Srpanj 21, 2025, 21:49:07 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kako poboljšati filtriranje akvarijuma - pitanje  (Posjeta: 2547 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline piromanx

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Borovo
Kako poboljšati filtriranje akvarijuma - pitanje
« u: Siječanj 24, 2016, 19:17:58 poslijepodne »
Imam akvarijum od 30 lit. grijač od 50w i filter sličan ovome koji je vidljiv na slici.
Iskusni akvaristi koji su koristili ovakve filtere znaju da u njemu se nalaze dvije pregrade (barem kod mene je tako) na jednoj je nekakva tkanina a na drugom su nekakvi plastični šiljci (ili nešto slično). Ta pregrada sa tkaninom je bila jako loša počela je otpadati tako da sam ja jedan sloj te tkanine skinuo i umjesto nje stavio spužbu, tako da između te dvije pregrade nalazi se spužva.

Moje pitanje kako poboljšati filtraciju akvarijuma ovakom vrstom filtera i da li sam ja to dobro napravi (stavio spužvu) i da li  se u takav filter još nešto može staviti  (spužva, keramičke kuglice, plastične kuglice itd.) pošto iza tih pregrada ima još slobodnog prostora da filtracija bude bolja.

Svi savjeti vezano za ovakovu vrstu filtera su dobrosošli. Hvala  :up:

« Zadnja izmjena: Siječanj 24, 2016, 19:23:56 poslijepodne od piromanx »

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: Kako poboljšati filtriranje akvarijuma - pitanje
« Odgovori #1 u: Siječanj 24, 2016, 21:34:37 poslijepodne »
Sto god od filter materijala naguras u komoru biti ce bolje nego original.

Ja recimo imam malo deblji filter tog tipa, koji nema tu tkaninu nego "posudu" u kojoj je vrlo gruba spuzva i one filter plasticne kuglice. Ni to definitivno nije dosta.

Pojacao sam filter materijal, rekao bih barem za duplo, tako da sam stavio veliku zelenu spuzvu na cijev za usis. Glumi "predfilter" tako da se realno ta spuzva prva zapuni i zadrzi vecinu prljavstine, i nju moram u stvari prati kada cistim filter. Ono u samom filteru je uglavnom cisto, recimo to perem svaki peti-sesti put kod pranja.

Samo da napunim neke keyworde za trazilicu, za buduca pokoljenja, ovo je hangon hang on filter uz dodatni filter materijal odnosno vise filter materijala.

Posaljem i koju sliku kada iskopam.

Viktor via mobile

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Siječanj 25, 2016, 07:35:02 prijepodne »
Imao sam sličan hang-on filter i punio sam ga raznim kombinacijama.
Od originala, samo spužvi raznih gustoća, pa do spužvi na usisu i samo keramičkih kuglica u filteru.
Kao što kolega kaže spužva na usisu ti je sigurno dobra stvar i obavezno je jednom nedeljno isperi vodom iz akv (u nekoj posudi van akv, naravno).
Možeš isprobati razne kombinacije, mada mislim da će ti spužve u filteru biti dovoljne.
Ako stavljaš neku keramiku u filter pazi da ti ne dodje do impelera i ne zezne isti.
Jako bitna stvar kod hang-on filtera je da ti on bude lagano nagnut prema akv da bi se voda prelivala u akv u slučaju zapusenja filtera. Za to namještanje ti služi ona mala plastikica sa donje strane filtera koja je kod nekih filtera fiksna a kod nekih se može podešavati okretanjem.

Poslano sa mog HUAWEI Y530-U00 koristeći Tapatalk

"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline piromanx

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Borovo
« Odgovori #3 u: Siječanj 25, 2016, 09:50:28 prijepodne »
Odlične informacije.
Ima da stavim još spužve u zadnji dio filtera a i u usisnu granu. Do sada je bilo samo ta nekekva tkanina koja je vršila filtriranje a sada ću ja to poboljšati.
Još jedno pitanje vezano za čišćenje filtera. Znam da se sve te spužve i to peru odnosno čiste u vodi od akvariuma zbog dobrih bakterija jer ako se opere i očisti u običnoj vodi onda se to sve gubi.
Koliko često se Hang on filteri čiste. Znam netko će reći pa kada vidiš da je prljav itd. Ali da li ima nekakav rok npr. 1x mjesečno ili tako nešto.

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #4 u: Siječanj 25, 2016, 17:28:42 poslijepodne »
Mali filter na velikom i prljavom akvariju svaka 3 dana a veliki filter na malom i cistom akvariju jednom u 2 tjedna. :-)

Probaj jednom tjedno kod izmjene vode pa lako period prilagodis svojim okolnostima.

Viktor via mobile