Kolovoz 15, 2025, 15:32:59 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: muke jednog početnika  (Posjeta: 2610 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline rajas

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
muke jednog početnika
« u: Listopad 12, 2012, 23:57:12 poslijepodne »
Dakle kao što sam naslov kaže potpuni sam početnik u ovom zanimljivom, zabavnom i prelijepom hobiju. Nakon nekoliko dana čitanja postova na forumu pala je definitivna odluka da se i ja upustim u akvaristiku. Čitajući forum došao sam do dosta korisnih informacija za početnike, ali i dalje imam nekoliko nedoumica. Akvarij će biti od 36 l (35 x 35 x 28).
Odluka je pala da si nabavim bettu i u skladu s tom odlukom krenuo sam u daljnje skupljanje informacija kako da svom budućem ljubimcu priuštim što bolje uvijete. Do danas sam kupio zemlju za cvijeće i ona se namače već nekih tjedan i pol uz svakodnevno mijenjanje vode. Dakle podlogu je nabavljena. Preko zemlje u planu mi je staviti mrežicu za komarce ili onu mrežicu što se stavlja pri lijepljenju stiropora i na nju šljunak. I tu dolazimo do mog prvog pitanja. Koliku granulacija šljunka bi bila idealna s obzirom na veličinu akvarija.
U šumi sam si našao lijepi komad drveta i on je trenutno u vodi. Nakon što ga dobro namočim slijedi prokuhavanje i sve ostalo što sam pročitao na forumu da je potrebno pri obradi i pripremi drveta za akvarij.
Nakon što idući tjedan kupim sve potrebno (filter, rasvjetu, grijače...) krećem sa cikliranjem akvarija. Moje drugo pitanje bi bilo koliko vremena je potrebno i kako znati kad je taj proces završen? Postoji li uopće neko pravilo vezano uz to ili je svaki akvarij individualan?
Na kraju čitajući forum pročitao sam da se uz bettu ipak mogu staviti i neke ribice iako one više vole biti same i uživati u svome carstvu. Ja sam betti odlućio pridružiti i neko manje jato neonki i tri manja corydorasa, pa me zanima jesam li dobro shvatio da uz bette mogu i ove ribice.
Akvarij ću naravno biti dobro zabiljen i naći će se nekoliko vrsta bilj, ovisno o mogućnostima pronalaska i kupnje.
Na kraju ma zanima gdje bi po vašem mišljenju bilo najbolje za kupiti zdravu bettu i na koji način doći do lijepih i zdravih biljki.
Unaprijed hvala na svim vašim savjetima i komentarima.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: muke jednog početnika
« Odgovori #1 u: Listopad 13, 2012, 00:04:13 prijepodne »
nemoj neonke. corydorase mozes, iako im je to malo naknap akvarij.

cikliranje je gotovo onda kad je gotovo, nekako ugrubo 3-4 tjedna, ovisi o masi faktora, ali uglavnom, kad postignes da je no2=0, amonijak =0, a no3 sto je manji moguc, ispod 30 svakako...to je to.

Kako ces znati? Ako nemas testere, neces. sve sto mozes je sacekati 3 tjedna recimo, onda ubaciti corydorase. ako je par dana sve ok nakon sto pocmes s hranjenjem i slicno, nabavi i betu. i to je to.

kako god odlucio, neonke ne stavljaj u friski akvarij, potrebno je proci neko vrijeme. iako i dalje mislim da to nije dobra kombinacija.

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Listopad 13, 2012, 00:25:41 prijepodne »
Čemu zemlja?

Offline NoAir

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 46
  • La Usurpadora
« Odgovori #3 u: Listopad 13, 2012, 00:36:50 prijepodne »
hm, cemu mrezica na zemlju? kako ces saditi biljke onda? umjesto zemlje bolje bi bilo da uzmes podlogu za bilje (imas kantice skoro u svakom pet shopu koji ima akvaristicki dio) i samo na nju stavis sljunak. ne planiras ciklide koji bi ti prekopavali sljunak, a corydorasi i ancistrusi to ne diraju. nadalje, pazi kakv filter uzimas jer bette ne vole jako strujanje vode. najbolje bi bio hang-on filter jer to nije puno vode. osim toga, da bi ubrzao cikliranje, mozes isto tako u nekom ducanu kupiti bakterije za filter, pa si skratit cekanje za kojih tjedan, 10 dana. za tako mali akvarij idealna je 1 betta i nekoliko corydorasa i ancistrusa i to je to.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 13, 2012, 10:31:27 prijepodne »
mrezica na zemlju ide zbog presadjivanja. jer kad nesto  cupas, mrezica drzi zemlju ispod sljunka, ako je nema, dizes zemlju kroz sljunak kad cupas biljke.

nije nuzna, ali je zgodno imati.

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #5 u: Listopad 13, 2012, 10:53:51 prijepodne »
Ja sad muku mučim sa mrežicom, požalio sam što sam ju stavio...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 13, 2012, 10:55:30 prijepodne »
meni se pokazala kao dobro rjesenje, nikakav problem nije pocupati bilje iz nje, malo teze ide, minus je sto dio korjenja ostane, odnosno ne iscupa se, vec pokida, ali ne sekira me to previse.

u svakom slucaju efektnije od carapa, i manje neuredno od samo sljunka preko zemlje. ali, da je neophodna - nije.

Offline rajas

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Listopad 13, 2012, 11:36:12 prijepodne »
Zemlju sam odlučio staviti jer sam čitajući ovaj forum shvatio da je zemlja sasvim dobra i puno jeftinija od kupovanja raznih supstrata i zemlja je već kupljena i u vodi se priprema za akvarij. E sad za mrežicu još nisam siguran, ali isto tako sam pročitao puno postova da je onda dobro i čisto rješenje i da se stavi prije šljunka, a opet neki forumaši kao što vidim i kod odgovora na ovaj moj post su apsolutno protiv i iskreno ne znam što da napravim. Nekako sumnjam da će mi samo sloj šljunka iznad zemlje biti dovoljan da zadrži to sve i ne zagađuje mi toliko vodu, zato i jesam pokrenuo ovaj post da mi netko iskusniji objasni i uputi me. E sad mislio sam kupiti 5 kg 2-3 mm kvarcnog šljunka, hoće li mi to biti dosta za jedan akvarij ovih dimenzija?
Što se ribica tiće corydorasi idu definitivno s bettom, a neonke ću onda izostaviti po savjetu kolege forumaša Damira_Sl, iako opet neki forumaši su pisali da je to moguće, al' neću ulaziti u takve rizike.
Kupiti ću si obavezno i testere kako bih znao kad je gotovo i kako napreduje cikliranje

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #8 u: Listopad 13, 2012, 11:53:12 prijepodne »
Tako ti je to.. mišljenja se razlikuju. U svojim akvarijima koristim zemlju i ona mi je prvi izbor jer sadrži i makroelemente, za razliku od kupovnih supstrata gdje su samo mikroelementi.
Nemoj stavljati više od 1 cm zemlje. Preko nje nasipaj cca 3-4 cm kvarcnog pijeska ne prevelike granulacije (do 3mm).
Obavezno puno bilja za start (imaš tu na forumu, u oglasima) i nema problema. Bette vole gusto zasađene akvarije.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #9 u: Listopad 13, 2012, 12:11:44 poslijepodne »
samo ti stavi mrežicu. ne sadiš u zemlju nego u šljunak a korijenje nađe put kroz mrežicu do zemlje. i nije toliko da zemlja izlazi nego šljunak tone u zemlju i na koncu se sve izmješa.
vodu koju mijenjaš pri pripremi zemlje neka odstoji kako klor ne bi ubijao bakterije koje razgrađuju zemlju. napravi i koji "suhi ciklus" - pusti da se zemlja osuši i prozrači pa opet kreni sa namakanjem. oprezno sa zemljom, mnogi su zadovoljni ali mnogi su dobili cianobakteriju u akvariju.
mrežicu isto stavi namakati kako bi se isprala jer ima ih svakakvih.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 13, 2012, 12:36:00 poslijepodne »
A gledaj, postoji milion pristupa istoj stvari, tako da nema definitivnog i konacnog odgovora.

neke okvirne smjernice su tu, njih bi trebao postivati, sve ostalo prilagodis svojim potrebama i zeljama (ponekad i mogucnostima), jer, nema ispravnog i pogresnog pristupa, ako su osnovni uvjeti zadovoljeni.

problem koji eventualno nastane od zemlje za cvijece je visak hranjiva u vodi i podlozi, dakle, potrudi se da u startu odmah zasadis maksimalno bilja koliko mozes, nemoj se bazirati samo na nezahtjevne biljke, posebice ne one koje se ne hrane korjenom, dakle treba ti nesto u startu sto ce vuci hranjive tvari iz zemlje.

namakanje je ok, eventualno mozes prije stavljanja dio te zemlje - manji dio - prokuhati par minuta pa pomjesati. mozes, ne moras.

Testeri su po mom misljenju preskupi i pre-nepotrebni. no2 - 60-70kn, no3 - oko100kn, amonijak - 100kn. ako te jos zanima ph, gh i slicne divote - racunaj jos barem 100kn. previse para, a testirati ces ionako 3-4 puta u pocetku, kasnije vise neces imati ni volje ni potrebe.

tako da, ustedi pare, to je moje misljenje, radije kupi nesto drugo.

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #11 u: Listopad 13, 2012, 13:38:19 poslijepodne »
u svakom slucaju efektnije od carapa,
Zašto?

P.S. sorry na off topicu
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 14, 2012, 21:13:59 poslijepodne »

Zašto?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 14, 2012, 21:18:55 poslijepodne »
meni efektnije od carape, jer je teze iscupati biljku kroz carapu, nego kroz mrezicu. vise subjektivno misljenje.

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 15, 2012, 08:52:00 prijepodne »

Zašto?

Zato što mi izlazi van kad čupam biljku sa jačim korijenom. Ili je možda problem u meni pa ne znam kako to napraviti, možda da dođem kod tebe na tečaj?  -?

U srednjem dijelu je kako-tako ali u ćošku di mi je valisnerija je mrežica skroz izašla van pa sam ju morao malo podrezat. Doduše, meni ispod šljunka nije zemlja nego vulkanit, ako ima kakve veze..   -?

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 15, 2012, 09:08:01 prijepodne »
to sam i mislio  :D
nemoj čupati cijelu biljku van. korijen odreži škarama i ostavi ga da strune u podlozi.

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 15, 2012, 09:21:01 prijepodne »
I sad mi to kažeš??   >:(

Ah, čovjek uči dok je živ...  :-[ :-[ :-[

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Listopad 17, 2012, 11:20:36 prijepodne »
za tvoj akv je dovoljno 30dkg zemlje, prosijane i pomijesane sa sitnijim sljunkom od onog kojeg mislis staviti ko zadnji sloj. Od stakla ju odmakni 1-2 cm. 1 cm hranjivog sloja ti je dosta za start, a preko sljunak koji ce se tako i tako zamuljati i prije no sto se zemlja potrosi. Tako ti ne treba mrezica ni halteri ni najlonke. :D slazi podlogu po granulaciji i bit ce sve ok, cisto i uredno. Ne treba ti kila zemlje jer ne mozes saditi echinodoruse ni wendtii kripte u tako mali akv.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 17, 2012, 14:53:12 poslijepodne »
...jer ne mozes saditi echinodoruse ni wendtii kripte u tako mali akv.

Zašto ne?  Wendti kripte ili E. ozelot bi bili taman za zadnji plan.

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Listopad 18, 2012, 18:45:56 poslijepodne »
...al bi zauzele i srednji i prednji. :D u akv od cure je ozelot nizak al ima promjer, brat bratu, 30 cm ziher. Salata.