Imam identičan akvarij, EHEIM AquaStar60 (komplet, sa istom opremom kao kod tebe), upogonjen prije 6 mjeseci i imao sam samo jedno uginuće bebe gupića koja je ušla u filter.
Do sada sam unutra uzgojio oko 160 gupića i endlera. Iako sam većinu ribica podijelio akvaristima u svojoj blizini, gotovo uvijek imam bar 20 odraslih jedinki i još toliko bebica u akvariju.
Od biljaka imam 10-tak nezahtjevnih vrsta koje i bez CO2 i sa skromnom rasvjetom bujaju kao lude. Sam filter EHEIM2008 nije bogznašto, ali kod mene radi perfektno, a što potvrđuju i tjedni testovi vode.
Prvo što bih ti preporučio da kupiš 5u1 ili 6u1 test i uvjeriš se što je u vodi van normale. Možeš i nekom iskusnom akvaristi odnijeti vodu na analizu da ne kupuješ testove.
Nadalje, stavi u akvarij brzorastuće bilje, tipa rogolist, vodenu leću i sl. potrošače nitrata.
Vodu mijenjaj na tjednoj osnovi, cca 12-14litara, odstajalu 24h ili dodaj deklorinator (AquaSafe i sl.). Kod izmjene vode obavezno usiši dno i pokupi što više ribljeg izmeta koji se nakupio. Ribice hrani 1 do 2 puta na dan, u vrlo malim količinama. Sva nepojedena hrana (ali i pojedena) se pretvara u otpad koji podiže amonijak i nitrite u vodi. Spužvu iz filtera jednom u dva tjedna properi kroz vodu koju si izvukao iz akvarija. Osobno kod promjene vode stavljam i propisanu dozu FFM-a (Easy Life Fludi Media Filter), pa taj dan ne dodajem gnojivo za biljke.
Osim FFM-a, stavljam u vodu 1ml/dan EasyLife EasyCarbo (nadomjestak za CO2) i EasyLife ProFito (mikroelementi za biljke). Iako imam u ladici i makroelemente po PPS-u, za sada ih ne dodajem.
Dan nakon izmjene vode i nakon što je FFM napravio svoje, prevencije radi ribicama dodajem SERA Fishtamin vitamine i EasyLife Voogle za podizanje imuniteta.
Od same kemije za vodu (CristalWater, Nitrat+/-...) ne stavljam apsolutno ništa (osim FFM-a, ali zeoliti i nisu kemija).