Svibanj 02, 2025, 20:08:03 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Problem u terariju sa mahovinom...  (Posjeta: 2732 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Scorpion 467

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http:// scorpion.byethost7.com
Problem u terariju sa mahovinom...
« u: Lipanj 18, 2006, 02:54:00 prijepodne »

Ljudi imam problem tek sam sada vidio ali nisam siguran da je stetno za pauka, posto sam u terarij stavio kupljenu zemlju sve je ok ali iz sume sam nabrao mahovinu koju nisam sprzio i sada sam ispod svijetla vidio neke bubice bijele boje. Sta da radim? da izvadim zemlju van i da ju samo sprzim u pecnici ili da ju zamjenim novom zemljom?? Ove bubice su 1mm i golim okom se vide ako se bolje pogleda. Ne znam da li je netko imao ovakve bubice u terariju?!

Molio bih Vas za pomoc jer ne zelim da mi se nesto dogodi pauku, a pauka sam srecom drzao u drugoj kutijici u kojoj je bila ista zemlja i komadic mahovine koju sam malo oprao pod mlazom vode, nadam se da nije strasno?!

Hvala

Offline Saša Puttar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin
« Odgovori #1 u: Lipanj 18, 2006, 08:49:00 prijepodne »
sve van i novu zemlju unutra HITNO. A mislim da mahovinu ne možeš pržiti.

Offline Scorpion 467

• Punopravni član
    • http:// scorpion.byethost7.com
« Odgovori #2 u: Lipanj 18, 2006, 10:04:00 prijepodne »

Ok, hvala

Offline 3nax

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Srpanj 02, 2006, 18:09:00 poslijepodne »
Mahovinu nažalost nemožeš termički obraditi ali ju možeš pokušati dezinficirati u vrlo blagoj otopini hipermangana(ima ga svaka apoteka) na nekoliko minuta uroniš u otopinu blago ružičaste boje i poslije dobro ispereš pod tekućom vodom.Na isti način se dezinficira i akvarijsko bilje.Možeš probati ,možda upali!

Offline Niko984

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Srpanj 02, 2006, 19:39:00 poslijepodne »

Jel ko zna kako se zovu te male bijele stvariikoliko su štetne?
Pozdrav
Nikola

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 03, 2006, 12:44:00 poslijepodne »

dakle,
to su isto paučnjaci, pa im i pašu topli i vlažni terarijski uvjeti... oni su u manjim količinama KAO čak i dobri u terarijima jer se hrane "otpadom" i samim time čiste terarij... neki hobisti ih koriste kao čistaće u terarijima a njih posebno uzgajaju za to...

problem nastaje kad se oni pretjerano razmnože i onda se počinju naseljavati i na stanovnike terarija... kaj se tiće paukova... njima se naseljavaju i polažu jaja u i na helicere (očnjake) i nakon nekog vremena čak i u tijelo paukova  i guše ga.. čime dolazi do smrti...

da se uopće ne pojave u terarijima potrebno je dobro čistiti terarije od ostataka hrane i potrebna je dobra ventilacija.
Kad se nametnici pojave, ovisno o njihovoj količini..može se samo smanjiti vlaga u terariju i isušiti podloga... ako su nemetnici već u "milionskoj nakladi"..onda se treba i promijeniti podloga...

ako se nametnici pojave na paucima..onda se pauka treba prebacit u "karantenu", a terarij potpuno očistiti...

pauk se u karanteni može očistiti... upotrebom higijenskih štapića za uši na čijem vrhu se postavi malo vazelina i onda se lagano pokuša očistiti barem dio nametnika i jajašaca...

a daljnje liječenje u karanteni se odvija do skidanaja svih nametnika i jajašaca ili do prvog presvlačenja pauka nakon kojeg će se (večinom) svi nametnici moći ukloniti sa starom kožom...

...jato nametnika na kutiji od pauka...

...nametnici se počinju širiti jako brzo i po ostalim dijelovima kuće...

..i nametnici na očnjacima malog pauka...

eto...
pozdraf

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #6 u: Srpanj 03, 2006, 17:40:00 poslijepodne »

Odlične fotografije!

Imaš hebački macro-zoom.