Evo ja ću se svojim iskustvom priključiti i moram priznati da nikada nisam namazao niti jednu gumicu u životu (na filteru)

Dakle počeo sam sa starom RENOM,FLUVAL,EHEIM i zadnjih 7 godina JBL i nikad ali NIKAD niti jedna gumica procurila,a filtera je bilo mnogo,mnogo održavanja i postavljanja i nikad nikakvih problema niti na glavi,niti na ventilima i zaista mi nije jasno gdje se i kako kod vas javljaju određeni problemi sa tim nesretnim semerinzima....
Dakle smatram da je potrebno gumicu zaštiti samo ako filter nije u upotrebi,ali tada gumicu treba skinuti
1 da se ne nateže
2 da ne ispuca od sušenja
Dakle ispravno bi bilo tada je namazati nečim od navedenog i spremiti u vrečicu po mogučnosti istisnuti zrak(vakumirati)
I smatram da je sve drugo suvišno i nepotrebno-jer kad filter radi guma radi i unutarnji sloj gume je vlažan(nema ruptura),ako je guma kvalitetna trajat će i preko 10-ak godina.
Samo kada s filter čisti,namažite malo vodom -slinom gumu kako bi izbjegli trenje i oštečenje i zaboravite na gumice,jer ako je kod mene tako i bilo tako ne vidim razloga da ne bude i kod vas