gledam malo što se nudi,a ponajviše sastav i uočio sam kod par proizvoda nešto što podosta odstupa +/-od nutritivne vrijednosti tj. srednje vrijednosti hrane za KOI šarane uzimajući u obzir srednju fazu uzrasta 10-20 cm životinje i njene potrebe,pa iz toga proizlazi sljedeće.
51% proteina je zaista visok udio i prelazi gornju granicu potrebe istih i to za 10-ak %,no to je izbor proizvođača da privuče pozornost...
sa druge strane izvor bjelančevina kako vidim j janjetina i piletina,što nikako nije prirodan izbor i prehrana koi šarana.
Tu dovodite u pitanje metabolizam životinje,jer se u mesu papkara,kopitara i peradi nalazi fosfora,a fosfor jetra i bubrezi ne idu zajedno

Sa druge strane za tako tešku hranu je premalo vlakana,pa je to još jedan od minusa.
Nadalje u hrani se nalazi zabranjeni za EU od 2011 antioxidant E 324 ethoxyquin pokazao se izuzetno štetnim za kučne ljubice općenito jer npr, osim što se skuplja u masnom tkivu,majčinom mljeku,degerativno djeluje na moždane stanice u večim dozama kod štakora,a navodi se da je štetnost za ribe velika,a najviše se koristio za riblju hranu.
Da je tome tako EU i Australija su ga strogo zabranile ali ne i SAD

U europi se koristi koliko ja znam jedino u Norveškoj za uzgoj Lososa da se hrana ne bi raspadala....

Nadalje E 321 je sintetički antioxidant,BHT u visokim koncentracijama razara jetru

i također je u EU sveden na marginu..izbacit će ga uskoro-zabraniti
od 1958g. je strogo zabranjen u Japanu

čak su ga 90 ih 20 st. izbacili iz upotrebe i u McDonaldsu u SAD-u

no još ga ima tu i tamo

Tako da toplo preporučam provjerene marke,koje se koriste isključivo prirodnim antioxidantima,te adekvatnim (prirodnim) sirovinama za pojedinu životinju jer na taj način smanjujete sve moguće štetne učinke na svog ljubimca.
Također negdje sam pročitao da neko hrani KOI šarane samo sa JBL-om 4u1-to na žalost nije primjerena i dostatna hrana za KOI šarana to je mix za sve vrste riba univerzalna verzija i mladi KOI šarani će na toj hrani slabo napredovati.
ta hrana ima samo 25% proteina,malo masti 4,5%,puno vlakana-ona je primjerenija za ribe tipa zlatne ribe i sl
Ako želite kvalitetnu i provjerenu hranu toplo preporučam JBL KOI mini,midi ili maxi ovisno o uzrastu gdje je sirovina isključivo bazirana na izvoru vodenih životinja riba,rakovi i sl.
No ono najbitnije da se proteini kreću od 33 do 40% proteina,masti 8-10%,a vlakna oko 3%
Dakle cijena uvijek u pravilu prati vrijednost i kvalitetu jer navodeći udjele zato i
JBL STICK 4u1 31,5 litara- košta cca 190 kn
dok JBL KOI MIDI 5,5 litara košta oko 200 kn i ova kanta je teška skoro ko i ova 4 puta veča vreča

i metabolic energy (ME) [MJ/kg]: 15,12
dakle sve ima svoje zašto i kako,pa je dobro -DOBRO i odabrati,informrati se i razmisliti što je najbolji omjer cijene i kvalitete za vaše ljubimce i vaš đep,
U svakom slučaju vi odlučujete ali činjenice ostaju -one su nepobitne