Lipanj 16, 2025, 18:01:09 poslijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: Beginner u morskoj akvaristici  (Posjeta: 2679 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vipko

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • http://www.NetEkipa.com
Beginner u morskoj akvaristici
« u: Svibanj 03, 2006, 19:41:00 poslijepodne »

Pozdrav svima,

Evo nakon dugog niza godine mislim se prebaciti na morski akvarij. Iz staroga su ribe, kamenja, drvece i biljke prebaciti u jedan manji 100njak litarski akvarij i starci ce biti happy s njime :)

E sada sto za sada imam?

• Imam Caymana 110 (230l)

• filter TetraTec EX1200

• externu UV lampu (prolazna, namjestena prije filtera)

• Grijac za tu litrazu

• jos dodatnih 3-4 pumpi za vodu (za valove :))

• i danas mi je stigao od AquaMedica Riff 500 :)
  • [/list]

Jos neznam koju pumpu da uzmem za pupmanje vide iz Riffa u akvarij. Posto je 230l akvarij ide omjer x10 sto se tice protoka tako da bi trebala pumpa min 2300l/h, a ja mislim uzet neku od 2500l/h. Opet naprimer od AquaMedica Ocean Runner OR serija od 2500l/h. Jos bi mi falio preljivni ventil i na to sam totalno zaboravio :( Vidio sam da i to ima AquaMedic ali za to nabaviti treba cekati par tjedana.

Ideja je u TetraTec izvaditi sve nepotrebno (bioballs, i keramika) i staviti samo layere od fostvata i ugljena. I ispred njega ostaviti UV lampu kao sto je do sada.

Posto mi je more oko 20m od kuce, za prvi put cu uzeti svijezeg mora (jako cisto more) staviti vodu upaliti Riffa i neka se to sve skimma mjesec dana. Bez kamenja, bez pijeska. Nakon toga pomalo ostalo. Pjesak, kamenja pa malo ostaviti da to radi, pa par klauna i sl.

E sada sto bi meni trebalo vas iskusni savijet sto radim krivo i sto bi bilo bolje napraviti. U slatkovodnoj akvaristici sam nekih 5-6 godina i tu mi je sve bilo jasno, ali uvijek me je privlacio morski, ali sam htjeo dobro iskustva u slatkovodnoj steci pa da mogu preci. Recite sto god mislite. Kakva pumpa, savijet za preljev, iskustva s Riff 500 ako neko je imao, UV lampa, EX1200 i koje layere naslagati. Sto god da vam padne na pamet da bi bilo pametno napraviti napisite. Ja sam se nacitao o morskom aquariju i pricao s ljudima ali ipak par savijeta vise nikad nije na odmet :)

Zahvaljujem unaprijed.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #1 u: Svibanj 03, 2006, 21:15:00 poslijepodne »
ako imaš riff 500 i cayman, trebat će ti i preljev..prtpostavljam da nećeš bušit..tu nemoj štedit , uzmi Tunze..

uv ti ne treba cijelo vrijeme, jedino ako stavljaš novu ribu ili krene neka bolest

u ex1200 protok na najslabije i recimo rowaphos za fosfate i neki kvalitetni aktivni ugljen..

e, jurim, nek se netko nadoveže, ja ću sutra nastavit

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 03, 2006, 22:52:00 poslijepodne »

Jedino sto sam se jos mislio je da li uzeti npr. 3500l/h pumpu za iz Riffa500 u akvarij. Malo je veci protok, ali dok to dojde do akvarija (visina oko 1m) to ce pasti do 3000l/h, a to mi izgleda ok? Sta vi mislite?

Ne, necu busit akvarij tako da preljev je obvezan. Koliko je komplikacija ga staviti na Caymana? Zasto Tunze? Vidim da je on samo do 1,500 l/h ? ( [url]http://www.tunze.com/details.html?&L=1&C=GB&user _tunzeprod_pi1[prodid]=1074/2[/url]) Ocekujem oko 2000-3000l/h? Od AquaMedica ima Type 1 i 2, jedan 2500, drugi 5000l/h (http://www.aqua-medic.de/seawater/en/11/kasten/). A tu u zagrebu ima negdje nabaviti overflow a da se ne ceka po 2-3 tjedna?

UV lampu i u slatkovodnom aquariju imam na timeru po 2-3 sata dnevno. Dakle u slanom niti to? Samo paliti po potrebi? Ili barem ono sat vremena dnevno ?

I zaboravih napomenuti da hocu riff aqarij. Pa me malo savjetujte kako s kamenjima. Posto sam vec otiso u debeli minus s riffom500 :)) nemogu uzeti sva tropska. Pa sam mislio na nasa jadranska ziva kamenja, i onda jos nesto tropskoga uzet. Kako s ovim? Kojim redosljedom stavljati kamenja? Koji omjer (230l akvarij)?

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #3 u: Svibanj 04, 2006, 16:00:00 poslijepodne »

opet kasnim..

Daklem, napisah Tunze jer znam da je nedavno netko kupovao ak se ne varam u SLO, ali sam skroz zanemario da ih AM proizvodi ..A i nisam znao za točnu litražu.. Tunze je poznata kvaliteta, zato mi je prvi pao na pamet.. Za nabavit overflow u ZG kontaktiraj dućane s morskom opremom, u ZG je uvoznik za AM

Kamenje-ja imam uglavnom jadransko, i poar kila tropskog, ali uzmi u obzir da i liječenje jadranskog košta ako izronjavaš...

opet jurim... Profa bi se mogao nadovezat, ionako se žali da mu fali rasprava u morskoj rubrici

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 04, 2006, 20:48:00 poslijepodne »

Vipko prijatelju, znamo se mi bolje nego što ti to misliš .

Anyway, za overflow bi u ovom trenutku više odgovarao onaj od Aqua Medice, zbog većeg protoka. Da sam znao o čemu se točno radi, upozorio bi te na okolnost da ti toliki jak protok kroz filtracijski sustav nije neophodan na tu litražu (moje mišljenje), ali što je tu je. Nažalost, mislim da se mora čekati par tjedana da dođe, jer trenutno je nema ni uvoznik (narudžba je poslana).

Isto i za taj riff 500, da sam znao za što ti treba, ne bi ga dobio . Ne kažem da je to loša stvar, ali nije i neophodna za 180 (ako i toliko) litara vode.

Za kamenje, moje mišljenje je da treba težiti tropskome u što je većoj mjeri moguće (ja imam sve tropsko, 50+ kg).

Što se UV lampe tiče, ja sam svoju prodao, dakle jasno ti je....

Ako što nije jasno, samo pitaj....

Lijep pozdrav

Novi Zagreb

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 05, 2006, 18:05:00 poslijepodne »

Sto se tice overflowa za sada sam odustao, imam neko svoje rijesenje koje ce za pocetak biti dovoljno, a poslje budem vidio. Sump za riffa cu napraviti ili ako mi se nebude dalo idem kupiti gotov akvarij za 100-150kni unutra ga staviti :)

Da, znam da i Riff 500 i OR 3500 je vise nego dovoljno za 230l ALI ovo mi je za sada prvi pokusaj s morem, a u planu mi je u zidu sastaviti neki od 400-500l akvarij, pa sam zato uzimao opremu bas za to, tako da poslje nemam visak opreme nego samo napravim transfer. A u ovome od 230l ne skodi sto ima malo vise protoka :)

Kamenje mislim uzeti ljeceno jadranskog i s prednje strane tropske tunge. Kada bi isao sve uzimati tropsko doslo bi me ajme ajme. Nekih 40kg jadranskog (za napraviti riff) i 10-15 tropskog. Sta mislite? Kako se krecu cijene po kg obje vrste?

Ko sto kazem ovo mi je prvi pokusaj s morskim tako da .....

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 05, 2006, 21:29:00 poslijepodne »
Tropsko je obično oko 17-18 Eura/kg, Jadransko je bitno jeftinije. Kao što sam rekao, probaj što više s tropskim, a resto jadransko. Također, za tvoj akvarij ti treba recimo 30, max 35 kg kamena.
Novi Zagreb

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 05, 2006, 23:12:00 poslijepodne »

E to sam isto htjeo pitati da mi neko da procjenu kamenja. Evo jedna skrabotina nacrtana u minuti :) sto sam zamislio kako bih htjeo namjestit akvarij pa bi mi trebala gruba procjena za kamenja:

Mislim da je izrazito banalno i svi ste shvatili iz slike sto bih htjeo. Dodao sam i dimenzije samog akvarije pa mozete po tome isto dobitinekakvu sliku. Sta onda mislite da cu se izvuci s 30kg kamenja ili vise? Ja kako sam odokativno gledao izgleda mi vise, ali moguce da se varam.

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 05, 2006, 23:47:00 poslijepodne »

Cayman ili bilo koji drugi akvarij sa full zatvorenim poklopcem ce ti zakuhati vrlo brzo i biti totalno neprikladan za morski akvarij.Veliki problem u morskim akvarijima je temperatura.
UV lampa se stavlja poslije filtera,ne prije,jer ce se quarzna zastita isprljati i lampa ce vrlo brzo biti nefunkcionalna,ne preporuca se gasiti i paliti jer se nista sa time ne dobije osim skracivanja radnog vijeka uv lampe (paljenje i gasenje je najvise potrosi).UV lampa je super stvar,pogotovo za nove akvarije i bez ikakvih stetnih djelovanja,sa time da mora biti prave snage,proizvodaci obicno stave glupe preporuke na nju-npr 5-8 wati za 400 lit i slicno ,to su preporuke za ubijanje jednostanicnih alga koje zazelene vodu i koje nisu problem u akvaristici,za ubijanje virusa i parazita treba puno vise snage,18-25 wati minimum.Takoder i bistri vodu te unistava organski otpad.
Ne postoji nijedan funkcionalan sistem za odvod vode u sump osim probusenog akvarija ili vanjskog overflowa,vanjski overflowi su nazalost problem i nisu 100 % sigurni pogotovo modeli kao sto ima aquamedic koji imaju problem sa sakupljanjem zraka koji ako se ne regulira redovito moze dovesti do prekida "sifona" tj povlacenja vode i do poplave te praznjenju sumpa i izgaranju opreme u sumpu,sto moze dovesti i do pozara te ostalih nesreca.
Kamenje se ne naslanja na rub akvarija kao sto je na slici,treba to izbjegnuti sto vise moguce jer se stvaraju zone bez cirkulacije,tkz mrtve zone u kojima se talozi detritus i ostala prljavstina te dolazi do pada kvalitete vode.
RIF 500 je nazalost,kao i vecina AM kompleta bacanje novaca,jedino sto relativno vrijedi u njemu je turboflotor 1000 skimer,drugo je bolje izvaditi jer radi probleme sa nitratima i fosfatima na duzi rok.
Edited by: blue