Kolovoz 04, 2025, 10:38:33 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Molim za pomoc...  (Posjeta: 1402 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Piet

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Molim za pomoc...
« u: Lipanj 18, 2006, 13:13:00 poslijepodne »
Molim vas ako netko moze pomoc...ne znam zasto ali novi listovi na echinodorusu izlaze van normalni ali nakon jednog do 2 dana on se pocne uvijati i list na sebi (izmedju zila na listu) pocinje se stanjivati dok ne dobije rupe i onda takav dalje raste...i nabavio sam jos jednu biljku (mislim da je neka nymphea)..uglavnom, izgleda kao lopoc..(ima korjen, i onda tanku stabljiku i na vrhu je list)...imam je 3 dana i kak sam je stavio, lisce se pocelo izmedju zila stanjivat i na koncu list dobije rupe...vise sam stvarno ocajan, imam masu bilja u akvariju, al ne znam kako da ovo rijesim...imam par postova prije ovoga o gnojidbi sto je bila vise ocajnicki pokusaj....gnojim sa plantaminom, onda sa tetrinim tabletama, tekuce zeljezo dodajem, dodavanje co2, imam 80W svjetla 3400k , a akvarij je 200 l, pogloga je zemlja za cvijece...eto sve raste osim echinodorusa (koji je ogroman sad..ali novi listovi su takvi kakvi jesu) i te nymphee...ak ima iko kakav savjet ili nesto nek kaze...nisam mislio da ce me nesto tak isfrustrirat kao ovo al na pragu sam da sve bacim u smece radi toga
zagreb, tresnjevka

Offline nature

• Punopravni član
  • Why can't humans behave more like animals?
Molim za pomoc...
« Odgovori #1 u: Lipanj 18, 2006, 13:27:00 poslijepodne »

imas li ancistrusa/se???

daj fotku ako mozes

ne bacaj nista!
bogat je onaj koji malo daje ..

Offline Piet

• Punopravni član
Molim za pomoc...
« Odgovori #2 u: Lipanj 18, 2006, 13:32:00 poslijepodne »
A mogao bi isfurat fotku, moram posudit fotic od frenda...nemam ancistrusa..vec sam mogao kupit 3 fotica umjesto akvarija i rjesit se frustracija, ne znam, jednostavno kak su formirane tanke zilice po listu..e tak neki segmenti izmedju zilica pocinju zutjeti, stanjivati se, postajati prozirni dok na koncu ne nestanu...moze li biti gorije?!....vise ne znam kolko paznje da posvetim bilju, sad, mozda pase taj spektar svijetla (ali kvragu pa pun je tank bilja, vec izgleda kao rasadnik) sumnjam da sad odjednom ne pase (promjenio sam zarulje prekjucer)...(nakon sto je pocelo propadat, al vec su imale jedno 7 mjeseci)...a mislim, gnojim sa svime i svacime, dodajem co2 s ovim nutrafinovim sustavom, ..jednio ako zahtjeva meksu vodu, ova je 18 gh...mislim vise sam luuud..a ovo ostalo bilje koje imam u akvariju FAKAT raste
zagreb, tresnjevka

Offline nature

• Punopravni član
Molim za pomoc...
« Odgovori #3 u: Lipanj 18, 2006, 13:48:00 poslijepodne »

ako su biljke "friske" onda nije cudno....

za nimfu neznam ali echinodorusi znaju biti "teski"... pogotovo jer se uzgajaju u odredjenim uvijetima(predpostavljam) i kada dodju u akvarije nekad se tesko ili nikako ne prilagode.. cak mislim da nije veliki problem (mislim je jer ocito im nes fali) sto trunu na listovima... meni su strunuli na pocetku lista.. dakle vrlo blizu korijena... to znaci da vise nema sanse da ih spasis... mislim da tvoj/i jos imaju sanse... ja bi stavljao zeljeza koliko ide zajedno sa CO2... no pricekaj nekoh uspjesnog biljinogojca pa neka ti on/i vele

Offline Piet

• Punopravni član
Molim za pomoc...
« Odgovori #4 u: Lipanj 18, 2006, 13:51:00 poslijepodne »
a echinodoruse imam vec godinu dana...rasli su kao blesavi..i onda kad sam stavio jos jednu vrstu echinodorusa (a tak negdje su i ti moji poceli dobivat mlade biljke-dakle poceli su izlazit oni izdanci s mladim biljcicama)...e onda je krenulo sr..nje....uvijanje listova i glupiranje...tak da ono, nije da su oni novi kod mene..a ova nymphea..kak se vec zove...ona je nova od prije par dana..a sto se tice dodavanja..vise ne znam sto bi dodao u taj tank....otrova mozda...
zagreb, tresnjevka

Offline Maro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik
Molim za pomoc...
« Odgovori #5 u: Lipanj 18, 2006, 13:57:00 poslijepodne »
Ajde probaj ispod korjena echinodorusa staviti onaj stik za kučno bilje.Nađi stik u kojem je što veča količina željeza i što manja količina P i fosfata.
Možda mu jednostavno fali hranjivih tvari.
Dubrovnik

Offline Branko

• Punopravni član
  • Dob: 57 Lokacija: Zagreb
    • http://još.nemam
Molim za pomoc...
« Odgovori #6 u: Lipanj 18, 2006, 14:11:00 poslijepodne »
Može biti da mu fali kalija? Ili nečeg drugog (osobito ako su problemi počeli kad si donio novu bilju koja brže raste pa je potrošila minerale/mikroelemente).
Nonsense ist der Sieg des Geistes über die Vernunft!

Offline Cryptocory

• Punopravni član
Molim za pomoc...
« Odgovori #7 u: Lipanj 18, 2006, 22:55:00 poslijepodne »

Možda mu neodgovara spektar svjetla, a osim toga možda imaš i premalo svjetla za tu vrstu echinodorusa.
Dubrovnik

Offline Piet

• Punopravni član
Molim za pomoc...
« Odgovori #8 u: Lipanj 18, 2006, 23:45:00 poslijepodne »
evo i te grozote....

evo i druge slike....da sad ne uploadam sve, biljka je u tegli sa zemljom za cvijece...ps, ne znam bas najbolje slikat..ali...you got the picture :)

zagreb, tresnjevka

Offline nature

• Punopravni član
Molim za pomoc...
« Odgovori #9 u: Lipanj 19, 2006, 12:34:00 poslijepodne »
. valisnerija i microsorum izgledaju odlicno.... no echinodorusi su strava ... brijem da ovom i ne treba nesto previse svijtla.. prije "bogatija" podloga ... kao i vecini ehcinodorusa.. trpaj mu pod korijen sto god ti se nadje pri ruci... ali bojim se da je gotov ... jel mladi listovi su mu zuti... nemoj se bedirati..

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Molim za pomoc...
« Odgovori #10 u: Lipanj 19, 2006, 17:33:00 poslijepodne »
Koja zemlja za cviječe?
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Piet

• Punopravni član
Molim za pomoc...
« Odgovori #11 u: Lipanj 20, 2006, 00:39:00 prijepodne »
Ma da ti pravo kazem..isao sam na jeftiniju varijantu..iza je valisnerija u zemlji za cvijece nekoj iz cvjecarne (sa dodatkom mikroelemenata)..a ova je iz baumaxa neka "ok" zemlja. (mislim, tak se zove)...to mi je upalo u oko da bi mozda i tu mogao bit problem..cini se kao da to nema neke pretjerane veze sa zemljom uopce nego da su to nekakvi ostaci drveta, korjenja i sranja...samo imam i drugu teoriju zasto je biljka tako naglo propala...mozda sam je ostetio dok sam vadio spuzvu iz korjena....mislim ne znam, moguce je da sam zeznuo korjenje s tim...doduse donji listovi biljke su manje vise ok..njih 4 (zeleni, bez rupa)...ne znam...vidjet cemo
zagreb, tresnjevka

Offline nature

• Punopravni član
Molim za pomoc...
« Odgovori #12 u: Lipanj 20, 2006, 13:38:00 poslijepodne »
"ok" zemlja dakle uopce nije zemlja... i zapravo nema nikakvu funkciju... osim mozda.,.. nisam siguran... ali mozda ima funkciju (silom prilika)slicnu tresetu.. ma je mozda kiseliji medij u podlozi a neznam dali to smeta korijenju i eventualno apsorpciji.... mislim "zahtjevnije" bilje najcesce "vole" kiseliju vodu ... pa valjda i tlo ... mozda ...neznam... razmisljam pa nagadjam...

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Molim za pomoc...
« Odgovori #13 u: Lipanj 20, 2006, 18:42:00 poslijepodne »
Problem bi mogao biti baš u toj kori. Često u njoj ima i kore četinjača, iz nekog razloga velika večina vodenog bilja nevoli podloge koje sadrže njihovu koru.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Piet

• Punopravni član
Molim za pomoc...
« Odgovori #14 u: Lipanj 20, 2006, 19:55:00 poslijepodne »
A vidjet cu..danas sam bio fakat cjeli dan zauzet pa nisam stigao ubost zemlju..sutra cu se iskesirat za kvalitetnu zemlju :)...pa cemo onda vidjet..mada je kao malo stagnirao napredak propadanja..al dobro, ne znam, uglavnom, moram konstatirat da je ovaj net totalno zakon..fino se mogu pobrat neki korisni savjeti..
zagreb, tresnjevka