Svibanj 01, 2025, 05:13:22 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Ovako sam ja radio led rasvjetu - sa što manje kemijanja:-)  (Posjeta: 5284 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline VlatkoZ

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
Ovako sam ja radio led rasvjetu - sa što manje kemijanja:-)
« u: Studeni 13, 2013, 17:37:01 poslijepodne »
Evo mojeg malog priloga ovome forumu.

Ovo je čisti početnički sadržaj, nisam se upuštao u nikakvo kemijanje sa strujom jer sam sa njom na Vi pa da poslije nebi bilo nismo znali  :)

Čitajući, gledajući, tragajući te sa ponekim savjetom forumaša krenuo u realizaciju. Zbog nekih nepredvidivih stvari izrada se odužila i još nije potpuno završena, dio sa postavljanjem pleksiglasa i montiranje na poklopac, ali ono što je napravljeno je u prilogu.

Akvarij je Juwel 60 sa poklopcem Juwel Monolux 60.
Odlučio sam da neću prekrajati niti rezati orginal poklopac jer razmišljam raditi novi.
U postojećem poklopcu postoji jedna T8 15W neonska rasvjeta pa sam htio samo pojačati rasvjetu sa dodatnom led rasvjetom.
Odlučio sam se za power led od 3W. Na širinu akvarija od 60 cm i malo kombiniranja u Corel-u odluka je pala na 4 led-ice od 6000-6500 K i 3 led-ice 3000-3500 K, valjda će biljke biti zadovoljne. Nisam uzimao leće jer bi prema nacrtu trebala biti dovoljna ovakva pokrivenost od 120 stupnjeva, u praksi će se pokazati pravo stanje  -?.
Slike u prilogu pokazuju pojedine faze izrade ili pojedini problem :roll:

Naručeno sa e-bay-a - sve sa besplatnom dostavom (previše sam škrt da i dostavu plaćam ;))

Driver-i – 2 kom 11,44$
http://www.ebay.com/itm/190652163970?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_2802wt_956

10 PCS 3W High Power Warm White LED Light Emitter 3000-3500K with Star Base – 7,99$ (sada su 9,99$ :down:)

http://www.ebay.com/itm/161057038700?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_3012wt_937

10 PCS 3W White High Power LED Light Emitter 6000-6500K with 20mm Star Base – 7,99$ (sada su 9,99$ :down:)

http://www.ebay.com/itm/161057046599?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_5082wt_1675

Hot Sale 60mm x 60mm x 15mm 3 Pin 12V Case Computer Cooler Cooling Fan PC Black – 2 komada - 2,09$  :up:

http://www.ebay.com/itm/161118786692?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_4661wt_1175

Kupio sam još:
- alu profil 40*20 mm 2 mm debljine stijenke u Strojopromet – 1m nešto manje od 19 kuna po metru
- 5 m dvožilne žice od 0,75 mm/m2 – u lokalnom elektro dućanu - ne sjećam se cijene
- dva utikača – u lokalnom elektro dućanu - cca 20 kuna
- hrpu malih šarafića – za pričvršćivanje led-ica - u lokalnoj željezari – komad 0,10 kuna + nešto mi ostalo od sastavljanja kompjuterskih matičnih ploča
- pleksiglas 500*250 mm 2 mm debljine (za zaštitu od špricanja vode) – Bauhaus - 20 kuna komad
- termo pastu – najmanja tuba – vemil – 20 kuna (naknadno naručio i neku preko e-baya)
- svrdlo za aluminij – kupio neki komplet – Baumax - ne sjećam se cjene
- voltmetar – nisam imao pa bila prilika i izgovor da se kupi – Baumax – cca 60 kn
- luster klema – kupio u lokalnoj željezari – cca 15 kuna

Od prije imao lemilicu (ima u Chipoteci 30W po 35 kuna), aku bušilicu i svakakvih nastavaka za istu, cvikcvange (kliješta za žicu), nešto brusnog papira, izolir traku, krep (pik) traku (ona koju koristimo za krečenje zidova), skalpel, pištolj za vruće ljepilo, flomaster za obilježavanja i još neke sitnice.

Izmjerio nekoliko puta svoj orginal poklopac od akvarija. Nisam se htio previše upuštati u rezuckanje orginal poklopca pa sam odlučio ledice ubaciti u mjesto gdje se poklopac otvara za hranjenje u slučaju prevelikog grijanja samo nadodam ventilatore.

Alu profil sam skratio na 47 cm tako da se može smjestiti u otvor od poklopca. Malo izrbusio odrezano mjesto da se ne porežem, kakve sam sreće i sa dvije lijeve sve je moguće.

Zalijepio krep traku po profilu da na miru mogu šarati po njemu. Izmjerio položaje za sedam ledica. Zacrtao mjesta za bušenje rupa za pričvršćivanje led-ica (može se uzeti i termo ljepljiva pasta pa ne treba bušiti rupe za šarafe nego ih se samo zalijepi) i navalio bušiti sa aku bušilicom i svrdlom za aluminij od 5 mm.

Sve spremno za šarafljenje i onda mi se upali lampica da nemam sa čime urezati navoj. Sva sreća šarafi su bili od tvrđeg materijala (čelični) pa si sami radili navoj u stijenki od alu profila. Kako mi je ručno to trajalo predugo uzeo aku bušilicu i počeo ih sa njom šarafiti – greška. Dvije glave na šarafima su pukle od prevelike snage uvrtanja bušilice pa se opet vratio ručnom stezanju šarafa. Poslije sam morao sanirati te šarafe i dao si dodatnog posla.

Skinuo sam krep traku osim na rubovim alu profila na kojima sam napisao + i – da znam u kojem smjeru okrećem led-ice. Prije stavljanje led-ica provjerio sam svaku sa voltmetrom da li je ispravna (voltmetar staviti na diodu).

Na svaku led-icu istisnuo malo termo paste, ali stvarno malo, stavio na profil i pritegnuo sa šarafima.

Izmjerio koliko mi treba žice i od kupljenog dvožilnog kabla odrezao izmjerenu dužinu, skinuo bijelu izolaciju i unutarnje dvije žice izrezao na potrebne duljine. Skalpelom skinuo zaštitu sa svakog kraja i krenuo lemiti. Lemio sam 4+3 ledice pa sam trebao samo pripaziti da se lemi svaka druga + na – ili obrnuto – ovisi kako se okrenu led-ice. Ovisno koliko često lemite ili koliko se dobro sjećate kako lemiti tako vam i lemljena mjesta izgledaju lijepo ili manje lijepo. U mojem slučaju je išlo iz jedne u drugu krajnost.

Provjeriti sa voltmetrom da li su žice dobro spojene te da li ledice još rade. Ja sam svoje ledice prilično „izmučio“ lemljenjem ali su sve ostale nekim čudom ispravne. Provjerio sam još jednom sve i otkrio da imam negdje krivi spoj. Malim pregledom otkrio sam da imam dodir sa masom preko šarafa pa sam u nedostatku podložnih gumica izrezao komadiće izolir trake i između šarafa i ledice podmetnuo taj komad. Ponovnom provjerom sve je bilo u redu.

Žice sam pričvrstio sa izolir trakom da ne lete i ne vise okolo.

Spojio sam žice od prvih 4 ledica na luster klemu i sa druge strane pazeći na + i – te na stranu gdje je izlaz prema ledicima (istosmjerna struja) spojio led driver.
Žice od led drivera za ulaz (izmjenična struja) spojio sam na utikač. Na utikaču označio fazu i nulu jer se na to mora paziti kada se utikač stavlja u zid.
Provjerio sam u utičnici gdje je faza i tako okrenuo utikač (prije sam označio na kojoj je strani faza) i ta-daaa. Svjetlo.
Isto napravio i sa preostale 3 ledice i one uredno proradile.

Ostavio sam za probu pola sata da vidim jel sve u redu i koliko se sve grije.

Nakon cca 30 minuta rada alu profil se dobro ugrijao (otprilike kao vruča šalica kave – može se držati ali ne predugo :)) dok se sami led driveri nisu toliko ugrijali.

Kada skupim još malo vremena i kada napravim ostatak priložim opis kako sam rješio savijanje i stavljanje pleksiglasa na profil te kako sve to izgleda pričvršćeno na poklopac i naravno kako to sve svjetli u akvariju.

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: Ovako sam ja radio led rasvjetu - sa što manje kemijanja:-)
« Odgovori #1 u: Studeni 13, 2013, 18:15:45 poslijepodne »
Genijalno, dobar posao!

Dobro odabrani, odnosno upareni driver i ledice. Tjeraš ih sa 650mA, a ledice su deklarirane na 700mA, što je odlično.

Osobno, ja bih dodao još malo hlađenja, ili odvojio svaku vrstu ledica na svoj hladnjak da se svaki pojedino manje griju.

Nemaš brige za širinu snopa, pogotovo ako ti ledice obasjavaju cijelu površinu akvarija. Sa lećama se skuplja snom, tako da dobiješ jaču svjetlost na manjoj površini, a istovremeno i smanjiš ukupnu količinu korisne svjetlosti koja dopire do akvarija, jer svaka leća ima neka gubitke.

Lagani offtopic...
Osobno, i ja ne stavljam leće niti ikakve zaštite protiv vlage, ali slobodnom voljom priznajem da je to sasvim moguće moje osobno pretjerivanje. Ja sam do sad koristio brandove koji imaju 101 deklarirani parametar, pa ne želim da mi nikakva leća ili zaštitni materijal mijenja parametre LEDice u nepoznatim smjerovima. Kad već imam brand koji je deklariran na toliko i toliko svjetlosti pri toliko i toliko kelvina, uz taj i taj graf isijanog svjetla pri toliko i toliko nanometara valne duljine, onda ne želim da mi noname plexiglas XY promijeni deklarirani graf.

Sveusvemu, pohvale! Jako fini projekt.  :klap:

Pozdrav,
Viktor

Offline penzic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
« Odgovori #2 u: Studeni 14, 2013, 01:36:35 prijepodne »
Fino si to složio.Pogledaj ove hladnjake koje možeš poljepiti s gornje strane.Ima ih različitih dimenzija i različitih boja.Predviđeni su za ledice 1W i 3W.Iz iskustva 1 kom za ledicu 3w na ovako malom razmaku nije dovoljno, grije se dosta,ali dva kom. po ledici bila bi dovoljna za odvođenje topline.

http://www.ebay.com/itm/Wholesale-10PCS-40-40-11mm-Black-Aluminum-Heat-Sink-Chip-IC-LED-Power-Transistor-/221240720211?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3382f97b53#ht_3713wt_981

Offline Modron_maze

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 14, 2013, 08:20:06 prijepodne »
Vrlo koristan post. Imam u planu sam salgat led rasvjetu pa će mi tvoje iskustvo vijerujem biti od koristi. Možda bi jedino stavio kvalitetnije ventilatore s ležajevima jer su tiši i trajniji iako će i ovi dobro služiti.

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 14, 2013, 09:57:46 prijepodne »
Nisam isao na skuplja i kvalitetnija rjesenja dok ne vidim kako se ledice u praksi ponasaju, koliko se griju, koliko svjetla daju.... Ima dosta toga objsnjenog na forumu i na samom internetu a kako to vise nije skupa igra isao i ja probati :)

Razmisljao sam o najjednostavnijoj zastiti od prskanja vodom i izabrao drugo najjeftinije a to je ovaj 2 mm debeli pleksiglas. Prvo najjeftinije mi je bila prozirna kuhinjska folija (ona za odrzavanje svjeze hrane :)) ali kako jos budem imao ukljucenu neonku koja isijava toplinu na sve strane nebi bila dobra, da su same ledice bez razmisljanja bi je stavio (ledice griju prema gore pa nema straha za foliju).

Na poklopcu cu imati odvojen onaj dio za hranjenje tako da ce alu profil s gornje strane biti cijelom duzinom na otvorenom ako to nece biti dovoljno hladjenja imam one jeftine ventilatore pa cu sa njima dodatno hladiti profil.

Sve u svemu nije tesko za sloziti a zabava sa djetetom i zajednicko naucene stvari su neprocijenjive  :D

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 14, 2013, 16:15:15 poslijepodne »
Evo mali update.
Nekim čudom sam danas opet imao malo vremena pa sam stigao još malo raditi na rasvjeti.
Uspio sam svinuti pleksiglas, staviti ga na profil i vidjeti kako to izgleda sa upaljenim ledicama. Izbušio i pripremio nosače za profil ali će samo montiranje na poklopac morat čekati još koji dan.

Pleksiglas sam odrezao na potrebnu dužinu i širinu (uzeo sam visinu profila + širinu profila + 1 cm, znači 2+2+4+1).
Rezao sam običnim skalpelom jer je pleksigals debljine 2 mm pa nije bilo nikakvih problema, malo pošmirglao rubove da se ne porežem.

Savijanje sam radio koristeći informacije sa interneta. Ugrijao pečnicu na 170 stupnjeva, ubacio pleksiglas na dvije tri minute te ga savijao prema profilu. Kao nosač u pećnici sam koristio naopako okrenuti protvan. Naravno da nije sve odmah išlo kako sam zamislio ali sam pleksi nakon malog prilagođavanja profilu ponovno vratio u pećnicu na nekoliko minuta da omekša i opet ga nastavio savijati. To je potrajalo sat vremena. Sva sreća svi ukućani bili odsutni  :)

Nakon hlađenja pleskiglasa stavio sam ga na alu profil. Htio sam ga dodatno učvrstiti šarafima ali nije bilo potrebe jer se ovako ohlađeni pleksiglas i sam dobro držao na alu profilu.

Upalio ledice i odmah sam primjetio da je svjetlo prigušeno. Iako je pleksiglas debljine 2 mm ipak uzima dio svjetlosti. No šta je tu je, pleksi ostaje do daljnjega.

Na kraju izbušio rupe na alu profilu za nosače i tu je stalo. Vrijeme isteklo. Nastavak neki drugi dan.

Slike u prilogu.

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Re: Ovako sam ja radio led rasvjetu - sa što manje kemijanja:-)
« Odgovori #6 u: Studeni 14, 2013, 16:54:10 poslijepodne »
I obicno staklo oduzet ce malo svjetlosti, a kamoli deformirani plexi...vidjet ces jos kad se zarosi kako onda tek gubis svijetlo

S mobitela...

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 14, 2013, 18:17:38 poslijepodne »
Ako će pleksi raditi tako velike probleme onda alu profil sa ledicama ide bez pleksija.

Sve spojeve ću silikonizirati a ledice nek se kupaju :)

Ostaje još rješenje da se na ledice stave leće ali to ću još vidjeti.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #8 u: Studeni 14, 2013, 20:27:29 poslijepodne »

Lagani offtopic...
Osobno, i ja ne stavljam leće niti ikakve zaštite protiv vlage, ali slobodnom voljom priznajem da je to sasvim moguće moje osobno pretjerivanje. Ja sam do sad koristio brandove koji imaju 101 deklarirani parametar, pa ne želim da mi nikakva leća ili zaštitni materijal mijenja parametre LEDice u nepoznatim smjerovima. Kad već imam brand koji je deklariran na toliko i toliko svjetlosti pri toliko i toliko kelvina, uz taj i taj graf isijanog svjetla pri toliko i toliko nanometara valne duljine, onda ne želim da mi noname plexiglas XY promijeni deklarirani graf.

Nadovezujem se na tvoj offtopic...

Ima i renomiranih proizvođača leća ;) ... imam par kom Carclo bubble leća, ako hoćeš probat... part number 10620 i 10403

http://www.carclo-optics.com/optic-types

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #9 u: Studeni 15, 2013, 00:00:15 prijepodne »
Gdje su "Like" gumbi na ovom forumu? :D

Odličan i glavni thread i ovaj lajtmotiv offtipic. ;)

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 15, 2013, 14:14:20 poslijepodne »

Pomalo razočaran slabom propusnošću svijetla pleksiglasa od samo 2 mm, jučer sam naručio ovo:

http://www.ebay.com/itm/121149849743?var=420158453792&ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649#ht_4559wt_1175

Leće su 120 stupnjeva za što veću pokrivenost i ujedno će poslužiti kao zaštita od prskanja. Žice i spojeve planiram silikonizirati ali o tome kada sve pospajam.

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 15, 2013, 16:01:09 poslijepodne »
Rekoh ti ja...hehehe
A zasto ce ti leca za 120 stupnjeva kad sama leca svijetli 120-140 stupnjeva?

S mobitela...

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 15, 2013, 17:15:08 poslijepodne »

Uzeo leću prvenstveno kao neku zaštitu od prskanja vode po samoj led-ici a od 120 za veću pokrivenost svjetlom akvarija.

Razmišljao sam i o ovim lećama sa užim snopom ali koliko sam shvatio te leće služe prvenstveno za koncentriranje svjetla na određeno mjesto i zbog boljeg prodiranja rasvijete kod dubljih akvarija.

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
« Odgovori #13 u: Studeni 15, 2013, 17:39:03 poslijepodne »
Bar 90 uzmi
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #14 u: Studeni 15, 2013, 18:06:42 poslijepodne »
Razmišljao sam i o ovim lećama sa užim snopom ali koliko sam shvatio te leće služe prvenstveno za koncentriranje svjetla na određeno mjesto i zbog boljeg prodiranja rasvijete kod dubljih akvarija.

Tako sam i ja shvatio, idealne su za viseću rasvjetu. Leće s uskim snopom tik iznad vode bi veliki dio akvarija bliže površini ostavile u mraku. Ovo je prilično zgodan alat za računanje širine snopa svjetla
Treba samo unijeti broj dioda, visinu od vode, širinu akvarija i kut leća. Snopovi najmanje 2 susjedne leće se moraju preklapati na površini.

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 15, 2013, 18:18:36 poslijepodne »
Jucer sam narucio ove od 120 pa cu vidjeti. Ako nece biti dobro uzet cu uze.

Ja sam napravio nacrte u Corelu i povlacio linije preklapanja ledica sa lecem od sirih prema uzem snopu. Slicno ovome sa gornjeg linka. Sad cu vidjeti u praksi jesam se zaje ili nisam :) :)

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Studeni 15, 2013, 18:35:43 poslijepodne »

Uzeo leću prvenstveno kao neku zaštitu od prskanja vode po samoj led-ici a od 120 za veću pokrivenost svjetlom akvarija.

cek...jel nisi skuzio da te ledice koje si ti narucio vec imaju lecu??

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 15, 2013, 19:26:06 poslijepodne »
Izgleda da cu biti prvi koji ima iste duple lece na ledicama, mozda dobijem i neki posebni efekt :D

Iskreno nisam se zagledavao u njih, vise sam bio skoncentriran jel sve dobro spojeno i jel sve radi.

Sada kada imam kucista budem narucivao samo lece prema potrebi :)

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Studeni 15, 2013, 19:49:36 poslijepodne »
Hehehe neznam kakav ces efekt dobit ali probaj....

S mobitela...

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Studeni 22, 2013, 15:03:53 poslijepodne »
Eto skupilo se malo vremena da dovršim što sam započeo :)

Ledice su od prije bile namontirane na alu profil i sada je samo trebalo sve to ubaciti u poklopac i pokrenuti.

Pleksiglas nisam stavljao jer sam vidio da gubim previše svjetla, naručene leće još nisu stigle (kada stignu probam sa njima) pa sam ledice stavio bez zaštite od vode. Jedino sam zalemljne spojeve dobro prekrio silikonom i to je to.
Alu profil sam pričvrstio na orginal poklopac sa plastičnim nosačima od pleksiglasa i stavio u otvor na poklpcu. Ukoliko će se jako grijati poklopac ću maknuti pa ću imati dodatno hlađenje odozgora. Ukoliko to neće biti dovoljno imam još dva ventilatora u pričuvi  :D

Žice unutar poklopca sam poljepio sa vrućim ljepilom i to je to.

U prilogu su slike. Na kraju je slika kada su uključene ledice 3x3500K, pa 4x6500K i na kraju sve zajedno. Imam još ugrađenu neonku pa ću još navečer ubaciti sliku kada je sve to zajedno uključueno.

Prvi dojam, hm, mislim da mi je to još uvijek premalo svjetla tako da ću vjerojatno ubaciti još ledica. Za sada će morati biti ovako kako je jer prije moram napraviti poklopac, naručiti još neke stvari sa ebaya...

PS
Da li je netko razmišljao ili isprobavao poigrati se sa ledicama i tajmerima i tako simulirati izlazak i zalazak sunca. U stilu ubaciti 1w ledice od 3500K pa ih tajmerom podesiti da se pale prve, pa iza njih ostatak simulirajući izlazak sunca a za zalazak obrnuto? Naravno poslije svih da se upale plave ledice kao simulacija noći. Znam da je to brdo drivera i tajmera ali to je ujedno i najjeftiniji i najbrži način izrade ovihefekata :D
Znam za arduino ali za njega sada nemam vremena, mada bi se bilo zanimljivo sa njime poigrati ;)

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Studeni 23, 2013, 20:09:35 poslijepodne »
Samo mali dodatak.
Kemijanje sa tajmerima radi tj. simulacija izlaska i zalaska sa pomaknutim paljenjem pojedinih grupa ledica i neonke.
Podesio sam tako da se prvo pale 3500K, nakon pola sata 6500K i neonka od 10000K. Gase se istovremeno nakon 4 sata rada i onda je pauza od 2 sata. Poslije pauze pale se sve i nakon 4 sata rada gase se neonka i 6500K dok ledice od 3500K rade jos pola sata. Efekt bi bio bolji sa kombiniranjem 1w ledica ali to ce morat pricekati novi poklopac kao i nocno svjetlo.
Pozdrav.

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #21 u: Studeni 23, 2013, 23:08:10 poslijepodne »
pohvale za ulozeni trud , isplatilo se  :up: