Srpanj 25, 2025, 18:56:29 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mješavina makroelemenata za PPS Pro  (Posjeta: 1779 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sasha

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zaprešić
Mješavina makroelemenata za PPS Pro
« u: Srpanj 19, 2013, 07:42:41 prijepodne »
Pozdrav!
Imam jedan problem s otopinom makroelemenata za PPS Pro. Kupio sam gotovu mješavinu od kolege s foruma i odmah otopio u destiliranoj vodi. Jučer sam primijetio da se unutra stvorilo... Nešto. Ne znam kako bi to opisao. Nije živo nego kao nekakve crne točkice oko kojih je nešto ljigavo. Sad sam na poslu pa ne mogu slikati... Jesam možda trebao otopinu držati u frižideru? Jel mogu riješiti problem da otopinu procijedim preko gaze u drugu bocu?

Offline thorus

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Mješavina makroelemenata za PPS Pro
« Odgovori #1 u: Srpanj 19, 2013, 09:20:35 prijepodne »
Vjerovatno su ti istaložile voluminozne željezove soli, i to je potpuno normalno.
Čak i u komercijalnim pripravcima dolazi do taloženja, jer su željezovi hidroksidi i karbonati jako slabo topljivi.
Ukoliko nije bilo željeza, može doći do taloženja nekih drugih netopljivih soli.
Nisam setaljno upoznat sa spomenutom metodom..

Offline thorus

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Srpanj 19, 2013, 09:26:02 prijepodne »
Samo za primjer.
Ukoliko pomiješate dobro topljivi K2CO3 i dobro topljivi FeCl2 u vodi, istaložit će vam netoljiva sol FeCO3.
U pripravcima gnojiva ima puno kationa i aniona i potrebno je poznavati sve topljivosti svih kombinacija.
Usput, topljivost gotovo svih soli pada s temperaturom, tako da stavljanje u frižider samo može pospješiti taloženje.

Offline natty

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #3 u: Srpanj 19, 2013, 09:49:50 prijepodne »
Samo za primjer.
Ukoliko pomiješate dobro topljivi K2CO3 i dobro topljivi FeCl2 u vodi, istaložit će vam netoljiva sol FeCO3.
U pripravcima gnojiva ima puno kationa i aniona i potrebno je poznavati sve topljivosti svih kombinacija.
Usput, topljivost gotovo svih soli pada s temperaturom, tako da stavljanje u frižider samo može pospješiti taloženje.

I onda se ti pitas zasto si mi autoritet! :)
Hvala ti na tome sto nas amatere ucis tu na forumu ;)

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #4 u: Srpanj 19, 2013, 10:00:09 prijepodne »
Pozdrav!
Imam jedan problem s otopinom makroelemenata za PPS Pro. Kupio sam gotovu mješavinu od kolege s foruma i odmah otopio u destiliranoj vodi. Jučer sam primijetio da se unutra stvorilo... Nešto. Ne znam kako bi to opisao. Nije živo nego kao nekakve crne točkice oko kojih je nešto ljigavo. Sad sam na poslu pa ne mogu slikati... Jesam možda trebao otopinu držati u frižideru? Jel mogu riješiti problem da otopinu procijedim preko gaze u drugu bocu?
predpostavljam da je kolega od kojeg si kupio ovaj koji piše trenutno :D
mogao si i mene na pp pitati, samo nebi dobio ovako detaljan odgovor kao od kolege thorusa  :up:
to je sasvim normalno, događa se i meni, i možeš slobodno procijediti preko gaze, riješit češ se taloga, ali nemoj se čuditi ako ti se opet pojavi kroz neko vrijeme...
ja to ne procjeđujem, odlučio sam da me to ne živcira više pa je lakše i nema nikakvih problema.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #5 u: Srpanj 19, 2013, 12:09:39 poslijepodne »
Samo dobro promuckaj ko ffm :D
I meni se taloži i to na cijevi od dozirke.

Offline sasha

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zaprešić
Odg:
« Odgovori #6 u: Srpanj 19, 2013, 13:53:59 poslijepodne »
@zgmarkozg: Naravno da si ti taj kolega :) Mislio sam pitati na PP ali mozda je bolje ovako da i ostali vide.

Muckao sam kao sumanut ali nisam bas siguran da pomaze. Samo me strah da to ne "usisam" kad sa spricom uzimam gnojivo pa da neka riba ne pojede.
Ako procjedim, da li se onda gubi tocan omjer elemenata koji treba biti po PPS Pro metodi?

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 4 Beta