Srpanj 25, 2025, 18:47:49 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Muljevita voda  (Posjeta: 1732 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mariner

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Muljevita voda
« u: Listopad 17, 2015, 22:12:03 poslijepodne »
Molim savjet i pomoć. Kupio sam Juwel Vision 260 (rasvjeta, grijač, filter). Na dno sam stavio 10 lit. JBL Manado zemlje, a preko nje pijesak/šljunak granulacije 0,2-0,6. Od biljčica nezahtjevne criptocorne, bacope, ludwige i rogolist. Nakon 14 dana cikliranja, voda je uglavnom bila bistra i biljčice su izgledale OK. Tada sam ubacio dva gupija u akvarij. 21. dan cikliranja biljčice(bacope uglavnom) su pocrnile, a pijesak je dobio smeđu boju na nekim mjestima. Voda je bila i dalje bistra. Tada je napravljena prva izmjena vode (20 posto). 28. dan cikliranja ubačena su dva ancistrusa i četiri platija. Promijenio sam opet 20 posto vode i tada je počelo. U početku se vidjelo kao da neka "magla" leti kroz akvarij. Iz dana u dan voda je bila sve zelenija i neprozirnija, a sada izgleda kao odvratna baruština. Nešto smeđih mrlja (alge vjerujem) ancistrusi su očistili momentalno, ali nisu dirali neke zelene alge koje se nisu mogle skinuti spužvom (pa sam ih postrugao karticom). U pet centru su mi rekli da je to alga (jedina toksična) i da operem filtere u vodi iz špine, te da 3-4 dana mijenjam po 50-70 posto vode. Molim pomoć jer ne bih želio gledati pomor u akvariju.

Offline Modron_maze

• Punopravni član
Odg: Muljevita voda
« Odgovori #1 u: Listopad 17, 2015, 22:46:01 poslijepodne »
Akvarij još nije zacikliran. Kod startanja novog akvarija ne treba radit izmjenevode ukoliko želiš da se što brže zaciklira. Sad možeš projeniti dio vode, strugati algu, raditi bilo što ili ostavit sve na miru ali tek kad se akvarij pošteno zaciklira problemi će nestati.

Online kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Listopad 18, 2015, 00:02:15 prijepodne »
Molim savjet i pomoć. Kupio sam Juwel Vision 260 (rasvjeta, grijač, filter). Na dno sam stavio 10 lit. JBL Manado zemlje, a preko nje pijesak/šljunak granulacije 0,2-0,6. Od biljčica nezahtjevne criptocorne, bacope, ludwige i rogolist. Nakon 14 dana cikliranja, voda je uglavnom bila bistra i biljčice su izgledale OK. Tada sam ubacio dva gupija u akvarij. 21. dan cikliranja biljčice(bacope uglavnom) su pocrnile, a pijesak je dobio smeđu boju na nekim mjestima. Voda je bila i dalje bistra. Tada je napravljena prva izmjena vode (20 posto). 28. dan cikliranja ubačena su dva ancistrusa i četiri platija. Promijenio sam opet 20 posto vode i tada je počelo. U početku se vidjelo kao da neka "magla" leti kroz akvarij. Iz dana u dan voda je bila sve zelenija i neprozirnija, a sada izgleda kao odvratna baruština. Nešto smeđih mrlja (alge vjerujem) ancistrusi su očistili momentalno, ali nisu dirali neke zelene alge koje se nisu mogle skinuti spužvom (pa sam ih postrugao karticom). U pet centru su mi rekli da je to alga (jedina toksična) i da operem filtere u vodi iz špine, te da 3-4 dana mijenjam po 50-70 posto vode. Molim pomoć jer ne bih želio gledati pomor u akvariju.
greska prva, manado nije hranjiva podloga (bar ne u klasicnom smislu) i ne stavlja se ispod nego kao zavrsni sloj iako ja osobno bih ga koristio samog bez icega ispod. Pijesak 0.2-0.6 nema kaj traziti u biljnom akvariju, to je presitno.
vrlo vjerojatno diatoma, nista zabrinjavajuce (osim sto je gadana) i skroz normalno za novi akvarij. U principu ne mozes nista napraviti da ju sprijecis no nakon nekog vremena kad se sistem stabilizira onda nestane sama od sebe.
Unatoc savjetu iznad, IMO, 20% nakon 3 tjedana pa opet 20% je premala promjena vode. Filter se ne stigne zaciklirati tako brzo i bolje je mijenjati vise vode nego imati situaciju u kojnoj filter to ne moze odraditi. A ako imas njegov originalni unutarnji onda to pogotovo vrijedi.
LOL.......... savjet iz pet centra  :roll: koja je to jedina toksicna alga? Pranje filtera u vodi iz pipe  :roll: promijeniti 50-70 % vode, OK ali ne 3 ili 4 dana za redom. Gle, to mozes raditi kad nemas ribe ali sa ribama to bas nije pametno (iako nije da su gupiji ili anciji bas tak osjetljivi ali svejedno). Istina, voda moze biti i toliko losa da je bolje promijeniti sa pipovacom ali ne 50% svaki dan. No za to trebas onda i neke testere ili barem iskustvo. No 50% svakih 7 dana je OK i toga se drzi.
I filter se pere u vodi koji si prethodno izvadio iz akvarija. I filter se zapravo ne pere nego se materijal samo lagano propere jer inace iz njega isperes i sve dobre bakterije i onda on opet ne radi biolosku filtraciju kako treba a i inace su unutarnji filteri premali da bi to odradjivali kako treba pa zahtjevaju i cesce ispiranje jer se relativno brzo smanji protok kroz njih.

Offline Mariner

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Listopad 18, 2015, 21:42:43 poslijepodne »
Hvala na odgovorima. Ma bilo mi je muka jer je cikliranje išlo OK a onda u 3-4 dana voda pozelenila Bože te sačuvaj.
Ako JBL Manado nije hranjiva podloga, onda bih morao gnojiti biljke kroz vodeni stup? Kada bih to trebao početi? Hoće li za biljke biti OK ako rasvjetu držim upaljenu 6 sati dnevno, pa za tjedan dana 8, pa 10? Tako bih vjerujem reducirao rast one zelene alge koja se ful teško skida a pojavila se odjednom. I još jedno pitanje: vidim da neki ribice hrane dvaput dnevno, mnogi jedanput dnevno, neki svaki drugi dan. Ja sam hranio moje živorotke dvaput dnevno pa se pitam nisam li hranio više nego što je potrebno?

Offline Ivica07

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #4 u: Listopad 18, 2015, 22:01:21 poslijepodne »