Rujan 05, 2025, 10:03:13 prijepodneNajnoviji Član: Mandich

Autor Tema: Pomoć-koići  (Posjeta: 7690 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tom82

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sisak
Pomoć-koići
« u: Kolovoz 13, 2015, 15:26:07 poslijepodne »
Pozdrav svima!
Molim vas za pomoć..već neko vrijeme moji kojici uopce neplivaju,tj.stalno su na dnu jezerca.
Imam friško iskopano jezerce ,od 15.6. Od nekih 6-7 kubika vode.. Fultraciju imam u dvije bacve od po 200 litara..za sada su unutra samo spuzve.Malo je voda mutna ali poradit cu jos na tome.
Nakon 10-ak dana od kopanja jezera sam unutra ubacio kojice stare 3-4 godine koje sam imao kod roditelja na selu u starome jezercu. Prvih par dana su ribe bile plasljive ali nakon toga su se opustile i ljepo plivale..
Tako je to trajalo dok nisam otisao na godisnji i nije me bilo doma tjedan dana..poslje toga ribe uopce neplivaju..znam da su na dnu jezerca jer sam vec drugi dan kako nisu plivale ispraznio jezero do pola i vidio ih da su dolje. 😒😒
Pa eto ako netko zna sta bi moglo biti uzrok toga problema molim vas za pomoć!
tom82

Offline royalblue

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Sisak
  • Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
Odg: Pomoć-koići
« Odgovori #1 u: Kolovoz 13, 2015, 17:26:47 poslijepodne »
ja ti mogu savjetovati ono što bi ja za početak napravila a to je da bi prvo testerima provjerila kvalitetu vode a zatim uhvatila kojeg koića i dobro pregledala da nema slućajno kakvih promijena na njima ( s obzirom da je voda mutna pa se ne vidi najbolje to ti je jedina opcija)...to što miriju je suguran znak da nešto ne štima  :( :(

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 13, 2015, 18:24:23 poslijepodne »
Morat cu i to napraviti svakako.. Ono sta bi mogao biti jedan od razloga su macke,tj. više njih. Susjeda ih ima u izobilju..a ja jos uvijek nemam ogradjeno dvoriste pa se slobodno secu uokolo i znaju sjediti kraj jezerca..sta po noci rade nemam pojma. Al muci me ti kako im macke prije nisu smetale a sada odjednom smetaju..ako su one u pitanju
tom82

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #3 u: Kolovoz 13, 2015, 19:48:31 poslijepodne »
Svakako si nabavi testere za testiranje vode da vidiš kakva je voda i pregledaj ribe izbliza da vidiš ima li kakvih promjena na njima . Selidba riba iz ribnjaka u ribnjak je stresno za njih a isto tako i ti miceki iz susjedstva , nova okolina + miceki ništa dobro za koiće . Stavi slike kad stigneš i informiraj nas o napretku  :up:

Offline erorr

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #4 u: Kolovoz 13, 2015, 20:31:23 poslijepodne »
Ja bi ti preporucio da provjeris i temp. vode..... jer dole je hladnija voda,recimo moje su dole kada je vrucina osim ako nedođes pored jezera onda idu jedna preko druge....

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 13, 2015, 21:21:11 poslijepodne »
Sutra cu si svakako nabaviti testere pa provjerim i kvalitetu vode..
Imao sam namjeru staviti slike ali sada kada se nevide ribe nemam bas volju..  :'(   A tako su ljepo plivale i dolazile prema ruci sa hranom.
Sto se tih macketina tice,zao mi ih je ali mislim da pod hitno moram psa nabaviti 😠 ili složiti pračku !
Neznam ni sam,kazem vam sve je bilo u redu otprilike mjesec dana i sada odjednom ovako. 
Jek imate kakve testere za preporuciti,ili kupim one listice sta imaju za vise parametara?
tom82

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 13, 2015, 21:51:00 poslijepodne »
Samo ti stavi slike da vidimo o kakvoj vodi pričaš , što se tiče testera mislim da će veče promjene u vodi pokazati bilo koji tip testera . Ja sam kupio od JBL-a komplet u praktičnom koferu i mislim da sam miran preko nekoliko godina . Koja ti je dubina ribnjaka i dali je na suncu cijeli dan , možeš izmjeriti i temp. vode kako kaže Erorr . Kod mene je voda bila i 30 stupnjeva a ribeki plivali veselo i gore i dole u ribnjaku . Dali ribe uzimaju hranu ?

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 13, 2015, 21:56:51 poslijepodne »
Dubina je cca 110 -115 cm..mislim da je to sasvim u redu jer su u isto toj dubini vec par godina boravili.
Hranu ne uzimaju,dok sam ja sastarne a kasnije vidim da hrane nema..cak i primjecujem da lopoc nestaje..
Ribnjak je otprilike od 10-17 sati na suncu jer tako se krece hladovina uikolo jezerca
Poslikam uskori pa vidite o cemu se radi..svakako planiram doraditi filter i ubaciti uv lampu
tom82

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 13, 2015, 22:22:46 poslijepodne »
možda su stvarno mačke u pitanju ...da su ih pokušale loviti pa da su ih dobro isprepadale i da se sad drže na distanci od svih....ali radije ti provjeri vodu i ostalo...čisto za svoju dušu da budeš miran

što se tiće testera u sisku ih baš i nečeš naći...jako su loši po pitanju akvaristike tako da si odmah pogledaj ili online narudžba ili skoči do zgb

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 14, 2015, 07:17:45 prijepodne »
Ma znam da u Sisku nema nista po pitanju akvaristike,jedva da i hranu imamo gdje kupiti.
Danas praznim jezero kada dodjem kuci i obavljam vizialni pregled riba,a ako stignem kupiti testere onda obavim i to.
Ako su mi zbilja macketine napravile ovo neka me se cuvaju :devil:
Znam ja njih i preko dana vidjeti da sjede kod jezerca i tako milo ih gledaju :devil:
tom82

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #10 u: Kolovoz 14, 2015, 12:49:35 poslijepodne »
Jedan dio problema su ti macke a drugi dio je sok koj su ribe dozivjele kod preseljenja. Voda u novom ribnjaku ti nije ciklirana i ako sad promjenis kompletnu vodu neces postici nista.  Danas izmjeni 10% vode , sutra 15 pa 20 pa 30%.

Izmjeri si Ph u starom i novom ribnjaku i usporedi ih. Za bezbolno preseljenje ribe bi trebali biti isti. Odstupanje do 0,2 je "ok". Kod tebe je razlika da ja ovako nasljepo zakljucim oko 1,0 ( stari je oko Ph 8,5 a novi oko Ph 7,5).
Drugo temp vode stari i novi ribnjak?
Sretno

Tomislav

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 14, 2015, 18:48:19 poslijepodne »
Imenjace ribnjak je cikliran 10 ak dana a u filter su ubacene spuzve iz staroga ribnjaka tako da je to sigurno poboljsalo cikliranje. Ribe su otprilike bile mjesec dana u ribnjaku i uzivale su u njemu sigurno.
To sto kazes imalo bi smisla da sam odmah ubacio ribe u tek napunjeno jezerce a ovako neznam sta ih smeta.
tom82

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 14, 2015, 19:10:04 poslijepodne »
Ja bi svakako provjerio parametre vode ali nemoj mijenjati cijelu količinu vode jer će to isto biti šok za ribe . Vjerojatno je samo strah od mačaka a možda je koji dobio i koju ogrebotinu od mačke i sada su svi u strahu . To što hrana nestane je dobar znak  :up:

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 15, 2015, 21:10:09 poslijepodne »
😊
tom82

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Kolovoz 15, 2015, 21:18:38 poslijepodne »
Malo je banda provirila danas konacno
tom82

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Kolovoz 15, 2015, 22:29:57 poslijepodne »
dobra ti banda  :up: :)

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 15, 2015, 22:31:34 poslijepodne »
Lijepi ribeki  :up:

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #17 u: Kolovoz 15, 2015, 22:58:26 poslijepodne »
odlične ribe.. što ih rjeđe budeš viđao biti će ti još ljepše  ;)

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Kolovoz 16, 2015, 09:15:24 prijepodne »
Da pravi banditi koji me kostaju zivaca..ja mislim da im je neznam sta a oni su se samo uljenili ine zele plivati kada ja to hocu :roll:
Uglavnom ove fotke sam uslikao u trenutku kada sam mijenjao dio vode u jezercu,iz kojeg razloga sam mijenjao vodu nemam pojma..htio sam samo vidjeti dali su zive.. Dva komada sam uspio uhvatiti i obaviti vizualni pregled iz bliza  da im nije kakva bolestina dosla,ali hvala bogu nije...da kojega mozda nije macka ogrebala,hvala Bogu nije.. E sada sta im je i dalje neznam samo znam da su okej i da su vesele i dalje.. Mozda jednostavno trebam pricekati da se sve unormali,tj voda zaciklira kak spada i razbistri do kraja. Moram doraditi biolosku filtraciju do kraja i veseliti se da ce biti sve okej.
Kada jos malo uredim neke stvari otvorim novu temu i stavim slike cijeloga jezerca :up:
tom82

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #19 u: Kolovoz 16, 2015, 11:03:14 prijepodne »
Bolje da si tako reagirao pa da nije nista nego da si cekao a da je velika  :-X,da bude kasno.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Kolovoz 16, 2015, 11:49:47 prijepodne »
Bitno da su koići OK , ne znam čemu strah/sram od pokazivanja nedovršenog ribnjaka (pogledaj Majstora76) u tom trenutku ti netko sa strane može ukazati na možebitne greške koje je lakše ispraviti sada nego kasnije . Ribama je možda bilo samo vruče pa su se povukle u dubinu ribnjaka , ja sam ovaj vikend bio na gruntu i točio sam vodu u svom uzgojnom ribnjaku . Na mjestu gdje je dolazila voda iz bunara u ribnjak okupile su se sve veće ribe i gurale jedna preko druge da bi bile ispod hladnog slapa .

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Kolovoz 16, 2015, 13:41:51 poslijepodne »
Vidis Max max to sto kazes mi ima smisla jer jucer kad sam punio jezero sa friskom i hladnijom vodom isle su kao lude na nju i kao da su se razbudile..kasnije kad je sunce opet pripeklo opet su se povukle u vodu..i navecer ,vec je pao mrak ,oko pola 9 vidim da kruze uokolo ,bacim im hrane a one navale kao lude..mozda je samo prevruce i onda od toga bjeze u dubinu. Nazalost nemam nikakvo drvo u blizini da radi hladovinu,a jezerce iznkojega su dosli je dobar dio dana bilo u sjeni velikog bora :)

Svakako cu staviti fotke cim prije pa mozda dobijem koji savjet od vas.
tom82

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #22 u: Kolovoz 16, 2015, 14:44:01 poslijepodne »
lijepo sam ti rekao suncobran dok drvo ne naraste

Offline tom82

• Punopravni član