Kolovoz 10, 2025, 23:29:37 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Izrada 1. akvarija i preporuka riba za isti  (Posjeta: 2837 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline fakEEE

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Izrada 1. akvarija i preporuka riba za isti
« u: Prosinac 26, 2012, 13:47:26 poslijepodne »
Nov sam na forumu, pa vas stoga sve zajedno srdacno pozdravljam i zelim vam sretan i blagoslovljen Bozic !  :)
Nego, da krenemo na stvar :
Dobio sam od cure za Bozic 3 ribice u totalno krivoj kombinaciji i totalno krivom akvariju, sto ona neuka u akvaristici nije znala, a debili iz petshopa su joj to preporucili  :klap: ..
Dobio sam 1 bettu i 2 zlatne ribice u okruglom 6l akvariju te sam ih morao odvojiti .. Bettu sam ostavio u okruglom, a zlatne ribice sam stavio u korito s 24l vode  :D
Postro sutra mogu zapoceti s kupovinom veceg akvarija i uredivanja istog, te kao neuk u kombinacijama , trebam par savjeta !

1. Namjeravao sam kupiti akvarij 54l (60x30x30/4mm) i unutra staviti zlatne ribice .. No nebih volio drzati samo 2 zlatne ribice, a bojim se da cu mozda morati, nego bih stavio unutra jos 5-6 malenih kao jato .. No one bi onda morale biti hladnovodne te zahtjevati jako malo vode .. Jel postoji takva vrsta ili bih se morao ograniciti samo na zlatne ribice ?
2. Da li mogu dati izraditi akvarij od plexiglasa ili mora biti bas od stakla ?
3. U vasoj galeriji slatkovodnih akvarija, pronasao sam jedan zanimljivo osmisljen te vam njegovu sliku donosim u privitku ... Namjeravao sam samo na dno staviti crno kamenje, u sredinu ova 2 kamena ovako slozena ko na slici te sastrane neku visoku travu .. Da li bi kamenje izvadeno iz potoka, jer je slicne texture, bilo u redu te da li se mora s njim nesto uciniti ( neko ciscenje ili nesto ) prije postavljanja u akvarij ? I koju visoku travu bi mi preporucili ? Pod visokim mislim da se penje od dna prema povrsini vode, a bilo bi i dobro da ju ne pojedu zlatice ....

Evo zasad toliko, nadam se da ste me sve razumjeli i da mi mozete pomoci jer zelim svojim ribicama cim prije pruzati zasluzeni dom !

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: Izrada 1. akvarija i preporuka riba za isti
« Odgovori #1 u: Prosinac 26, 2012, 20:33:14 poslijepodne »
Pozdrav i dobrodošao :)

1. Jedino što mi pada na pamet su kardinali (T. albonubes ili white cloud mountain minnow), sad neznam kako se oni slažu sa zlatnima, to ti neka netko iskusniji u hladnovodnima odgovori. I mislim da će ti možda biti premali akvarij za 2 zlatne, iako to ovisi o varijatetu. Koji filter imaš?

2. Zašto bi radio od pleksiglasa? Nemaš ga s čim spojiti da ne pušta a i oni puno brže puknu nego stakleni.

3. Na ovakav scape sa zlatnima možeš zaboraviti, jer jedu bilje osim ponekog tvrdolisnog poput anubiasa. Ovo sa slike je high tech akvarij sa jačim rasvjetom, co2 i gnojenjem.
Kamenje testiraj s octom i ako se pjeni nemoj stavljati u akvarij. Izčetkaj ga četkom i dobro isperi i može u akvarij.

P.s.
Svaka čast što si se raspitao o ribama i uvidio nenamjerne greške. Vjerujem da ćeš svojim ribicama napraviti lijep dom. :)

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #2 u: Prosinac 26, 2012, 20:52:37 poslijepodne »
Dobro došao.Prije nego se žališ na drugom Forumu, pročitaj malo postojeće teme.U njima Ti je uglavnom već sve obrađeno.
Dellete Ti je probala objasniti osnove.

Offline fakEEE

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Prosinac 26, 2012, 21:12:01 poslijepodne »
Pozdrav i dobrodošao :)

1. Jedino što mi pada na pamet su kardinali (T. albonubes ili white cloud mountain minnow), sad neznam kako se oni slažu sa zlatnima, to ti neka netko iskusniji u hladnovodnima odgovori. I mislim da će ti možda biti premali akvarij za 2 zlatne, iako to ovisi o varijatetu. Koji filter imaš?

2. Zašto bi radio od pleksiglasa? Nemaš ga s čim spojiti da ne pušta a i oni puno brže puknu nego stakleni.

3. Na ovakav scape sa zlatnima možeš zaboraviti, jer jedu bilje osim ponekog tvrdolisnog poput anubiasa. Ovo sa slike je high tech akvarij sa jačim rasvjetom, co2 i gnojenjem.
Kamenje testiraj s octom i ako se pjeni nemoj stavljati u akvarij. Izčetkaj ga četkom i dobro isperi i može u akvarij.

P.s.
Svaka čast što si se raspitao o ribama i uvidio nenamjerne greške. Vjerujem da ćeš svojim ribicama napraviti lijep dom. :)

Hvala na odgovoru, i da se odmah obratim " Čiči " - zao mi je ako mi je promaknulo, no ja konkretne i tocne odgovore vezane za moja pitanja nisam pronasao ....

1. Hm, zanimljive su mi ove white cloud, no na njuskalu sam pronasao samo "White Cloud Mountain Tanichthys " .. Jesu one okej ili mogu di drugdje nabaviti " Minnow "? Bitno mi je da se drze negdje sredine akvarija, a ne da mi se poput corydorasa koje sam mislio uzeti samo drze dna iako su oni uobicajeni cistaci ... Mislio sam uzeti filter " Eheim pickup 2010 " tu s vaseg oglasnika .. Jel on ok za 54l te da li da ipak uzmem par corydorasa da ciste dno akvarija ?

2. Ma to sam si ja zabrijao neke ideje, uzet cu u pet-centru 54l 60x30x30 / 4mm ... Jel 4mm dovoljno cvrsto za 50l ?

3. Hm, a nisu mi anubius nesto posebno .. Mozda " Egeria Densa " ? No neznam gdje nju nabaviti ... ? A kamenje bih uzeo iz potoka, doma prokuhao i onda i izcetkao .. Valjda cu se rjesit svih nametnika prokuhavanjem ... ? Isto tako, kad bih umjesto kamenja nasao neke fine panjeve/grane, prokuham ih i mogu u akvarij ?

4. Gdje mogu nabaviti crno kamenje za podlogu i kako posaditi biljke u nj ?

Nadam se brzom odgovoru! :)
lp, Krunoslav

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #4 u: Prosinac 26, 2012, 21:32:36 poslijepodne »
Egeria densa ili Vodena kuga je mekano bilje i nju će zlatice odmah slistiti.
4 mm debljina stakla je sasvim dovoljna.
Kamenja slobodno uzmi iz potoka,ali ga testiraj octom.Vapnenac ne smije u akvarij.Topi se u vodi, povećava PH , tvrdoću i pogoduje algama.
Probaj posaditi Cripte.
Kamenje i granje prokuhaj i trpaj. Granje nekoliko puta.
Sve o Zlaticama potraži ovdje na Hladnovodnoj i na Portalu.
Sretno  i javljaj rezultate.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #5 u: Prosinac 26, 2012, 21:41:29 poslijepodne »
1. Corydorasi su toplovodne ribe i nemogu u akvarij sa zlatnima, bolje da za komunalne poslove uzmeš puža jabučara. I da, kardinali će se držati u gornjoj trećini akvarija. DARIO28 na ovom forumu prodaje domaće kardinale, pa sad kako hoćeš.
Filter što jači to bolji, od ovog bi ti bolji bio Haqos exrpro 500, jer ima veći kapacitet filtermaterijala i što je još bitnije ne zauzima mjesto u akvariju.

2. Da, kakvu rasvjetu misliš staviti? Ako ideš na low cost, mozes staviti uredsku lampu sa bijelom-cool white štednom žaruljom. I izreži si neki komad stakla ili pleksiglasa s kojim bi pokrio većinu akvarija. Ispod samog akvarija obavezno stiropor ili spužve poput onih koje idu ispod laminata.

3. Može E. densa ali će ti ga popapati. Također može rogolist i cryptocorine. I panjevi mogu ako ih pripremiš na taj način koji si opisao. Samo ih direktno iz vruće vode baci u ledenu kako bi se napili vode i potonuli. Možda ćeš ih morati držati potopljene nekim kamenom mjesec-dva. I znaju ispuštati tanine koji boje vodu u žućkasto, ali to ribe vole.

4. U pet shopu ako misliš na crni pijesak

PS Ova tema bi te mogla zanimati https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=81060.0

Offline fakEEE

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Prosinac 26, 2012, 22:35:44 poslijepodne »
1. Uzet cu kardinale, kontaktirat cu kolegu DARIO28 .. Koliko njih mogu sa 2 zlatne staviti u akvarij od 54l ? Svidaju mi se ribice :) A filter cu uzeti, na preporuku kolege " ZliBrka " i " Dellete" , Haqos exrpro 500 .. Isto tako, uzet cu onda i puza jabucara .. Neznam da li da ih uzmem vise ? Vidim da ih ima 1 komad po kunu na njusci  :zagrljaj:

2. Rasvjetu jos nemam, u planu mi je za nabaviti nesto pristojno te vas trazim preporuku takve da pogoduje zlatnim ribicama, malo trosi i obasjava citav akvarij .. Da li se mogu birati boje rasvjete ili ? Da li se ona moze zakaciti za rub akvarija, ili ide samo na poklopac ? 

3. Ma uzet cu onda anubias i rogolist, necu komplicirati kad su toliko prozdrljive mi ribice :)
Kamenje cu testirat octom pa vidjeti da li cu ici na nj ili panjeve/grane ... Dok cu crni sljunak uzet iz nekog petshopa ...

Hvala vam na odgovorima ( procitao sam linkanu temu takoder ), uvelike mi pomazete ! 
Lp, Krunoslav

Offline fakEEE

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Prosinac 27, 2012, 21:48:26 poslijepodne »
1. Uzet cu kardinale, kontaktirat cu kolegu DARIO28 .. Koliko njih mogu sa 2 zlatne staviti u akvarij od 54l ? Svidaju mi se ribice :) A filter cu uzeti, na preporuku kolege " ZliBrka " i " Dellete" , Haqos exrpro 500 .. Isto tako, uzet cu onda i puza jabucara .. Neznam da li da ih uzmem vise ? Vidim da ih ima 1 komad po kunu na njusci  :zagrljaj:

2. Rasvjetu jos nemam, u planu mi je za nabaviti nesto pristojno te vas trazim preporuku takve da pogoduje zlatnim ribicama, malo trosi i obasjava citav akvarij .. Da li se mogu birati boje rasvjete ili ? Da li se ona moze zakaciti za rub akvarija, ili ide samo na poklopac ? 

3. Ma uzet cu onda anubias i rogolist, necu komplicirati kad su toliko prozdrljive mi ribice :)
Kamenje cu testirat octom pa vidjeti da li cu ici na nj ili panjeve/grane ... Dok cu crni sljunak uzet iz nekog petshopa ...

Hvala vam na odgovorima ( procitao sam linkanu temu takoder ), uvelike mi pomazete ! 
Lp, Krunoslav

BUMPAM da javim da jos ocekujem odgovor ( koliko kardinala i koju rasvjetu ) i da je akvarij stigao, sutra ide na testiranje ! Znaci napunim do vrha i ostavim 4-7 dana na stiroporu da vidim jel pusta ili nesta ?

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #8 u: Prosinac 27, 2012, 22:19:09 poslijepodne »
1. Nekih 6-8 kardinala za početak. Jabučara možeš par komada, ako su manji.

2. Imaš i poklopce, a imaš i tu hang on rasvjetu koja se zakači za rub. Ali onda stavi komad stakla ili pleksiglasa na akvarij da ti ribe ne iskoče. Boje rasvjete? Akvarij najbolje izgleda (i bilje raste) pod bijelom lampom, nijanse mogu biti od žućkaste do plavkaste.

Da, ali nemoraš čekati par dana, dovoljno je 1dan da provjeriš da li slini negdje. A stiropor ti obavezno mora biti pod akvarijem dok u njemu ima vode, znači i kad ćeš imati ribe u njemu. Tako se težina raspoređuje ravnomjerno i smanjuješ šanse da ti pukne staklo.