Srpanj 19, 2025, 19:18:16 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Teleskop bolestan?  (Posjeta: 1049 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Lepy

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Teleskop bolestan?
« u: Travanj 23, 2014, 16:43:15 poslijepodne »
Imam akvarij od 60L, filter Sicce Shark, akvarij je u pogonu od 11/2013, vodu mijenjam svakih 7-10 dana po 20L, temp. vode oko 22C.

Imam problem sa teleskopom koji već nekoliko dana izgleda debelo tj. napuhnuto. Čak mi se čini da mu zbog te napuhnutosti ljuskice stoje prema gore (kao da se naježio). Jede normalno, pliva po akvariju, ali djeluje malo tromo ako ga usporedim sa drugim teleskopom kojeg imam. Je li posrijedi neka bolest?

http://www.zaslike.com/viewer.php?file=3l7ohtp1zh7f9e3oh8f4.jpg
Teleskop bolestan?
  http://www.zaslike.com/viewer.php?file=asilrnzjgqk5wvanp6c.jpg
Teleskop bolestan?

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Teleskop bolestan?
« Odgovori #1 u: Travanj 23, 2014, 17:28:52 poslijepodne »
moze biti od prejedanja, pokusaj mu dati kuhani grasak jedan dan, pa onda dan-dva nista. moze biti i kakva bolest, moze biti puno toga.

imas ovdje jako puno tema bas o teleskopima s ovakvim i slicnim problemima, pa prelistaj, mislim da ces izvuci dobre zakljucke, da sad ne pisemo sve ponovo, jer se to uglavnom sve svodi na tri razloga - premal akvarij,losa filtracija i losa ishrana.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Travanj 23, 2014, 18:48:43 poslijepodne »
Ako su nakostriješene ljuske tada se radi o vrlo opasnoj bolesti "Trbušna vodenica". Radi se o bakterijskoj upali bubrega koja dovodi na početku do smanjenog rada a kasnije i do zatajenja bubrega a vezano za to riba nema mogučnost izbacivanja viška tekućine iz tijela pa najčešće dolazi do smrti ribe.

Bolest se može izliječiti kombinacijom gorke soli (kupuje se u apoteci), mineralne soli, diuretika i antibiotika (najbolji je Kloramfenikol) a može i nešto slabiji Sera "Bactopur Direct" ili JBL "Furanol".
Ribu odvoji u karantenu ili staklenku (najbolje od 5 litara) i započni liječenje. Bilo bi dobro da je uključena aeracija preko zračne pumpe a ribu nemoj hraniti 5 dana (liječenje traje od 7 do 10 dana).

Kloramfenikol dodajemo 10 mg po litri vode - terapija traje deset dana a svakodnevno mijenjamo 50% vode uz dodavanje dolje navedenih lijekova i soli u onolikoj količini koliko smo vode promijenili

Liječenje Serinim Bactopur Direct-om - terapija traje deset dana a svakodnevno mijenjamo 50% vode uz dodavanje dolje navedenih lijekova i soli u onolikoj količini koliko smo vode promijenili:

Bactopur Direct (Sera) dodajemo 1 tabletu na 50 litara vode Ukoliko u akvariju imate tvrdu vodu (visok Kh i GH) tada pojačajte dozu te na svakih 50 litara vode dodajte jednu tabletu plus još jednu četvrtinu do jednu polovinu druge tablete.

Fluorosemid 0,3 mg po litri vode (max. do 0,8 mg) svakodnevno tijekom 10 dana (svaki dan nakon promjene 50% vode dodati pola doze lijeka) (moram napomeniti da nigdje u stručnoj literaturi nisam pronašao ovakav način primjene Flurosemida tako da ne mogu garantirati za njegovu uspješnost)

Vodu u karanteni tretirati sa ½ čajne žlice gorke soli na 5 litara vode (svaki dan nakon promjene 50% vode dodati pola doze lijeka)

Vodu u karanteni tretirati sa mineralnom soli prema uputstvu proizvođaća (Jbl AquaDur Plus, Sera Mineral salt i Chichlid Lake Sat) (svaki dan nakon promjene 50% vode dodati pola doze lijeka)

Dakle sa gorkom soli i mineralnom soli povečat čemo tvrdoću vode toliko da će voda preko škrga zbog osmotskih zakona izlaziti iz tijela a diuretik će pomoći da se isto to dogodi u bubrezima dok će antibiotik trebati riješiti upalu bubrega.

Naravno sve ovo funkcionira ako već nije došlo do zatajenja bubrega.

Još nešto, zlatne ribe su veliki zagađivači i zato je neophodno da vodu mijenjaš svaki tjedan po cca 35% uz detaljnousisavanje podlogom usisavačem. Ova se bolest i pojavila zbog loše kvalitete vode i neredovite zamjene.

Javi što je poduzeto i kako se razvija situacija.

PS diuretik se kupuje u veterinarskim ljekarnama.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Travanj 25, 2014, 14:10:46 poslijepodne »
Razbio sam se od pisanja a čak sam napisao i recept kako se jedino može izliječiti ova bolest a čovjek nije ni pročitao odgovor... :down: :roll: :'( >:(