Kolovoz 05, 2025, 15:53:37 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Puzici - pomoc  (Posjeta: 1282 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Galenus

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Puzici - pomoc
« u: Lipanj 20, 2006, 00:58:00 prijepodne »
Pozdrav!
Imam akvarij 54L, star sada nekih 3-4 mjeseca. Prije nekoliko dana sam primijetio malene puzeve promjera cca. 3mm, imaju zuckastu poluprozirnu okruglu spiralnu kucicu. E sad, ja nemam pojma otkud su se oni stvorili, ja ih, naime, nisam stavljao, a niti nesto novog bilja, panjeva ili ista drugo nisam stavljao, pa da su mozda bili na tome. Stavio sam koru od kokosa prije dobrih mjesec dana, ali sam ju prije stavljanja dobro oprao i iskuhao. Odkud, dakle, sada puzici? Koje su moguci uzroci, i da li bih se trebao zabrinuti? Ribe se za sada ne brinu, osjecaju se dobro, nemaju nikakvih simptoma, sve kao i inace.

RI-UMAG VAMO-TAMO

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Puzici - pomoc
« Odgovori #1 u: Lipanj 20, 2006, 09:46:00 prijepodne »

donio si jajašca koja su skoro prozirna, ali ljigava s nečim i sad eto ti pužića.

ti su pužići dvospolci pa se kote velikom brzinom, pa ih zato ljudi ne vole, a i nekima navodno napadaju bilje (ja ih imam jedno 3-4 vrste i moje biljke su sasvim ok, ne jedu mi bilje, več višak hrane i sl. tvari).

Ja ih osobno volim u akvariju jer dodatno čiste alge, ostatke hrane, neki se zavlače i u podlogu, tj. šljunak pa time i nju sređuju...ni mene ni ribe ni najmanje ne smetju. ako ih već imam previše ubacim tableticu-skupe se na tableticu i bacim ih...ili točnije sada po novom hranim puffer ribice s njima. i sve super, ja zadovoljna a ribe site.

ribe ti se neće niti brinuti, jedna i jedina mana im je to što nekima jedu bilje i ukoliko su oni tebi neestetski. ali meni oni spadaju u moj akvarij, u hranidbeni lanac i sve ostalo.
Pustike, Turopolje

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • http://www.akvarij.net
Puzici - pomoc
« Odgovori #2 u: Lipanj 20, 2006, 10:00:00 prijepodne »
Citat: Galenus
Pozdrav!
Imam akvarij 54L, star sada nekih 3-4 mjeseca. Prije nekoliko dana sam primijetio malene puzeve promjera cca. 3mm, imaju zuckastu poluprozirnu okruglu spiralnu kucicu. E sad, ja nemam pojma otkud su se oni stvorili, ja ih, naime, nisam stavljao, a niti nesto novog bilja, panjeva ili ista drugo nisam stavljao, pa da su mozda bili na tome. Stavio sam koru od kokosa prije dobrih mjesec dana, ali sam ju prije stavljanja dobro oprao i iskuhao. Odkud, dakle, sada puzici? Koje su moguci uzroci, i da li bih se trebao zabrinuti? Ribe se za sada ne brinu, osjecaju se dobro, nemaju nikakvih simptoma, sve kao i inace.

možeš voditi bitku ali rat nećeš dobiti, čak znam jednoga kolegu što je sve pobacao van oprao i dezinficirao akvarij, skuhao pijesak i kad je stavio da se sve zaciklira drugi dan pužić na staklu ako ti smetaju imaš više načina najgori način odnosno najbolji je ulijevanje shneckopura u akvarij ali je štetan za sve ribe koje ruju po dnu korići, plehići, svi somovi itd itd.....tako da se prije ulijevanja shneckopura izvade iste ribe van, druga stvar je ručno tako da maloskuhani list salate zabiješ na dno akvarija sa neim štapićem i čekaš par sati i onda pužići van ali to je nemilosrdna beskonačna borba smanjivanja ali ne i potpunog istrebljenja i zadnji način je držati botiu gladnom i da ona riješava pužiće, najbolja je botia macrachanta ali moja striata lijepo uništava gospodu pužiće ali mi nesmetaju toliko jer glođu samo jednu biljku od 10 mogućih....eto ti odgovora NEMAŠ ŠANSE I POMIRI SE S TIME.........
Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline Galenus

• Novi član
  • *
Puzici - pomoc
« Odgovori #3 u: Lipanj 21, 2006, 22:26:00 poslijepodne »
Hvala na odgovorima, ja sam se odlucio na soluciju da ih vadim pincetom kad primijetim kojega. Tek su se izlegli, pa mozda i poluci neke rezultate. Ako ne smetaju ekosustavu u akvariju onda se necu zabrinjavati.
RI-UMAG VAMO-TAMO

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Puzici - pomoc
« Odgovori #4 u: Lipanj 22, 2006, 10:19:00 prijepodne »
Ko sto kaze franco,botia ili list salate. Ja sam cak probao staviti obicnu salatu, tj. nekuhanu,dosli su cak i na to. Sretno sa unistavanjem....trebat ce ti!
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Sanel

• Punopravni član
Puzici - pomoc
« Odgovori #5 u: Lipanj 22, 2006, 11:51:00 prijepodne »
I ja sam imao sličan problem, ali botie striata koje sam kupio su uspješno obavile zadatak (a to je bilo prije 3 godine). Još uvijek su dragi stanovnici mog akvarija, a pužića nema :)
Sanel/ Mostar

Offline FICO

• Novi član
  • *
Puzici - pomoc
« Odgovori #6 u: Lipanj 23, 2006, 15:42:00 poslijepodne »
meni su se nakotili u filteru. jučer sam ih izbacio cca 150 nije im bilo kraja. nisam mogao vjerovati (zanimljivo - u samom akvariju ih nije bilo - samo 3-4).

vjerojatno su narasli u filteru, a onda su bili preveliki da se lako iskobeljaju iz njega

Zagreb

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
Puzici - pomoc
« Odgovori #7 u: Lipanj 23, 2006, 16:01:00 poslijepodne »
u filteru su ti vjerojatno oni duguljasti, a?

Offline FICO

• Novi član
  • *
Puzici - pomoc
« Odgovori #8 u: Lipanj 23, 2006, 19:20:00 poslijepodne »
ne. okrugli. ovi koje je opisao galenus
Zagreb

Offline Gogec

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Puzici - pomoc
« Odgovori #9 u: Lipanj 24, 2006, 08:56:00 prijepodne »
I ja imam okrugle u filteru. Svko jutro mi se skupe oko vrha akvarija, ja ih samo zdrobim i ribe imaju ukusan obrok
Crni Lug, Gorski kotar
Hrvatska

Offline aanci

• Punopravni član
  • **
Puzici - pomoc
« Odgovori #10 u: Srpanj 11, 2006, 15:56:00 poslijepodne »
meni je yoyo botia riješila problem! zakon riba! sada uvozim pužiće iz drugog akvarija da bi nahranila botiu.
Zagreb/Jarun

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Puzici - pomoc
« Odgovori #11 u: Srpanj 11, 2006, 16:06:00 poslijepodne »
ja ih isto donosim iz drugog akvarija da botiama priustim malo puzetine        
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.