. Posadi živo bilje (nikako ne umjetno!!) Uzmi nešto ne zahtjevno i brzo rastujuće. (biljka jedna obično košta oko 20 kn, koju možeš razdijeliti na grane sa krojenjem)
4. Nemoj stavljati keramičke ukrase, već stavi panj u akvarij (KARLIE Mopan drvo za akvarij malo 12 - 25 cm) (34 kn)

Za održavanje su ti potrebna sredstva i tester
Evo ti sredstva koja su ti potreban (ja koristim te,ali postoje i drugi):
¤DAJANA PET Chlor Stop (13,90)
¤DAJANA PET Clear Aqua (14,90)
¤DAJANA PET Start Plus (16,50)
¤JBL Easy Test 6 u 1 (118 kn)
¤DAJANA PET Proflor (13,90 kn)
¤DAJANA PET Algicid (14,90 kn)

Još nešto, preporučam ti da kupiš usisavač podloge (možeš ga i sam doma napraviti ali kupovni je bolji)
¤ SERA Naprava sa usisnom cijevi za čišćenje dna akvarija, djelomična filtracija (57 kn)

Kupi si i pozadinu, ona nije toliko skupa i preporučam ti da kupiš u bauhausu ili pevecu samoljepljivu podlogu da ne moraš kupovati FIXOL ljepilo koje je dosta skupo, a treba ti samo jednom

Tu još postoje razne sitnice poput mrežice za ribe,hvataljka za biljke... ali ti si početnik. Preporučam ti još da si kupiš mrežicu za ribe koja će ti sigurno trebati ( košta oko 10 kn)

Od riba ti preporučam živorotke (gupy,moly,svert,plati...) one su ti najizdržljivije,šarene su i lijepo ih je vidjeti u jatu, ali ribe tek za 4 tjedna nakon pokretanja radi cikliranja. I obavezno neke ribe dna ili kozice.

Budi strpljiv i čekaj da se akvarij zaciklira, i svakako pročitaj vodič za početnike, ako nisi.

Želim ti dobrodošlicu u lijep svijet akvaristike!  :D

Ako imaš pitanja samo pitaj.  :)

« Zadnja izmjena: Veljača 18, 2016, 14:41:37 poslijepodne od MateoBot »
Uvijek sam spreman pomoći

Offline toni1

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #6 u: Veljača 18, 2016, 16:41:47 poslijepodne »
100€ za novi akvarij je po meni malo suludo i ta za 50 litara.

Ja sam uvjek za opciju rabljeno a dobro....
Ako si iz zg-a evo ti za mislit
http://www.njuskalo.hr/oprema-akvaristika/akvarij-54l-oglas-18170702

Btw. to je samo onako iz rukava a ako se potrudiš tko zna što još možeš pronaći

Offline anel312

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Veljača 18, 2016, 23:56:07 poslijepodne »
Raja, hvala vamo puno, odlučio sam se za tropske ribe, nekako su mi simpatičnije haha Krećem za par dana sada sve to nabavit, pa aBd ću i objavit slike. I samo pitanje. za ovu dekoraciju, imam deokracija Stari most (Mostar) i ne bi to trebao stavljat ili mogu stavit ako ga prije toga prokuham, definfikujem itd ? Hvala vam još jednom, pravi ste :D

Offline LikssOn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #8 u: Veljača 19, 2016, 11:40:35 prijepodne »
Raja, hvala vamo puno, odlučio sam se za tropske ribe, nekako su mi simpatičnije haha Krećem za par dana sada sve to nabavit, pa aBd ću i objavit slike. I samo pitanje. za ovu dekoraciju, imam deokracija Stari most (Mostar) i ne bi to trebao stavljat ili mogu stavit ako ga prije toga prokuham, definfikujem itd ? Hvala vam još jednom, pravi ste :D
A vidi, sve to zavisi od stila ili ukusa. Ti u biljnom akvariju pravis prirodno okruzenje, neidu ti predmeti u akvarij, plastika i tako to. U akvarij ide neki kamen, panj, grane vinove loze, breze i sl... Zamisli da u sred sume postavis kameni most, neide to. Most radije pored akvarija, ali ako se to tebi svidja, uradi to, sta te briga za ostale :)

Sent from my Lead 1i using Tapatalk

Offline anel312

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Veljača 19, 2016, 13:59:23 poslijepodne »
A vidi, sve to zavisi od stila ili ukusa. Ti u biljnom akvariju pravis prirodno okruzenje, neidu ti predmeti u akvarij, plastika i tako to. U akvarij ide neki kamen, panj, grane vinove loze, breze i sl... Zamisli da u sred sume postavis kameni most, neide to. Most radije pored akvarija, ali ako se to tebi svidja, uradi to, sta te briga za ostale :)

Ma kontao sam svakako ovaj most stavit hahaha Ali me samo zanima trebam li ga prokuhat i te situacije, šta sve trebam, prokhat i dezinfikovat ? Ma sve ću to polako, neću žurit, korak po korak, tropski ću akvarijum, pa ćemo vidit, šta bude bude haah Hvala vam još jednom :D

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #10 u: Veljača 19, 2016, 14:30:45 poslijepodne »
Ako most nije kupljen kao akvarijska dekoracija, mozda ima boje ili materijale koji na duge staze u bioloski aktivnoj okolini krenu otpustati otrove koji bi mogli potrovati ribe i bilje.

Puno mozda, ali ja to ne bih stavljao u akvarij.

Viktor via mobile

Offline LikssOn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #11 u: Veljača 19, 2016, 22:24:13 poslijepodne »
Ako most nije kupljen kao akvarijska dekoracija, mozda ima boje ili materijale koji na duge staze u bioloski aktivnoj okolini krenu otpustati otrove koji bi mogli potrovati ribe i bilje.

Puno mozda, ali ja to ne bih stavljao u akvarij.

Viktor via mobile
Na kraju svaki pocetnik shvati pricu koju su mu pricali ljudi koje je pitao za savjet. Pozz!

Offline anel312

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Veljača 23, 2016, 18:57:25 poslijepodne »
Evo slika, gdje bi akvarijum trebao biti, bit će ovdje u ćošku na drugoj komodi, ovu ću sklonit i radijator zanemarite, neće biti u sobi, pa recite ako je uredu da ovdje bude akvarijum, sunčeve zrake na ovo mjesto padne samo na 20 minuta ujutro kad izlazi, to mogu srediti, spustim roletne i eto

Offline viktori

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 23, 2016, 19:13:08 poslijepodne »
Ako ti osvjetli cijeli akvarij moglo bi biti algi. Ako je samo tanka zraka svjetlosti onda ne ne bi trebalo biti prevelikih problema.

Offline anel312

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Veljača 23, 2016, 19:23:10 poslijepodne »
Ma skroz tanko, male linije 20 minuta max i to je to, a znači nema problema što je ovako osvijetljeno i to ?

Offline viktori

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 23, 2016, 19:27:53 poslijepodne »
Morati ces isprobati, sa slike je to nemoguce pouzdano odrediti. :)

Viktor via mobile

Offline MateoBot

• Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • volim akvarij i želim postati iskusan akvarist
« Odgovori #16 u: Veljača 23, 2016, 23:06:36 poslijepodne »
Ja iskreno ne bih stavio akvarij tamo jer je jako blizu prozora. Sada je 20 min max, ali preko ljeta će sigurno biti drugačije
Uvijek sam spreman pomoći