Srpanj 20, 2025, 05:37:47 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Dijatoma u starom akvariju  (Posjeta: 905 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DavorT

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
Dijatoma u starom akvariju
« u: Ožujak 15, 2014, 08:59:09 prijepodne »
Bok

Ako netko ima neku ideju zasto mi se desava dijatoma u akvariju.

Naime akvarij je vec debelo u pogonu preko godinu i pol. Uvijek je bilo lagano tu i tamo malo dijatome, ali stvar je zesce eskalirala unazat 4 mjeseca. Na doslovno svakom anubijasu se stvori film preko listova unutar 2 dana. Pocistim skoro sve s listova ( nije neki problem njezno skinut dijatomu krpicom s listova anubijasa ) i u 2-3 dana cijeli listovi opet smedi.

Izmjene vode su rutinske, na tjednoj bazi,  30% tjedno na 100l + mjesecno jedna veca od 50%. S tim da sam probao i mjesec dan ne mjenjat vodu jer sam se bojao da nije pipovaca  uzrok silikata, pa da izmjene rade sranja, ali aposlutno se nista nije promjenilo.

Probao sam s foto periodom, kojeg sam smanjio sa 10-12 sati na 6-8 sati, cak sam probao i par dana mraka. Nista.

Nikakvu novu podlogu nisam stavljao u akvarij, pamda bi to diglo silikate. Isto hard koji je u akvariju je isti skoro pa od pocetka - ako nesto mjenjam, samo promjenim lokaciju kamenja ili ga izvadim/vratim u akvarij.

Ima tko kakvu ideju od cega dolaze te smedje napasti?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Dijatoma u starom akvariju
« Odgovori #1 u: Ožujak 15, 2014, 11:41:58 prijepodne »
ako je samo na anubiasu onda vjerojatno nije diatoma jer se ona javlja svugdje. Ako te to tjesi i ja svoje anubiase brisem svaki put kad mjenjam vodu, ponekad ih i skroz vadim van pa operem listove sa otopinom domestosa.