Naravno da je pod "tlakom", ako se to tako moze nazvati, jer su cijevi,crijeva, pa i sam filter uvijek puni vode, prouci malo sistem rada vanjskih filtera, pa ce ti biti jasno.
Kanalizacijska cijev, nebitno dali je zamisljena da trpi pritisak ili slobodan pad, ima jednu divnu karakteristiku u svojoj namjeni, a to je, ako na spoju i pocme flisati, to se lako sanira, ili se uopce ne dira, medjutim svako curenje vode na mjestu gdje to nije predvidjeno ili potrebn, osim sto izvlaci vodu iz akvarija, mjenja nacin funkvioniranja samog filtera.
Znavi zelis reci da si iz ciste dosade uzeo sikikon i lupao fleke silikona? Ok, i to je nacin za ubiti dosadu, slazem se.
Ono syo je najbitnije, pricam ti iz prakticnog iskustva s diy filterima, kao i nekim drugim sistemima kojima se voda radi filtracije vodi iz akvarija, i vraca u akvarij.
Dao sam ti jako puno informacija,a ako argumentirano trebam pisati zasto postoje cijevi,ventilii spojnice za akvaristtiku, i zasto se one ne prodaju u trgovini kanalizacijskim cijevima i zasto neke stvari dugorocno vjerovatno nece funkcionirati, onda sorry, moja greska, ali to bi trebao znati prije upustanja u ovakav projekt.