Srpanj 20, 2025, 19:59:39 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Nasa prva zlatna ribica  (Posjeta: 10325 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kells1

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Nasa prva zlatna ribica
« Odgovori #25 u: Prosinac 14, 2012, 09:41:53 prijepodne »
Svakako premalo za dvije, međutim na repove utječe i protok vode i način plivanja,  sa izložbenim primjercima se izvode perverzije, drži ih se u posudama u kojima stup vode smije biti tek nekoliko inča više od visine tijela ribe, bez ikakvog strujanja vode da ne poremeti pravilno ( pod pravilno, mislim na standard)  razvijanje peraja, a drži ih se u prethodno pripremljenoj "zelenoj" vodi koja zbog algi ima nešto veću oksigenaciju i onda im se voda mijenja svaki dan, tek kad riba potpuno odraste i formira se u željenom smjeru, onda može u više vode, ali dok ju se god izlaže, ona zapravo živi prilično skučeno, i to uglavnom fantail , vailtail, teleskopi i globe eye i naravno bubble eye jer kod njih filracija i strujanje vode isto mogu poremetiti simetričnost i oblik mjehura.hrane ih i do nekoliko puta na dan sa malim količinama hrane, uglavnom bloodworms i grašak, može se naći po netu , samo proguglati , goldfish grooming.
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #26 u: Prosinac 14, 2012, 12:59:51 poslijepodne »
sve što si rekao je točno
ali, mislim da mi ne uzgajamo ribice radi izložbi - naime, meni je rijetko koja ta ribica s izložbi, pogotovo azijskih, a da ne govorim američkih, lijepa
prije bih rekla da su deformirane do pretjeranosti i groteske, pogotovo bubble ili globe eye, pa i lavlje glave kojima nekad ta "griva" izraste u čudovišnom obliku,

misilm da mi njih imamo radi veselja, koje, barem mi se čini, nemreš imati sa spiganom, boležljivom ili deformiranom ribicom
trenutno imam dvije ribice udomljene iz takvih ekstremnih uvjeta - jedna je ova o kojoj sam već pisala - došla je k nama s repom poput harmonike, a druga, šubunkin, iz 20 l
je došla k nama s repom koji je rastao pod kutem od 90 stupnjeva u odnosu na ribicu - sad se polako ispravlja, ali taj "lom" nikad više neće se ispraviti...
treća, koju smo imali neko vrijeme je, bez obzira na sav trud, imala slijepljenu leđnu peraju, repić polomljen i plivala je cijelo vrijeme naglavačke ....
tak da.......  -?

ne znam, ali pretpostavljam da će se ipak u dobrim uvjetima držanja, ljepše razviti, brže izrasti u zdravu jedinku i biti veselo malo živo biće

Offline kells1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #27 u: Prosinac 14, 2012, 16:48:44 poslijepodne »
Hoće, s vremenom će sve doći na svoje, kod riba obzirom da rastu cijeli život i zbog djelomične mogućnosti regeneracije peraja se u normalnim uvjetima stvar popravi, a ono što sam napisao, nisam imao namjeru nikoga cimati već samo nabaciti digresiju jer eto, da im jača struja vode smeta i može deformirati peraje nisam ni znao do nedavno.
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #28 u: Prosinac 15, 2012, 21:10:33 poslijepodne »
naravno da nisi htio cimati, shvatila sam tvoj post više kao ideju za razgovor!

naime, mislim da su te izložbe zlatnih ribica u velikome doprinijele do uzgoja jako deformiranih mališana - pogotovo su mi, reći ću i grubu riječ, strašne, bubble eye i globe eye varijante
jer sirote, ne mogu niti pravilno jesti, niti pravilno plivati, ma.....niti živjeti!
nedavno sam vidjela jednu bubble eye s pokidanim tim balončićima - prestrašno, siroče malo!   :'(

a varijante s "kapicama" nekad budu toliko nabubrene da niti im se vide okice, niti mogu plivati ravno već se prevrću jer im glavica remeti ravnotežu!
a onda, kad im ta kapica preraste okice - majstori ih obrezuju!

brrrrrrrrrr......

to mi je zapravo vrlo slična priča kao moj otpor prema držanju pasa na lancu (što se tiče držanja u neprimjerenim uvjetima) ili premalenom boksu
ili stvaranje kojekakvih nemogućim GMO organizama....brrrrrrrr...  :dead:

a što se tiče ispravka peraja - hmmmm  -?.... čisto sumnjam jer ribice su kod nas već dugo, ali nema veze - važno da je svaka od njih zdrava je, vesela, papa i igra se i definitivno je sretna
a mislim da je to najvažnije
uostalom, napravili smo dobro djelo spasivši ih!

Offline pere

• Novi član
  • *
« Odgovori #29 u: Travanj 11, 2013, 22:15:54 poslijepodne »
Evo ponovno sam tu,
napokon sam sakuspio skoro sve sto mi je potrebno ( ici ce uskoro novi vanjski filter ) te stavio 80l akvarij na cikliranje.
Tu su dva supljikava kamena, dva  drveta, dvije vrste pijeska i jedna mala anubias biljka, od opreme tu je filter, grijac i zracna pumpa.
U akvarij namjeravam staviti moju zlaticu te jos dodati; dvije zlatice, jednog misgurnus cistaca i jato kardinala. Poslje bi rado dodao i kojeg puza.

Ako imate jos koje ideje slobodno dajte!

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #30 u: Travanj 12, 2013, 01:03:42 prijepodne »
Unutra dodaj samo svoju zlaticu i mozda jos jednu... Zaboravi kardinale i dodaj eventualno misgurnusa, puzevi su  ok.  Kod zlatica  ti je najbitnije ne pretrpati...   Vjeruj mi  ucim  iz  vlastitih gresaka...    Novu zlaticu  (ako ces ju kupovati) obavezno drzi u karanteni  mjesec dana... inace  bi lako mogao i ovu koju imas   izgubiti..

Sto se tice  postava akvarija ja  bih osobno isao na  rijecni kamen, i  posadio jos koji anubias..   

Offline PepyFishies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 26
  • Goldfish forever ♥
« Odgovori #31 u: Travanj 12, 2013, 06:42:12 prijepodne »
Potpuno se slazem sa Smiles.  :up: Nemoj sada pretrpavatri akvarij pa da bude gubitaka, vjerujem da to nitko od nas ne zeli. I izvadi ovo kamenje i kupi neko iz pet shopa ili nađi neko rijecno. Evo, ovdje imas lijep primjer hladnovodnog akvarija : http://theaquaticgazette.files.wordpress.com/2011/11/adg-goldfish-tank.jpg . Meni se osobno stvarno jako svidja, samo bi promijenila da kamenje bude iste boje i posadila jos koju bilku i to je to. :)
Inace, sretno sa aquariem, mislim da bi ovo mogao ispasti jako lijep postav!
Everything will be okay in the end.
If it's not okay, it's not the end. ♥

Offline pere

• Novi član
  • *
« Odgovori #32 u: Travanj 12, 2013, 09:12:27 prijepodne »
Kamenje i panjevi koji su unutra kupljeni su u pet  shopu ( znaci namjenjeni su za akvarij ).
Sto se tice biljaka naravno da cu posaditi jos koji anubias ( samo nije ih vise bilo u pet shopu budem danas obisao jos koji ).

@Smilas
Zasto kardinali nisu ok u kombinaciji sa zlaticama?

Offline PepyFishies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 26
  • Goldfish forever ♥
« Odgovori #33 u: Travanj 12, 2013, 09:20:00 prijepodne »
Kamenje i panjevi koji su unutra kupljeni su u pet  shopu ( znaci namjenjeni su za akvarij ).
Sto se tice biljaka naravno da cu posaditi jos koji anubias ( samo nije ih vise bilo u pet shopu budem danas obisao jos koji ).

Ok onda.  :up:

Everything will be okay in the end.
If it's not okay, it's not the end. ♥

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #34 u: Travanj 12, 2013, 12:55:46 poslijepodne »
bez uvrede - kamenje je morsko, oštro i doista mislim da nije za zlatice
one su ribe nizinskih rijeka (šarani) u kojima je kamenje oblo... oblutci iz Save su savršenI!

Offline pere

• Novi član
  • *
« Odgovori #35 u: Travanj 15, 2013, 20:26:02 poslijepodne »
@babyboom
Hvala na dobronamjerskim savijetima.
Kamenji su 100% riječni ( tako mi je rečeno u shopu, a kad sam ih čistio u desnom je bila sama smeđa zemlja ), možda dijeluju oštri ali vjeruj mi u stvarnosti nije tako.

Sad mi se javio problem sa jednim panjem, na njemu mi se pojavila nekakva sluz, smola?

Kako da to riješim?
Panjeve sam kuhao nekoliko sati prije nego sam ih stavio u akvarij.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #36 u: Travanj 15, 2013, 20:55:25 poslijepodne »
najbolje izvadi panj van i očetkaj ga oštrijom četkicom (recimo, onom kupaoničkom za noge) i vrati natrag
zapravo tu sluz odlično čiste neke vrste riba, ali s obzirom da ne smiješ pretrpavati akvarij, onda to očisti ovako
moguće da će se ta sluz pojavljivati neko vrijeme, to je normalno za lozu, pa ne brini!