Lipanj 17, 2025, 01:14:14 prijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: vrtno jezerce  (Posjeta: 43620 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline prenc

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • drkam
Odg: vrtno jezerce
« Odgovori #75 u: Studeni 12, 2015, 22:55:40 poslijepodne »
Prenc ako ti nije problem da staviš nekakvu skicu tog tvojeg budučeg ribnjaka jer za sada imaš puno nejasnoča , sa skicom će biti puno jasnije i moći ćemo ti kvalitetnije savjetovati  :up:

Ma neznam di da to nacrtam a usotsalom neznam radit sa tim programima :p

Nacrtaj rukom na listu papira i slikaj mobitelom  :up:

Nacrtat cu sutra sad nemogu jer sam kod cure

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #76 u: Studeni 12, 2015, 23:14:09 poslijepodne »
Pa nije valjda cura bitnija od ribnjaka  :D :D :D

Offline prenc

• Punopravni član
  • **
  • drkam
« Odgovori #77 u: Studeni 12, 2015, 23:14:55 poslijepodne »
Pa nije valjda cura bitnija od ribnjaka  :D :D :D

Haha jbg sad pitas gluposti ;) naravno da je ribnjak hahahaha

Offline royalblue

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Sisak
  • Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
« Odgovori #78 u: Studeni 12, 2015, 23:36:01 poslijepodne »
Melek moja cijev ima unutarnji promijer 38mm a Majstorova 50mm . Ja imam ribnjak preko 15 godina i većinu stvari vam pričam iz vlastitog iskustva . Znam da sam cijevi čistio jednom godišnje jer se na stijenkama nakupi nekakva ljiga koja onda na sebe sakuplja sve i svašta .

Da se nadovezem na ovo... I ja jednom godisnje provucem sajlu na koji je pricvrscena cetka za pranje boca kroz cijevi kako bi skinula talog koji se s vremenom nakupi na stjenkama. Tako da ne vidim problem da to napravite i vi sa bd i vecim cijevima

Za sada samo pratim raspravu... Pozdrav tebi prenc. Nadam se da ces poslusati savjete ekipe koja je prosla sve i svasta kada su jezerca i koici u pitanju. Samo ti zele olaksati zivot :)

Offline melek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #79 u: Studeni 12, 2015, 23:39:04 poslijepodne »
Melek moja cijev ima unutarnji promijer 38mm a Majstorova 50mm . Ja imam ribnjak preko 15 godina i većinu stvari vam pričam iz vlastitog iskustva . Znam da sam cijevi čistio jednom godišnje jer se na stijenkama nakupi nekakva ljiga koja onda na sebe sakuplja sve i svašta .

niko nije rekao da treba  koristiti cjevi od 35 ili 50 mm , ako se već radi BD  trebali bi ugraditi 100 mm i više ako treba  i ne bi imali problema , to je jedina mana ovog sistema što se mora uraditi  odma dok se radi jezero  ako neko ubaci užu cjev sam je sebi kriv  jer znamo šta sve ide kroz tu cijev ,ako  pokušajete ovaj sistema prikazati kao lošiji  na taj fazon da bi se moralo roniti  pa moram vam reći  da bi ja  radije zaronio nego čitavu godinu gledao u filter pored jezera i sve njegove elemente  koje morate maskirati u nešto  :D a vjerujem da se cjev od 100 mm  na jezerima koja mi imamo ne bi nikad začepila  :D ako već navodite mane ovog sistem navedite mane i onog drugog sistema filtracije pa nek vidi i odluči šta je bolje za njega

ja nemam BD i kod mene je pump fed filter  ali mislim da je mnogo bolji gravity fed kad se postavi onako kako treba
Umovi su poput padobrana - ne služe ničemu ako nisu otvoreni.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #80 u: Studeni 13, 2015, 08:55:37 prijepodne »
Melek zbog tebe citiram samog sebe (i to u rimi  :D)    "Bottom draine po mojem mišljenju ima više prednosti od pumpe direktno u ribnjaku "
To kaj neki proizvod ima više prednosti nego mana ne znači da čemo ga bezuvjetno uzeti i koristiti . Ja sam naveo dvije jako bitne stvari zbog kojih ga ne koristim . Moje iskreno mišljenje je da se kolega Prenc "zaletio" u tako veliki projekat i ima malo kvalitetnih informacija sakupljenih , da mi ćemo mu pomoći ili odmoći sa ovim raspravama i prijedlozima ali čovjek već ima iskopanu rupu i radovi napreduju na dnevnoj razini . Nadam se da češ sve to kvalitetno odraditi i da nečeš imati potrebu za rekonstrukcijom sljedeće zime .

Offline prenc

• Punopravni član
  • **
  • drkam
« Odgovori #81 u: Studeni 13, 2015, 12:46:27 poslijepodne »
Melek zbog tebe citiram samog sebe (i to u rimi  :D)    "Bottom draine po mojem mišljenju ima više prednosti od pumpe direktno u ribnjaku "
To kaj neki proizvod ima više prednosti nego mana ne znači da čemo ga bezuvjetno uzeti i koristiti . Ja sam naveo dvije jako bitne stvari zbog kojih ga ne koristim . Moje iskreno mišljenje je da se kolega Prenc "zaletio" u tako veliki projekat i ima malo kvalitetnih informacija sakupljenih , da mi ćemo mu pomoći ili odmoći sa ovim raspravama i prijedlozima ali čovjek već ima iskopanu rupu i radovi napreduju na dnevnoj razini . Nadam se da češ sve to kvalitetno odraditi i da nečeš imati potrebu za rekonstrukcijom sljedeće zime .

Mi smo sve isplanirali e sad pitanje je dali je to dobar plan ili nije zato san i otvori ovdje ovu temu da mi kazete vi koji imate vise iskustva s tim nego da idem samo tako radit, ako nrdajboze dode do rekonatrukcije tata ce to zakopat, nema sanse da on ide to rekonstruirat :p

Offline Sonic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #82 u: Studeni 13, 2015, 13:13:22 poslijepodne »
Pa zato nacrtaj, ispricaj plan I ljudi ce ti pomoci !!

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #83 u: Studeni 13, 2015, 13:30:42 poslijepodne »
..nisam jedno vrijeme ništa pratio pa vidim da postoji friška tema... dao sam si truda pa sam sve pročitao... stekao sam dojam da se dečka gleda malo s "visoka" obzirom na njegove godine, kažem tako mi se na momente učinilo!...
..njegovo neiskustvo i smajlići su mi jasni to je ta generacija interneta, imam sina skoro njegovih godina pa mi je sve jasno... poštujem mlade ljude koji su voljni nešto uraditi a dali će ići težim i skupljim putem pa učiti na vlastitim greškama ili lakšim pa slušati savjete,..ne tiče me se ne radi se o mojoj "koži"...
..na tebi je da odlučiš, na tvome mjestu ja bih!!

..e sad za oko mi zapeo jedan podatak a zvuči mi nevjerojatno, kaže;

... tata mi je rekao da jedan njegov prijatelj isto ima taj pond i da na mjesec 7000 kuna vode mu gubi, a tata mi je reko ako bude gubilo vode da ce ga odmah zakopat :P

...bacio sam brzi račun uz predpostavku cijene vode cca 10kn/m3 i došao do brojke od gotovo 1 m3/h vode koji se se gubi pa mi to malo ne drži vodu!! možda je greška u pismu!?... ili je netko malo napuhao brojku :P (hehehe)

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #84 u: Studeni 13, 2015, 13:32:52 poslijepodne »
Kako kaže Sonic , kvalitetno prezentiraj svoj projekat i onda čemo se fokusirati na bitne propuste i detalje  :up:
Možeš staviti i koju sliku svog prijašnjeg ribnjaka da i to vidimo .

Offline prenc

• Punopravni član
  • **
  • drkam
« Odgovori #85 u: Studeni 13, 2015, 15:25:06 poslijepodne »
evo sad cu nacrtati to sve ako mi bude islo za rukom haha :P, tako je reko taj lik da mu gubi 7000 kn vode na mjesec sad dali je to istina ili nije neznam.

Offline prenc

• Punopravni član
  • **
  • drkam
« Odgovori #86 u: Studeni 13, 2015, 15:27:09 poslijepodne »
Kako kaže Sonic , kvalitetno prezentiraj svoj projekat i onda čemo se fokusirati na bitne propuste i detalje  :up:

prijasnji ribnjak je bio jako malo i nisam imao nikakve pumpe ni nista ta voda je bila bistra ali je bilo mulja po podu 15 cm

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #87 u: Studeni 13, 2015, 15:59:04 poslijepodne »

prijasnji ribnjak je bio jako malo i nisam imao nikakve pumpe ni nista ta voda je bila bistra ali je bilo mulja po podu 15 cm

A ribe ?

Offline prenc

• Punopravni član
  • **
  • drkam
« Odgovori #88 u: Studeni 13, 2015, 16:11:00 poslijepodne »

A ribe ?

ma neke ljeve ribe sam imo sta sam upecao na nekoj lokvi haha nisam imao koice nikad, i koliko vidim i pratim po tim forumima vidim da su zahtjevni dosta.

Offline prenc

• Punopravni član
  • **
  • drkam

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #90 u: Studeni 13, 2015, 17:47:22 poslijepodne »
Mislim da si zaboravio najvazniju stvar, filter

Offline prenc

• Punopravni član
  • **
  • drkam
« Odgovori #91 u: Studeni 13, 2015, 17:56:31 poslijepodne »
Mislim da si zaboravio najvazniju stvar, filter

To ide tamo di je skimer

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #92 u: Studeni 13, 2015, 18:14:08 poslijepodne »
To ide tamo di je skimer

Nadam se da nacrt nije u mjerilu...
Vidim tu nekoliko problema:
1. Previse vodopada - vodopadi i potoci su bucni i ne izgledaju prirodno ako si u ravnici.
2. Oblik ribnjaka je prekompliciran za cirkulaciju, napravi jednostavniji oblik
3. Ne postoji mocvara - trecina povrsine bi trebala bit u bilju da olaksa rad filtera a i radi izgleda
4. Terasa za sjedit bi trebala biti pored ribnjaka sa mostom koji ima neku svrhu tj nije tamo samo radi izgleda
5. Dno je nepotrebno da bude u 2 dubine, napravi jednu ali da ima pad prema BD

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #93 u: Studeni 13, 2015, 18:36:52 poslijepodne »
Ovo si prekrasno nacrtao , sigurno si bio sa curom  :D :D :D
Sada je sve puno jasnije i možemo se posvetiti detaljima . Kako kaže i Majstor76 ovi slapovi će raditi dosta veliku buku koja sigurno neće odgovarati tvojim gostima a ni susjedima pa bi tu mogao imati i problema . Ako ideš na varijantu potočića koji se preljeva mirno iz ribnjaka u ribnjak neće ti raditi veliku buku a imati ćeš isti efekat . Moraš biti i svjestan da potok/slap dosta troši vodu . Neću se složiti da je oblik ribnjaka kompliciran , moraš samo dobro riješiti cirkulaciju vode i izbiječi mrtve kuteve u ribnjaku . Ja neću zaključivati prerano pa evo par pitanja :
 - zadnja dva jezera su ti spojena sa slapom/potokom ili vodenim kanalom veće dubine
 - misliš li držati ribe , koje i u kojim dijelovima
 - kakav filter si planirao staviti u dio gdje je skimer
Što se tiće samog izgleda ribnjaka i okoliša tu ti neću davati nikakve savjete jer sam mišljenja da svaki od nas ima drugačiju predođbu o ljepome  :up:

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #94 u: Studeni 13, 2015, 19:00:00 poslijepodne »
Neću se složiti da je oblik ribnjaka kompliciran , moraš samo dobro riješiti cirkulaciju vode i izbiječi mrtve kuteve u ribnjaku .

Sto naravno sa tim oblikom nece nikad postici. Voda ce mu ici od zadnjeg slapa direktno na BD i skimer a ovo ostalo ce biti stajaca voda.

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #95 u: Studeni 13, 2015, 19:06:03 poslijepodne »
Ova tri mala jezerca napuni biljem,radi izgleda a i radi prirodne filtracije.
Ako ces kupovat zlatne ribice znam jednog lika koji ih prodaje...

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #96 u: Studeni 13, 2015, 19:12:48 poslijepodne »
Neću se složiti da je oblik ribnjaka kompliciran , moraš samo dobro riješiti cirkulaciju vode i izbiječi mrtve kuteve u ribnjaku .

Sto naravno sa tim oblikom nece nikad postici. Voda ce mu ici od zadnjeg slapa direktno na BD i skimer a ovo ostalo ce biti stajaca voda.

Ovaj njegov oblik zadnja dva jezera više liče na jednu "osmicu" u kojoj sa par dobro promišljenih detalja možeš imati savršenu cirkulaciju vode .

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #97 u: Studeni 13, 2015, 19:29:28 poslijepodne »

Nesto u ovom stilu...

Offline prenc

• Punopravni član
  • **
  • drkam
« Odgovori #98 u: Studeni 13, 2015, 19:36:39 poslijepodne »
Ovo si prekrasno nacrtao , sigurno si bio sa curom  :D :D :D
Sada je sve puno jasnije i možemo se posvetiti detaljima . Kako kaže i Majstor76 ovi slapovi će raditi dosta veliku buku koja sigurno neće odgovarati tvojim gostima a ni susjedima pa bi tu mogao imati i problema . Ako ideš na varijantu potočića koji se preljeva mirno iz ribnjaka u ribnjak neće ti raditi veliku buku a imati ćeš isti efekat . Moraš biti i svjestan da potok/slap dosta troši vodu . Neću se složiti da je oblik ribnjaka kompliciran , moraš samo dobro riješiti cirkulaciju vode i izbiječi mrtve kuteve u ribnjaku . Ja neću zaključivati prerano pa evo par pitanja :
 - zadnja dva jezera su ti spojena sa slapom/potokom ili vodenim kanalom veće dubine
 - misliš li držati ribe , koje i u kojim dijelovima
 - kakav filter si planirao staviti u dio gdje je skimer
Što se tiće samog izgleda ribnjaka i okoliša tu ti neću davati nikakve savjete jer sam mišljenja da svaki od nas ima drugačiju predođbu o ljepome  :up:

Predzadnje jezero je vise od zadnjeg predzadnje je cca 50 cm duboko a ovo zadnje oko 110 cm i da vodeni kanal ce ic iz ovog 4 u 5, koice bi si uzeo nekih 10 komada za pocekat, drzo bi ih u ova dva zadnja najvrca koja su spojena kanalom, iskreno za filter jos nisam siguran zato sam i otvorio tu temu da mi recete kakve filtere i pumpe da stavljam.

Offline prenc

• Punopravni član
  • **
  • drkam
« Odgovori #99 u: Studeni 13, 2015, 19:37:58 poslijepodne »
Ova tri mala jezerca napuni biljem,radi izgleda a i radi prirodne filtracije.
Ako ces kupovat zlatne ribice znam jednog lika koji ih prodaje...

Toga se nisam sjetio i napravit cu tako hvala na savjetu :), necu zlatne samo koice cu :)