Kolovoz 08, 2025, 04:23:44 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Ajmo skroz ispočetka, ha?  (Posjeta: 14509 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline tonza

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Ajmo skroz ispočetka, ha?
« Odgovori #25 u: Prosinac 14, 2006, 15:14:00 poslijepodne »
3, 4 čistača - pa sada smo već na 10 riba....
Koliko po tvom mišljenju onda smijem staviti riba u svoj akvarij?
Ja bi puno riba, ali sada sam zbunjen, neki viču nikako više od 6, a ti kažeš da ih imaš puno na manji akvarij od mog.
<><  
 ><> <><

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #26 u: Prosinac 14, 2006, 15:30:00 poslijepodne »
Ja sam živorotke točnije gupije poklonila u trgovinu. Tako radim čim maleni odrastu da ne bude gužve u ag Kad sam imala neonke to su male ribice jatne imala sam par živorotki. neonke su otišle tj poklonjene. Sad imam samo gupije i maleni su več poveliki i več imam osiguran im dom. Nisam htjela ove svjetleče uzimat dok malenima ne osiguram "dom" tj dok ne nađem gdje če bit u sigurnim rukama. I tako ču imat onu staru družinu 3 su cure i 2 dečka.Jeste da bi trebala bit još jedna cura ali sad je tako i uvjek se jedna odmara dok se dečko zabavlja s drugom. I ima se cure di sakrit puuuuuno je bilja i kamen i drvo za skrit se. znači njih je 5 kom i na to bih uzela 8 kom jatnih ribica kako se one drže jata i ne idu po cjelom ag i uglavnom u sredini ili pri dnu mislim da neče bit gužve. No još ču vidjet one sitnije tetrice manje. I nadam se da če bit ok.

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Prosinac 14, 2006, 15:36:00 poslijepodne »
Eto ja sam si odlučila takvu kombinaciju napravit. Nadam se da neče bit gužva i da če sve bit ok. No vrijeme če pokazati svoje. Čistača imam 2 kom i to foxa jedan je uginuo i nemislim više uzimat. Pustit ču tako njih dvojica i to je to.

Offline Jingo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #28 u: Prosinac 14, 2006, 16:51:00 poslijepodne »

Hajde javi kako se slazu neonke i gupe pa da i ja sebi uzmem, i zna li iko koliki je zivotni vijek gupa?

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Prosinac 14, 2006, 16:57:00 poslijepodne »
Neonke sam imala jingo sa gupijima i sve za 10. Slobodno uzmi pa gupi su mirne ribice ne napadaju nikoga neonke pogotovo. Neonke sam poklonila mislim uzet svjetleće tetrice ali možda ne ove šta sam napisala imaju neke malo manje. Još ću vidjet.

Offline zlatkica

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Prosinac 14, 2006, 21:17:00 poslijepodne »
Kako se dezinficiraju biljke?
Ja nisam.

Offline Emanuel1

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Prosinac 14, 2006, 21:31:00 poslijepodne »

ja imam 2 gupija i 4 crvene (narančaste) svijetleće neoneke i super su zajedno.

Gle tonza neoj previše matematike ionako nećeš stavljar sve odjednom u akvarij, zato polako i postepeno pa ćes vidjet kak to funkcionira , a naravno nemoj prenatrpat. Ja ti imam u 40l 2 gupija 2 moli 2 plati 4 svijetleče crvene tetre, 3 pande (to su ti zakon čistaći) i bebu ancistrusa.

I čini mi se da je prenakrcan pa ću vjerovatno micati tetre, a greska je i sto nisam uzeo 2 zenke po muzjaku jer sad imam "sex tank"

Zagreb

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Prosinac 14, 2006, 21:56:00 poslijepodne »
Zlatkica bilje možeš dezinficirati sa hipermanganom kupljenim u apoteci. Nije uopče puno love i traje ti dugo. Trebaš samo stavit maaaaalo, jako maaalo hipermangana u vodu naravno uz špine i boja da ti bude bljedo rozkasta. Ili kupiš sredstvo za dezinfekciju u zooshopu ipiše na uputstvima kako ide. i uroniš biljku malo je držiš i van i poslje isprati u vodi lagano da je ne oštetiš i podrezat korjenčiće i zasadit ili vezat ovisi koja biljka.Edited by: duda

Offline tonza

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #33 u: Prosinac 15, 2006, 07:49:00 prijepodne »
Jutro.

Vidim da svi hvale te akvarijske biljke, pa sada bi i ja 1,2,3 zasadio.
Znači kupim biljke i sredstvo za dezinfekciju, u posebnoj vodi, tj. posudi dezinficiram biljke, te podrežem korjenje, upiknem gnojne štapiće, zavežem za kamen i ubacim u akvarij?

Našao sam jednu biljku tu na stranicama koja mi je ok, imam dovoljno svjetla, pa bih vas molio da mi kažete nešto o svojim iskustvima s njom i gdje bi je mogao nabaviti: Cabomba caroliniana

E sada, ja bi u biti nabavio bilje koje izgleda kao obična trava. Na ovim stranicama pronašao sam biljke naziva:
Echinodorus tenellus - ako sam dobro shvatio to je  biljka za prednji dio akvarija,
Lagarosiphon major - biljka koju bi stavio po kutevima stražnjeg dijela akvarija
Sagittaria subulata - za popunjavanje među prostora (sredina), s obzirom da je nešto viša od Echinodorus tenellus.

Dal su te biljke ok za jednog početnika i gdje bi se mogle nabaviti. Vizija mi je baš s tim biljkama.

Također me zanima da li postoje biljke za toplu i hladnu vodu?

Pitanja ko u priči, valjda nisam naporan.
<><  
 ><> <><

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Prosinac 15, 2006, 10:16:00 prijepodne »
Biljke dezinficiraš tako da nedoneseš kakvu boleštinu u ag. Preko bilja možeš zarazit i ribe i eto frke. neznam na kakve gnojne štapiće misliš. Ja imam tetra initial sticks to su štapići koji se stavljaju u podlogu. Ako na to misliš a mislim da da. Pakovanje od 250g ako se ne varam dođe oko 80kn. Dostatno je zo 250lit akvarije a dali imaju manja pakovanja neznam. Samo kako si se ti požurio stavit šljunak ne pitajuči nikog na forumu dali stavit šta prije šljunka mislim da nečeš moč samo tako ubacit. Ti štapiči se stavljaju kao podloga šljunku jer šljunak je jalov i služi eto kao ukras i da pokrije substrat. Odnosno da se voda ne muti od tih razno raznih substrata. Ove štapiće nemožeš ubacit samo tako u ag i pustit i to jeto. prvo treba stavit sloj pjeska toliko da prekrije dno ag i potom te štapiče i opet sloj pjeska da to pokrije. A kod budeš to istresao morat češ fino uzet jednu čistu plastičnu kantu i prvo izlit dio vode u ag. Zašto : zato jer češ zaprljat svu vodu izgledat če kao blato. Znači dio vode van pa jedno cca 30% u kantu ili kantei zatim ide sloj šljunka pa tetra initial sticks pa opet sloj šljunka. I potom sadnja bilja koja je prije dezinficirana i poslje dezinfekcije lagano OPRANA u ČISTOJ VODI i podrezani malo, malo korjenčiči i sadnja može počet. Inače biljke isto nemožeš sadit u ag sa puno vode pa to sve ima da pljušti van. I biljke prva 3 tjedna NE STAVLJAT tekuče gnojivo jer če doč do najezdi algi. Edited by: duda

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Prosinac 15, 2006, 10:21:00 prijepodne »
Također bih ti preporučila brzorastučeg bilja tipa vodena kuga i /ili rogolist. Jako korisne bilje odlični odašiljači kisika i uzimaju vodi nitrat zbog čega dolazi do najezdi algi. Ako misliš uzet kakvo jato tetrica one vole nježne visoke biljke jer tako se osječaju sigurne. Pa bi bilo pamteno uzet npr valisneria gigante, vanisneria spiralis one su ti sl onim travama.

Offline tonza

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #36 u: Prosinac 18, 2006, 09:18:00 prijepodne »
Konacno stigla plaća      

Sada u kupovinu bilja.
<><  
 ><> <><

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Prosinac 18, 2006, 15:01:00 poslijepodne »
Bravojavi šta si uzeo.

Offline tonza

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #38 u: Prosinac 19, 2006, 08:31:00 prijepodne »
Grrrrrr.....pa nema nigdje niti jedne biljke koju sam si htio kupiti....  

Ima onog rogolista, ali nisam kupio, kupio bi sve od jednom.

U kojem pet centru ili zoo shopu ima najveći izbor biljaka???
<><  
 ><> <><

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Prosinac 19, 2006, 09:24:00 prijepodne »
A od kud si? da ti ljudi znaju reći.

Offline tonza

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #40 u: Prosinac 19, 2006, 10:03:00 prijepodne »
Ups  

Zagreb
<><  
 ><> <><

Offline tonza

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #41 u: Prosinac 19, 2006, 11:32:00 prijepodne »
E?

A dal kada zasadim biljke isto moram pričekati prije stavljanja ribica u akvarij?
<><  
 ><> <><

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Prosinac 19, 2006, 12:04:00 poslijepodne »
Ja sam iz Rijeke tako da nisam od pomoči. Jedino ti mogu reč da ljudi koji su iz Zg spominju valjda češ znat Vili, ljubimac, nešto sam čula od Zlatkice da je bila u Belug e, sad ja neznam jel tamo prodaju bilje. Ti fino zasadi bilje prvo i nemoj odmah ribice nakon toga čim si zasadio. Neka prođe koji dan da se to sve malo slegne i da filer malo pročisti vodu koja se malo pomuti od sadnje. i zna se malo prašinice dignut. pa da se to sve eto malo slegne i možeš počet s kojom ribicom. Tekuče gnojivo za bilje ne stavljaj prva 3 a nakon toga normalno doziraš 1 tjedno. Kod biljki dobro moraš očistit onu spužvicu kod korjena nesmije bit spužvice i paz da ne oštetiš korijen. I nije pametno stavljat ribe nakon par dana. jeli ti prošlo bar najmanje 15 dana. Meni se čini da nije ili...? I prije stavljanja ribica trebao bi provjerit kakva ti je voda da ne bude nakon par dana zašto mi ribice ugibaju. Pa če bit ono dali je ovo, dali je ono?

Offline exodus

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Prosinac 19, 2006, 12:19:00 poslijepodne »
pozz...evo čitam ovo sve,pa se i ja odlučio logirati.....i još jedan mali savijet mislim da bi trebao tretirati ribe preventivno protiv bolesti...jer ak ih kupiš odmah nakon što ih je prodavač nabavio moga bi imati problema.....one bijele točkice,e to ti ribice mogu dobiti ako u kratkom roku promjene više voda...odnosno iz uzgajališta do prodavača pa kod tebe....to je tri vode u par dana....vjeruj mi gorko sam to iskusio!!!
Vk

Offline tonza

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #44 u: Prosinac 19, 2006, 12:23:00 poslijepodne »
A kako da tretiram ribice? Kupim ono sredstvo za smirenje ili nešto drugo?

<><  
 ><> <><

Offline exodus

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Prosinac 19, 2006, 12:33:00 poslijepodne »

a imaš mislim oodinol .... dobro pročitaj upute o omjerima i zapamti,ne stavljaš punu dozu kao kod lječenja,nego preventivno
Vk

Offline exodus

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Prosinac 19, 2006, 12:36:00 poslijepodne »
hehe...jesi zagrizo za akvaristiku ?????
Vk

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Prosinac 19, 2006, 14:50:00 poslijepodne »
Ja kad kupujem ribice sa sobom nosim sredstvo za smirenje i pokapam malo u transpotrnu vrečicu tamo u trgovini. Ja imam Acclimol sa dodatkom vitamina i biljni ekstrakti mislim oko 35kn da dođe. I toga još stavim u glavni ag koliko več ide na litražu.

Offline tonza

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #48 u: Prosinac 19, 2006, 14:55:00 poslijepodne »

Citat: exodus
hehe...jesi zagrizo za akvaristiku ?????

Ma nije da sam zagrizo, ali kako sam spomenuo na početku, ako ću imati ribice onda nek im bude lijepo, kak su i one meni lijepe.
Zašto ne bi bile sretne, ako im ja to mogu osigurati.
Ne bi volio da se razočaram, pa je bolje što više informacija skupiti, da se ipak ne dogodi da me ribe zovu count Dracula.

<><  
 ><> <><

Offline tonza

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #49 u: Prosinac 19, 2006, 14:58:00 poslijepodne »

Citat: duda
Ja kad kupujem ribice sa sobom nosim sredstvo za smirenje i pokapam malo u transpotrnu vrečicu tamo u trgovini. Ja imam Acclimol  sa dodatkom vitamina i biljni ekstrakti mislim oko 35kn da dođe. I toga još stavim u glavni ag koliko več ide na litražu.

Thanx, super si
<><  
 ><> <><