Prema fotografiji i opisu izgleda da ribi raste dobročudni tumor a kojemu je uzrok virus. Javlja se kod starijih životinja. Riba se ne može potpuno izliječiti ali se sa podizanjem imuniteta, odnosno, sa dobrom kvalitetom vode uz kvalitetnu hranu i eventualno dodavanje vitamina, može usporiti rast tumora ili pak može i prestati rasti.
Dakle, ako se radi o starijoj ribi (ne znam sada koliki je životni vijek ove vrste), tada je najvjerojatnije u pitanju benigni tumor.
Druga je mogučnost da je riba ozlijedila korijen peraje. U tom slućaju također uz povećanje imuniteta doći će do brze regeneracije i potpunog izliječenja bez upotrebe antiseptika. Ja bih napravio promjenu vode uz detaljno usisavanje podloge, oprao bih filter i filter materijal te bih ubacio po 1 do 1,5 čajne žličice soli na svakih 50 litara vode te duplu dozu easy life FFM-a na litražu akvarija a slijedeći dan duplu dozu vitamina na hranu i u vodu.
Ja bih svakako prao filter materijal jednom mjesećno a ne kako ti radiš jednom u 2 mjeseca, ostalo je ok.
Javi nam što si poduzeo i kako se razvija situacija.
Lijep pozdrav i sretno.