Srpanj 21, 2025, 11:59:00 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: pajčolanka crne točke  (Posjeta: 3570 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline crasho

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
pajčolanka crne točke
« u: Ožujak 04, 2015, 12:00:59 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, /100 * 50 * 55  / 275L
-   temperatura, /22C
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  /-
-   vrijeme od pokretanja akvarija,/ 30 dana
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,  /nakon 3 tjedna
-   koliko često i koliko mijenjate vode / jednom mjesečno 30%
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija / da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)   / eheim classic vanjski 1000l/h
-   način i periodi čišćenja filter materijala  / jednom mjesečno u akvarijskoj vodi
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) /   gruba spužva, fina spužva, keramički valjci, symbiont

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  / riječno kamenje, kokosov orah ljuska  - nema sluzi
-   grijač /imam, ali trenutno ne radi temp. konstantna na 22C
-   pumpa za zrak /  ne
-   CO2 sustav – kakav /  ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)/ FFM, jbl altvitol

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka /  2 pajčolanke, 7 malih puževa jabučara
-   starost ribica / mlade ribice cca 5 cm sa perajama
-   ima li potencijalnih „terorista“ /  nema
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) /  tetra listići, sera listići, sak green, dvaput dnevno po par listića, kuhano povrće dvaput tjedno

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke / nema biljaka osim rogolista
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju)/ ne
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi/ ne
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi/ samo šljunak
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu/ ne

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  / ribice, puževi i rogolist su novi
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) / nema

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma / jedna pačolanka (na slici crveno bijela) je prilikom kupnje (prije 3 dana) imala crnu točkicu na repnoj peraji, nažalost mislio sam da se radi o pigmentaciji
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... crna točkica na repnoj peraji, stvorilo se još 2,3 točkice - mrljice po repu
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) / uobičajeno ponašanje i disanje
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) / normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  / unazad 3 dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   / povećana doza jbl altvitol
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  jedna bez uginuća
-  stanje ostalih stanovnika / ribica koju sam prvu kupio imala je crnu crticu iznad usta ali se to sve više smanjuje tako da je sada gotovo neprimjetno.

dali je potrebno izdvojiti bolesnu ribu u karantenu ili moram cijeli akvarij tretirati nekom terapijom?

Offline crasho

• Punopravni član
Odg: pajčolanka crne točke
« Odgovori #1 u: Ožujak 05, 2015, 21:47:23 poslijepodne »
update: bijelo crvena riba se i dalje normalno ponaša i jede, ne češe se ali ima osim crnih fleka i 4-5 bijelih točkica na repu, druga riba nema točkice i potpuno zdrava, zasad sam stavio 5 čajnih žlica soli, uključio zračnu pumpu i dao im više vitamina i sok od češnjaka u hranu, da započnem terapiju costapurom ako se ribica ne češe i druga riba nema točke, jel uopće u pitanju ich?

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #2 u: Ožujak 05, 2015, 23:13:59 poslijepodne »
hmm, ja još ne bi stavljala nikakav lijek jer zapravo ne znaš što je u pitanju... prati ribe nekoliko dana i drži vodu čistom.

Po čemu misliš da to crno nije pigment? Možda mi promaknuo taj dio.

Offline crasho

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 05, 2015, 23:55:27 poslijepodne »
Pričekat ću još koji dan da bezveze ne uništim tek zacikliranu vodu i bespotrebno tretiram ribe ako nije bolest.
Što se tiče crnih točki; bijelo - crvena pajčolanka je imala samo jednu crnu točkicu na repu za koju sam mislio da je pigment prilikom kupnje, a sad nakon par dana ima četiri crne mrlje po obje repne peraje dakle to je nešto što se širi + nekoliko bijelih sitnih sitnih točkica po repu tako da više ne znam o čemu je riječ.
Zlatna pajčolanka nema više onu točku kod usta i nema nikakve simptome koje ima bijelo - crvena.
« Zadnja izmjena: Ožujak 05, 2015, 23:58:28 poslijepodne od crasho »

Offline crasho

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 08, 2015, 21:46:50 poslijepodne »
Odvojio sam ribicu u karantenu, čini mi se da više nema bijelih točkica po repu eventualno jednu, crne fleke su iste kao i prije, započeo sam terapiju sa GoldMedom, repne peraje uživo ne izgledaju "ispucano" kao na slikama, prilično je nezgodno za uslikati: