Srpanj 06, 2025, 21:43:19 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ne mijenjanje vode kod Malawaca?  (Posjeta: 2541 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Filio

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
Ne mijenjanje vode kod Malawaca?
« u: Studeni 08, 2013, 19:04:41 poslijepodne »
Poz svima!
Prvo sorry sto se jos nisam predstavio slikama i "sastojcima" aqa,bit ce uskoro.Imam Malawce oko dvije godine.Zanima me jedna stvar.Nedavno sam bio kod covjeka koji drzi Malawce zadnjih skoro godinu dana.Stalno mi je kukao kako mu se ribe lose farbaju i slao slike aqa.Na slikama mi je izgledalo da mu je svjetlo ful jako,pa sam mu savjetovao da prigusi rasvjetu.On se i dalje zalio.Bio sam kod njega i vidio da mu je svjetlo cak dosta slabo i nista mi nije bilo jasno.Sve ribe koje se kasnije pocnu farbati su mu bile totalno anemicne.Napominjem da sam bas te ribe gledao kod Mokrog i bile su "sjedi pet".On je od njega i od mene uzeo odrasle primjerke i malce.Mpange(from Tarantula),Kingsize....sve se totalno "isprale".Aqa je inace 300 L,s vanjskim filterom.U razgovoru mi spomene da je danas dolio desetak litara vode jer je ishlapila.Skuzim da covjek UOPCE NE MIJENJA VODU U AQA.Voda je inace vizualno OK.Ribe rastu i mrijeste se ali boja je crno-bijeli film.Jel moguce da mu to nemijenjanje vode tako utjece na boju,a da mu sve ostalo stima?

Offline phrsak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Odg: Ne mijenjanje vode kod Malawaca?
« Odgovori #1 u: Studeni 08, 2013, 19:36:08 poslijepodne »
Moji malawci su u katasrofalnim uvjetima  :-[
Kroz ljeto mjenjam 80% hladne vode svaka cca. 2 mjeseca, kroz zimu svaka 2-3 tjedna.
Rasvjeta 3m rgb led trake.
Hranim 1 dnevno sa ovim
Sa bojama sam zadovoljan, pogotovo kad promjenim vodu  :D
Inaće ribe se normalno mrijeste.

Offline Filio

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Studeni 08, 2013, 19:50:23 poslijepodne »
To nisu katasrofalni uvjeti,to je pitanje.Napisao sam da vizualno sve stima,samo boje ne.To mi nije jasno.Razgovarali smo o tome.Rekao sam da rastu i uredno se mrijeste

Offline Filio

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Studeni 08, 2013, 21:20:41 poslijepodne »
Uopce mi se nije namjera prepucavati,niti sam bilo koga imenovao.Nisam ni znao da si na forumu.Mucila me boja riba i isao sam pitati iskusnije od sebe.Po tvojem odgovoru vidim da se pofarbaju prilikom promjene vode.Ni jednom nisam rekao da su ribe u katastrofalnim uvjetima,to bi bila laz.Vidis da sam naglasio da je rijec samo o ribama koje se kasnije pofarbaju.Jel mogu znalci dati svoje misljenje?

Offline phrsak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #4 u: Studeni 08, 2013, 21:44:19 poslijepodne »
 -? :) Ja tu niš ne kužim, ko koga...
Ja se ne poistovječujem ni sa jednom tvojom rečenicom. Meni ti sve 5 :up:
Samo sam napisao svoje iskustvo.

Ma ne, jooj... ne dobivaju ribe koloritet sa mjenjanjem vode :D
Htio sam reći da kad promjenim 80% vode, da voda više nije tak žuta i da svijetlo bolje prolazi kroz nju i samim time su boje na ribama izraženije.

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #5 u: Studeni 08, 2013, 22:19:01 poslijepodne »
veliku ulogu u napredovanju ribe i dobivanje njihovih boja igra kvaliteta ribe, a također i hrana, sve ovisi kakvu ti kvalitetu riba ima taj tvoj kolega i sa cime ih hrani.. sto se tice izmjene vode, to nije bit u tome, dobro je mjenjati ali moze sve i napredovati bez izmjena i td.. pokusaj nabaviti koju sliku riba od tog covjeka, pa da se vidi o cemu je rijec, mozda se radi i o mixevima, koji nemogu doci do izrazaja kao kvalitetna riba, mislim kao one koje nisu mix..

Offline Filio

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Studeni 09, 2013, 00:12:47 prijepodne »
Hvala alen zgb!Pocelo je prepucavanje...pricas o mojem aqa...ipak nije moj aqa...Imao sam najbolju namjeru,ispalo je drugacije.

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #7 u: Studeni 09, 2013, 19:32:31 poslijepodne »
ako hoces ljepe i zdrave ribe, moras im mjenjati vodu , ne nadoljevat , vec promjena vode. Sam si odgovorio na pitanje u svom prvom postu ..

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 09, 2013, 20:06:14 poslijepodne »
Pa voda treba da se menja , pogotovo kod ciklida,jer jim je akvarij bez bilja.Voda se menja pre svega, da se smanji nitriti, koji u malim količinima nisu opasni ali iz malog postane veliko.
Drugi aspekt menjanja vode jeste taj, da friška voda čuda pravi, ciklidi postaju aktivniji i puno se ciklida mresti nakon promjene vode.
Naravno da izgled ciklida zavisi od više faktora no pre svega ...kako je taj mali ciklidić imao djetinstvo...bio kod akvariste koji je redovito menjao vodu, taj če ciklid biti dobar, a koji ciklid nije bio u brižljivi rukama akvariste, ti su ciklidi lošeg izgleda te kvaliteta.

....ali redovito mijenjanje vode kod ciklida isplati se...., a ko menja, menja, ko ne menja.... nikom ništa....

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #9 u: Studeni 09, 2013, 21:25:26 poslijepodne »
Htio sam reći da kad promjenim 80% vode, da voda više nije tak žuta i da svijetlo bolje prolazi kroz nju i samim time su boje na ribama izraženije.

Negdje sam pročitao da je voda žuta od fenola -  spojeva koji nastanu kao produkt raspadanja bjelančevina. Naravno ako nije do panja, zemlje itd. I naravno da su fenoli otrovni.

Offline vukovarac89

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Studeni 20, 2013, 05:23:30 prijepodne »
Mogu potvrditi da izmjena vode utječe na mrijest riba i ribe budu aktivnije :)

Offline tarantula 87

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 20, 2013, 09:57:44 prijepodne »
Kakvu rasvjetu ima?koji su sustanari navedenih riba?puno činbenika ovisi u boji riba.Čisti primjer je da su ribe bile ofarbane kod kolege Mokrog.

Offline Filio

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Studeni 20, 2013, 20:14:15 poslijepodne »
Ne znam tocno za rasvjetu ali znam da nije jaka.Rekao sam da su to tvoje Mpange,mokri ih je uzeo kao malce od tebe.Kod njega super,a tamo kkao da su bile u varikini.Moj Red top ndumbi isto.Jedino su ok ribe koje se izmrijeste obojane.Carleus,Red zebra...

Offline tarantula 87

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 20, 2013, 20:21:17 poslijepodne »
Vjerojatno vaše ribe nisu navikle živjeti u takvim uvjetima(koji baš nisu dobri).Ili im smeta netko od sustanara.