Srpanj 13, 2025, 10:18:38 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: izrasline na neonki  (Posjeta: 1627 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline IMara

• Trade Count: (+11)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
izrasline na neonki
« u: Veljača 22, 2013, 13:05:20 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,   80x32x40 - 95L                        
-   temperatura,          25 C
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  ne mjerim
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  10.08.2012.
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,   mjesec dana
-   koliko često i koliko mijenjate vodu svakih 7 dana 25 litara
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) vanjski JBL 701, protok 700 l/h + surface skimmer
-   način i periodi čišćenja filter materijala čišćenje svaka 2 mjeseca
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  biom filter spužva, bio balls, keramički valjčići

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? imam samo kamenje, nema nikakve sluzi, u zadnje vrijeme se pojavile bijele dlačice po prednjem staklu
-   grijač  imam 100W
-   pumpa za zrak  ne
-   CO2 sustav – kakav  DIY CO2 sa dvije boce
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) voda ostoji dva dana u otvorenom kanisteru + FFM, ujutro makro po PPS PRO metodi 6ml na dan + 2.5 ml Profito

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  3X otocinclusi, 9X rasbora hengeli, 10X crvena neonka
-   starost ribica    ne znam, rasbore u u akvariju od 10 mjeseca, neonke od 11 a otocinclusi 3 tjedna
-   ima li potencijalnih „terorista“  ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) jednom ili dva put na dan, nedjeljom bez hranjenja (listići, tubifex, daphne + tabletica za čistaće + tikvica) +3 puta tjedno na hranu kapam JBL atvitol

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  uginuo jedan otocinclus tri dana nakon dolaska u akvarij
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ne
-   da li vam trunu (propadaju) ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma tu "izraslinu" na leđnoj peraji ova neonka već dugo ima, u zadnja dva dana se povećala + pojavila se bijela izraslina blizu trbuha
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... ništa nisam uočio
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) za sada se normalno ponaša, brza aktivna normalno pliva i hrani se
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) rijetko vidim ribice kako imaju stolicu
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  jučer, u zadnja dva dana se povećala
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  sinoć ubačeno 20ml FFM-a
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  navedeno, prije uginuo "friški" otocinclus, jučer uočena izraslina na još jednoj neonki
-  stanje ostalih stanovnika normalno

znači ta neonka je dugo imala tu izraslinu na leđnoj peraji u zadnja dva dana se dosta pojačala + pojavila se izraslina na trbuhu. jučer uočena još jedna neonka sa bijelom izraslinom. ribe se normalno ponašaju i hrane se. slijede slike.
« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2013, 13:16:38 poslijepodne od IMara »

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: izrasline na neonki
« Odgovori #1 u: Veljača 22, 2013, 13:22:50 poslijepodne »
to nisu izrasline nego parazitski crvi, i moje neonke su napali prije mjesec dana   :-X

odvoji pod hitno zaražene, uzmi jednu iglu i pincetu i vadi to lagano iz njih. (uloviš ih u mali mrežicu i sa njom ih staviš u neku plitku čašu ili tanjur pod svijetlo i lagano ih sa iglom podigneš i onda sa pincetom izvadiš iz neonki)  :up:

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 22, 2013, 16:18:46 poslijepodne »
Hvala fixfox! :up:
našao sam tvoju temu. dali postoji neka druga opcija a ne ova, nisam ja za kirurga!
jel može to prijeći na čovjeka?

Offline FixFox

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 22, 2013, 16:34:04 poslijepodne »
Hvala fixfox! :up:
našao sam tvoju temu. dali postoji neka druga opcija a ne ova, nisam ja za kirurga!
jel može to prijeći na čovjeka?

ja sam ih tak riješio, tak da ne znam za ništa drugo.  -? Čekaj da ti doktor nešto predloži  :)

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 22, 2013, 17:57:13 poslijepodne »
onda čekamo doktora

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Veljača 22, 2013, 18:45:37 poslijepodne »
Zahvaljujem kolegi na savjetu i na tocnoj informaciji.

Na zalost moras se crva rijesiti iglom.

Crvi mogu prijeci i na covjeka samo ako se pojede riba koja nije dovoljnp termicki obradjena / skuhana ili ispecena.

Jako me zanima u kojem ste pet shopu obojica kupili svoje ribe zato jer je ocito da ribe nisu prosle veterinarski nadzor i karantenu a radi se o opasnim crvima koji mogu prijeci i ns ljude. Ribe u Srbiji, u rijekama i jrzerima zarazene su sa tim crvims...

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 22, 2013, 18:50:38 poslijepodne »
ne znam dali smijem napisati ime dućana.
sad me zanima kolika je mogućnost da se druge vrste u ovom slučaju rasbora hengeli i otocinclusi zaraze?
možda zvuči okrutno ali bi te dvije ribice najradije eutanizirao ako ih uspjem uhvatit jel nemogu biti kirurg

« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2013, 18:54:14 poslijepodne od IMara »

Offline FixFox

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 22, 2013, 18:54:06 poslijepodne »
ma ja sam ih nabavljao od svuda! Nešto sa foruma, nešto iz vilija, nešto iz pet centra itd, sad jedino ak su ih ovi prije mene nabavljali iz srbije ili su mi uvaljali već zaražene, jer prije par mjeseci to nisu imale  :-X

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 22, 2013, 18:55:40 poslijepodne »
ma ja sam ih nabavljao od svuda! Nešto sa foruma, nešto iz vilija, nešto iz pet centra itd, sad jedino ak su ih ovi prije mene nabavljali iz srbije ili su mi uvaljali već zaražene, jer prije par mjeseci to nisu imale  :-X
sve moje ribice su iz vilija

Offline FixFox

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 22, 2013, 19:00:45 poslijepodne »
sve moje ribice su iz vilija

eto onda moguće (ne optužujem, samo prtpostavljam) da je od tamo  :o jel i ja sam dosta riba kupio od tamo i nisu baš dugo izdržale!  >:(

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Veljača 22, 2013, 21:04:43 poslijepodne »
villi inace prodaje zdrave ribe moram provjeriti sza se dogadja.

nemoj ubiti ribe, cijeni svaciji zivot i pomozi im ako ne mozes ti zamoli zenu

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 22, 2013, 21:40:07 poslijepodne »
villi inace prodaje zdrave ribe moram provjeriti sza se dogadja.

nemoj ubiti ribe, cijeni svaciji zivot i pomozi im ako ne mozes ti zamoli zenu
nije mi dala ni da kozice da stavim u akvarij jel ih se boji tako da ovo pogotovo ne dolazi u obzir. zanima me kolika je mogućnost da se druge vrste u ovom slučaju rasbora hengeli i otocinclusi zaraze i dali se ti crvići šire vodom?
i još nešto jeli potrebna dezinfekcija akvarija i dali se može prenijeti na čovjeka putem vode?
« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2013, 21:50:22 poslijepodne od IMara »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Veljača 23, 2013, 17:00:52 poslijepodne »
Covjek se moze zaraziti samo ako pojede meso ribe sa parazitima.

Postoji mogucnost da su crvi pustili jajasca u vodu ali ne bih ti preporucio nikakvo lijecenje jer ja ne znam da li postoji nekakav lijek a sa njime bi napravio vise stete nego koristi.

Preporucio bih ti da redovito mijenjas vodu, peres stakla i da detaljno usisavas podlogu te da jednokratno ubacis 1cajnu zlicicu soli na svakih 50 litara vode, FFM i vitamine a kako bi se ribe dobrim imunitetom same izborile protiv eventualne invazije sa ovim parazitom.

Postoji jedan lijek na bazi koncentriranog soka od cesnjaka u Aquashopu pa mozes provesti jednu terapiju sa njime a kako bi bio mirniji. Napominjem da taj lijek nece ubiti odraslog crva ali ce ubiti one (u fazi larve) koji mozda plivaju u akvariju.

Pozdrav i sretno.

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 23, 2013, 17:14:04 poslijepodne »
Hvala puno plavi!
Evo danas sam hvatao te dvije zaražene ribice ali su uginule odmah i prije nego sam ih uspio izvaditi iz akvarija, ne znam jel to od šoka što su bile u mrežici ili od tih parazita jer su normalno plivale i hranile se ujutro

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 23, 2013, 17:27:02 poslijepodne »
Covjek se moze zaraziti samo ako pojede meso ribe sa parazitima.

Postoji mogucnost da su crvi pustili jajasca u vodu ali ne bih ti preporucio nikakvo lijecenje jer ja ne znam da li postoji nekakav lijek a sa njime bi napravio vise stete nego koristi.

Preporucio bih ti da redovito mijenjas vodu, peres stakla i da detaljno usisavas podlogu te da jednokratno ubacis 1cajnu zlicicu soli na svakih 50 litara vode, FFM i vitamine a kako bi se ribe dobrim imunitetom same izborile protiv eventualne invazije sa ovim parazitom.

Postoji jedan lijek na bazi koncentriranog soka od cesnjaka u Aquashopu pa mozes provesti jednu terapiju sa njime a kako bi bio mirniji. Napominjem da taj lijek nece ubiti odraslog crva ali ce ubiti one (u fazi larve) koji mozda plivaju u akvariju.

Pozdrav i sretno.
dali može biti obična kuhinjska sol ili neka druga?
stavio sam u akvarij 30ml FFM-a i nakon par sati na biljkama i podlozi vidim kao bijeli film valjda od FFM-a jel to uredu?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Veljača 23, 2013, 17:41:46 poslijepodne »
Vjerojatno su uginule od šoka jer taj crv izaziva velike bolove jer migrira ispod koze...

Za vrijeme kada je FFM u vodi mora biti ukljucena filtracija i strujanje vode i bude sve nestalo bez brige.

Moze jednokratno kuhinjska sol.