Srpanj 23, 2025, 19:06:37 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: karnister filter 60litara + potopna pumpa gotov  (Posjeta: 7451 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jagoda31551

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
karnister filter 60litara + potopna pumpa gotov
« u: Rujan 26, 2015, 10:00:11 prijepodne »
karnister filter pušten u pogon ćeka ga testiranje od mjesec dana probni rok  :D . što se tiće potpne pumpe tiha je ko crkveni miš mislio sam da će biti glasnija
ali nije, još kad se to sve stavi u ormarić i okolo zvućna izolacija.evo pojašnjenje ako nekom nije jasno
1. je ozraka a 7 je ventil ozrake to sam naknadno ugradio i pokazalo se pun pogodak nema ni je jednog mjehurića zraka i skinio sam 5db ventil je skroz otvoren jer nije dovoljno jak pritisak da izgura vodu gore do akvarija  ali u slućaju zraka on može izać
2. dolaz vode stavio sam redukciju i smanjio promjer cijevi iz razloga što je 50mm bilo previše i ćuo se zrak
3.  dolaz vode iz filtera u uv sterilizator
4 će biti za pražnjenje akvarija i ta cijev će ići kroz pod u podrum direktno u odvod. znaći zatvori se ventil pod brojem 5 otvori se ventil broj 4 i pumpa tijera vodu
u odvod.
5. dovod vode do iz filtera do akvarija.
6. uv sterilizator 36w.
7.ventil oduška zraka.
8. odlaz vode iz filtera.

Offline jagoda31551

• Punopravni član
Odg: karnister filter 60litara + potopna pumpa gotov
« Odgovori #1 u: Rujan 26, 2015, 10:01:24 prijepodne »

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 26, 2015, 10:03:39 prijepodne »

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 26, 2015, 10:11:44 prijepodne »

evo link od youtub-a rad filtera

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 07, 2015, 18:20:20 poslijepodne »

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 07, 2015, 18:22:26 poslijepodne »
napravio sam da se filter može ćistiti bez odspajanja dovoda i odvoda vode.ali u slućaju velikog ćišćenja moze se kompčetno odspojiti bez alata samo sa rukama.

Offline Rybak

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #6 u: Listopad 07, 2015, 18:56:22 poslijepodne »
Sretno!

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Listopad 07, 2015, 19:07:57 poslijepodne »
Neznam dali je ovo bijelo silikon, ako je, nece to dugorocno drzati, a ni brtviti, posebice ne na ovim spojevima gdje su ukljucene i kanalizacijske cijevi. Drugo, kanalizacijske cijevi nisu predvidjene za pritisak, ocekuj popustanje brtve na spojevima cijevi, osim ako nisi ljepio s epoxy ili slicnim ljepilom, silikon tu ne pomaze.

Takodjer, metalni ventil i spojnica (ako dobro vidim), neznam dali je to neka sporedna funkcija, odnosno nece biti u kontaktu s akvarijskom vodom, ako nije, radije to zamjeni.

Ovo si inace mogao (da ne kazem trebao) sve raditi s bulkovima, ventillima i spojnicama, cijena bi vjerovatno bila nesto veca, ali nema ljepljenja, nema neprovjerenih spojeva, sve je lako rastavljivo.....

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 07, 2015, 20:32:47 poslijepodne »
silikon je tu fore radi teflon je bijelo a silikon crni sam stavio tek tako da ima sve je isprobano bez silikona radi već dva tijedna

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 07, 2015, 20:39:20 poslijepodne »
kanalizacijska cijev je od usisa vode dakle nije pod pritiskom i nema curenja. za svaki slućaj će ispod oba dva sistema biti će kao mala kadica spojena na odvod u podrumu u slućaju kapanja ili većeg curenja. a ona siva cijev i oni konektori sa plavim prstenom su za pritisak do 20 bara tako da sam siguran. a i već sam koristio
te cijevi prije par godina i sve šljaka.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 07, 2015, 20:39:40 poslijepodne »
Da,radit ce odlicno neko vrijeme.dok silikon ne popusti...

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 07, 2015, 20:49:03 poslijepodne »
nisam ništa posilikonirao silikon je samo ono malo crno na izlazu iz filtera i stavljeno je bespotrebno mogu ga sad skinit i dalje neće curit to je navoj na koji je namotan teflon znaći isto ko za vodovod.

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 07, 2015, 20:57:23 poslijepodne »
sve je isprobano dva tijedna oni pastićni ventili što ulaze u filter imaju svoje orginal gumene brtve znaći nemogu procurit. odlaz vode je sa navojem i teflonom isto nemoze procurit a o festo cijevi i konektori su vijećni i neće procurit nikada. radim i servisiram strojeve koji imaju te cijevi i nikad nisu procurili a neki su stari i po
30 godina.a kanalizaciska cijev je od dolaza vode i pod blagim vakumom je tako da nebi trebala procurit ako poćne kapat ili nešto smislit ću nešto drugo.

Offline phrsak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #13 u: Listopad 07, 2015, 22:17:13 poslijepodne »
Jao neznam šta da kažem :roll:

Ali ti iskreno želim da uspiješ u svom naumu :up:

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 08, 2015, 08:25:23 prijepodne »
ma bit će sve u redu radi već dva tijedna bez curenja i bez imalo SILIKONA !!! .sad ću sve rastavit i vratit u podrum i testirat još mjesec dana i ako do onda ne procuri nevidim problem. a kao što sam i rekao ispod toga će biti kadica spojena na odvod u slućaju da procuri. ali mislim da neće biti potrebno ali nek se nađe.

Offline gradele

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 60
  • ponekad drvo, ponekad pas...
« Odgovori #15 u: Listopad 08, 2015, 10:08:47 prijepodne »
Svaka čast na viziji i trudu!!
biljni 450, u nastajanju, godina treća

Offline div

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • wave 250 l biljni
« Odgovori #16 u: Listopad 08, 2015, 13:09:16 poslijepodne »
Dobro zamišljeno , sretno!!!!!!

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 08, 2015, 14:09:59 poslijepodne »
hvala mislim da će sve bit uredu a i da procuri ništa se loše neće desiti jer će sve biti spojeno na odvod

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 08, 2015, 14:16:20 poslijepodne »
Osim naravno sto ce u slucaju curenja filtera i voda iz akvarija ici u taj odvod, a to onda nije dobro.

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 08, 2015, 16:16:35 poslijepodne »
da u slućaju koji se još nije desio. mažda i meteor pogodi akvarij i raznese cijelu zemlju zajedno sa akvarijem mislim da ni to nije dobro  :D

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Listopad 08, 2015, 16:48:55 poslijepodne »
Aha, ovo je jedna od onih tema gdje samo treba vikati bravo, odlicno, sjajno...

Izvini onda, nisam to shvatio na vrijeme, moja greska.

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 08, 2015, 17:25:58 poslijepodne »
nisi trebao vikati ali ništa se nije desilo i nije procurilo pa nevidim u ćemu je problem.i neznam jesi kad u životu spojio vodovodnu cijev pošto misliš da će to sve procurit potopit kuću a možda i cijelu ulicu i sve. nisi mi dao ni jedan opravdan komentar nego si se zamarao sa silikonom koji je tu za ukras i nema nikakvu svrhu ako misliš da bi ja stavio nešto u svoju kuću da mi napravi štetu onda se varaš. ja prihvaćam ako sam pogriješio ili ako je komentar opravdan a ne neke nebuloze koje nemaju veze s vezom.ako misliš da će procurit u budićnosti barem daj razlog i navedi spoj di će procurit i zašto do sad nije procurilo i ja ću te saslušat samo nemoj spominjat silikon jer ga više nema.

Offline Rybak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #22 u: Listopad 08, 2015, 17:41:07 poslijepodne »
Nije procurio jos, to je istina, ali kolko se sjecam ti si u jednoj od svojih tema napisao da te strah poplave i onda napravis ovak nesto, i to sa cijevima s kojima se to ne radi, tako da ti se nema tu puno kaj pisat, vrijeme ce reci svoje. Naravno da svi mi hocemo proc sto jeftinije, ali ic iz krajnosti u krajnost nema previse smisla. Sive PVC cijevi sluze iskljucivo kao odvodne kanalizacijske cijevi u kojima nema ni malo pritiska, tj manje vise je to slozeno da funkcionira sa slobodnim padom, i ako su tako spojene nece nikad procurit, kod tebe je to spojenona usis, tako da je to pod vakumom, slabim, ali ipak je pod nekim tlakom, i onda jos ova odvodna fleksibilna cijev pukne sama od sebe ako ju par puta sklopis i rastegnes, tako da nikako nije pametno rijesenje. na izlazu vidim da si stavio mufu (kolčak) na ventil, pa si reducirao nesto da bi spojio crijevo koje ide na uv, i ako dobro vidim tamo si nesto spajao crijevo sa brzim pneumatskim spojnicama?? Uglavnom ima puno spojeva, a svaki spoj vise je stavka vise koja poze popustiti... Svaka cast za volju, ali neke stvari je bolje kupit gotove. Ja bih na tvojem mjestu osigurao kucu od poplave :D

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Listopad 08, 2015, 18:04:54 poslijepodne »
Naravno da je pod "tlakom", ako se to tako moze nazvati, jer su cijevi,crijeva, pa i sam filter uvijek puni vode, prouci malo sistem rada vanjskih filtera, pa ce ti biti jasno.

Kanalizacijska cijev, nebitno dali je zamisljena da trpi pritisak ili slobodan pad, ima jednu divnu karakteristiku u svojoj namjeni, a to je, ako na spoju i pocme flisati, to se lako sanira, ili se uopce ne dira, medjutim svako curenje vode na mjestu gdje to nije predvidjeno ili potrebn, osim sto izvlaci vodu iz akvarija, mjenja nacin funkvioniranja samog filtera.

Znavi zelis reci da si iz ciste dosade uzeo sikikon i lupao fleke silikona? Ok, i to je nacin za ubiti dosadu, slazem se.

Ono syo je najbitnije, pricam ti iz prakticnog iskustva s diy filterima, kao i nekim drugim sistemima kojima se voda radi filtracije vodi iz akvarija, i vraca u akvarij.

Dao sam ti jako puno informacija,a ako argumentirano trebam pisati zasto postoje cijevi,ventilii spojnice za akvaristtiku, i zasto se one ne prodaju u trgovini kanalizacijskim cijevima i zasto neke stvari dugorocno vjerovatno nece funkcionirati, onda sorry, moja greska, ali to bi trebao znati prije upustanja u ovakav projekt.

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Listopad 08, 2015, 19:52:49 poslijepodne »
što se tiće plastićne fleksibilne cijevi slažem se da postoji šansa od pucanja nakon nekog vremena a što se tiće odvodne cijevi mislim da je trebala procurit da bi već procurila.e sad što se tiće baćve i ona je pod vakumom iz razloga što ima protok od 8000+ litara u 1 h dok nisam ugradio veći usis baćva se isto skupljala  prema unitra tako da mislim da iz vodovodnig cijevi i skinem gumene prtne da nebi curilo jer ova pumpa vuće na mrtvo. a zato je izlazna cijev koja drzi bez brige 20 bara tako da nevidim problem što se toga tiće.a što se tiče POSEBNIH prikljućaka i cijevi za akvarij to je za ljude koji nemaju vremana ni volje složit nešto svoje
. mene je ovaj filter izašao preko 3000kn tako da nije stvar u tome šta sam mogao kupiti ili nisam nego je stvar da akvarij što bolje funkcionira i da imam što više filter materijala.