Srpanj 26, 2025, 07:04:21 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: stakleni somici - pomoc!  (Posjeta: 3879 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline AtropaB.

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 36
stakleni somici - pomoc!
« u: Studeni 07, 2012, 20:31:36 poslijepodne »
pozdrav ljudi!
evo nova sam u ovome svemu htjela bih vas pitati posto nisam nigdje nasla na internetu o otpadanju brkova staklenih somica..
naime, kupila sam prije dva dana 5 staklenih somica i 4 koridorasa koji su trenutno u karantenskom akvariju (filter koji je prosao cikliranje u glavnom akvariju i grijac koji nije ukljucen jer je temp. uvijek na 24° a voda je isto iz glavnog akvarija koji je zavrsio cikliranje prije nekoliko dana, a danas sam stavila malo ciste vode i ocistila od ostatka hrane i kakice i filter izmikala u toj vodi koju sam "posrkala") i prije nego ih stavim u glavni akvarij i primjetila sam da su jednom somicu jucer otpali brkovi a danas njih 3 nema a jednome su kao slomljeni...
o cemu se radi i sto da radim?! =(
hvala unaprijed na odgovoru!

*ispricavam se ako sam trebala staviti ovaj post u slatkovodne bolesti, tek sam ga sad primjetila =/

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Odg: stakleni somici - pomoc!
« Odgovori #1 u: Studeni 07, 2012, 22:49:02 poslijepodne »
kak ti je velik taj karatenski akvarij?

kod mene je 9 somica fenomenalno funkcioniralo bez ikakvih problema, cak sam ih zapustio i sve je bilo ok

Offline aqua.cut1

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Studeni 08, 2012, 00:22:54 prijepodne »
ja vjrerujem da tu ima utjecaj kvaliteta vode,ako imas s čime izmjeri parametre u vodi.

naravno uz izmjene,(30% sauganjem)ffm,sol-1 žličica na 50 l i neki stavljaju češnjaka,ali neka iskusniji odgovore bolje.

Offline AtropaB.

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Studeni 08, 2012, 00:40:49 prijepodne »
karantenski ima 10 litara, jel to ok?

nemam trenutno nista da izmjerim te parametre nazalost =/
svakih koliko dana da mijenjam vodu sad?

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #4 u: Studeni 08, 2012, 07:58:41 prijepodne »
coryima smeta sol i vodu nemoj soliti, a i ne solis sa bilo kakvom soli
izmjene vode se rade jednom tjedno po 30% ako je sve ok u akvariju
ako se lose stanje onda i malo cesce
voda koja ce se usipati u akvarij treba odstajati najmanje 24h da klor ishlapi

meni ovo djeluje kao naglo povecanje svih parametara vode jer je previse riba odjednom ubaceno u tako mali akvarij
 i dobre bakterije nemogu sve stetne tvari neutralizirati tako brzo

ali bi ti najbolje savjetovao da u slatkovodim bolestima otvoris temu i ispunis upitnik o bolestima
iz vlastitog iskustva bi ti preporucio da tada sacekas odgovor od clana 985plavi
(da se ostali ne uvrijede  :up: )

Offline aqua.cut1

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Studeni 08, 2012, 11:18:47 prijepodne »
Citat:
karantenski ima 10 litara, jel to ok?

je to je malkice premalo.

Citat:
coryima smeta sol i vodu nemoj soliti, a i ne solis sa bilo kakvom soli

mali udio soli im neče smetati,najbolje je staviti tuzlansku sol.

Citat:
izmjene vode se rade jednom tjedno po 30% ako je sve ok u akvariju
ako se lose stanje onda i malo cesce
voda koja ce se usipati u akvarij treba odstajati najmanje 24h da klor ishlapi

izmjene se rade jednom tjedno kada je sve uredu, a pošto nije uredu,ja bi promjenio odmah jedno 40% vode koja je odstajala barem jedan dan uz doziranje ffm-a u dotičnu vodu,isto tako i u taj karantenski akvarij nakon izmjene...

inače mislim da su ti stakleni somići malo preosjetljivi, te početnici u akvaristici bi ih trebali izbjegavati.

vjerujem da ce se oporaviti i da ce im brke izrasti ponovno.

držim fige   :up:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Studeni 08, 2012, 12:01:47 poslijepodne »
Pozdrav AtropaB.,

Prije svega zahvaljujem kolegama koji su se uključili u ovaj post te kolegici dali dobre savjete  :up: :zagrljaj:

Poznato je da corydorasima otpadaju brkovi ako su u vodi sa povišenom koncentracijom nitrata i nitrita a vjerojatno je to razlog što su somićima otpala ticala.
Dakle, premali akvarij sa previše riba dovodi upravo do naglog porasta NO2, NO3 i fosfata a koji su prilično otrovni u tvrdoj vodi.

Što napraviti odmah?

1. napravi promjenu od cca 35% vode uz detaljno usisavanje podloge
2. ujij duplu dozu Easy Life FFM
3. prethodno otopi u šalici a potom ulij u karantenu 1/5 čajne žličice soli (sol je jako važna jer radi detoksikaciju od otrovanja sa nitratima i nitritima)
4. hrani ih najviše 2 puta na dan po vrlo, vrlo malo toliko da za desetak do petnaestak sekundi pojedu svu hranu
5. ODMAH nabavi grijač i uključi ga
6. ili nabavi zračnu pumpu sa zračnim kamenom ili usmjeri izlaznu cijev iz filtera prema površini vode tako da ju mreška i otapa kisik

U takvim slučajevima (puno riba u malom akvariju) potrebno je raditi slijedeće:

1. češće mijenjati vodu (svaka cca 2 do 3 dana po cca 30 do 35%) uz detaljno usisavanje podloge
2. svježa voda treba biti pripremljena sa nekim sredstvom za neutralizaciju klora (najbolje je Easy Life FFM) a tek onda se ulijeva u karantenu
3. mora biti uključena zračna pumpa
4. mora biti uključen grijač

Za sada toliko. Brkovi od corydorasa se znaju regenerirati a za ticala od somića zaista ne znam da li će ponovo izrasti.

Pozdrav i sretno.

Offline AtropaB.

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Studeni 08, 2012, 19:37:40 poslijepodne »
puno puno hvala na pomoci i tako opsirnom odgovoru!! =)))

samo evo da pitam jos jer nisam sigurna pa da ne napravim nesto krivo..

-> ovaj easy life, nemam ga kod sebe trenutno, ici cu sutra kupiti.. ali imam clear aqua od Dajane, pise: "... Uz bakteriostatski i oksidirajuci efekt. Clear Aqua veze na sebe i metale u tragovima. ..." mogu li to za sad staviti dok ne nabavim FFM? ako da, koliko da stavim jer ide 5ml na 25 l vode? i da li da stavim onda ono malo soli?

-> grijac imam ali je temp. na 25° bez grijaca, na koliko da ukljucim grijac?

-> zrak imam u glavnom akvariju a u ovom malom karantenskom mi je namjesten filter blizu povrsine vode tako da se mreska stalno, nadam se da je to ok?

jos jednom puno hvala i sorry sto imam tolko pitanja..

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Studeni 09, 2012, 11:19:46 prijepodne »
Clear Aqua od Dajane je isto dobro sredstvo za neutralizaciju klora iz vode ali je Easy Life FFM sredstvo koje uz neutralizaciju klora radi još puno dobrih stvari za vodu ali i za imunitet i za oporavak riba.

grijač možeš uključiti da stalno održava temperaturu na 25C

ok ako je filter namješten tako da mreška površinu vode a ako vidiš da se ribe više zadržavaju pri površini vode i gutaju zrak tada uključi zračnu pompu

Pozdrav i sretno.

PS. molim te u svoj profil upiši podatke o mjestu stanovanja te datum i godina rođenja a sve zbog lakše komunikacije i davanja savjeta.

Offline AtropaB.

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Studeni 09, 2012, 14:55:50 poslijepodne »
ok, puno hvala jos jednom =)

Offline AtropaB.

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Studeni 10, 2012, 13:09:38 poslijepodne »
evo mene jos jednom, trebam pomoc opet =(
danas sam primjetila da mi se staklenim somicima kod vrha repa malo pocinje bijelit...
nisu jeli opet, znaci 4 dana vec nis...
da li da ih probam stavit u glavni akvarij, mozda ce im tamo uvjeti biti bolji? ili neki lijek? =(

*dodatak: jednom somicu je sad vrh skroz bijel, i kako mu se racva perajica u dva dijela, gornji dio ko da ga nit nema, kao da je otpao..
citala sam da je to zbog stresa, da li je zbog tog? njih je 5 (mozda ih je premalo?) u karantenskom sad, a maknula sam koridorase u glavni i eno rovare po pijesku pa pretpostavljam da su se snasli i da im je dobro..

** taj stakleni somic  s bijelim repom je pobijelio skroz i uginuo =(((
ostali isto imaju jako malo po repu, sta da radim? sad ih je 4, jel to zato sto ih je tolko malo? da li ce im bit manje stresno u velikom akvariju?
« Zadnja izmjena: Studeni 11, 2012, 12:58:12 poslijepodne od AtropaB. »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Studeni 12, 2012, 09:39:36 prijepodne »
Atropa, trebali bismo vidjeti fotografiju tog bijelog repiča.

Vjerojatno su uvjeti u velikom akvariju bolji, ja bi ih ubacio u veliki akvarij i odmah ulio duplu dozu Easy Life FFM-a na cjelokupnu litražu akvarija (pomoči će da nestane to bijelo na repiču) a slijedeći bih dan na hranu nakapao i malo u vodu duplu dozu vitamina na litražu akvarija.

Probaj nam ovdje staviti fotke velikog akvarija (koliki je veliki, koliko litara) i fotke tih bijelih repiča.

Pozdrav.

Offline AtropaB.

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Studeni 12, 2012, 22:36:23 poslijepodne »
nazalost, nisu samo bijeli repici vise u pitanju, nego i postupno otpadanje repica i cak malo tog njihovog prozirnog mesa pored repica a bijeljenje se nastavlja..
premjestila sam ih kod prijateljicine mame u njen karantenski akvarij pa ce ih ona dalje tretirati jer ima dugogodisnje iskustvo pa cemo vidjeti da li ima spasa..
uz to mi je rekla da je dobro da ih nisam stavila u glavni akvarij pa cak niti ruke nakon diranja vode iz karantenskog jer bi se porazbolijevale i ostale ribice..

slike cu probat stavit kad ih skinem, ako ce na ista liciti jer su dosta zivahne a prozirne i to nikako se ne moze ostat vidljivo na fotki.. ako koja dobro uspije, stavit cu je ovdje

hvala jos jednom na odgovoru, lp

Offline pedja21

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #13 u: Studeni 12, 2012, 23:59:02 poslijepodne »
Najvjerojatnije je u pitanju bakterijska trulež peraja, prijateljičina mama to već sigurno zna, postoje preparati protiv toga ako bolest nije uznapredovala. Nemoj zaboraviti baciti vodu iz karantenskog i sve dobro oprati/dezinficirati.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Studeni 13, 2012, 09:03:05 prijepodne »
Da postoji mogučnost da se radi o bakterijskom raspadanju peraja koje se mora liječiti ovisno o stupnju razvoja bolesti ili sa Antisepticima ili antibioticima.

Javi nam što je gospođa poduzela i ako možeš ipak stavi fotografije, pozdrav i sretno.

Offline AtropaB.

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Studeni 15, 2012, 00:10:07 prijepodne »
da, da, vec me uputila u sve sto trebam napravit s tom vodom.. hvala =)

evo, najbolje slike koje sam uspjela napravit ribice s bijelim repicem i druge kojoj je pocelo lagano bijelit straznji dio i raspadat se..
no 3 su vec uginule i sad cekam odgovor da vidim da li je 4. uspjela prezivjet...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #16 u: Studeni 15, 2012, 09:19:34 prijepodne »
Ja ne vidim nikakva oštećenja repića  :roll:

Čini mi se da vidim bijele flekice po tijelu ribe ali to mogu biti ili paraziti ili ako više sliči na paučinu tada može biti bakterijska bolest Columnaris.

Također se vidi da su im dosta iziritirane škrge pa nam i to može govoriti da je uzrok ugibanju možda u kvaliteti vode (ili povečane koncentracije nitrata, nitrita i dr. ili kada im mijenjaš vodu istu prethodno ne pripremiš sa nekim sredstvom za neutralizaciju klora pa im je možda klor iziritirao škrge i kožu).

Javi što je gospođa poduzela i kako je riba.

Offline AtropaB.

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Studeni 22, 2012, 11:57:14 prijepodne »
zao mi je sto tek sad odgovaram..

evo ribica je dosla doma jucer, veselo pliva u akvariju =)
mislim da je koristila general tonic od tetra medic-a i ribica se od tog oporavila, pocela je jest i sve je super

i nisu se vidjela nikakva ostecenja na slici jer je nemoguce uhvatiti kad stalno mase s repom i prozirna je =P a i jedino imam digitalac pa ni s njim ne mogu bas posteno uhvatit..