Lipanj 17, 2025, 16:29:12 poslijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: vrtno jezerce  (Posjeta: 43658 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline prenc

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • drkam
Odg: vrtno jezerce
« Odgovori #100 u: Studeni 13, 2015, 19:41:14 poslijepodne »
Majstor, sutra cu ja sve postepeno slikat i dubine i sve pa cete vidit da po meni tako kako je je savrseno za cirkulaciju i sve to :)

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #101 u: Studeni 13, 2015, 19:51:39 poslijepodne »
Gledaj da ti je pred zadnje jezero složeno tako da ima dno koje jako visi prema zadnjemu jezeru i probaj slap /potok usmjeriti u jednu stranu da ti zavrti vodu u tom dijelu jezera a ne da ta voda projuri u zadnje jezero . Imaj na umu i da češ trebati u tom predzadnjem jezeru i pomoć pumpe za zrak kako bi cirkulacija vode bila dobra . Ne trebaš drugi BD pošto ti je taj dio višlji od zadnjega . Moja preporuka je da u dio gdje će biti ribe ne sadiš nikakvo bilje , zato ova prva tri jezera nakrcaš sa raznim biljkama . Imati ćeš kvalitetnu bio filtraciju ali svakako ugradi i filter .

Offline prenc

• Punopravni član
  • **
  • drkam
« Odgovori #102 u: Studeni 13, 2015, 20:14:53 poslijepodne »
Gledaj da ti je pred zadnje jezero složeno tako da ima dno koje jako visi prema zadnjemu jezeru i probaj slap /potok usmjeriti u jednu stranu da ti zavrti vodu u tom dijelu jezera a ne da ta voda projuri u zadnje jezero . Imaj na umu i da češ trebati u tom predzadnjem jezeru i pomoć pumpe za zrak kako bi cirkulacija vode bila dobra . Ne trebaš drugi BD pošto ti je taj dio višlji od zadnjega . Moja preporuka je da u dio gdje će biti ribe ne sadiš nikakvo bilje , zato ova prva tri jezera nakrcaš sa raznim biljkama . Imati ćeš kvalitetnu bio filtraciju ali svakako ugradi i filter .

Okej super hvala puno, nisam znao za to zavrtanje vode ja bi ga bio ravno stavio da kako sta si ti reko projuri u zadnje jezero haha :p a mogu bar lopoce stavit u taj zadnji?

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #103 u: Studeni 13, 2015, 20:27:41 poslijepodne »
Prenc ja sam još uvijek mišljenja da si ti u taj projekat uletio pa kaj bude bude .
Jako ti je bitno da ti voda u pojedinim dijelovima ribnjaka nije "statična" jer ti se u takvim dijelovima zadržava "smeče" i to nije dobro za ribnjak . Možeš ti u dio sa ribama saditi kaj god hoćeš od bilja samo znaj da su koići veliki pajceki (svinje) , nema toga kaj oni neće probati gricnut , gurnut , rovati po bilju . Sa tim svojim ponašanjem ti ribe rade uz svoj izmet i još ekstra nered u ribnjaku i time prljaju vodu i opterečuju filter .

Offline prenc

• Punopravni član
  • **
  • drkam
« Odgovori #104 u: Studeni 13, 2015, 20:31:11 poslijepodne »
Prenc ja sam još uvijek mišljenja da si ti u taj projekat uletio pa kaj bude bude .
Jako ti je bitno da ti voda u pojedinim dijelovima ribnjaka nije "statična" jer ti se u takvim dijelovima zadržava "smeče" i to nije dobro za ribnjak . Možeš ti u dio sa ribama saditi kaj god hoćeš od bilja samo znaj da su koići veliki pajceki (svinje) , nema toga kaj oni neće probati gricnut , gurnut , rovati po bilju . Sa tim svojim ponašanjem ti ribe rade uz svoj izmet i još ekstra nered u ribnjaku i time prljaju vodu i opterečuju filter .

Znao sam ja da to nije samo tako napravit ali nisan bio bas svjestan da je toliko komplicirano, tek sad vidin da stvarno nije to tako veliko samo tako napravit, al dobro snac cu se ja san siguran da ce to funkcionirat

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #105 u: Studeni 13, 2015, 20:33:33 poslijepodne »
Majstor, sutra cu ja sve postepeno slikat i dubine i sve pa cete vidit da po meni tako kako je je savrseno za cirkulaciju i sve to :)

Nema teorije da u takvom obliku dobijes dobru cirkulaciju. Meni je ribnjak ovalni pa kad sam imao pistiu u njemu sam primjetio da kroz jedan dio voda ne cirkulira. Znaci, gotovo idealan jednostavan oblik a opet nije 100% kvalitetno rjesenje.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #106 u: Studeni 13, 2015, 20:39:05 poslijepodne »
Nemoj me krivo shvatiti , ja ti želim da to isfuraš do kraja i da sve savršeno funkcionira . Ja (mi) ću ti pomoći koliko mogu odnosno stignem jer si već krenuo sa radovima i za neke stvari će sigurno biti kasno ili će se previdjeti  :up:
Majstor76 pa tvoj ribnjak je pravokutnog oblika isto kao i moj  ;)

Offline Sonic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #107 u: Studeni 13, 2015, 20:49:55 poslijepodne »

Nema teorije da u takvom obliku dobijes dobru cirkulaciju. Meni je ribnjak ovalni pa kad sam imao pistiu u njemu sam primjetio da kroz jedan dio voda ne cirkulira. Znaci, gotovo idealan jednostavan oblik a opet nije 100% kvalitetno rjesenje.
Znaci treba veci slap ili jaca pumpa ...:P:P:P

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #108 u: Studeni 13, 2015, 21:39:22 poslijepodne »
Posveti puno vremena i paznje filtraciji.To ti je jedna od najbitnijih stvari u cijeloj prici.koliko ce ti bit veliko jezero,tj.koliko ce kubika vode bit u njemu?da li je pozicija jezera u hladu,suncu?

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #109 u: Studeni 13, 2015, 21:41:17 poslijepodne »
Na koju vrste filtracije si planirao ic?neka diy varijanta ili neku gotovu varijantu?

Offline prenc

• Punopravni član
  • **
  • drkam
« Odgovori #110 u: Studeni 14, 2015, 01:19:39 prijepodne »
Posveti puno vremena i paznje filtraciji.To ti je jedna od najbitnijih stvari u cijeloj prici.koliko ce ti bit veliko jezero,tj.koliko ce kubika vode bit u njemu?da li je pozicija jezera u hladu,suncu?

Po mojim procjenama trebalo bi bit od 35-40 kubika vode, pretezito na suncu al mislio sam posadit vec veliko drvo tamo u jedan kut di bi mi bio hlad bar di su koici

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #111 u: Studeni 14, 2015, 09:06:35 prijepodne »
Gledaj da drvo ne posadiš preblizu ribnjaka kako ti korijenje ne bi oštetilo ribnjak . Da li misliš sam raditi filter ili ti je plan kupiti gotovi filter , svakako računaj da moraš imati i UV lampu .

Offline prenc

• Punopravni član
  • **
  • drkam
« Odgovori #112 u: Studeni 14, 2015, 11:51:09 prijepodne »
Gledaj da drvo ne posadiš preblizu ribnjaka kako ti korijenje ne bi oštetilo ribnjak . Da li misliš sam raditi filter ili ti je plan kupiti gotovi filter , svakako računaj da moraš imati i UV lampu .

Te filtere i pumpe cu kupit iskreno neda mi se i stim jos zezat da moram pravit, kakva uv lampa stacemi to?

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #113 u: Studeni 14, 2015, 12:07:53 poslijepodne »
Ako nećeš imati problema sa "zelenom vodom"  :dead: svakako nabavi filter sa UV lampom .

Offline prenc

• Punopravni član
  • **
  • drkam
« Odgovori #114 u: Studeni 14, 2015, 12:11:54 poslijepodne »
Ako nećeš imati problema sa "zelenom vodom"  :dead: svakako nabavi filter sa UV lampom .

okej, idem van radit malo pa cu usput slikat pa cu vam uploadat poslje slike :)

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #115 u: Studeni 14, 2015, 13:26:14 poslijepodne »
Ovako ti izgleda jezero sa koicima,bez uv lampe.Skoro svi gotovi filteri ti imaju u sebi uv lampu.

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #116 u: Studeni 14, 2015, 13:35:02 poslijepodne »
http://www.worldofwater.co.uk/products/Oase-BioTec-Screenmatic-110,000-Set-(Set-6).html

Tebi bi trebao ovakav nekakav gotov filter za tvoje jezero,ako ides na gotovu varijantu.(Obrati paznju na cijenu)
To sam ti stavio za primjer,cisto da vidis kako to izgleda.
Moj savjet,baci si oko na filtere u diy(sam ga radis) varijanti,imas ih na youtubu puno,a imas i tu na forumu nekoliko kvalitetno napravljenih od nasih kolega i koleginica.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #117 u: Studeni 14, 2015, 14:00:04 poslijepodne »
Ovako ti izgleda jezero sa koicima,bez uv lampe.Skoro svi gotovi filteri ti imaju u sebi uv lampu.

To si slikao svoj ribnjak  :D :D :D

Offline Sonic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #118 u: Studeni 14, 2015, 14:13:14 poslijepodne »
Be uvrede ali mislim da bi trebao malo prelistati po netu ( strane forume) I prouciti malo kako drugi  rade pa  onda cemo komentirati ako sto nije jasno ...

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #119 u: Studeni 14, 2015, 14:14:18 poslijepodne »
Je,prije filtera i bilja...

To si slikao svoj ribnjak  :D :D :D

Offline prenc

• Punopravni član
  • **
  • drkam
« Odgovori #120 u: Studeni 14, 2015, 17:35:47 poslijepodne »

evo pogledajte malo koji pad je od ovog gornjeg jezerca u ovo vece :)

Offline prenc

• Punopravni član
  • **
  • drkam
« Odgovori #121 u: Studeni 14, 2015, 17:43:06 poslijepodne »

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #122 u: Studeni 14, 2015, 17:56:57 poslijepodne »
Ovo ti je pre mali filter,ovaj je za 1,5m3 vode sa koicima.Pogledaj si specifikacije,na svakom ti pise za  koliko je kubika vode u jezeru.
Odvoji si malo vise vremena za to,jako ti je bitna stavka.I ja sam krenuo kao ti,kao nije to nista komplicirano,ali kasnije sam skuzio da je.znaci,govorim ti iz vlastitog iskustva.
Vidim da si poceo betonirat,jesi si pustio cijevi za struju i za vodu na pozicije di trebaju ic?

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #123 u: Studeni 14, 2015, 18:07:53 poslijepodne »
Vjeruj mi,nitko te ovdje ne zeli obeshrabrit.Zelimo samo da ne ponavljas greske koje smo mi napravili,jer lakse je i jeftinije odmah napravit kako treba nego popravljat kasnije.
Ja sam ti blizu,ako ti mogu kako pomoc,stojim ti na raspolaganju...

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #124 u: Studeni 14, 2015, 18:11:18 poslijepodne »
http://www.worldofwater.co.uk/products/BioPress-6000-Set-Pond-Filter.html

a ovaj? vidio sam ovakvog u bauhasu

Ja imam nesto slicno za filtraciju akvarija, dobro radi.  :D

I slike stavi kao privitak da se mogu povecat, ovo je presitno.