Srpanj 21, 2025, 17:20:33 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: uginula 2 guppya  (Posjeta: 1522 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Samantha93

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
uginula 2 guppya
« u: Rujan 10, 2014, 19:53:59 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 40x30x30 36l
-   temperatura, 26
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH 
-   vrijeme od pokretanja akvarija, 3 tjedna 
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, tjedan dana (filter i podloga bili zaciklirani)
-   koliko često i koliko mijenjate vode tjedno oko 10l
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija pokupim sa cijevi ali nema bas skoro nista smeca

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) hang-on 450lh   
-   način i periodi čišćenja filter materijala za sad jos nisam
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) akvarijska spuzva na usisu, spuzva i neka plastika u filteru (plastika je bila orginalno dosla sa filterom)

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? 2 lava kamena nema sluzi
-   grijač 50w
-   pumpa za zrak nema
-   CO2 sustav – kakav  nema
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) ffm kod izmjene i stavila sam cim su ribe dosle sera ectopur

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka guppy (2 m i 2 ž su ostali ,uginule 2 ž)
-   starost ribica odrasli   
-   ima li potencijalnih „terorista“   
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) listici, grindal crvi (zivi), zaledena artemija, 2-3 puta na dan malo   

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke ne (od biljaka je trava za tepih i rogolist)
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) jako malo algi
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi ne
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi zemlja za cvijece koja je bila u drugom akvariju 3 mjeseca i prije toga je pripremljena bila i sljunak oko 4-5 cm
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu ne

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) voda je bistra i nema neobican miris

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma uginule su 2 ž guppya bez simptoma
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... bas nista jedan dan super drugi dan mrtve
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) uzimale su hranu i ponasale se normalno
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) neznam kakav im je bio
-  kad su se simptomi prvi puta uočili pred 3 dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima nista 
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? pred 3 dana1,danas je uginula 2 ž guppya
-  stanje ostalih stanovnika sve se cini normalno

nije mi jasno zasto mi guppyi ugibaju, pred oko 3-4 mjeseca sam ih isto imala u drugom akvariju koji je dobro zacikliran, vise od 1,5 god u pogonu , bile neonke prije i kad sam stavila njih u roku od 2 tjedna 3 uginula od 5 (2 sam dala), onda sam stavila guppy endlere i niti jedan nije uginuo jos uvjek a ima i brdo malenih a ovi ˝obicni˝ mi nikako nejdu   -?
sta se desava ?  :(
« Zadnja izmjena: Rujan 10, 2014, 20:02:45 poslijepodne od Samantha93 »

Offline Samantha93

• Punopravni član
Odg: uginula 2 guppya
« Odgovori #1 u: Rujan 12, 2014, 15:35:11 poslijepodne »
Danas uginuo još jedan. Ovaj put muski

Offline Samantha93

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 13, 2014, 21:24:05 poslijepodne »
Uginula još jedna ženka. Ostala samo 2guppia. Stvarno mi nejdu.. Odustajem od njih

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Rujan 19, 2014, 18:44:34 poslijepodne »
Pozdrav Samanta i odmah sorry što se nisam javio prije  :roll:

Guppy su malo zahtjevnije ribe zato jer one trebaju malo mekšu vodu i to boćatu a to znači da u vodi stalno mora biti određena količina soli i drugih minerala. Dakle moraš redovito dodavati Sera Ectopur u propisanoj količini.

Također guppy ribe trebale bi se hraniti larvama komarca, krvavim, crvima, artemijom a rjeđe sa hranom u listićima i granulicama.

Guppy se mogu prilagoditi i tvrđoj i mekšoj vodi ali stalno mora biti malo soli u njoj.

Temperatura ne smije biti u pravilu veća od 25C.

Problem ugibanja je vjerojatno u neusisavanju podloge usisavačem podloge ( lako ga napraviš od prepolovljene plastične boce od 0,5 litre i crijeva) te u povišenoj temperaturi a vjerojatno i nedovoljno kisika.

Dakle, redovito mijenjaj vodu svaki tjedan po cca 30% uz obavezno usisavanje vode usisavačem, probaj temperaturu održavati na 24C a izlaznu cijev iz filtera podesi tako da bude okrenuta prema površini te da jako mreška vodu.

Redovno dodavaj Ectopur prema uputstvu a jednom tjedno dobro bi bilo i dodati vitamine ako ih ne hraniš sa larvama komarca, artemijom ili sitno isjeckanom glistom.

Za sada toliko, lijep pozdrav i sretno.

Offline Samantha93

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 23, 2014, 19:42:05 poslijepodne »
Pozdrav Samanta i odmah sorry što se nisam javio prije  :roll:

Guppy su malo zahtjevnije ribe zato jer one trebaju malo mekšu vodu i to boćatu a to znači da u vodi stalno mora biti određena količina soli i drugih minerala. Dakle moraš redovito dodavati Sera Ectopur u propisanoj količini.

Također guppy ribe trebale bi se hraniti larvama komarca, krvavim, crvima, artemijom a rjeđe sa hranom u listićima i granulicama.

Guppy se mogu prilagoditi i tvrđoj i mekšoj vodi ali stalno mora biti malo soli u njoj.

Temperatura ne smije biti u pravilu veća od 25C.

Problem ugibanja je vjerojatno u neusisavanju podloge usisavačem podloge ( lako ga napraviš od prepolovljene plastične boce od 0,5 litre i crijeva) te u povišenoj temperaturi a vjerojatno i nedovoljno kisika.

Dakle, redovito mijenjaj vodu svaki tjedan po cca 30% uz obavezno usisavanje vode usisavačem, probaj temperaturu održavati na 24C a izlaznu cijev iz filtera podesi tako da bude okrenuta prema površini te da jako mreška vodu.

Redovno dodavaj Ectopur prema uputstvu a jednom tjedno dobro bi bilo i dodati vitamine ako ih ne hraniš sa larvama komarca, artemijom ili sitno isjeckanom glistom.

Za sada toliko, lijep pozdrav i sretno.
hvala na odgovoru. voda je kod mene dosta mekana , izmedu 7-9 neznam sad tocno, usisavac imam ali se smeca tako brzo nije stiglo napravit a i protok je dosta jak pa filter vecinu sam povuce, filter je hang-on pa mreska povrsinu, hranila sam ih sa artemijom i par puta larvama komaraca.. uglavnom odustala sam od njih barem na neko vrijeme.. sada pomalo sadim bilje i preslagujem pa kad dodem do onog sto hocu cu dodat ribe koje mi budu pasale u kombinaciju.. jedino mi uopce nije jasno zasto mogu drzat guppy endlere a ove obicne ne.. od endlera sam uzela 6 komada , od njih nije uginuo niti jedan a ima i 30-ak malih :roll: 
« Zadnja izmjena: Rujan 23, 2014, 19:48:46 poslijepodne od Samantha93 »