Srpanj 31, 2025, 01:45:43 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Seachem Prime ili FFM  (Posjeta: 3274 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vran

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Seachem Prime ili FFM
« u: Kolovoz 20, 2013, 10:05:09 prijepodne »
Dakle, ovo bi trebala biti neka financijska matematika, a vi mi trebate da mi objasnite kemijsku stranu (s kemijom sam na Vi).  :D

Čitam malo o preparatima za pripremu vode i malo sam ostal paf kad sam skužil kolika je financijska razlika između ova dva preparata.
Ajmo na mom primjeru:
Mijenjam tjedno cca 200 litara vode.

Seachem Prime:
Doziranje je 5ml na 200 litara
Boca od 500ml je 127,00 kuna, meni dovoljno za 100 tjedana!!!

FFM:
Doziranje 10ml na 30 litara, znači meni treba cca 60-70ml tjedno.
Boca od 500ml je 70,00 kuna i meni dovoljna za cca 7 tjedana.

Po ovoj matematici za jednu bocu Prime-a trebam cca 15 boca FFM-a ili ti ga u kunama:

Prime - 127,00 kuna
FFM - 1050,00 kuna

Po ovome ne bih trebao razmišljati ni sekunde, ali (uvijek dolazi to ali) i tu vi nastupate. U čemu je caka, ono FFM je 15 puta bolji, ili kvalitetniji ili ribice više vole FFM  :) ne znam, u čemu je razlika?

Da napomenem za sada koristim FFM i doslovno nemam nikakvog prigovora, vrhunski odrađuje svoj posao i ribice su sretne.
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Seachem Prime ili FFM
« Odgovori #1 u: Kolovoz 20, 2013, 10:30:56 prijepodne »
ovo i mene zanima, taman sam potrošio FFM...
a nije loše ušparat koju : :icon-money:

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Kolovoz 20, 2013, 11:05:23 prijepodne »
pa mislim da to i nisu bas isti proizvodi. FFM bi treba biti puno vise ali ako ih gledamo samo kao deklorinatore onda je svejedno. I ako hoces jos vise ustediti onda uzmes seachem safe  :D sa 250g tretiras cca 75 000 litara vode.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #3 u: Kolovoz 20, 2013, 11:11:34 prijepodne »

Offline laurencio

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Sesvete
« Odgovori #4 u: Kolovoz 20, 2013, 11:33:10 prijepodne »
FFM se temelji na zeolitima, prirodnim anorganskim komponentama koje nakon bistrenja vode sluze kao podloga bakterijama i trajno ostaju u akvariju:

http://www.akvarij.net/index.php/kemija-menuosnoveisavjeti-89/780-easy-life-ffm-ili-fluid-filter-medium

"Seachem" je cini se sredstvo temeljeno na natrijevom ditionitu Na2S2O4. Ja pretpostavljam da je u pitanju BASF-ov Rongalit. Korisnici svjedoce mirisu sumpora pri koristenju tog sredstva.
Radi se o sredstvu koje kemijski uklanja klor, kloramin i amonijak. Ne moze se usporediti s FFM-om na taj nacin.

Po meni je nepotrebno koristenje tog sredstva. Kloramin se uklanja aktivnim ugljenom a amonijak ce kad tad zavrsiti kao nitrat koji je potreban biljkama.
Ja koliko vidim moje ribe nisu osjetljive na tih par mg/L kloramina u vodi iz pipe.

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #5 u: Kolovoz 20, 2013, 12:23:33 poslijepodne »

Ili nabavite ATI Easy Vital od pola kile i napravit 500 litara i vise FFM-a.  Ja ga koristim kod diskusa i u moru vec duze vrijeme i sve funkcionira besprijekorno
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #6 u: Kolovoz 20, 2013, 12:27:36 poslijepodne »

Ili nabavite ATI Easy Vital od pola kile i napravit 500 litara i vise FFM-a.  Ja ga koristim kod diskusa i u moru vec duze vrijeme i sve funkcionira besprijekorno

Jos bolja opcija, izbaciti sve, to je najveca usteda :D

Ja sam koristio dugo FFM, pa sam presao na ATI easy vital, i posto nikad nisam vidio neke pozitivne stvari niti jednog  (nisam ni negativne, ali bome ni pozitivne), onda sam izbacio sve. Usteda je maksimalna :)

Napraviti dobru mehanicku i biolosku filtraciju i cirkulaciju, uz redovne izmjene vode (prethodno odstajale) i usisavanje dna kolko je moguce.  
E to je ono pravo, a ne dodavati ovo, pa ono i na kraju rupa bez dna, odnosno novcanik ;)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Kolovoz 20, 2013, 12:30:11 poslijepodne »
ovo prethodno odstajale je kljucno u toj cijeloj prici  ;)

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #8 u: Kolovoz 20, 2013, 12:57:37 poslijepodne »
Hm, da, ali evo jedna kratka priča...
Prije 11 godina sam si nabavio peseka, labradora, sve super, ali kak nažalost volim previše gruntat, nakon nekih 6-7 godina sam si mislil pa kaj kupujem superpremium hranu sve je to ono sam da prodaju, bum ja našao jeftiniju i isto tako kvalitetnu. Jedne subote prije točno tri godine, nakon normalne i redovite šetnje, pesu nije bilo dobro, odmah na Veterinu i torzija želuca, nažalost izdahnuo je na operacijskom stolu. Da se razumijemo, nit su mi doktori tamo ni itko drugi rekli da je bilo zbog hrane (moguće je više razloga), ja si i dan danas nakon tri godine prebacujem da je moja krivica i moja "škrtost" razlog gubitka jednog živog bića.
E sad, da ne bi bilo i s ribicama tak nekak, ono bum ušparal koju kunu i jedan dan dođem s posla , a ono 70ak ribica pliva leđno. Ipak su to živa bića, nisam kupil stolicu na akciji koja je pukla pa ko ju hebe.

Ma znam, za male akvarije stavim vodu da odstoji, ali za ovaj veliki, nemam di, živim u stanu i ovak svako malo dobijem od žene po njoji, da nemre hodat po stanu od silnih kanti. Evo trenutno stanje u mojoj kupaonici:
2 kante po 25 litara u kojoj namaćem zemlju
1 veliki veš lonac u kojoj mi se namače granje nakon sinoćnjeg kuhanja
2 kante po  20 litara u kojoj je voda za današnje mijenjanje u malim akvarijima
i sad zamisli da smjestim još negdje 150 litara za veliki akvarij, mislim da bi spaval na balkonu  :D
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 20, 2013, 13:11:19 poslijepodne »

E sad, da ne bi bilo i s ribicama tak nekak, ono bum ušparal koju kunu i jedan dan dođem s posla , a ono 70ak ribica pliva leđno. Ipak su to živa bića, nisam kupil stolicu na akciji koja je pukla pa ko ju hebe.

Ja imam 18 diskusa koji su me poprilicno kostali i dobro se brinem o njima, a ne stavljam kemije u akvarij niti imam namjeru. Stavljao sam svasta, pa nije bilo dobro.
Da gledam da budem usparal, onda bi si kupio gupije u 50 litara, a ne diskuse u 500.
Nije ista usporedba hrane i aditiva ili necega. Nemas nikakve garancije da je skuplja hrana za ribe bolja od jeftinije samo ako ima poptis proizvodjaca.

Ma znam, za male akvarije stavim vodu da odstoji, ali za ovaj veliki, nemam di, živim u stanu i ovak svako malo dobijem od žene po njoji, da nemre hodat po stanu od silnih kanti. Evo trenutno stanje u mojoj kupaonici:
2 kante po 25 litara u kojoj namaćem zemlju
1 veliki veš lonac u kojoj mi se namače granje nakon sinoćnjeg kuhanja
2 kante po  20 litara u kojoj je voda za današnje mijenjanje u malim akvarijima
i sad zamisli da smjestim još negdje 150 litara za veliki akvarij, mislim da bi spaval na balkonu  :D

Istina vezano uz prostor, naravno. Ja ga nemam dovoljno ni u kuci, al tolko nadjem. Radije dva puta mjesecno hodam pored bacve u kojoj stoji voda, nego da umjesto tog dam 100 kn za FFM svako malo.

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 20, 2013, 13:12:48 poslijepodne »
Al nebitno za temu.

ATI easy vital koji sam nekad koristio je bio visestruko jeftiniji proizvod od FFM-a, a temelji se na istom zeolitu. Elegance reef ga uvijek ima i kad bih stvarno vjerovao da ima nekog ucinka na ribe, onda nebih dvojio.

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #11 u: Kolovoz 20, 2013, 13:19:46 poslijepodne »

Zorz ne mozes usporedivati tank di ide 95 % RO vode ili cak 100% sa onim u koji ide pipa.

Kod tebe 5-10 % pipe , tj klor iz nje ne utječe ni malo na 500L vode.
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 20, 2013, 13:40:23 poslijepodne »

Zorz ne mozes usporedivati tank di ide 95 % RO vode ili cak 100% sa onim u koji ide pipa.

Kod tebe 5-10 % pipe , tj klor iz nje ne utječe ni malo na 500L vode.

Da, ali prije nego sam imao RO aparat, nikad i nisam koristio FFM, isprobao sam i odustao. I nisam imao problema nikakvih.  

To je samo moje iskustvo, mozda netko ima bas suprotno.

Gledaj svoj akvarij i moj, skoro isti uvjeti, RO voda, diskusi iz istog izvora. Ti koristis FFM, odnosno easy vital, a ja zadnjih godinu dana ne. I nema problema nikakvih.

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #13 u: Kolovoz 20, 2013, 14:36:08 poslijepodne »
FFM - Da je bezveze nije, da je prijeko potreban nije, da je skup je, svakom na izbor i mogučnostima !