Srpanj 09, 2025, 07:19:47 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: "Zivo tlo" za dno akvarija  (Posjeta: 3238 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline starwars

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 34
"Zivo tlo" za dno akvarija
« u: Prosinac 03, 2012, 16:26:47 poslijepodne »
Evo ovako danas sam uzeo to nekakvo zivo tlo (isto ovo http://www.pet-centar.hr/BinaryLibrary/b8d3585b-76bf-4d85-8635-8592d3308acb/Resized_8df5f527-2712-4a44-884e-2e1aeaefe5a8/600_600.jpg )  to bi trebalo bit kao za biljke, ali mi bas i ne izgleda tako, prije bi reko da je to onaj zavrsni dio.. Sad jel neko imo iskustva sa time?   Planiram napravit biljni aq. zadnji put kad sam iso kupovat podlogu (prije 4-5 god) uzeo sam Tetra CompleteSubstrate  http://www.aquaplantedtank.com/substrate/tetra.jpg .. i bilo je sasvom ok, ali to sad nemaju..

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
Odg: "Zivo tlo" za dno akvarija
« Odgovori #1 u: Prosinac 03, 2012, 17:09:36 poslijepodne »
Ja sam to imao...u pocetku dok nisam znao nista o akvarijima.
Onak,ne cini mi se bas nesto i zavrsilo je u kanti sa paradajzima  :D

Sta si radje ne uzmes nesto iz aquashopa?
Nazovi i pitaj da ti nabave ovo.
Nije skupo previse a podloga je odlicna...koristio,bio zadovoljan i opet cu koristit...
Vjerovatno ti se neda zezat sa diy i zemljom za cvijece ali tako bi imao i makroelemenata u podlozi...ovo je mikro,glina + treset,oboje sa visokim cec-om.
Ja bi koristio tropicu na dnu a povrhu akadamu,makro gnojio kroz vodeni stup i to je to.Ne mozes pogrijesit :up:
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline Tornjak99

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #2 u: Prosinac 03, 2012, 17:24:44 poslijepodne »
imo sam ga ja i slažem se sa sa Mravom. aktivno tlo ti ima,ajmo reć"rok trajanja". meni je još u akvariju al ispod njega je supstrat. iako moram priznat da je u startu živo tlo dalo itekako snagu biljkama.

Offline starwars

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Prosinac 03, 2012, 17:53:26 poslijepodne »
Onda ce to ic gore kao kamencici (zavrsni dio) a za podlogu cu rijesit nest pravo..  :)  Otic cu sutra, ima jos jedna trgovina pa cu vidit sta tamo ima i jel ima uopce, rade dvokratno pa zato nisam tam bio, tj. jesam al je bilo zatvoreno.. :D

ZeleniMrav..  Jesi mislio na ovo ( http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=681:podloga-u-biljnom-akvariju&catid=35:ureenje&Itemid=119 ) pod naslovom Zemlja ili?

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 03, 2012, 18:47:36 poslijepodne »
Da,na zemlju sam mislio...ima prednosti i nedostataka i bas se ne preporuca ako neznas sta radis.
Sa njom sam isto imao odlicne rezultate,mozda cak i najbolje od svih podloga koje sam probao.
Sta mislis od opreme koristit,rasvjeta,co2...li la?
20l vanila

Offline starwars

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Prosinac 03, 2012, 20:59:49 poslijepodne »
Ide co2 onaj domaci iz kuhinje  :D , a rasvjeta 2x18w jedna je sylvania aquastar a druga ce bit obicna, nadam se da ce bit ok..
Cito sam to da, treba bome dosta da se to sve slozi.

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 03, 2012, 21:22:05 poslijepodne »
Ide co2 onaj domaci iz kuhinje  :D , a rasvjeta 2x18w jedna je sylvania aquastar a druga ce bit obicna, nadam se da ce bit ok..
Cito sam to da, treba bome dosta da se to sve slozi.

Bit ce ti ok za pocetak :up:
Co2 si slozi sa neprozirnom bocom(ako nemas npr. nutrafin),duze ce ti trajat...otapaj preko ljestva jer ce te mucit pritisak za difuzer ili evo kako sam ja poceo:

Vidi u gornjem desnome kutu,slozio sam si bio kao neko zvono.Izbusio na bokovima rupice da veliki mjehur co2 ne izleti van i to je to :rolleyes:
I pokazalo se savim ok...
Za omjer smjese ces si malo potrazit po forumu,zaboravio.
Rasvjeta bi bilo bolje recimo grolux + neka 865 ili sl. al bit ce ti ok da ne kupujes nove lampe,jedino ce ti mislim radi aquastara akvarij vuc na plavo,nisam siguran,nisam nikada imao tu lampu -?
Uzmi si i profito/flourish ili nesto za mikroelemente a onda ovisi o bilju,podlozi,hranjenju riba,vodi koju dodajes... ces morat poceti gnojit NPK,makro.Bilje ima zalihe za nekih 2-3 tjedna kad ga presadis.

Podloga je bitna i kad jednom slozis akvarij ne mozes je vise mjenjat!
I ovo zivo tlo ti bas i nece biti ok kao zavrsni sloj jer je prevelike granulacije,radje nabavi nesto drugo a njega malo umjesaj u podlogu koju ces vec koristit...kvarcni pijesak ili nesto bi bilo bolje povrhu.
Zato pomalo :up:

20l vanila

Offline starwars

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Prosinac 03, 2012, 23:01:47 poslijepodne »
Kod nas ima vecinom sve od tetre, kupovo sam tetra plantamin, tekucina to dok sam imo ovaj akvarij koji sam sad rastavio, moram ga preljepit, a i trebo bi doc novi ovaj tjedan.. 
Nista moram tu podlogu rijesit prvo ako bude bilo kod nas pa cmo vidit dalje, a ako ne onda cu morat sa neta narucit..Co2 sam slago vec tak da znam kako to ide a ovo sa neprozirnom bocom cu isprobat..nesta cu smislit.  :)   
Hvala!

Offline Silver B

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #8 u: Prosinac 04, 2012, 10:52:55 prijepodne »
Onda ce to ic gore kao kamencici (zavrsni dio) a za podlogu cu rijesit nest pravo..  :)  Otic cu sutra, ima jos jedna trgovina pa cu vidit sta tamo ima i jel ima uopce, rade dvokratno pa zato nisam tam bio, tj. jesam al je bilo zatvoreno.. :D

ZeleniMrav..  Jesi mislio na ovo ( http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=681:podloga-u-biljnom-akvariju&catid=35:ureenje&Itemid=119 ) pod naslovom Zemlja ili?
Imam i ja to u akvariju, ali ipak je ispod toga zemlja za cvijeće. Pošto nosam stavio previše zemlje, ova podloga je OK jer i kroz nju rastu korjeni biljaka, a kao gornji sloj izgleda baš dobro.
Jedini problem je da se kod usisavanja podižu granule pa moram usisavati lagano i pažljivo da ne dignem podlogu, te razmišljam o tome da ipak gore stavim sloj šljunka, a ta podloga da bude u sendviču.
Evo kako trenutno to izgleda s tom podlogom:

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
Odg: Re: "Zivo tlo" za dno akvarija
« Odgovori #9 u: Prosinac 04, 2012, 11:32:50 prijepodne »
Ne sjecam se vise tocno granulacije al znam da su veci kamencici.
Problem bi mogao biti ako se odluci sadit neka tepih biljka,parvula,glosa,hc...na to sam mislio...

Sent from my HTC Explorer A310e using Tapatalk 2
20l vanila

Offline starwars

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Prosinac 04, 2012, 14:49:12 poslijepodne »
Mislio sam ovako nesta u podlogu..http://2.bp.blogspot.com/-yTQd8GmmcOU/UJpbXwgPqGI/AAAAAAAAABY/Hde2DjlbFTI/s500/parvula.jpg
Taj dio gdje bi to sadio stavio bi pjesak, ili nesta sitnije..ili manje tih kamencica... Ako uspijem nabavit tu biljku.
A danas sam uzeo ovo Water Plant Activated Soil 3kg..
Pise ovako:  Aktivna zemlja-gnojivo bilje AA.. Prikladna tvrdoca za rast biljaka,
sadrzi bitne hranjive sastojke, ph vrijednost blago kisela, slicna pijesku,
pomaze u uklanjanju algi, apsorbira amonijak!

A i imam onu staru podlogu od tetre nisam ju jos bacio, treba mozda samo malo isprat, i to cu vjerojatno iskoristit..
Razmisljam sad jel da stavim zemlju za cvijece namakat..:D
« Zadnja izmjena: Prosinac 04, 2012, 14:54:22 poslijepodne od starwars »

Offline zazui

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #11 u: Prosinac 06, 2012, 07:25:41 prijepodne »
Kako kaže Silver, najbolje je staviti zemlju za cvijeće. Ja imam i odlična stvar, samo je trebaš pripremiti (namakati u vodi par dana) prije stavljanja u akvarij.