Svibanj 11, 2025, 15:56:16 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Problem s mužjakom a. agasizzi HITNO!  (Posjeta: 1318 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline draken0x

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Međimurje
Problem s mužjakom a. agasizzi HITNO!
« u: Studeni 11, 2012, 18:29:35 poslijepodne »
Kupio sam ga prije 2 tjedna. U petak je još bilo sve dobro, promjenio sam 15 l vode, tretirao aquasafe-om.

UPITNIK:

AKVARIJ:
-   cca 60 x36x36
-   27 °C
  parametri vode:
pH= 6.8
KH= 10°d
GH= oko 9-10°d
NO3= 25 MG/L
NO2= 0
akvarij pokrenut prije oko godinu dana
-   kad su naseljene prve ribice: odmah, filter je več prije bio u funkciji,    
-   koliko često i koliko mijenjate vode: 15-30 l jednom tjedno
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: da

FILTER:
-   način i periodi čišćenja filter materijala  
približno jednom mjesečno, nekad i više, operem u vodi iz akvarija
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)
keramiku, crna spužva 1 cm i ispod tanki sloj nekve tkanine

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  
nema sluzi, prošli tjedan dodan novi panj iz šume, nije bio prekuhan al je proveo oko 2 sata u sterilizatoru malo iznad 100 °C
-   grijač: eheim 100w
-   pumpa za zrak : ne
-   CO2 sustav : ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? aquasafe
STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  
4 x corydoras aeneus
7 pristellamaxilaris
5 limun tetra
1 skalar
1 gymnocorymbus ternetzi- poklanjam ako netko hoče
-   ima li potencijalnih „terorista“  : prvo su mužjak i ženka plivali skupa, sam ju je mužjak kadkad znao malo pecnut, onda posle 3-4 dana mužjak je počeo sve više vremena provodit ispod biljke
-   hranjenje – jednom dnevno, obična serina hrana u lističima. i tablete (nisam siguran za tablete al moguče da je prešo rok trajanja

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna: apistogramma agasizzi par, + veliki panj iz šume
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris): voda se malo obojala zbog panja
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke: ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma
cjelo vrjeme je na dnu, ne pliva, kad malo proba okrene mu trbuh prema gore, ubrzano disanje
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...: čini mi se da su mu ljuske malo nakostrješene, oči povečane
-  kad su se simptomi prvi puta uočili: danas nakon dolaska kuči, za vikend nisam bio doma
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  : ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  : samo taj mužjak, ne
-  stanje ostalih stanovnika: dobro
« Zadnja izmjena: Studeni 11, 2012, 19:27:15 poslijepodne od draken0x »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Problem s mužjakom a. agasizzi HITNO!
« Odgovori #1 u: Studeni 12, 2012, 10:10:12 prijepodne »
Pozdrav draken0x,

Dosta stvari ne valja u tvoma akvariju a ja ću u nastavku napisati savjete kako da otkloniš te probleme.

1. Akvarij od 70litara (+podloga+filter+panj) u stvari je akvarij od cca 60 litara vode u kojem držiš previše riba (20 riba). Trebaš smanjiti broj riba
2. U akvariju nemaš komunalca Ancistrusa pa predlažem da ga svakako nabaviš
3. Imaš previsoku temperaturu (27) za ove ribe i biljke najbolje je držati na 25C
4. Imaš loš i nedovoljno učinkovit filter materijal (keramika+crna spužva +tkanina) Predlažem da za početak izbaciš napolje crnu spužvu i tkaninu a da taj prostor popuniš sa akvarijskom spužvom a naredna četiri tjedna da dodaješ kulturu dobrih bakterija
5. Odmah napolje izvadi panj jer je on vjerojatno uzrok pojave bolesti na tvojoj ribi (zbog sluzi  bakterijske kolonije koje jako zagađuju vodu) Panj treba biti u vodi u nekom buretu najmanje mjesec dana a nakon toga iskuhavanje i pranje pa tek onda može u akvarij

Glede bolesne ribe prema tvom opisu najvjerojatnije se radi o vrlo teškoj bolesti (Trbušna vodenica) a koju je prouzročila voda loše kvalitete (loš filter materijal i ubaćen panj koji je dodatno zagadio vodu spojevima fosfata i sumpora).

Bolesnu ribu bi trebalo prebaciti u karantenu i započeti liječenje antibiotikom (Sera "Bactopur DIRECT" ili JBL Furanol ili Furanol2) uz dodatak gorke soli (kupuje se u ljekarni) Nikako ne smije iči obična kuhinjska sol. Ako je riba još živa i ako se odlučiš na liječenje javi se da ti dam recepturu.

Za sada toliko, (panj odmah napolje, detaljno usiši podlogu i zamijeni dio vode te ulij duplu dozu Easy Life FFM-a a slijedeći dan dupla doza vitamina, pozdrav i sretno

Offline draken0x

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 12, 2012, 11:07:41 prijepodne »
Kupio sam ribe i čovjek mi poslao krivu vrstu pa mi je onda poslao još one kaj sam naručio, Imao sam 2 ancistrusa koji su svaki dan okrenuli akvarij na glavu, panjevi nisu bili na mjestu, bilje plutalo......
Napisao sam približne mjere akvarija jer ima još plastični rub i trebao bi mjeriti iznutra. Kupio sam pod 100l akvarij ali ima ubiti oko 90l vode + 10 u filteru, + podloga i dekoracije, ubiti je na oko 70l
Filter je atmanov onaj kaj je bio s akvarijom u poklopcu, nije baš kvalitetan. Voda curi s one strane s koje i dolazi, ..brzo se zaštopa usisna cijev, ...
Stavio sam ga u 5l akvarij i skupa s tim u drugi akvarij da održava temp. vode i stisnu sam malo češnjaka i dodao duplu dozu aquasafe-a. Malo je bolje sad, smirila se i ne diše tolko brzo. Ujutro je još bila živa, stanje isto ko jučer.
Daj tu recepturu pa da probamo .

Hvala!

ps: imam tablete baktopur direct, jel to dobro ili mora biti tekučina?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Studeni 12, 2012, 11:35:05 prijepodne »
Ovako, ribi moramo pomoči da iz nje izađe višak tekućine a to postižemo na slijedeći način:

1. dodavanje gorke soli 1/2 čajne žličice na svakih 5 litara vode (izaziva izbacivanje tekučine iz tijela putem crijevnog trakta)
2. dodavanjem mineralne soli (Sera Mineral Salt) prema uputstvu (cilj nam je što više podiči tvrdoču vode sa mineralima jer tada voda putem osmoze izlazi iz tijela)
3. dodavanjem diuretika (kupuje se u veterinarskoj ljekarni - Flurosemid) ide 0,3mg do maksimalno 0,8mg po litri vode (pospješuje izlučivanje viška tekučine putem bubrega)

Istovremeno dok iz ribe izbacujemo višak tekučine dodaje se i antibiotik Dactopur Direct (koji ti imaš otopi se tabletica u vodi i ulije u karantenu).

Liječenje Serinim Bactopur Direct-om -

terapija traje deset dana a svakodnevno mijenjamo 50% vode uz dodavanje dolje navedenih lijekova i soli u onolikoj količini koliko smo vode promijenili:

Bactopur Direct (Sera) dodajemo 1 tabletu na 50 litara vode Ukoliko u akvariju imate tvrdu vodu (visok Kh i GH) tada pojačajte dozu te na svakih 50 litara vode dodajte jednu tabletu plus još jednu četvrtinu do jednu polovinu druge tablete.

Obavezno ovdje postavi par fotografija bolesne ribe, pozdrav.

Offline draken0x

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 12, 2012, 14:19:48 poslijepodne »
Nabavio sam gorku sol, mineralnu sol sam tražio u akvarističkim trgovina ali je nažalost nemaju. Flurosemid mi je malo preskup, dobiješ 50 ml za oko 9€, a vrjedi samo do kraja 12. mjeseca. Jel može neki diuretik koji se koristi za ljude? slike kad dođem doma

jel ovo dobro za filer?
http://www.aquareja.si/izdelek/49/modra-goba

Offline draken0x

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 12, 2012, 16:03:36 poslijepodne »
Nabavio sam gorku sol, mineralnu sol sam tražio u akvarističkim trgovina ali je nažalost nemaju. Flurosemid mi je malo preskup, dobiješ 50 ml za oko 9€, a vrjedi samo do kraja 12. mjeseca. Jel može neki diuretik koji se koristi za ljude? slike kad dođem doma

jel ovo dobro za filer?
http://www.aquareja.si/izdelek/49/modra-goba

ps: mužjak je nažalos uginuo al mi je i ženka nekak sumnjiva. Jooj kad su te ljuskice tak male da jedva i primjetim ako nekaj ne valja s njima  -?.Jučer je još plivala okolo sad se zadržava više manje na jednom mjestu, ali još jede i može normalno plivati. Kaj da radim s mužjakom? čitao sam da ribe koje su uginule od bolesti baš i nije pametno u WC

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Studeni 13, 2012, 09:00:15 prijepodne »
Sorry što se nisam javio prije.

Možeš mužjaka baciti u wc nema problema.

Što se tiče ženke vjerujem da će joj se poboljšati stanje nakon izbacivanja panja napolje iz akvarija, te detaljno usisavanje, promjena vode i dupla doza FFM-a.

Offline draken0x

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 13, 2012, 18:50:45 poslijepodne »
ma nekak i ja ne vjerujem  -? čudno kak to brzo ide. u nedljelju je još sve bilo super, živahna, prva kod hrane.... onda u ponedjeljak samo pri dnu, stavil sam ju u mali akvarij i dodao tu sol i bakropur, al sad samo leži na dnu :/
Panj sam odmah izbacio, promjeno oko 40 % vode i i malo očistio filter.

nadam se samo da se to više ne ponovi...