Lipanj 20, 2025, 07:13:18 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: pozdrav svima, DiY filter ???  (Posjeta: 2220 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline chico

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
pozdrav svima, DiY filter ???
« u: Siječanj 23, 2015, 23:03:39 poslijepodne »
Pitanje, da li je iko od vas imao iskustvo sa pravljenjem ovakvog filtera ???
Prva slika je screenshoot sa youtuba, mnogo snimki pravljanja ovakvih filtera ima. Druge dvije su moj filter koji sam pravio, a sastoji se od plasticne boce koja izbusena malim rupama i s donje i gornje strane. Odozdo prema gore je punjem dvoslojnom spuzvom, zatim vatom, bio kugle i keramika. Pokrece ga zracna pumpa. Crijevo ide kroz rupicu i prolazi kroz spuzvu i vatu i dolazi do bio kugli. Zatim zrak izlazi na vrhu. U pitanju je akvarij od 54 l. Zanima me da li je ovo dobra stvar? Meni se dobro ucinilo, barem u ovih 16 dana, pokretanja akvarijuma. Pozdrav jos jednom...

Offline chico

• Novi član
  • *
Odg: pozdrav svima, DiY filter ???
« Odgovori #1 u: Siječanj 26, 2015, 14:05:44 poslijepodne »
Ocigledno niko ne prati forum.

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #2 u: Siječanj 26, 2015, 14:26:49 poslijepodne »
prati, ali su ti ovdje većinom svi zaljubljeni u brendirane proizvode, po mogućnosti što skuplje, pa makar cijena ne opravdavala upotrebnu kvalitetu ..  :D

a nas par koji volimo diy projekte smo u totalnoj manjini, pa nismo vrijedni spomena ...  :klap: :klap:

ali btw ... kod svih takvih filtera kakvog si napravio moraš shvatiti princip na kojem radi ...  :up: i sve je dalje jednostavno ..  :up:

stvar je u tome da moraš napraviti tako da vakuum koji se pravi prilikom izlaska zraka iz posude povuće istu količinu vode sa suprotne strane ... znači princip je u tome da količina koja na jedan kraj izađe, na drugi mora ući ...

kod tebe konkretno mislim da bi mogao biti problem u tome što si stavio filter skroz na dno, pa neznam hoće moći povući vodu sa doljnje strane (u tom slučaju vuče sa gornje, pa filter ustvari nema smisla..)  :up: .. bolje da si recimo probušio rupice  bočno pri dnu (tu gdje ti je spužva) bilo bi puno logičnije s obzirom na položaj filtera
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Kajgod

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #3 u: Siječanj 26, 2015, 14:46:50 poslijepodne »
 :up: ukoliko imas vremena i volje samo naprijed.

Kod mene je situacija takva da se nemam baš vremena baviti takvim mini DIY projektima.

Tj. računica mi je vrlo jednostavna:
- stavim na jednu stranu potrebno vrijeme za istraživanje, edukaciju, izradu i nakraju cijenu materijala za DIY projekt
- a s druge strane cijenu npr. filtera i cijenu svojeg vremena, tj. radnog sata na poslu kojeg trenutno obavljam

Ako baš zagrizem za neki projekt onda još uzmem u obzir nekakvu kompleksnost sustava, trajnost, i naravno koji su rizici pa na temelju toga procjenim.

U većini slučajeva nakraju mi ispadne isplativije uložiti u provjeren i testiran proizvod  :)
Moj Axolotl dnevnik -> Axolotl Resort

Offline chico

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Siječanj 26, 2015, 14:48:34 poslijepodne »
Hvala jer ste se prvi javili. Vidjecemo je li problem, 21 dan radi, i mnogo je bilo premjestanja i sadjenja u akvariju, biljke, raspored itd, samim tim je i do muchenja vode dolazilo. Ali jako je brzo, barem dosad izbistri.