Srpanj 28, 2025, 22:20:20 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Hokejke i Ancistrus  (Posjeta: 1218 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mali Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
    • Drveni kutak
Hokejke i Ancistrus
« u: Ožujak 05, 2013, 10:17:24 prijepodne »
AKVARIJ:
-   60x50x40
-   Trenutno 24C inaće 25C
-   parametri vode: Ne znam
-   Akvarij pokrenut 12.06.2012
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice: nakon mjesec dana (ne ove o kojima je sada riječ)  
-   koliko često i koliko mijenjate vode: Pokušavam 30% tjedno ali najčešće je to svaki tjedan i pol.
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: Da

FILTER:
-   model filtera: Haqos Expro 1200
-   način i periodi čišćenja filter materijala: kad se smanji protok filter materijal čistim u akvarijskoj vodi prilikom mijenjanja vode.
-   što imate od filter materijala u akvariju: crna spužva, plava ona neka vata (nije ona vata koja se mijenja svaki tjedan), bio balls i keramika.

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje: loza, kamenje sa sljemena, jedno drvo iz pet centra.
-   grijač: 100W
-   pumpa za zrak: nemam
-   CO2 sustav – povremeno Diy
-   koju kemiju dodajete u akvarij: Prošli tjedan sam dodavao Profito i crnu algu špricao carbom ali je previše ima pa više to ne radim

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: Penguin tetra 13kom, 5 coridoras paleatusa long fin, jedan mali ancistrus
-   starost ribica: ne znam, par mjeseci sigurno neke i do godinu dana.
-   ima li potencijalnih „terorista“: nema osik kaj se hokejke međusobno "kolju"
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom: tetramin ujujtro, nije prošo rok trajanja. Ostalo mi je još malo hrane za zlatne ribice pa sam pomiješao sa tetraminom. Nadam se da to nije problem.

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke: Biljke ne propadaju ali ima po njima hrpa crne alge s kojom trenutno vodim rat.
-   da li imate alge i koje: Cianobakteriju sam riješio eritromicinom prije jedno 4 mj, a sada mi je napala akvarij crna čupava il koja je to već alga ne znam. Nađe se i zelene sluzave alge koju kupim četkicom za zube.
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi: Tjedan i pol dana sam dodavao Blue Exit za cijanobakteriju ali se nije ništa promijenilo tako da sam odustao. To je bilo prije 4 mj...
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi: Florabella zemlja za cvijeće namakana mjesec dana prije stavljanja u akvarij, preko nje je šoder iz pet centra. Debeja je 2-3cm
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu: Ne.

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema): Imao sam uz Haqos spojen i Eheim 2010 kojeg sam prije 2 tjedna izvadio van.
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris): Nisam ništa primjetio

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma: Jedna Hokejka ima izgubljenu pigmentaciju na lijevoj strani tijela i nekak zamučeno oko. Nije onak lijepo sa crnom točkom nego je nekak bijelkasto. I druga hokejka ima samo tako zamučeno oko ali je pigmentacija ok. Još jedna hokejka nema komadić zadnje gornje peraje al mislim da su se to međusobno poklale pa joj je netko odkinuo komadić. Sa tom je sve uredu.
Ova što joj je pigmentacija otišla ko da ne vidi na to oko sad sam gledao i kad se neka druga zaleti na nju sa te strane ona uopće ne reagira neg se ova sam zaleti u nju.
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...): Dvi jedu, disanje normalno, ponašanje ok, ne skrivaju se.
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...): ne znam ali nisam primjetio ništa neobićno.
-  kad su se simptomi prvi puta uočili: Ovu samo sa okom sam primjetio još prošli tjedan, a ovu bez pigmentacije sad ujutro kad sam ih hranio.
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima: Kapao sam JBL atvitol sad ujutro prilikom hranjenja i zaletavale su se na kapljice (12 kapljica sam stavio)
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća: nije bilo uginuća za sad su dvije.

-  stanje ostalih stanovnika: Mislim da je problem još i u ancistrusu, jučer navećer sam ga vidio na staklu i nije bio baš dobro. Nekak mu je trbuh bio napuhnut i guzica natečena. Ko da ima problema sa probavom. To je bilo već ugašeno svijetlo tako da ga nisam baš najbolje vidio. Sad ujutro kad sam hranio corydorase nije se pojavio, što znaći da nije ni jeo. Stavio sam mu komad špinata prije sat vremena i još se nije pojavio na njemu. Možda je noćas  :dead:. Probat ću ga naći pa da ga uslikam.

Uglavnom akvarij mi je u totalnom sranju sa algama i boleštinama tako da mislim da ću ga cijelog maknut i složit ponovo jer od kako sam stavio zemlju za cvijeće i lozu imam s tim samo problema... Još da i ne spominjem Haqos kojemu je protok manji nego što je imao Eheim 2010 dok su radili zajedno. Nije ni čudo da je takav koliko sam ga platio... :-X

Hvala svima unaprijed na pomoći i nadam se da ću uspijeti u lijećenu :)
Poz...

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: Hokejke i Ancistrus
« Odgovori #1 u: Ožujak 05, 2013, 10:24:41 prijepodne »
ja bi na tvom mjest sve van i sve ispočetka!  :nuclear: ovo meni zgleda katastrofa, tu nema spasa! Tako da ti je novi poćetak najbolje riješenje  :up:

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #2 u: Ožujak 05, 2013, 10:47:03 prijepodne »
nemoj me krivo shvatiti ali meni ovo izgleda kao zapušten akvarij.
alga je definitivno preuzela akvarij, tj ona diktira sve  :D
vezano za bolesti pričekaj plavoga ili nekog iskusnijeg.
ja imam isti filter i isto zemlju za cvijeće, filter smo zajedno i kupili ako se ne varam.
također imam zemlju za cvijeće koju uopće nisam pripremao samo prokuhao i u tank.
imamo istu litražu tanka.
znači nije u opremi problem već u nečem drugom.
imao sam male probleme oko algi i reagirao sam u samome startu, nisam dopustio da se širi.
vezano za panjeve, ne znam dali si ih prokuhao ili namakao?
ja kada pripremam panjeve onda prođu detaljno kuhanje od 6-7 sati i čišćenje, četkanje i ostalo.
kod smanjenog protoka haqosa najbolje je pročistiti cijevi filtera, jer se tu nakupi jako puno smeća pa se gubi protok.
koliko često čistiš filter?
ja sam svog od kad smo kupili 2 puta samo očistio i radi ko urica (ja prezadovoljan)
dali ti spraybar mreška površinu?
moguče je trovanje amonijakom i sumporom koji sam i ja imao nedugo baš zbog loše (odnosno, ne pripremljene) zemlje za cvijeće,
detaljno sauganje podloge,ali mislim zapiknut sauger što je moguće dublje i tako da svi oni jastučiči "amonijaka" i koječega izađu van,
oko algi ne znam dali rasformirati pa izpočetka jer starno je ima puno.
i definitivno panjeve van i na ponovno kuhanje i budi nemilosrdan :D

moja preporuka, sve živine van, sav hard van. porezati svo bilje koje je napala alga, ono šta je u večim omjerima kopmletno van.
znači mehanički odstraniti što je više moguće čupave, sauganje, izmena vode pa nakon toga EC 5ml na dan.
sa ugašenim filterom na cca 2 sata. pa svaki drugi dan izmjena vode.
to je sve kaj mogu preporučiti. sretno i pratim daljnji razvoj.

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Ožujak 05, 2013, 11:08:33 prijepodne »
Potpisujem sve što je napisao zgmarkozg!
Nešto radiš pogrešno!
I ja imam sličnu litražu akvarija, isti filter Haqos Expro 1200, također imam zemlju za cvijeće (nenamakanu), te panj od loze kojeg uopće nisam kuhao.
Nemam algi, niti ikakvih problema, a akvarij je star godinu i pol.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Ožujak 05, 2013, 11:10:26 prijepodne »
Pozdrav Zeleni  :roll:  :'(  ;)

Uh, uh, kako da počnem...

Čuj, to što je pobijelio epitel na oku reakcija je ili na oscilacije pH vode ili na lošu kvalitetu vode (povišena razina fosfata, nitrata...)

Alge su ti se pojavile zbog slijedećeg:

1. previše hraniš ribe (ribe se hrane jednom do naviše 2 puta na dan na način da za desetak sekundi pojedu svu hranu)
2. Ne radiš redovne tjedne promjene vode od 35%
3. ne usisavaš detaljno podlogu usisavačem
4. ne puštaš dovoljnu količinu CO2
5. imaš lošu rasvjetu
6. Rasvjeta treba biti upaljena 4 sata pa 2 sata mrak pa opet 4 sata (zato jer algama treba 4 sata da pokrenu proces fotosinteze)

Ja bih također predložio da sve izvadiš napolje i kreneš ispočetka. Zemlja je izvrsna podloga ali preko nje treba biti mrežica za komarce i minimalno5 cm šljunka te dobar CO2 sistem uz dobru T-5 rasvjetu. Također predlažem da počneš koristiti Easy Life FFM.

Ako nečeš mijenjati set up tada predlažem da rješiš rasvjetu i glede kvalitete i glede 4 sata svjetla + 2 tama + 4 svjetlo, smanji količinu hrane i kroz nekoliko tjedana radi veće promjene vode uz bolje usisavanje podloge.

Glede pojave zatamnjenja epitela oka predlažem da nakon promjene 45% vode uz detaljno usisavanje podloge dodaš duplu dozu FFM-a i 2,5 čajne žličice kuhinjske soli a slijedeći dan dupla doza vitamina na hranu i u vodu. Treči dan promijeni još 10% vode uz usisavanje podloge i dodaj propisanu dozu FFM-a a peti dan pripisanu dozu vitamina. Sedmi dan promjena vode 35% i propisana doza FFM-a i 1 čajna žličica soli a slijedeći dan propisana doza vitamina. Za to vrijeme trebala bi nestati mrena na očima.

Promatraj ancistrusa ako se crvenilo povečava morat češ ga liječiti sa antibiotikom (Sera Bactopur Direct ili JBL Furanol ili Furanol2)

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #5 u: Ožujak 05, 2013, 12:26:53 poslijepodne »
FixFox
Vrlo si optimistićan... Hvala :D
Nemaš brige i ja imam vrlo slično trenutno mišljenje o tvom postupku.

Zgmarkozg
Nema tu krivog shvaćanja i ja imam oči vidim kako izgleda akvarij ko bara tj. bara je još dobra na spram ovoga.
Moja je greška što lozu nisam pripremio na pravilan način nego sam ju sam očetkao skinuo koru i maknuo trulež. Prokuhao i namakao nisam, jebiga... U početku je bilo sve ok ali sad biće da nije.
Jučer sam čistio filter drugi puta i nije bio nešto posebno zmazan. snimio sam protok prije i poslije uploudat ću da vidiš. Jedina dva problema koji bi mogli biti je visinska razlika između akvarija i filtera pa nemre terati tak visoko vodu gore ili da ima preveć materijala pa da se zaštopa brzo ali nije bio zaštopan jučer kad sam ga otvorio. Cijevi su original dužine nisam ih kratio pa možda to malo zeza. Ne znam.
Saugam podlogu svaki puta prilikom izmjene vode na naj jače, dođem do zemlje dolje.

Pozdrav Zeleni  :roll:  :'(  ;)

Uh, uh, kako da počnem...

Čuj, to što je pobijelio epitel na oku reakcija je ili na oscilacije pH vode ili na lošu kvalitetu vode (povišena razina fosfata, nitrata...)

Alge su ti se pojavile zbog slijedećeg:

1. previše hraniš ribe (ribe se hrane jednom do naviše 2 puta na dan na način da za desetak sekundi pojedu svu hranu)
2. Ne radiš redovne tjedne promjene vode od 35%
3. ne usisavaš detaljno podlogu usisavačem
4. ne puštaš dovoljnu količinu CO2
5. imaš lošu rasvjetu
6. Rasvjeta treba biti upaljena 4 sata pa 2 sata mrak pa opet 4 sata (zato jer algama treba 4 sata da pokrenu proces fotosinteze)

Ja bih također predložio da sve izvadiš napolje i kreneš ispočetka. Zemlja je izvrsna podloga ali preko nje treba biti mrežica za komarce i minimalno5 cm šljunka te dobar CO2 sistem uz dobru T-5 rasvjetu. Također predlažem da počneš koristiti Easy Life FFM.

Ako nečeš mijenjati set up tada predlažem da rješiš rasvjetu i glede kvalitete i glede 4 sata svjetla + 2 tama + 4 svjetlo, smanji količinu hrane i kroz nekoliko tjedana radi veće promjene vode uz bolje usisavanje podloge.

Glede pojave zatamnjenja epitela oka predlažem da nakon promjene 45% vode uz detaljno usisavanje podloge dodaš duplu dozu FFM-a i 2,5 čajne žličice kuhinjske soli a slijedeći dan dupla doza vitamina na hranu i u vodu. Treči dan promijeni još 10% vode uz usisavanje podloge i dodaj propisanu dozu FFM-a a peti dan pripisanu dozu vitamina. Sedmi dan promjena vode 35% i propisana doza FFM-a i 1 čajna žličica soli a slijedeći dan propisana doza vitamina. Za to vrijeme trebala bi nestati mrena na očima.

Promatraj ancistrusa ako se crvenilo povečava morat češ ga liječiti sa antibiotikom (Sera Bactopur Direct ili JBL Furanol ili Furanol2)

Hokejke hranim jednom dnevno i to ujutro, corydorasima i tom ancistrusu ubacim ujutro pola tablete TetraPleco i taman je u pojedu. Jedan dan u tjednu imaju post --> tvoj recept :)
Za promjenu vode zna da sam neredovit, ali prošli tjedan i ovaj tjedan sam bio točan i u buduće ću biti toćan i redovit.
Usisavam podlogu, sad koliko je to detaljno ovisi koliko mi se da igrati taj puta. Bit ću detaljniji, obećajem :D
Za CO2 može biti, makar je prošli tjedan bio od jutra do sutra drop shecker u svjetlo zelenom i nije bilo nekih promijena, koliko su biljke počele rast toliko se i alga raširila.
Nisam napisao rasvijetu koja je slijedeća: 1 Sylvania aquastar 24W (10000K) i 1 Sylvania grolux 24W (ona za biljke), upaljene su od: 8:00 - 12:00 i 14:00 - 19:00. Stavit ću sada 4h pa 2h pa opet 4h
Koristim FFM ali ne svaki puta. Prošli tjedan sam stavio, jučer nisam. Zašto? nemam pojma.

Ovaj recept za lijećenje ću primjeniti ali pošto sam jućer mijenjao vodu, danas stavio vitamine, budem sutra FFM i sol. Može?
Ancistrusa još nisam našo, moram sada ići do grada, popodne ću ga naći.

Hvala svima na odgovorima i preporukama.
Poz... :D

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #6 u: Ožujak 05, 2013, 12:44:46 poslijepodne »
Citat:
Saugam podlogu svaki puta prilikom izmjene vode na naj jače, dođem do zemlje dolje.
jel imas ti sta preko te zemlje? jesu u čarapi ili preko nje mrežica?
moguće da je i u tome problem, nemaš dovoljnu količinu odnosno visinu šljunka na zemlji pa prilikom sauganja velika količina mikro i makro ti izađe u vodeni stup, vjerovatno je zbog toga alge poludile.
Citat:
Jučer sam čistio filter drugi puta i nije bio nešto posebno zmazan. snimio sam protok prije i poslije uploudat ću da vidiš. Jedina dva problema koji bi mogli biti je visinska razlika između akvarija i filtera pa nemre terati tak visoko vodu gore ili da ima preveć materijala pa da se zaštopa brzo ali nije bio zaštopan jučer kad sam ga otvorio. Cijevi su original dužine nisam ih kratio pa možda to malo zeza. Ne znam.
moj haqos isto ispod tanka i gura sve preko 1 m u visinu bez problema, i cijevi nisam rezao.
šta imaš od filter materijala?
ja imam od dolje na gore, keramika, bioballs, spužva gruba, spužva finija.
ja sam kod kupovine filtera uzeo i dodatnu spužvu. i ugljen sam izbacio van.
koji je redosljed kod tebe i koji materijali?
Citat:
Hokejke hranim jednom dnevno i to ujutro, corydorasima i tom ancistrusu ubacim ujutro pola tablete TetraPleco i taman je u pojedu. Jedan dan u tjednu imaju post --> tvoj recept
ja svojima bacim 2 puta tjedno 1 tableticu i sve funkcionira,
previše hraniš to je jedan od razloga.također.

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #7 u: Ožujak 05, 2013, 13:01:26 poslijepodne »
a gle po tvojim slikama to je za mene jedino riješenje!  :up: da ja imam takvu sitku, ja bi tak napravio, jedan vikend sve van, sve oćistit, prokuhat, bilje bacit ili šta se da spasit pa ispoćetka...  :)

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #8 u: Ožujak 05, 2013, 15:41:54 poslijepodne »
da definitivno je i u debljini podloge porblem, ja sam na zemlju stavio mrežicu za komarce i na nju još 5-6 cm pijeska u prednjem dijelu i još više u stražnjem dijelu!

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #9 u: Ožujak 05, 2013, 17:37:23 poslijepodne »
Možda ste me krivo shvatili. Ne izlazi meni zemlja na površinu, ima dosta šljunka prije zemlje, ali nisam stavio nikakvu mrežicu između zemlje i šodera. Ali svejedno, može biti da je u tome problem.
Neću za sada još ništa dirati bar tjedan dana pa ćemo vidjeti kakvo će stanje biti.
Nisam gore napisao rasvijeta je T5.

Vidio sam sada ancistrusa, živ je ali još uvijek napuhnut. Nisam ga vidio odozdo tj. trbuh. Nadam se da će preživjeti :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Ožujak 05, 2013, 19:39:24 poslijepodne »
Ok ako neces mijenjati set up hajde probaj slijedece.

Napravi promjenu vode 45 posto uz detaljno usisavanje podloge, ocisti sto vise algi sa bilja, izvadi panj i dobro ga operi, obrisi stakla sa unutarnje strane, operi nskupljenu sluz u crijevima od filtera te filter materijal i filter.
Baci crnu spuzvu i vatu i zamijeni ju sa akvarijskom spuzvom.

Nakon promjene vode uspi po 1 cajnu zlicicu soli na svakih 50 litara vode i duplu dozu FFF.
Slijedeci dan dupla doza vitamina.
jedan dan pauze pa slijedeci opet promjena 35 posto vode i propisana doza FFM
sljedeci dan propisana doza vitamina.
Sedmi dan promjena 30 posto vode te propisana doza FFF i po jedna cajna zlicics soli na svskih 50 l vode
osmi dan propisana doza vitamina

Ribe nemoj hraniti 2 dana a kasnije samo jednom dnevno.
Neka 1 dan akvarij bude bez svjetla i bez CO2 a slijedece dane smanji trajanje rasvjete.

S obzirom da imas zemlju nikako ne dodavati Profito ili drugo gnojivo i ne dodavati sredstva protiv algi.

Na izlaznu cijev iz filtera namontiraj plasticni dodatak u obliku slova Y tako da jedan krak ide prema povrsini a drugi prema dnu jer algama smeta i pojacana cirkulacija vodr.

Dakle, ovdje sam ti predlozio model unistavanja algi sistemom izgladnjivanja i redukcije fotosinteze a istovrrmeno i sistem popravljanja kvalitete vode koji ce pomoci ribams ds se oporave.

Pozdrav i sretno.

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #11 u: Ožujak 12, 2013, 14:10:35 poslijepodne »
Zdravstveno stanje riba se popravilo. Sve hokejke su ok, one dvije još uvijek imaju malo na oku nekakvu mrlju ali ona je sada već puno manje vidljiva i ide na bolje. Pigmentacija se vidno popravila i svakim danom je sve bolje.
Ancistrus se uspješno oporavio i pliva sretan u akvariju :D
Alge su jš uvijek tu ali sam mehaničkim putem počupo masu algi i sve (dobro ne baš sve ali 90%) lišća i biljaka sam odrezao ili počupo koje su imale zaražene listove.
Period svjetla sam smanjio 4-2-4
Uglavnom vidi se napredak ali ima još puno posla.

Pozdrav :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Ožujak 12, 2013, 15:00:05 poslijepodne »
Svaka čast majstore  :klap:

Sretno ubuduće, pozdrav.