Kolovoz 06, 2025, 04:10:46 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Crvenilo bilja . Da napokon riješimo misterij  (Posjeta: 1668 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kova.aq.

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
Crvenilo bilja . Da napokon riješimo misterij
« u: Lipanj 02, 2014, 02:33:25 prijepodne »
Imam rotalu rotundifoliju koja je kod kolege bila crvena i on tvrdi da je stvar u visokom željezu dok neki tvrde da je potrebna niska razina nitrata . Stvarno sam lud više od eksperimentiranja ali kod mene bilje i perlaju i probavo sam i sa nitratima koje sam držao i na 5ppm pa i manje . Željezo sam i posebno dodavao . Jedino sam primjetio da visoka količina kno3 da paše zelenom bilju tj da dodatno pozeleni u kombinaciji sa željezom makar i bez njega može. Tako da me zanima vaše opširnije mišljenje i iskustvo u čemu je kvaka tj. di griješim . imami jako osvjetljenje jer mi i cuba raste e sad da li možda i kelvinaža igra ulogu ? I neko iskustvo možda sa fosfatima?
« Zadnja izmjena: Lipanj 02, 2014, 02:41:12 prijepodne od kova.aq. »

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Crvenilo bilja . Da napokon riješimo misterij
« Odgovori #1 u: Lipanj 02, 2014, 10:35:27 prijepodne »
IMO, za zeleno bilje koje crveni nisu uopce bitni nitrati, zeljezo, fosfati........ Stvar je samo u svjetlu. Sto je biljka blize svjetlu to se crvenilo pojacava. I to nije vezano uz W/l nego cisto fizicka blizina biljke izvoru svjetla.
Rotala, polysperma, aromatica, ludwigia...... sve to je crvenilo nakon sto bi doslo u gornju trecinu akvarija. Polysperma koju bih pustio da pluta na povrseni je znala biti skroz crvena a nakon rezanja i sadjenja u taj isti akvarij bi opet skroz pozelenila.

Offline kova.aq.

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Lipanj 05, 2014, 00:41:09 prijepodne »
Hvala . Vidjet ćemo sad stanje malo mi je jača rasvjeta

Offline DavorT

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #3 u: Lipanj 05, 2014, 07:58:55 prijepodne »
Jako svjetlo je najbitniji faktor. Niski nitrati u kombinaciji s visokim fosfatima i  u kombinaciji s jakim svjetlom rezultiraju brzim razvojem crvenila , no onda je rizik od nastanka cijano bakterije jako visok, ali i za neke alge. Željezo sa samom crvenom bojom nema direktne veze da bi zbog njega nastala crvena boja, ali nakon što se bilje zacrveni željezo pomaze u ocuvanju crvenog pigmenta, zato će crvena biljka biti intenzivnije crvena ako ga ima dosta.

U principu je poanta nafrljit svjetlo do ibera, tako da biljka dobiva previse svjetla i da bi kompenzirala previše svjetla a premalo klorofila (tj nemogucnost da proizvede dovoljno klorofila koliko bi trebala u odnosu na svjetlo) krene proizvoditi primitivniji crveni pigment koji je manje ucinkovit u fotosintezi od klorofila i koristi vise fosfata u procesu, tako da maksimalno iskoristi sve hranjive tvari + maksimalno svjetla koje moze.
« Zadnja izmjena: Lipanj 05, 2014, 08:04:07 prijepodne od DavorT »

Offline kova.aq.

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 08, 2014, 20:36:14 poslijepodne »
Jako svjetlo je najbitniji faktor. Niski nitrati u kombinaciji s visokim fosfatima i  u kombinaciji s jakim svjetlom rezultiraju brzim razvojem crvenila , no onda je rizik od nastanka cijano bakterije jako visok, ali i za neke alge. Željezo sa samom crvenom bojom nema direktne veze da bi zbog njega nastala crvena boja, ali nakon što se bilje zacrveni željezo pomaze u ocuvanju crvenog pigmenta, zato će crvena biljka biti intenzivnije crvena ako ga ima dosta.

U principu je poanta nafrljit svjetlo do ibera, tako da biljka dobiva previse svjetla i da bi kompenzirala previše svjetla a premalo klorofila (tj nemogucnost da proizvede dovoljno klorofila koliko bi trebala u odnosu na svjetlo) krene proizvoditi primitivniji crveni pigment koji je manje ucinkovit u fotosintezi od klorofila i koristi vise fosfata u procesu, tako da maksimalno iskoristi sve hranjive tvari + maksimalno svjetla koje moze.

Probat ćemo tako. Što se tiče rasvjete . mislim da mi je jaka jaka imam 45 lumena po litri i co2 . Sad ću smanjit nitrate pa ćemo vidjet . Aromatica mi je bila u malom akvariju tamo je malo slabije svjetlo ..... Vidio sam jednu staru temu  . podloga poput vulkanita i drugih hranjiva dosta utječe . Jedan forumaš je svoj biljni tretirao tako da je svaka 3 dana mjenjao 50 % vode i to prva tri mjeseca  . Za to vrijeme aromatica mu je bila ne blago roza nego crvena crvena kao da je umjetna . Šteta što nisam sliku sejvao. Probat ću ja sad nešto iskemijat pa ćemo vidjet. Prošle godine sam prvi put uspio cubu uzgojit da bude gusti zeleni tepih bez končaste alge . Sad je na redu specijalizacija za crvenilo bilja.  :D :D Dečki hvala vam na konkretnim odgovorima