Srpanj 23, 2025, 16:31:48 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Problem sa zebricama u mrijesnom akvariju  (Posjeta: 1514 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Problem sa zebricama u mrijesnom akvariju
« u: Studeni 22, 2013, 20:39:16 poslijepodne »
molim vas nemojte me upućivati na ispunjavanje upitnika jer nema potrebe za tim ...  :up:

znači prije 20ak dana sam prebacio 8 zebrica u akvarij 15 litara sa filterom ... po dnu sam stavio Najas Guadalupensis i pritisnuo kamenjem u nadi da će to biti ok za polaganje jaja ...
nakon 10ak dana sam skužio da se zebrice bez ikakvih problema zavlače kroz biljke i traže hranu, pa sam odlučio preko svega toga staviti mrežicu i također učvrstiti kamenjem .. nakon još par dana sam uhvatio par ribica kako su se ipak nekako uspjele zavući ispod mreže, ali nisu znale izaći, pa sam skužio da mi to i nije bila neka pametna ideja...

onda sam prekjučer odlučio napraviti plastični okvir u dimenziji akvarija gdje sam plastične profile spojio silikonom, preko okvira sam razvukao mrežicu i mrežicu zaljepio super ljepilom za okvir ...

Jučer sam potpuno ispraznio akvarij i očistio (samo čistom vodom) , stavio okvir sa mrežicom, vratio filter i nasupo pola stare vode i pola odstajale i vratio ribice u akvarij ..

Jutros kad sam se probudio na izgled je sve bilo OK, ali kad sam išao hraniti ribice, nisu apsolutno reagirale na ubačenu hranu, samo su plivale, ali nisu jele uopće ... učinilo mi se to poprilično čudno, ali nisam primjetio nikakve druge znakove sve do prije dva tri sata kad su se sve ribice počele sakrivati i zavlačiti iza filtera, kamena i bile su totalno umrtvljene ... tj. mogao sam ih rukom uhvatiti ... e to mi je postalo full čudno i odmah sam uzeo posudu i u nju stavio vodu iz drugog akvarija i ribice prebacio u posudu ... već nakon par minuta ribice su živnule i počele normalno plivati ...

ponovno sam ispraznio mali akvarij promjenio vodu, oprao filter u vodi iz drugog akvarija i nasuo pola vode iz drugog akvarija i pola čiste odstajale .. ribice se sad evo već cca sat vremena normalno ponašaju i plivaju ...

Zanima me šta se moglo desiti ?!?

jedino na šta mi pada sumnja je super ljepilo i nekakvo trovanje ribica... ?!? ... ali sa druge strane sam čitao (i ovdje na forumu) da se super ljepilo smije koristiti ?!?

može li pomoć u vezi ovoga ?

sa silikona skidam sumnju jer sam sa istim lijepio već par akvarija i sve je OK ..
uvijek dostupan na [email protected]

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Problem sa zebricama u mrijesnom akvariju
« Odgovori #1 u: Studeni 22, 2013, 22:41:02 poslijepodne »
povišena razina nitrata jer si prečesto prao filter materijal i tako si smanjio broj dobrih bakterija kojih nema u podlozi.

Inače se ribe mrijeste u akvariju sa jako dobro iscikliranom filteru i u zreloj vodi sa sniženim ph.

Ljepilo? možda i ono ima utjecaj ali više bih rekao da su nitrati.

Lijep pozdrav.

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 22, 2013, 22:49:33 poslijepodne »
nebih se složio o prečesto pranom filteru jer je isti i sad u akvariju, a ribice se ponašaju normalno, čak i jedu .. ;)

radi se o spužvenom filteru koji je inače na zračnu pumpicu, samo je prepravljen, pa sad vodu vuče vodena pumpica kroz njega..  :)

a način pranja je takav da samo površinski odstranim fizičko zaprljanje ...

voda i filter su i više nego "zreli" jer je akvarij u funkciji mjesecima, prije zebrica su bili gupiji, pa neonke itd ... znači, samo se mjenjaju stanovnici, dio vode i parametri ...  :up:

sve mi se čini da je ipak problem vezan za super ljepilo i okvir koji sam pravio .. puno više informacija ću znati sutra ... tj. ako bude sve OK, to je to ... ako se ribice ponovno počnu čudno ponašati, vadim okvir i mrežicu van pa ću probati bez toga. ..

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Studeni 23, 2013, 09:51:52 prijepodne »
Ja i dalje zvrdim da je problem sa nitratima i sa smanjenim brojem dobrih bakterija u toj maloj spužvici.

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 23, 2013, 10:10:59 prijepodne »
isti akvarij, isti filter, iste ribice jutros žive i živahne ... i jedu .. ;)

vidim da si gore spominjao bakterije u podlozi.... pa ne može ih ni biti kad nema podloge .. čisto staklo .. ;)

i kako misliš "maloj spužvici" ? spužvica je sasvim dovoljno velika za 15l akvarij ...

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 27, 2013, 14:08:28 poslijepodne »
evo da i nakon par dana javim da je sve OK ...

tj. od prethodnog posta (22.11.) nije bilo nikakvih intervencija u akvariju s moje strane, osim što sam nadosuo 2dcl vode .. ;)

tako sa sam sve više siguran da je problem bio u super ljepilu, tj. moguće da sam stavio dosta puno super ljepila i sve to relativno brzo ugurao u akvarij, trebao sam sačekati da se ljepilo možda bolje osluši ili nešto ..  :nerd:

a nekako mi se čini (ali moguće da mi se samo čini) da ima i nekih jajašaca po dnu ... ali kako to do sad nisam vidio uživo, moguće da vidim nešto drugo .. :D

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #6 u: Studeni 27, 2013, 14:15:44 poslijepodne »
Mislim da si dosta prerano to ubacio u nestrpljivosti  :D :D
Silikon treba par dana da odstoji da bi bio siguran,isto tako nakon par dana si trebao malo staviti to u neku kantu neka tamo odstoji dan dva da izađe u vodu ako ima jos sta,i tek onda probati u akvariju
Ali sad je vec gotovo  :D :D

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 27, 2013, 14:24:20 poslijepodne »
a ne ne  ... okvir sa silikonom je odstojao 3-4 dana ... ali nakon ljepljenja mreže na okvir sa super ljepilom sam sve skupa stavio u akvarij nakon pola sata... sat ...  :-[

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #8 u: Studeni 27, 2013, 14:29:11 poslijepodne »
Ja svu mahovinu u akvarijima lijepim s superljepilom (Locttite gel) znači odmah u akvarij i nisam nikada imao nikakvih problema zbog toga, a potrošio sam tuba i tuba...
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 27, 2013, 16:28:08 poslijepodne »
ja sam potrošio gotovo cijelujednu tubu na ljepljenje ove mreže na okvir, a akvarij je 15 litara

vjerovatno nije isto kao i par kapi svakih par dana na 50-100 litara... ?!? ali opet, neznam, ništa drugo nije unešeno u akvarij...

Offline PeraCar55

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 24
Odg: Одг: Problem sa zebricama u mrijesnom akvariju
« Odgovori #10 u: Studeni 27, 2013, 17:05:33 poslijepodne »
Da li je potrebno u akvarijumu sa zebricama i kozicama  poklopac?
Sorry na off-u...

Послато са GT-S5360 користећи Тапаток 2
Enjoying cichlids...

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 27, 2013, 19:42:06 poslijepodne »
ja nemam ...