Srpanj 30, 2025, 08:38:45 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Crna tetra - pop eye?  (Posjeta: 2205 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline zzorann

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Crna tetra - pop eye?
« u: Prosinac 03, 2012, 19:08:36 poslijepodne »
Pozdrav svima,

Početnik sam u akvaristici, ali ubrzano čitam i učim :). Naime, kupio sam polovni akvarij prije mjesec dana (150 L) i prenio cca.70% vode. S akvarijem su došla 2 sijamca, 3 crne tetre, 1 neonka i 1 crvenorepi crni morski pas, dokupio 1 mušku bettu i 10 tak neonki. Kako sam počeo čitati o bolestima riba naletio sam na pop eye i u biti skužio da 1 tetra odgovara toj bolesti (ili bolje reći poremećaju), ali kako nisam siguran, molio bih za pomoć. Pogledao sam i upitnik i počeo ga ispunjavati, ali kako je malo specifična situacija ne mogu odgovoriti na dosta pitanja; budući je akvarij cikliran, ali ne znam o periodima čišćenja, mijenjanju vode i sl od ranije. Zanima me da li ta tetra ima pop eye ili me samo puca paranoja? Koliko se sjećam, kod te jedne oči su od početka čudnije - zjenice jako sužene, a opna (prozirna) ispupčena. Probao sma uslikati najbolje moguće, pa unaprijed zahvaljujem na odgovoru da znam da li pristupiti liječenju ili da samo dalje pratim situaciju.

Offline tommySB

• Trade Count: (+15)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Crna tetra - pop eye?
« Odgovori #1 u: Prosinac 03, 2012, 20:07:13 poslijepodne »
prvo sto sam vidio ,sto si napisao je betta u 150 litara....
CATCH AND RELEASE
Znao je reći marva je marva,u trnju jede u blatu spava, al se nikada ne uprlja ko čovjek

Offline zzorann

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 03, 2012, 20:17:13 poslijepodne »

Je li to kakav problem? Betta se dobro snašla i ne vidim tu problema..

Zaboravio sam napisati da ta tetra normalno jede i dosta je živahna, možda čak i preživahna, uglavnom naganja ove druge dvije (jednu veću i jednu manju), ali opet koliko čitam i to je normalno među njima.

Offline Dini

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #3 u: Prosinac 03, 2012, 23:54:28 poslijepodne »
Za bette se inače ne preporuča tako veliki akvarij.

Ne mogu na temelju slike ustanoviti o čemu se radi, pričekaj par dana pa ćeš vidjeti :)

Offline tommySB

• Trade Count: (+15)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #4 u: Prosinac 03, 2012, 23:57:18 poslijepodne »

Je li to kakav problem? Betta se dobro snašla i ne vidim tu problema..

Zaboravio sam napisati da ta tetra normalno jede i dosta je živahna, možda čak i preživahna, uglavnom naganja ove druge dvije (jednu veću i jednu manju), ali opet koliko čitam i to je normalno među njima.
snasla se je,al koliko dugo...
bettama je dovoljan aqvarij od 15-20 litara,a i manji..jer bette su dvodihalice i odlaze na povrsinu uzimati kisik...te ih nije dobro drzati u dubokim akvarijima
CATCH AND RELEASE
Znao je reći marva je marva,u trnju jede u blatu spava, al se nikada ne uprlja ko čovjek

Offline zzorann

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 04, 2012, 07:58:23 prijepodne »
Za bette se inače ne preporuča tako veliki akvarij.

Ne mogu na temelju slike ustanoviti o čemu se radi, pričekaj par dana pa ćeš vidjeti :)

Ok, razumijem, samo nekako se vrlo skladno uvalila, niti je ko dira, niti koga ona dira. I čitajući sam naletio da joj je dovoljan manji akvarij, ali ne i da je takav poželjan, ali da sad ne idemo u off topic..

Hvala na odgovoru, a mislim da je tako najbolje, možda je samo razroka, a je već proglasio bolesnom :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Prosinac 04, 2012, 10:41:00 prijepodne »
pozdrav zzorann,

Tvoja riba ima Pop Eye ali moramo znati što je uzrok kako bismo ti preporučili mjere koje bi trebao što prije poduzeti.

Sukladno navedenom molim te da detaljno ispuniš Upitnik o bolestima riba (posebno me zanimaju detalji oko Kh, GN, pH, da lu ulijevaš vodu direktno iz slavine bez prethodne pripreme, da li kod izmjene vode dobro usisavaš podlogu i sve ostalo u Upitniku.

Također te molim da u svoj profil upišeš datum i godinu rođenja a radi lakše komunikacije i davanja savjeta, pozdrav.

Offline zzorann

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 05, 2012, 18:21:33 poslijepodne »
pozdrav zzorann,

Tvoja riba ima Pop Eye ali moramo znati što je uzrok kako bismo ti preporučili mjere koje bi trebao što prije poduzeti.

Sukladno navedenom molim te da detaljno ispuniš Upitnik o bolestima riba (posebno me zanimaju detalji oko Kh, GN, pH, da lu ulijevaš vodu direktno iz slavine bez prethodne pripreme, da li kod izmjene vode dobro usisavaš podlogu i sve ostalo u Upitniku.

Također te molim da u svoj profil upišeš datum i godinu rođenja a radi lakše komunikacije i davanja savjeta, pozdrav.

Evo upitnik, ali na pola pitanja mi je teško odgovoriti jer kako sam rekao, akvarij kupljen polovan prije 30-tak dana..

UPITNIK:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 81x46x52/150L  
-   temperatura, 26
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH, pH 6.7, KH 4, GH 12
-   vrijeme od pokretanja akvarija, nepoznato + 30 dana (kupljen polovan)
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, nepoznato + 1 betta i 10 neonki prije 15 dana
-   koliko često i koliko mijenjate vode, preseljeno oko 120 L vode, nadopunjeno u 30 dana oko 30 L
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija, još ne

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) unutarnji, 500 L/ sat  
-   način i periodi čišćenja filter materijala, jednom u akvarijskoj vodi
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   spužva, keramika

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   Panj i kamen, nema nigdje sluzi
-   grijač, da
-   pumpa za zrak, ne  
-   CO2 sustav – kakav, u dolasku nutrafin co2 ljesetve  
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) profito, easy carbo, jbl biotopol + nutrafin cycle za pripremu vode

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka 2 sijamca, 3 crne tetre, 1 crna neonka i 1 crvenorepi crni morski pas, dokupio 1 mušku bettu i 10 tak neonki.  
-   starost ribica nepoznato  
-   ima li potencijalnih „terorista“  ne kužim, betta je mirna  :)
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) 2 puta dnevno po malo , sera potpuna hrana

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma buljava tetra, inače sve drugo u redu
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)
-  kad su se simptomi prvi puta uočili prije 30 dana  
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  ne
-  stanje ostalih stanovnika sve druge ok

Offline enigma1986

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #8 u: Prosinac 05, 2012, 21:01:16 poslijepodne »
betta se ne osjeca dobro u takvom akvariju

Offline SparroW12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #9 u: Prosinac 05, 2012, 21:42:47 poslijepodne »
dobro je dok se ne počne stvarati siva mutna mrena preko oka tako da odmah je odvoji u karantenski akvarij i počni sa liječenjem. Samo da znaš lijekovi za liječenje riba nisu jeftini tako da pokušaš naći uzrok bolesti (najčešće je to nekvalitetna voda).

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Prosinac 06, 2012, 10:35:34 prijepodne »
Sada je situacija puno jasnija  :up:

Ovaj Pop Eye s obzirom da su oči bistre još nije bakterijske etiologije već fiziološke a povezan je sa lošim radom bubrega ribe a uzrok tome može biti taj da je riba već stara pa su već oslabili bubrezi ili je riba mlada ali je držana u lošim uvjetima ili nešto drugo.
Dakle, ne bih za sada preporučio liječenje ribe već bih pokušao popraviti situaciju u tvom akvariju a ako se nakon 7 do 10 dana stanje sa okom ne popravi tada predlažem premiještanje ribe u karantenu i tretiranje sa "Gorkom soli" (kupuje se u apoteci) a s ciljem izbacivanja viška tekučine iz tijela i očiju.

U tvom akvariju ne radiš dobro i nije dobro slijedeće:

1. NE MIJENJAŠ VODU (samo dolijevaš)
2. NE USISAVAŠ PODLOGU
3. Imaš preslab filter

Ako želiš da ti sve funkcionira kako treba i da ti ribe budu zdrave moraš redovito raditi slijedeće:

1. Svakih 7 dana mijenjati 30 do 35% vode (ovisno o broju i vrsti riba)
2. Obavezno usisavati podlogu sa Usisavačem podloge
3. Nabaviti ili jači filter ili barem još jedan zbog toga što je ovaj filter preslab za tvoju litražu ali može funkcionirati ako radiš redovite promjene vode i zadržiš se na malom broju riba sa puno bilja
4. Filter materijal peri svakih 20-ak dana u vodi izvađenoj iz akvarija

Kako bismo pokušali pomoći tvojoj ribi predlažem da narednih 8 dana napraviš slijedeće:

1. Detaljno USISATI podlogu USISAVAČEM i napraviti promjenu 50% vode sa vodom približno iste temperature a potom uliti u akvarij DUPLU dozu Easy Life FFM-a na cijelu litražu akvarija
2. slijedeći dan uliti duplu dozu vitamina na hranu i u vodu (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)
4. dan uliti propisanu dozu FFM-a
5. dan uliti propisanu dozu vitamina
7. dan promjena 35% vode i dupla doza FFM-a
8. dan propisana doza vitamina

Ako se nakon 8-og dana oko nije vratilo u normalu javi se sa novim fotkama pa budemo ribi probali pomoči sa Gorkom soli.

Offline zzorann

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 06, 2012, 14:55:13 poslijepodne »
Sada je situacija puno jasnija  :up:

Ovaj Pop Eye s obzirom da su oči bistre još nije bakterijske etiologije već fiziološke a povezan je sa lošim radom bubrega ribe a uzrok tome može biti taj da je riba već stara pa su već oslabili bubrezi ili je riba mlada ali je držana u lošim uvjetima ili nešto drugo.
Dakle, ne bih za sada preporučio liječenje ribe već bih pokušao popraviti situaciju u tvom akvariju a ako se nakon 7 do 10 dana stanje sa okom ne popravi tada predlažem premiještanje ribe u karantenu i tretiranje sa "Gorkom soli" (kupuje se u apoteci) a s ciljem izbacivanja viška tekučine iz tijela i očiju.

U tvom akvariju ne radiš dobro i nije dobro slijedeće:

1. NE MIJENJAŠ VODU (samo dolijevaš)
2. NE USISAVAŠ PODLOGU
3. Imaš preslab filter

Ako želiš da ti sve funkcionira kako treba i da ti ribe budu zdrave moraš redovito raditi slijedeće:

1. Svakih 7 dana mijenjati 30 do 35% vode (ovisno o broju i vrsti riba)
2. Obavezno usisavati podlogu sa Usisavačem podloge
3. Nabaviti ili jači filter ili barem još jedan zbog toga što je ovaj filter preslab za tvoju litražu ali može funkcionirati ako radiš redovite promjene vode i zadržiš se na malom broju riba sa puno bilja
4. Filter materijal peri svakih 20-ak dana u vodi izvađenoj iz akvarija

Kako bismo pokušali pomoći tvojoj ribi predlažem da narednih 8 dana napraviš slijedeće:

1. Detaljno USISATI podlogu USISAVAČEM i napraviti promjenu 50% vode sa vodom približno iste temperature a potom uliti u akvarij DUPLU dozu Easy Life FFM-a na cijelu litražu akvarija
2. slijedeći dan uliti duplu dozu vitamina na hranu i u vodu (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)

Ako se nakon 8-og dana oko nije vratilo u normalu javi se sa novim fotkama pa budemo ribi probali pomoči sa Gorkom soli.

Uf, svaka čast na odgovoru i napraviti ćui navedeno, ali da još malo pojasnim.
1. Točno, nisam mijenjao jer kako je nedostajalo vode logično mi je bilo da nadoljevanje kompenzira mijenjanje vode. Prvo mijenjanje sam mislio ovaj tjedan i onda se držat režima 2 puta mjesečno po 30%. Ali slušat ću iskusnijeg i raditi svakih 7 dana.
2. Zamijenio sam cijelu podlogu prije 2 tjedna, pa nije bilo potrebe za usisavanjem!
3. Za filter sam i mislio da je malo preslab, ali opet, tvornički je namjenjen za taj akvarij.. Iako proizvođači guraju minimum koji zadovoljava, to je sigurno činjenica. Imam još 1 eksterni fluval 104, razmišljao sam i njega aktivirat, ali za sada nisam vidio potrebu.

Kako su sve druge ribice ok, a pop eye mi ne izgleda kako vidim po netu, zato sam i postavio pitanje je li to dobra dijagnoza, jer najgluplje mi je liječiti krivo. Javim kako ide.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Prosinac 06, 2012, 15:11:06 poslijepodne »
Samo da još nešto nadodam.

Slobodno stavi u funkciju i ovaj Fluval.

S obzirom da si mijenjao podlogu dogodila su se 2 problema:

1. zaprljao si (zamutio) vodu pa se tako naglo digla koncentracija otrovnih spojeva što je moglo samo pogoršati Pop Eye ako je isti već bio od prije
2. uklonio si sve dobre bakterije koje su živjele u podlozi a one čine 80% dobrih bakterija u akvariju

Ne bi bilo zgorega da uz promjenu vode i neko vrijeme dodaješ preparat sa dobrim bakterijama (nekih 4 tjedna)

Pozdrav i sretno.

Offline zzorann

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 06, 2012, 16:40:45 poslijepodne »
Ok, budem i fluval.

Podloga je bila užas, pa je bilo nužno, iako mi na početku nije bila namjera. Pokušao sam sa usisavanjem, ali bilo je prezapušteno. Ma oči su joj cijelo vrijeme iste, i prije i poslije tog mijenjanja niš se nije promjenilo (osim što je akvarij lijepši i čišći). Znao sam da će otić dio dobrih bakterija, ali ne opet 80%!. Budem dodavao nutrafin. Hvala na savjetima.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Prosinac 07, 2012, 10:05:19 prijepodne »
Ok, evo napravi ovako pa čemo vidjeti da li če se tekučina povuči iz očnih duplji ribe i javi se nakon 8 dana:

Pozdrav i sretno.