Evo mojeg malog priloga ovome forumu.
Ovo je čisti početnički sadržaj, nisam se upuštao u nikakvo kemijanje sa strujom jer sam sa njom na Vi pa da poslije nebi bilo nismo znali

Čitajući, gledajući, tragajući te sa ponekim savjetom forumaša krenuo u realizaciju. Zbog nekih nepredvidivih stvari izrada se odužila i još nije potpuno završena, dio sa postavljanjem pleksiglasa i montiranje na poklopac, ali ono što je napravljeno je u prilogu.
Akvarij je Juwel 60 sa poklopcem Juwel Monolux 60.
Odlučio sam da neću prekrajati niti rezati orginal poklopac jer razmišljam raditi novi.
U postojećem poklopcu postoji jedna T8 15W neonska rasvjeta pa sam htio samo pojačati rasvjetu sa dodatnom led rasvjetom.
Odlučio sam se za power led od 3W. Na širinu akvarija od 60 cm i malo kombiniranja u Corel-u odluka je pala na 4 led-ice od 6000-6500 K i 3 led-ice 3000-3500 K, valjda će biljke biti zadovoljne. Nisam uzimao leće jer bi prema nacrtu trebala biti dovoljna ovakva pokrivenost od 120 stupnjeva, u praksi će se pokazati pravo stanje

.
Slike u prilogu pokazuju pojedine faze izrade ili pojedini problem

Naručeno sa e-bay-a - sve sa besplatnom dostavom (previše sam škrt da i dostavu plaćam

)
Driver-i – 2 kom 11,44$
http://www.ebay.com/itm/190652163970?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_2802wt_95610 PCS 3W High Power Warm White LED Light Emitter 3000-3500K with Star Base – 7,99$ (sada su 9,99$

)
http://www.ebay.com/itm/161057038700?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_3012wt_93710 PCS 3W White High Power LED Light Emitter 6000-6500K with 20mm Star Base – 7,99$ (sada su 9,99$

)
http://www.ebay.com/itm/161057046599?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_5082wt_1675Hot Sale 60mm x 60mm x 15mm 3 Pin 12V Case Computer Cooler Cooling Fan PC Black – 2 komada - 2,09$
http://www.ebay.com/itm/161118786692?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_4661wt_1175Kupio sam još:
- alu profil 40*20 mm 2 mm debljine stijenke u Strojopromet – 1m nešto manje od 19 kuna po metru
- 5 m dvožilne žice od 0,75 mm/m2 – u lokalnom elektro dućanu - ne sjećam se cijene
- dva utikača – u lokalnom elektro dućanu - cca 20 kuna
- hrpu malih šarafića – za pričvršćivanje led-ica - u lokalnoj željezari – komad 0,10 kuna + nešto mi ostalo od sastavljanja kompjuterskih matičnih ploča
- pleksiglas 500*250 mm 2 mm debljine (za zaštitu od špricanja vode) – Bauhaus - 20 kuna komad
- termo pastu – najmanja tuba – vemil – 20 kuna (naknadno naručio i neku preko e-baya)
- svrdlo za aluminij – kupio neki komplet – Baumax - ne sjećam se cjene
- voltmetar – nisam imao pa bila prilika i izgovor da se kupi – Baumax – cca 60 kn
- luster klema – kupio u lokalnoj željezari – cca 15 kuna
Od prije imao lemilicu (ima u Chipoteci 30W po 35 kuna), aku bušilicu i svakakvih nastavaka za istu, cvikcvange (kliješta za žicu), nešto brusnog papira, izolir traku, krep (pik) traku (ona koju koristimo za krečenje zidova), skalpel, pištolj za vruće ljepilo, flomaster za obilježavanja i još neke sitnice.
Izmjerio nekoliko puta svoj orginal poklopac od akvarija. Nisam se htio previše upuštati u rezuckanje orginal poklopca pa sam odlučio ledice ubaciti u mjesto gdje se poklopac otvara za hranjenje u slučaju prevelikog grijanja samo nadodam ventilatore.
Alu profil sam skratio na 47 cm tako da se može smjestiti u otvor od poklopca. Malo izrbusio odrezano mjesto da se ne porežem, kakve sam sreće i sa dvije lijeve sve je moguće.
Zalijepio krep traku po profilu da na miru mogu šarati po njemu. Izmjerio položaje za sedam ledica. Zacrtao mjesta za bušenje rupa za pričvršćivanje led-ica (može se uzeti i termo ljepljiva pasta pa ne treba bušiti rupe za šarafe nego ih se samo zalijepi) i navalio bušiti sa aku bušilicom i svrdlom za aluminij od 5 mm.
Sve spremno za šarafljenje i onda mi se upali lampica da nemam sa čime urezati navoj. Sva sreća šarafi su bili od tvrđeg materijala (čelični) pa si sami radili navoj u stijenki od alu profila. Kako mi je ručno to trajalo predugo uzeo aku bušilicu i počeo ih sa njom šarafiti – greška. Dvije glave na šarafima su pukle od prevelike snage uvrtanja bušilice pa se opet vratio ručnom stezanju šarafa. Poslije sam morao sanirati te šarafe i dao si dodatnog posla.
Skinuo sam krep traku osim na rubovim alu profila na kojima sam napisao + i – da znam u kojem smjeru okrećem led-ice. Prije stavljanje led-ica provjerio sam svaku sa voltmetrom da li je ispravna (voltmetar staviti na diodu).
Na svaku led-icu istisnuo malo termo paste, ali stvarno malo, stavio na profil i pritegnuo sa šarafima.
Izmjerio koliko mi treba žice i od kupljenog dvožilnog kabla odrezao izmjerenu dužinu, skinuo bijelu izolaciju i unutarnje dvije žice izrezao na potrebne duljine. Skalpelom skinuo zaštitu sa svakog kraja i krenuo lemiti. Lemio sam 4+3 ledice pa sam trebao samo pripaziti da se lemi svaka druga + na – ili obrnuto – ovisi kako se okrenu led-ice. Ovisno koliko često lemite ili koliko se dobro sjećate kako lemiti tako vam i lemljena mjesta izgledaju lijepo ili manje lijepo. U mojem slučaju je išlo iz jedne u drugu krajnost.
Provjeriti sa voltmetrom da li su žice dobro spojene te da li ledice još rade. Ja sam svoje ledice prilično „izmučio“ lemljenjem ali su sve ostale nekim čudom ispravne. Provjerio sam još jednom sve i otkrio da imam negdje krivi spoj. Malim pregledom otkrio sam da imam dodir sa masom preko šarafa pa sam u nedostatku podložnih gumica izrezao komadiće izolir trake i između šarafa i ledice podmetnuo taj komad. Ponovnom provjerom sve je bilo u redu.
Žice sam pričvrstio sa izolir trakom da ne lete i ne vise okolo.
Spojio sam žice od prvih 4 ledica na luster klemu i sa druge strane pazeći na + i – te na stranu gdje je izlaz prema ledicima (istosmjerna struja) spojio led driver.
Žice od led drivera za ulaz (izmjenična struja) spojio sam na utikač. Na utikaču označio fazu i nulu jer se na to mora paziti kada se utikač stavlja u zid.
Provjerio sam u utičnici gdje je faza i tako okrenuo utikač (prije sam označio na kojoj je strani faza) i ta-daaa. Svjetlo.
Isto napravio i sa preostale 3 ledice i one uredno proradile.
Ostavio sam za probu pola sata da vidim jel sve u redu i koliko se sve grije.
Nakon cca 30 minuta rada alu profil se dobro ugrijao (otprilike kao vruča šalica kave – može se držati ali ne predugo

) dok se sami led driveri nisu toliko ugrijali.
Kada skupim još malo vremena i kada napravim ostatak priložim opis kako sam rješio savijanje i stavljanje pleksiglasa na profil te kako sve to izgleda pričvršćeno na poklopac i naravno kako to sve svjetli u akvariju.