Srpanj 21, 2025, 16:33:20 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Značenje boja?  (Posjeta: 1769 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nik

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Značenje boja?
« u: Lipanj 14, 2006, 17:14:00 poslijepodne »
Čitamo po netu o kameleonima i nailazimo na tekstove koji govore kako jemenski kameleoni ubiti ne mjenjaju boje samo zbog kamuflaže nego tako izražavaju i raspoloženja... e sad, jel ima netko link di su opisane boje i raspoloženje ili može tko napist to na forum? Ja sam našo neku francusku stranicu no ne razmem ni čika

Thnx

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
Značenje boja?
« Odgovori #1 u: Lipanj 14, 2006, 17:42:00 poslijepodne »

pozdrav

evo da ti pomognem učio sam Francuski 5 godina i mogu reći da neznam gotovo ništa'

e sad glede mjenjanja boja......
u većini slučajeva si gušteri mjenjaju boje ((ovisno o raspoloženju i trenutnom stanju)) no samo pravi kameleoni mjenjaju boju voljno'......
pa i ljudi dok' su bolesni obično su blijedi ili kad su nervozni i ljuti obično su crveni sve to imaš' nacrtano tu desno kod ovih smilea'

no samo pravi kameleoni imaju sposobnost voljno mjenjati boju izmeđuostalog služi im i za međusobnu komunikaciju. . . . . .
to je očito kod parenja ili kad se osječaju ugroženima'
uzorak' koliko mene znanje služi nije isti i varira od vrste do vrste. . . .
pa tako imaš recimo Javanskog kod kojeg sam primjetio nekoliko osnovnih promjena boje odnosno bolje je reći uzoraka boje'

- normalna lovačka/stelth boja(uzorak) koja najviše ovisi od okoline u kojoj boravi.

- boja(uzorak) za spavanje uglavnom je puno svijetlija od ove gore to je boja u kojoj kameleon spava, jel' oni su isključivo dnevne životinje, pa to možemo nazvati nekom izbjeljelom bojom....((ono spava ne troši energiju i odmara))

- boja(uzorak) za vrijem parenja ovisi najviše o spolu'
pa tako imaš' primjer za Mužjak - ima izrazito žarku boju ono full kontrast izglead predivno to je ko' odjelo kojim zavodi žemku'
    Žemka' - ovisno o raspoloženju u trenutku kad vidi mužjaka moež biti A) oduševljena ono ignorirat će ga i dobije ko' plave točke na zelenoj podlozi isto je predivne boje....ili nije
   B) ženka je luda promjeni boju u tamno smeđu sa žutim točkama i sikče i otvara usta na mužjaka.....

- boja(uzorak) kad susretnu "agresora" onda obično dobe izuzetno crne točke i ludo sikču...budući da su kameleoni uglavnom arborealne vrste jedan od načina obrane je da se jednostavno puste da padnu za zemlju.....
slično je načinu kad pokušaš hipnotizirati kokoš'... ovo bi istraživao full me zanima.....
ono tak' se preplaši da se jednostavno onesvjesti ((koja luda brija)) to bi još' trebao razgovarati s nekim ko' se kuži u takve stvari....
((kak' sam se samo toga sjetio????))

pozdrav icekEdited by: icek
Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
Značenje boja?
« Odgovori #2 u: Lipanj 14, 2006, 18:36:00 poslijepodne »
evo ti ovaj LINK , tu izabereš sa kojeg jezika na koji prevodiš, zatim ispod iskopiraš link te web stranice koju želiš prevesti i lupiš po enteru, pričekaš par sekundi i cijela strana weba ti je prevedena.

https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Nik

• Punopravni član
Značenje boja?
« Odgovori #3 u: Lipanj 14, 2006, 19:16:00 poslijepodne »
Evo linka: baš i ne pomaže pošto mi se slike u prijevodu ne otvaraju
http://www.chez.com/elaphespython/calyptratus.html

2 Icek: Thnx na ovom pojašnjenju... kameleoni su fantastična vrsta, gušt ih je gledat iz dana u dan

Offline marin81

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Značenje boja?
« Odgovori #4 u: Lipanj 14, 2006, 19:23:00 poslijepodne »
nista, onda otvori oba dvije stranice, pa gledaj slike na jednoj a obrazlozenje na drugoj

Offline Nik

• Punopravni član
Značenje boja?
« Odgovori #5 u: Lipanj 14, 2006, 20:54:00 poslijepodne »
Nejde tak jer je sličica u gif-u i prijevod na njoj, a na prevedenoj stranici ne dođe ta slika u gifu nego samo x-ić

Offline marin81

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Značenje boja?
« Odgovori #6 u: Lipanj 14, 2006, 21:07:00 poslijepodne »
bas nemas srece