Lipanj 24, 2025, 06:39:55 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Pomoc oko bradate agame  (Posjeta: 6048 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline T-boy144

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Pomoc oko bradate agame
« u: Listopad 13, 2012, 18:42:04 poslijepodne »
Pozdrav svima.

Zelim kupiti bradatu agamu (Pogona vitticeps). Nisam je jos kupio a i necu uskoro. Prvo cu sloziti terarij i sve saznati pa tek onda u kupovinu. :up: Citao sam puno po internetu i puno toga mi je jasno ali jos uvijek trazim par informacija. Postavit cu par pitanja pa bi Vas molio da sto opsirnije odgovorite ako nije problem. Hvala unaprijed!

1)Velicina agame. Koja je najbolja velicina agame kad bi je kupio? Nebi htio vec odraslu nego manju, ali ne sad ful malu jer se bojim da su mozda preosjetljive dok su bebe. O tome nisam nasao puno informacija. Pitanje je, jesu li male agame osjetljivije?
2)Smjestaj. Imam stari akvarij zapremnine 400 litara ali neznam kako bi slozio ventilaciju. Imate li neki prijedlog? Jel prodaje netko mozda terarije? I koja je optimalna velicina terarija za odraslu agamu?
3)Hranjenje. Imam koloniju dubia, fobase i brasnare. Jeli to dosta raznovrsna prehrana za njih kaj se tice proteina? Naravno da ide i biljna hrana ali me zanimalo za proteinsku.
4)Rasvjeta. Kaj se tice UVa i UVb zracenja, ima li neka neonka koja je preporucena ili moze biti bilokakva?
5)Nije mi bas jasno kaj se sa njima desava preko zime. Na par mjesta sam vidio da se moraju odmarati preko zime ali mi to bas i nije jasno. Ako mi netko moze objasniti bio bi jako zahvalan.

T-boy144

Offline ifsilon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • U usta ga vista, bejbe!
    • Ifsilon Exotics
Odg: Pomoc oko bradate agame
« Odgovori #1 u: Listopad 13, 2012, 19:24:40 poslijepodne »
1. Mislim da te veličina ne bi trebala brinuti, nisu one toliko osjetljive kolko ljudi misle. Uzmi malu i samo polako s njom. Ako negdje zapneš pitaj i objasnit će ti se.

2. Na staklu ti staklar može izbušiti rupe odgovarajuće veličine pa onda unutra uglaviš ventove koje kupiš u furniru ili nekom takvom dućanu, ali ti stakleni terariji nisu baš najbolji po pitanju zadržavanja topline pa se preporuča drveni.
Matija ti radi odlične terarije pa pitaj njega.
Veličina za odraslu bi ti bila min. 120x50x50 DxŠxV

3. To ti je ok kaj se tiče žive hrane, ali se osiguraj da imaš dovoljno jer ti one jedu ko lude.

4. i 5. čekaj da se javi neko ko se malo više kuži u guštere.

Offline leopard gecko Trevor

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Listopad 13, 2012, 19:27:19 poslijepodne »
Ja ju isto tek nabavljam pa mi nemojte zamjerit ako nesto krivo napisem.... :)

Za velici ovisi sto ti zelis, koliko sam ja citao mlade agame jesu plahije od odraslih ali meni se nekako cini da ju je bolje uzet malu jer onda kad odraste ce biti tolerantnija na tebe.

za akvarij...Kolike su dimenzije? Meni ce dok ne odraste ful biti u terariju 90x50x50cm pa cu je premjestit u terarij  dimenzija 120x60x50cm. Ventilaciju mozes rijesit tako da das staklaru da ti izreze rupe.

Nadam se da sam pomogao, a za ostalo i ja cekam odgovore iskusnijih jer ni meni to bas nije jasno... :)

1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon
1.1.1 Divovski africki puz

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 13, 2012, 20:26:16 poslijepodne »
Hvala! Odlucio sam da cu si uzeti malu bebicu, bit ce fora gledati ju kako raste u pravu mrgu.  :D :D Kaj se tice smjestaja budem pitao da mi slozi drveni terarij zato kaj nemam bas puno vremena da sad svoj radim i nosim staklaru il kaj vec. Kaj se tice zive hrane imat cu valjda dosta, proci ce najmanje 3 mjeseca prije neg kaj ju kupim a dotle ce mi se dubije razmnozit ko lude. Evo bas danas idem cistit koloniju i vidim 3 zenke kako u isto vrijeme radaju mlade.  ;)

Ako itko ima informacije o rasvjeti i hibernaciji neka pomogne, unaprijed hvala! :up:

Offline ifsilon

• Punopravni član
    • Ifsilon Exotics
« Odgovori #4 u: Listopad 13, 2012, 20:31:39 poslijepodne »
Citat:
Ako itko ima informacije o rasvjeti i hibernaciji neka pomogne, unaprijed hvala!

Brumaciji, gušteri ne hiberniraju. Brumacija je nešto slično, samo što životinja ne spava u potpunosti nego samo usporava metabolizam i povremeno se budi da bi pila vode i jela. Vitticepsi mlađi od godine i pol ne brumiraju.

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 13, 2012, 21:29:10 poslijepodne »
Sorry, mislio sam na brumaciju ali su mi se pomijesali pojmovi jer mravi hiberniraju a imam i njih kao ljubimce. :up: :up:

Offline šištro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #6 u: Listopad 13, 2012, 22:11:40 poslijepodne »
rasvijeta je jedna od najvaznjih stvari kod agama i na tome netreba skrtarit tj uskracivat
na jedan terarij od 120*60*60 koji je dovoljan za odraslu agamu trebao bi imat barem dvije neonke od 90cm spot zarulju od minn 100w za grijanje i uvb lampu e sad oce bit zarulja ili neonka ovisii o tebi..ja preporucam neonku jel je bolja po meni..i terarij da bude svijetlije boje jel onda svijetlo svijetli jace.. :)

hrane imas dosta a sto se tice osjetljivosti malih agama nisu osjetljive samo se nedaju bas dirat po rukama..i ja preporucam ako nadjes negdje mladu ima ih po forumu..
i ono najvaznjije supstrati koji idu uz prehranu a to su kalcij i vitamini obavezno i to kvalitetni :)
my dragon in my <3

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 13, 2012, 22:21:35 poslijepodne »
Tnx na odgovoru. :)
Kolko sam skuzio 2 neonke su za svijetlo, 1 neonka sa uvb zracenjem je za absorbciju vitamina a spotica je za grijanje hot spota. E sad zanima me dali bi trebao kabel grijacem grijati dno terarija?
Kaj se tice dodataka kaj sve trebam osim kalcija i di ima nabavit kod nas a da je kvalitetno?

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 13, 2012, 22:43:28 poslijepodne »
Da ne otvaram sd novu temu.... :)

Kada se agama presvlaci dali ju treba pustiti na miru ili ju prebaciti u kadu u toplu vodu?

I dok brumira dali ju se hrani ista, ako da cime insektima ili biljem?
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline šištro

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 13, 2012, 23:13:48 poslijepodne »
@ t-boy tako je dvije neonke su za svijetlo iako i ove daju svijetlo ali sluze da bi grijala spotica a uvb kaoumjetno sunce vitamin D3 i radi bolje probave..
ako je terarij u sobi di je normalna sobna temp netreba ti podni grijac jedino ako tem preko noci bude jako mala al to sumnjam..
calcijum u prahu i vitamine imas kod matije..on ce ti dat najbolje i kvalitetno npr kalcij od JBL i vitamini MSA

@trevor ja sam svoju pustio da sama obavi svoje nisam je silio nit nosio u kadu iako joj malo veca vlaga pomaze ali one to rijese same..za brumaciju nisam siguran dali je hranis ali vodu joj dajes obavezno iako do prve god ne brumiraju to znam..
my dragon in my <3

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 13, 2012, 23:57:44 poslijepodne »
Vise manje mi je sve jasno zasad samo me zanima dali je pijesak ok kao podloga? Neki kazu da je a neki da nije. Pijesak izgleda prirodno i ako nije stetan koristio bi ga kao podlogu. Cuo sam da ga mogu agame progutati pa sam je mislio hraniti zivom hranom iz ruke da se navikne na mene i da ne pojede pijeska. Jel ima ovo smisla il pricam gluposti?  :D :D

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 14, 2012, 09:28:31 prijepodne »
@ t-boy tako je dvije neonke su za svijetlo iako i ove daju svijetlo ali sluze da bi grijala spotica a uvb kaoumjetno sunce vitamin D3 i radi bolje probave..
ako je terarij u sobi di je normalna sobna temp netreba ti podni grijac jedino ako tem preko noci bude jako mala al to sumnjam..
calcijum u prahu i vitamine imas kod matije..on ce ti dat najbolje i kvalitetno npr kalcij od JBL i vitamini MSA

@trevor ja sam svoju pustio da sama obavi svoje nisam je silio nit nosio u kadu iako joj malo veca vlaga pomaze ali one to rijese same..za brumaciju nisam siguran dali je hranis ali vodu joj dajes obavezno iako do prve god ne brumiraju to znam..

Hvala!

A vodu ja dajem kapaljkom u usta ili ce ona pit iz zdijelice?
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 14, 2012, 22:55:57 poslijepodne »
Jel mi moze netko pomoc oko pijeska, jeli stetan ili ne? I ako netko radi drvene terarije po mjeri neka se javi u inbox!  :up: :up:

Offline šištro

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 15, 2012, 18:38:12 poslijepodne »
pjesak je dobar nikako ne treset ako neces pijesak onda tepih imitaciju umjetne trave..
my dragon in my <3

Offline Tomo.zg

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #14 u: Listopad 17, 2012, 16:41:09 poslijepodne »
Jel mi moze netko pomoc oko pijeska, jeli stetan ili ne?

Nije stetan,samo joj nemoj bacat hranu na pijesak pa da jede s njega,
staviš živu hranu u posudicu,neku dublju da ne pobjegne van i agama ce jest iz posudice!
Ak pojede malo pijeska nebu joj nista,da je konstantno hranis sa pijeska,svaki put kad jede da pojede malo pijeska
vjerovatno će uginut!

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 19, 2012, 15:09:21 poslijepodne »
Ok tnx, sad mi je sve jasno. Imam samo jos par pitanja. Dodaci prehrani koje trebam su kalcij i vitamini kolko sam skuzio. Jel to sve? I druga stvar je da ako bi nasao malu agamu stavio bi je u mali akvarij dok ne poraste ili odma u veliki terarij. Jel bi smjela mala bebica u veliki terarij?

Offline marijan2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #16 u: Listopad 19, 2012, 16:39:21 poslijepodne »
Ok tnx, sad mi je sve jasno. Imam samo jos par pitanja. Dodaci prehrani koje trebam su kalcij i vitamini kolko sam skuzio. Jel to sve? I druga stvar je da ako bi nasao malu agamu stavio bi je u mali akvarij dok ne poraste ili odma u veliki terarij. Jel bi smjela mala bebica u veliki terarij?

mislim da kod agama nema problema ako je odmah u većem, one nisu životinje koje se pretjerano sakrivaju itd, veoma su aktivne po danu, pa im višak prostora neće škoditi  :)

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 19, 2012, 17:02:06 poslijepodne »
Odlicno, znaci odma u veliku gajbu!  :D

Offline ifsilon

• Punopravni član
    • Ifsilon Exotics
« Odgovori #18 u: Listopad 19, 2012, 17:29:52 poslijepodne »
Citat:
Ako itko ima informacije o rasvjeti i hibernaciji neka pomogne, unaprijed hvala!

Brumaciji, gušteri ne hiberniraju. Brumacija je nešto slično, samo što životinja ne spava u potpunosti nego samo usporava metabolizam i povremeno se budi da bi pila vode i jela. Vitticepsi mlađi od godine i pol ne brumiraju.

Ispričavam se zbog ovog posta. Nino G mi je dao jedan link na kojem sam pročitao koja je razlika između brumacije i hibernacije.

http://theobligatescientist.blogspot.com/2010/11/do-reptiles-hibernate-or-brumate.html

Nino, hvala na ispravku.  :hat3:

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 23, 2012, 18:58:36 poslijepodne »
Sry ak Vas gnjavim ali me zanimalo dali mlade agame smiju jesti dubie? Na nekim mjestima sam citao da imaju pretvrd oklop, a na drugim mjestima pise da je sve ok sa njima i da se mogu davati malim agamama. Ima li netko iskustva kaj se tice hranjenja agama sa dubijama?
:)

Offline acidorange

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40