Srpanj 11, 2025, 08:13:25 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Reverzna osmoza  (Posjeta: 5872 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Reverzna osmoza
« u: Studeni 07, 2014, 17:42:28 poslijepodne »
Da i ovdje otvorim temu jer na morskoj vjerojatno ima više iskustva sa ovim uređajima.
Jeli se itko susreo sa ovom osmozom

http://www.dijanic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=55

Nisam ni znao da mi se nalazi u susjedstvu, pa sam navratio i rekli su mi da mi mogu složiti tj. da su slagali za akvaristiku.
S tim da bi bio samo filter od 5 mikrona, aktivni ugljen i membrana za vrlo povoljnu cijenu.
Pa me zanimaju iskustva ako je netko imao tj. jeli bi bilo dovoljno to filtera za slatkovodnu akvaristiku?

Offline kliker

• Punopravni član
Odg: Reverzna osmoza
« Odgovori #1 u: Studeni 19, 2014, 23:29:28 poslijepodne »
Hvala svima na nesebičnoj pomoći tj. savjetima

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #2 u: Studeni 20, 2014, 02:53:34 prijepodne »
Ne se vrijeđati, (osim ako si malo dijete). To što nitko ne piše može značiti, i najčešće znači, da nitko nije imao tu osmozu....a ti tražiš iskustva  u vezi s njom.

A dali bi to bilo ok za slatkovodnu akvaristiku, ako sudim po izgledu osmoze, odgovor je da.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #3 u: Studeni 20, 2014, 07:53:19 prijepodne »
A koja je cijena za gornji uređaj?

Za slatkovodnu i više nego dovoljno...
« Zadnja izmjena: Studeni 20, 2014, 07:57:35 prijepodne od Vedran »

Offline kliker

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 20, 2014, 12:26:54 poslijepodne »
Ne se vrijeđati, (osim ako si malo dijete). To što nitko ne piše može značiti, i najčešće znači, da nitko nije imao tu osmozu....a ti tražiš iskustva  u vezi s njom.

A dali bi to bilo ok za slatkovodnu akvaristiku, ako sudim po izgledu osmoze, odgovor je da.
Gospodine prosvjtitelju očito se Vi osjećate uvrijeđenim.
Damiru iz slatkovodne sam odgovorio tako da čovjeku svaka čast.
Dvije teme sam otvorio jer sam sa slatkovodne, ali s obzirom da je opće poznato da za more koriste navedeni uređaj onda sam postavio i ovdje temu u nadi da će tu biti stručniji.
No naprotiv čuo sam se samo sa nekolicinom preko PP-a s kojima sam bio koliko toliko u kontaktu i prije ove teme te su mi neki od njih i savjetovali da otvorim temu ovdje jer očito da ljudi imaju iskustva.
Ali bez obzira na iskustvo ako si osoba koja samo gleda na sebe što je ova, a i xy drugih tema dokazalo te se osjeća nedodirljiv i ljude koji počinju i traže neki savjet smatraš nebitnim onda to izgleda ovako.
Bez obzira na sve ja ću svoje podjeliti jer nisam sebičan.
Cijena uređaja je 400kn za ovo što sam naveo na početku teme, ako ste u blizini njihova je i montaža.
Dobra stvar je što imate mogućnost slaganja filtera po želji tj. prema svojim potrebama.
Lp.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #5 u: Studeni 20, 2014, 14:05:30 poslijepodne »
drug Turopoljec, ne bumo se svadili, mi smo si navek bili dobri s Hrvatima, nema smisla da to menjamo...

Ček, za ovo gore što si napisao, u kompletu, 400 kn? ja mislim da je to skroz ok..

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #6 u: Studeni 20, 2014, 14:35:24 poslijepodne »
Da se ja uključim, uređaj izgleda dobro, montaža ok, ali se raspitaj koliko dodu zamjenski filteri jer ih moraš mjenjati svakih pola godine.
Mozda je kvaka u tome da će ti zamjenski filter naplatiti puno pa dodeš na isto.
Ja sam recimo nedavno uzeo RO uređaj u paketu sa dozivotnom promjenom filtera, te imam pravo na filtere svakih 6 mjeseci. A uređaj sam platio 1000kn.
Obrati pažnju na to, jer sada kad sam mjenjao filtere, stari filteri su bili uzasno puni ostataka od pročišćavanja vode i mislim da ako ideš na opciju mjenat cu filtere jednom u par godina, nećeš imati dobru vodu. Mozda je tu kvaka oko jeftinoće uređaja...

Offline Smarky

• Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Kozoljubac
« Odgovori #7 u: Studeni 20, 2014, 15:45:15 poslijepodne »
Da se ja uključim, uređaj izgleda dobro, montaža ok, ali se raspitaj koliko dodu zamjenski filteri jer ih moraš mjenjati svakih pola godine.
Mozda je kvaka u tome da će ti zamjenski filter naplatiti puno pa dodeš na isto.
Ja sam recimo nedavno uzeo RO uređaj u paketu sa dozivotnom promjenom filtera, te imam pravo na filtere svakih 6 mjeseci. A uređaj sam platio 1000kn.
Obrati pažnju na to, jer sada kad sam mjenjao filtere, stari filteri su bili uzasno puni ostataka od pročišćavanja vode i mislim da ako ideš na opciju mjenat cu filtere jednom u par godina, nećeš imati dobru vodu. Mozda je tu kvaka oko jeftinoće uređaja...
Koliko ja vidim, u uredjaj idu 10'' filtri, kojih komplet kosta cca 130kn (dva sedimenta i drveni).
Kod osmoze ti je dovoljno imati sediment (jedan ili dva, pri cemu je naj manji pozeljno da je 1mikron), drveni ugljen (sto sitniji to bolji i ima veci kapacitet apsorbcije, ali je takav i skuplji), te membrana. Pozeljno je da su 10'' standardni filtri, jer onda uloske mozes standardno jeftino kupovati.
Osim membrane, filtre je pozeljno mjenjati svakih 6 mjeseci ili po potrosenoj kolicini vode, jer ti se drveni ugljen zasiti, sediment zastopa, a sve skupa se nastopa s bio otpadom koji se krene raspadati....
400kn, mislim da je povoljno samo probaj da ti sediment filter posuda ima prozirnu plastiku da vidis vizualno koliko se zastopao.

Marko
« Zadnja izmjena: Studeni 20, 2014, 15:49:14 poslijepodne od Smarky »

Offline kliker

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 20, 2014, 16:19:26 poslijepodne »
Zamjenski filteri su 140kn oba, e sad prozirna plastika nije jer sam već uzeo uređaj tako da tu više ništa ne mogu.
Znam da ima u Aquashopu i elegancereefu u tom rangu uređaja ali ih nemaju na stanju te ih neće ni imati narednih mjesec dana barem što su meni rekli ako se nije nešto promjenilo.
Čuo sam od nekolicine koji imaju da su zadovoljni ali eto nije mi se dalo čekat pa sam uzeo ovo što mi je bilo na dohvat ruke.
Dok ga ne složim i isprobam neznam detaljnije, ali će valjda biti dobar za kozice.
Uglavnom dobro je što postoji mogućnost nadogradnje tako da ako ne bude zadovoljavao lako ugradimo još koji filter.

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #9 u: Studeni 20, 2014, 16:32:37 poslijepodne »

Gospodine prosvjtitelju očito se Vi osjećate uvrijeđenim.
Damiru iz slatkovodne sam odgovorio tako da čovjeku svaka čast.
Dvije teme sam otvorio jer sam sa slatkovodne, ali s obzirom da je opće poznato da za more koriste navedeni uređaj onda sam postavio i ovdje temu u nadi da će tu biti stručniji.
No naprotiv čuo sam se samo sa nekolicinom preko PP-a s kojima sam bio koliko toliko u kontaktu i prije ove teme te su mi neki od njih i savjetovali da otvorim temu ovdje jer očito da ljudi imaju iskustva.
Ali bez obzira na iskustvo ako si osoba koja samo gleda na sebe što je ova, a i xy drugih tema dokazalo te se osjeća nedodirljiv i ljude koji počinju i traže neki savjet smatraš nebitnim onda to izgleda ovako.
Bez obzira na sve ja ću svoje podjeliti jer nisam sebičan.
Cijena uređaja je 400kn za ovo što sam naveo na početku teme, ako ste u blizini njihova je i montaža.
Dobra stvar je što imate mogućnost slaganja filtera po želji tj. prema svojim potrebama.
Lp.
Ja nisam prosvjetitelj već moderator. Također, neznam zašto bih se osjećao uvrijeđenim...
Damiru si, kako sam kažeš, odgovorio na PP a trebao si u temi da svi vide, ako si htjeo da se po tvojoj temi piše...no, nema veze više.

Zamolio bih te ubuduće, ako je ikako moguće, da se suzdržiš bahatog obraćanja na forumu, prema bilo kome.

Offline sterymar

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
    • Nano ZD
« Odgovori #10 u: Studeni 22, 2014, 14:25:26 poslijepodne »
Jel može ime i link gdje je kupljen RO uređaj.

Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #11 u: Studeni 23, 2014, 13:04:08 poslijepodne »
Kliker, kak ti veli Vedran naj se jadit jer masa ljudi ne "visi" na forumu već se uključi kad im se upali lampica! Osobno dosta visim na netu jer sam na oporavku i opet nisam vidio temu jer sam na telefonu i imam postavljeno prati teme u kojima si sudjelovao i sad kad sam došao na lap vidio sam tvoju temu pa da se uključim!
Kako vidim već si kupio RO tako da više nema nazad, no možemo za neke buduće kupce skrenuti pažnju na još par detalja koji nisu u ovoj temi spomenuti, a to su da treba obratiti pažnju koliki je omjer dobivene vode i otpadne vode ! Nekome je to nebitno, no onima koji "troše" velike količine dugoročno gledano je to bitna stavka. Osobno sam gledao neke modele sa booster pumpom koja uveliko smanjuje taj omjer na 1:1 http://www.ebay.de/itm/500-GPD-EXKLUSIV-PLUS-5-Stufige-Umkehr-Osmoseanlage-M2014-direct-flow-Sidestream-/281360978741?pt=Wasser_Aufbereitung&hash=item41826bd335
Sad tu treba baciti matematiku;koliko se isplati platiti skupi uređaj u odnosu na godišnju potrošnju vode koju potrošimo i koliko bi smanjili takvim uređajem tu ukupnu potrošnju vode, ako se tu nađeš onda treba ići na takav model ukoliko ne onda se po meni kupuje jeftin model !
Treba obratiti pažnju i na dnevnu količinu vode koju taj uređaj može proizvesti, dugo vremena sam brijao na to da bude što više litara na dan i onda sam samog sebe ulovio kako sam naivan! Koji klinac mi treba 500l na dan pa ćak sam gledao i modele koji šibaju i 1500l na dan. Točno, kada puniš aq. od 900L kao ja želiš da to bude "SAD" no čemu? Opet za bilo kakvu potrebu kod izmjena vode i slično vodu si možeš skupljati nekoliko dana u bačvu pa je dobar uređaj i od 200L na dan, a cijena takvom uređaju tada drastično pada u odnosu na veče količine dobivene vode u jednom danu ! Tada se matematika bitno okreće u našu korist i tada se čovjek može okrenuti i modelima sa booster pumpama.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #12 u: Studeni 23, 2014, 13:20:08 poslijepodne »
koliko sam vidio i skuzio, mislim da je ovo klasicna osmoza, odnosno elementi (membrana i predfilteri) kakvi se mogu naci prakticki kod svih low-range osmoza (dakle, onih u cjenovnom rangu oko 300-500kn), kad oduzmes one dodatke koji vodu mineraliziraju i pripremaju opet za pice, jer to i je primarna namjena ove osmoze. opet ponavljam, koliko sam skuzio.

najbliza usporedba mi je sa aquili classic, a kako je ova bila nesto jefinija i lakse nabavljiva...mislim da se kolega nije zeznuo, i da je za ok novce dobio ok stvar.

Offline kliker

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 23, 2014, 13:44:26 poslijepodne »
Omjer otpadne i dobivene je čini mi se reko 1:3, e sad to opet možda njabolje testirati pa vidjeti.
Što se tiče dobivene vode rekao je da ide oko 300L na idealnom tlaku tako da i to utječe na količinu vode.
S obzirom da će meni biti spojen na hidrofor gdje tlak oscilira ne mogu odrediti točnu količinu.
Nemam potreba za tolikom vodom, tako da će mi mislim biti dovoljno 50L tjedno.
Tako da s obzirom na cijenu i dostupnost sam uzeo ovaj uređaj pa ćemo vidjeti kako funkcionira.

Offline kliker

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 25, 2014, 20:17:54 poslijepodne »
Primjetio sam da nitko nije spomenuo pri prvom pokretanju ro uređaja da treba, mislim tako su meni rekli pošto sam ga sam montirao,  pustiti malo vode da prođe kroz filter čestica i ugljeni filter.
Da se malo ispere jer ugljeni ispusti crnilo i stvarno je izašla crna voda pa tek onda spojiti na membranu.
Jeli tako i kod drugih ili vi to odmah direkt kroz sve?

Offline Smarky

• Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Kozoljubac
« Odgovori #15 u: Studeni 25, 2014, 20:20:47 poslijepodne »
Sediment filter - nebitno, ali ugljen je pozeljno isprati prije montaze, a onda kada se smontira, treba isprati kroz uredjaj. Bolji RO uredjaji imaju pipicu za ispiranje osmoze, sto je pozeljno raditi tu i tamo... Pustiti 50 litara preko toga - svakako... Ako nemas pipu, onda skini onu prigusnicu na izlazu otpadne vode iz osmoze, i pusti nek curi i ispire neko vrijeme (ja obicno pustim cca 50l vode da ode).

Offline kliker

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Studeni 25, 2014, 20:43:08 poslijepodne »
E pa da to sam i napravio pustio sam nekoliko kanti vode da ispere, pa tek onda spojio na membranu.