Od ribica stare su još tu na broju dva gupija, dva crna molija i dva mramorna molija i od prije par dana povećali smo malu družinu za 5 cory pandi. Bez obzira na sve nisam im mogla odoljeti. Jednog sam čak uspjela fotkati da se raspoznaje što je na slici jer je najmirniji. Od početka se drže dva po dva ili sva 4 zajedno, ali ovaj peti mi je nekako više samotnjak i jako je plašljiv. Dosta se sakriva, dok ova fantastična četvorka izvodi cirkus po akvariju. Prekrasno ih je gledati, iako su me uvjerili da nam akvarij i nije tako čist kao što smo mislili. Znam da ćete imati svoja mišljenja o tome, ali koliko god čitali i dobivali savjete o nečemu, u ljudskoj naravi je da ipak isproba sam kako to ide. Tako je i kod nas, puno smo čitali o usisavanju akvariju, treba, ne treba, ako se ima biljaka, dobro radi ovoga ili onoga uglavnom mi smo zaklučili da bi bilo dobro da ipak povučemo sa dna nešto te prljavštine i da nam je dovoljno obično crijevo i bili smo uvjereni da je sve super. Kad su pande stigle, naravno prvo su se razletile po dnu i po svim skrivenim dijelovima i počele čeprkati, a nama se digla prljavština ko prašina po cijelom akvariju i nema više povratka

. To se sad sliježe po biljkama, pa su one zadnjih par dana kao pod talogom prašine a bojim se i pomisliti kako će se odraziti na ribe. . Filter je očito preslab da to sve povuče, a one samo čeprkaju i dalje i mi sad gledamo kako da ispravljamo pogreške. A nismo htjeli odmah raskopavati akvarij s tek pristiglim pandama da ih ne šokiramo. Dakle, Ciko bio si u pravu ipak je neophodan jači filter

. Pa svi koji imaju iskustva s akvarijima od 54l i filterima voljela bih kad bi nam dali neki svoj savjet ili preporuku kod odabira filtera.
Druga stvar koja me muči već neko vrijeme je vezana uz gupije. Kad ih je suprug donio bili su mi pravo razočaranje mužjak je bio nekako ofucan, a ženka sitna, dvostruko manja, jadna neznam kako bi je bolje opisala. Bila sam zgrožena kako izgleda ali me muž uvjerio da su ženke neuglednije

. Uglavnom gupiji i dalje plivaju, jedu normalno, može se reći da imaju urednu stolicu

ali imam osjećaj da su sve ribe narasle osim tog mužjaka. Neznam kako da procijenim je li bolestan ili što. Nedavno sam slomila nožni prst pa sam par dana mirovala na kauču i vrijeme provodila gledajući akvarij. S jedne strane opuštajući, s druge gupiji su me izludjeli. Mužjak cijelo vrijeme i tako sitan natjerava ženku po cijelom akvariju, ona samo ždere kad moram tako reći najproždrljivija je od svih ribica koje imamo i sad je ona veća od njega. Razmišljala sam kao nabavit ćemo onda još ženki i imati gupije i malo da se on smiri , ali ženka kako raste sve više mi bode oči ono što me od početka smetalo. Trudila sam se uhvatiti je na slici, nakon milijun fotki bolje od ovog ne može. Pa neznam koliko joj dobro vidite leđa i rep. Meni to nije normalno, kao da joj je svinut rep, ali možda stvarno tako treba biti. Gledala sam hrpu fotografija na internetu, ali neznam što bi rekla. Pročitala sam da zna doći do nekih deformacija u uzgoju, ali kako nemam iskustva u tome htjela bi čuti mišljenje drugih. Jer ovako kad gledam te gupije, uopće me ne privlači da ih imamo još. Moliji su mi puno ljepši od njih, a s obzirom kako smo ih nabavili prvo sam se razmišljala riješiti molija i nabaviti još gupija. Ovako imam osjećaj da će družina u ovom sastavu ostati do daljnjeg, jer nemamo s ovim brojem baš neke opcije, ili mijenjati cijeli postav. Možda bi to već i napravili ali kćer naprosto uživa, pogotovo jer je uključujemo i u poslove oko akvarija. Ona ima daje hranu (naravno pod nadzorom) i čisti staklo s magnetom, ostale sitne stvari. Naravno da im je dala i imena. Gupije je nazvala Šarenica i bjelica

, i kako da ih se sad riješim. U svakom slučaju , ljudi dajte svoje mišljenje i pokoji savjet,

ne kažem da ćemo ih poslušati, ali niti da nećemo. Nadam se za mjesec dana da ćemo neke stvari rasčistiti sami sa sobom i sa ovim ribicama.Sad nam je žao što nismo uzeli veći akvarij