Kolovoz 05, 2025, 09:01:43 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: VitaTech filter - početnik treba pomoć  (Posjeta: 1692 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Luciano

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
VitaTech filter - početnik treba pomoć
« u: Listopad 10, 2013, 13:58:15 poslijepodne »
Pozdrav,

Uz Vitakraft 54l akvarij (koji se još ciklira) je došao VitaTech filter, a koji mi nije baš jasan, budući da za mene amatera upute baš nisu jasne.

1. Dakle, ovaj filter je ako sam dobro shvatio i pumpa zraka, jer ako se na vrh zakači priložena prozirna cjevčica sa regulatorom zraka, u mlazu vode iz pumpe su vidljivi mjehurići zraka.
Da li sam u pravu?

2. Ako stavim filter 1cm od površine vode kako kažu upute, od te prozirne cjevčice ne mogu zatvoriti originalni poklopac akvarija. Riješenje? Opće ne stavljati tu cjevčicu ili je naprosto skratiti škarama na željenu dužinu?

3. Treba li u fazi cikliranja akvarija sa živim biljkama opće dodavati zrak kroz ovaj filter? Voda se mreška i bez cjevčice zraka jer je pumpa u filteru dosta jaka. Dodatnu pumpu zraka nemam, ali je nije problem dokupiti.

Molio bih znalce odgovor na ova tri pitanja, jer sam vidio da još neki članovi imaju baš ovaj Vitakraftov komplet. Unaprijed zahvaljujem!
P.S: U attachmentu je dio uputa koji se odnosi na filter.

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: VitaTech filter - početnik treba pomoć
« Odgovori #1 u: Listopad 10, 2013, 14:05:17 poslijepodne »
pozdrav...
evo jedan odgovor za sva 3 pitanja:

dobro si shvatio, ali ta nam je opcija često nepotrebna, tako da slobodo makneš tu cjevčicu, mreškanje površine mlazom iz filtera je čisto dovoljno kako bi opskrbio ribe kisikom koji im treba, dakle samo usmjeri mlaz iz filtera prema površini i stvar riješena.

eventulano bi bilo potrebno po ljetnim vručinama spojit tu cjevčicu kako bi vodu dodatno opskrbio kisikom radi njene veće temperature...

sretno dalje, nadam se da si vodič pročitao?!

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #2 u: Listopad 10, 2013, 14:16:21 poslijepodne »
Hvala! Pošto sam još novi u akvaristici, malo mi je slika još "mutna";-)
Zapravo bi rađe kupio dodatnu pumpu zraka, pa da malo sa mjehurićima sa dna dekoriramo ukupnu sliku tj. doživljaj. Imamo jednu stijenu sa rupom, i ideja mi je kroz nju izvesti cijev za zrak, pa napraviti LED moonlight svjetlo... uglavnom, još smo na početku, ali planova je puno:-)

Vodič sam dobro prostudirao nekoliko puta, a i uvijek mu se iznova vraćam kad mi nešto nije jasno. Prokrstario sam i forumom ova dva tjedna da ne postavljam pitanja na koje već postoje odgovori.
Sve je rađeno po propisima...substrat na dnu, pa prohuhani šljunak. Unutra je i prokuhani mopan i dvije dekorativne stijene, biljčice...
Inače, akvarij se negdje po sredini faze cikliranja i klinci i ja jedva čekamo kad ćemo ga naseliti Guppyjima;-)
« Zadnja izmjena: Listopad 10, 2013, 14:20:34 poslijepodne od Luciano »

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Listopad 10, 2013, 14:33:36 poslijepodne »
gle, pumpa za zrak ti u principu ne treba nikada ako je sve OK. Stavlja se kod lijecenja ili ako pretjeras sa CO2 ili nesto trece ali u normalnim okolnostima uz redovne izmjene vode ti to ne treba. A pogotovo ti nije neka sreca to staviti kao dekoraciji jer ti svi ti mjehurici kad izadju na povrsinu pucaju i samo jos vise prljaju lampe i poklopac.

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #4 u: Listopad 10, 2013, 15:52:17 poslijepodne »
Ionako se kisik ne otapa zbog mjehurica vec jer radis mreskanje aka valove na vodi mjehuricima.zaboravi na pumpu, to ti netreba.

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Listopad 10, 2013, 17:16:47 poslijepodne »
I plus sve navedeno ako želiš biljke i uvedes danas,sutra co2 a vrlo vjerojatno hoćeš, ta pumpica odnosno zrak će ti izbijati co2 iz vode !

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #6 u: Listopad 10, 2013, 17:29:11 poslijepodne »
Super! Znači, jedan trošak manje i jedna slobodna utičnica više  :up:
Hvala svima na odgovorima i savjetima :klap: