Kolovoz 07, 2025, 06:06:35 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Prevencija algi  (Posjeta: 3431 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Modron_maze

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Prevencija algi
« u: Rujan 25, 2014, 23:26:12 poslijepodne »
Nekoliko godina sam imao akvarij u kojemu su bile samo biljke i životinje iz prirode. Od algi se pojavljivala samo zelena i cijanobakterija ito u dosta malim količinama. Uglavnom gotovo nikakvih problema s algama. Onda sam ubacio nekakvo bilje iz prijateljeva akvarija. Od tada su mi se pojavile crna čupava i modrozelena alga, dvi najgore alge koje postoje. I odtad ih se nikako riejšit.
Sad se postavlja nekoliko pitanja:
Jesu li te alge došle iz nejgova akvarija?
Da startam nanovo akvarij bi li se pojavile te alge ako ih nebi unio iz drugog akvarija? Drugim riječima je li moguće da dospiju u akvarij iz okoline i razmnože se?

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Prevencija algi
« Odgovori #1 u: Rujan 26, 2014, 07:28:54 prijepodne »
pozz..
u biljnim akvarijima, modrozelena alga ili cijanobakterija, gotvo uvijek dokaz da u sistemu nedostaje nitrata...
kod tebe je taj slučaj, jer vjerujem da se prvo pojavila crna čupava (koja je također pokazatelj da nedostaje nitrata), a tek onda cijanobakterija...
nigdje ne pišeš kakav ti je akvarij, znači..volumen, filtracija, podloga, svjetlo, co2, fotoperiod.. koristilo bi ako bi naveo neke od tih pojedinosti koje su itekako važne, da bi se mogao dati koristan savjet..
ajde napiši malo više, pa ćemo bit pametniji  :up:

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #2 u: Rujan 26, 2014, 07:59:44 prijepodne »
Nekoliko godina sam imao akvarij u kojemu su bile samo biljke i životinje iz prirode. Od algi se pojavljivala samo zelena i cijanobakterija ito u dosta malim količinama. Uglavnom gotovo nikakvih problema s algama. Onda sam ubacio nekakvo bilje iz prijateljeva akvarija. Od tada su mi se pojavile crna čupava i modrozelena alga, dvi najgore alge koje postoje. I odtad ih se nikako riejšit.
Sad se postavlja nekoliko pitanja:
Jesu li te alge došle iz nejgova akvarija?
Da startam nanovo akvarij bi li se pojavile te alge ako ih nebi unio iz drugog akvarija? Drugim riječima je li moguće da dospiju u akvarij iz okoline i razmnože se?

Daj stavi sliku tako ce o ti lakse pomoci.

Alge mozes prenjet iz drugog akvarija na bilju, no to ne znaci puno. Naime i "zarazenu" biljku mozes prenest u akvarij kod sebe i da sve alge odu kvragu u roku par dana jer su uvijeti u akvariju odlicni za bilje pa alge izgube bitku za nutrijente, ili mozes unjet kompletno cistu biljku bez algi u akvarij pa da ti buknu alge ko lude jer imas disbalans u akvariju.

Alge su sve prisutne, tako da u principu sta god napravio dobijes ih.

No ako je bilje jako zarazeno sigurno ce potaknut brzi razvoj algi.

Ukratko zeznuto.

Offline Fila2mad

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • BK Sutla
« Odgovori #3 u: Rujan 26, 2014, 10:09:54 prijepodne »
Ja bi se osvrnuo na tvoj naslov: prevencija algi.

Osobno planiram provesti prevenciju na ovaj nacin:
 http://www.akvarijske-ribe.com/tekst.php?ID=57&n=Vrbom_protiv_algi

Jedino trebas paziti da ti vrba ne pusti previse korjenje. Podrezuj korjenje na 2-3cm da ti ne izruje podlogu. Gore ju ostavi na par centimetara ispod razine vode.

Princip navodno funkcionira. Ja, cim se vratim doma, idem po vrbu...
:o

Lp

Sent with smoke signals using p.... dim.

Ne znaš kuda sa sobom??? Pridruži nam se!!!

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Rujan 26, 2014, 10:28:20 prijepodne »
prevencija protiv algi je zreo i stabilan sustav sa odgovarajucim omjerom svjetla i nutrijenata (mikro + makro + CO2). Sve ostalo je carobiranje koje ne daje trajne rezultate.

Offline Modron_maze

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 26, 2014, 10:59:35 prijepodne »
Hvala vam an odgovorima. Sve što ste rekli stoji. Znam da bi terbalo mjenjat uvjete i sl, a ja sklon instant rješenjima  :)
Pretpostavimo da pokrenem steriliziran akvarij. Normalno, u njemu će se pojaviti alge iz okoline. Mene zanima hoće li se pojavit tropske alge kojih nema u našem okruženju (crna čupava). Koliko je meni poznato to je tropska alga i nema je u našem okruženju. Stanovnik je svih akvarija jer se prenosi iz jednog u drugi. Bi li se ona ikad razmnožila u akvariju koji nije nikad bio u kontaktu s drugim akvarijem? Bi li ona došla u akvarij iz okoline? Govorim to jer nikad nisam vidio crnu čupavu u lokvi, lavoru ili barici, a ni u svom akvariju prije unošenja stranih biljaka.

Fila2mad; I ja sam imao davno vrbu. Tolko je bila pustila korjenje, da kad sam je vadio, izvadio sam pola pjeska i zemlje. Stavit ću je opet.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Rujan 26, 2014, 11:17:59 prijepodne »
nisi ih vido jer im ne odgovaraju uvjeti. Spore svih algi koje se javljaju u akvariju su vec tamo. Stvar je samo u tome imaju li mogucnost za nekontrolirano napredovanje ili ne. Crna cupava ti je normalna po nekakvim komadima opreme (ulaz izlaz filtera, grijaci panjevi....) ako se isti ne ciste redovito iako je na bilju uopce nema. Uglavnom, problem sa algama je zbog uvjeta u tvom akvariju a ne zbog toga sto si ti donio neku biljku. I kad ubacis neku biljku sa algama u dobar akvarij alge ce s vremenom nestati. Biljka raste, odrezes staro lisce a novo bude OK.

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #7 u: Rujan 26, 2014, 11:37:50 prijepodne »
Mene zanima hoće li se pojavit tropske alge kojih nema u našem okruženju (crna čupava). Koliko je meni poznato to je tropska alga i nema je u našem okruženju. Stanovnik je svih akvarija jer se prenosi iz jednog u drugi. Bi li se ona ikad razmnožila u akvariju koji nije nikad bio u kontaktu s drugim akvarijem? Bi li ona došla u akvarij iz okoline? Govorim to jer nikad nisam vidio crnu čupavu u lokvi, lavoru ili barici, a ni u svom akvariju prije unošenja stranih biljaka.

Nije crna cupava tropska alga. Pogledaj si bilo koji potok ili rijeku kod nas i budi siguran da ces ju naci apsolutno u svakoj rijeci/jezeru. Ko i sve ostale alge koje imas u akvariju.

Akvarij je zatvoren sistem i alge su normalna pojava. Problem je samo kad to bukne u velikoj mjeri. Sve sto je u normalnoj granici je ok, stovise alge su super indikator stanja vode. Tipa zelena tockasta.

Offline Fila2mad

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • BK Sutla
« Odgovori #8 u: Rujan 26, 2014, 12:05:49 poslijepodne »
@Modron
Daj mi reci iz iskustva kako je funkcioniralo to s vrbom?
Jel bilo algi ili ne?

Za korijenje sam i napisao da ih treba podrezivati. Inace - kaos!

Sent with smoke signals using p.... dim.

Ne znaš kuda sa sobom??? Pridruži nam se!!!

Offline Modron_maze

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 26, 2014, 13:03:22 poslijepodne »
Nažalost nema lakog rješenja. Potajno sam se nadao da ona crna alga u potocima nije crna čupava :(

Vrbu sam imao davno u tek formiranom akvariju. Pojavila se za vrijeme cikliranja smeđa alga. Jednu granu vrbe sam zabo u pjesak. Tad sam studirao i kad sam se nakon misec dana vratio kući korijenje je već izbilo. Kad sam se drugi put vratio već su bile izbile grane i lišće olistalo. Da sam je tad ostavio sljedeći put bi me vjerojatno dočekalo veliko stablo s krošnjom :) . Ali šta je je, alge su se bile povukle. Sad je li to zbog vrbe ili nečeg desetog zbilja ne znam.
Sad ću ponovno pokušati s vrbom.

Offline bobi

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: skopje,macedonija
« Odgovori #10 u: Listopad 22, 2014, 23:32:57 poslijepodne »
sadi vrbu u dvor :D ,do nesto drugo bilo ,se stvorila bioloska ramnoteza u akva i alga se povlekla