Kolovoz 06, 2025, 13:53:28 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: uginula neonka  (Posjeta: 3125 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline eewan

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 44
uginula neonka
« u: Rujan 19, 2012, 19:55:55 poslijepodne »
jutros sam malo prckao po bilju u akvariju, izvadio sam carapu s kamenjem iz panja jer sad tone sam...
nakon toga su ribe poludile, bile su jako agresivne jedna na drugu, a pogotovo neonke.  inace miroljubivi i veci ancistrus se otresao na sve ribe dok se manji bavio svojim stvarima, santafilomene su se samo ganjale po akvariju bez prestanka, a barbus tetrazone su suludo plivali po akvariju bez cilja, zavlacili su se gdje se inace nikad ne zavlace...
na kraju se sve smirilo, ali sam skuzio da jedna neonka skoro nema boje i da ima neka ostecenja s obje strane tijela. u pocetku se skrivala kod filtera, a poslije je plivala iako je bila manje aktivna, kada sam hranio ribe i ona se pridruzila.

ova ostecenja na slikama su bila puno izrazenija, a ovo gdje se vidi da je bas udubljeno je u pocetku bilo skroz crveno i svremenom je izblijedilo.

malo prije sam otisao do ducana po cigarete, pogledao ribe i ova neonka je djelovala jos bolje. kada sam se vratio nasao sam je mrtvu na dnu akvarija.

jel moguce da je to neonska bolest ili je riba pretrpila mehanicko ostecenje od neke druge ribe (ancistrus mozda jer je dosta velik?) ili se opekla na grijac, zapela negdje...?

nadam se da sam dobro postavio slike posto nema nigdje opcije kako da izgledaju i kamo da se postave?

edit: zaboravih navesti da se na ribi pojavila po jedna linija sa svake strane koja se kod drugih neonki nije vidjela. linija se vidi i na fotkama.
« Zadnja izmjena: Rujan 19, 2012, 20:00:17 poslijepodne od eewan »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: uginula neonka
« Odgovori #1 u: Rujan 20, 2012, 10:08:13 prijepodne »
Pozdrav eewan,

Na prve dvije fotke lijepo se vidi potkožni gnojni čir koji je bio dosta duboko i vjerujem da je on bio uzrok smrti a ne "Neonska bolest".

Međutim, kako bismo mogli konkretno kazati o čemu se radi moraš ispuniti naš Upitnik o volestima riba sa što više podataka: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

Glede nervoznog plivanja riba po akvariju uzrok je dizanje prljavštine sa dna i naglo pokvarena kvaliteta vode.

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Rujan 20, 2012, 13:17:08 poslijepodne »
posto vec ispunjavam upitnik navest cu sve sto me mori :ying:

UPITNIK:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,      60x30x30, 54l
-   temperatura,             25-26
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH                nemam testere
-   vrijeme od pokretanja akvarija,                         6,5 tjedana
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    14. dan (2 ancistrusa, 3 barbus tetrazone, 3 neonke, 3 crvenooke tetre) i 24. dan (3 barbusa, 3 neonke i 3 crvenooke tetre)
-   koliko često i koliko mijenjate vode         od kada sam unio ostatak riba jedno vrijeme sam mijenjao 30% svaki drugi dan i postupno povecavao razmak izmjena. mislim da me napala smedja alga pa sam zadnjih tjedan dana dva puta mijenjao 40% vode sa detaljnim usisavanjem.
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija     da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)          neki kineski kramp unutarnji, boyu, 350 l/h. ovakav samo malo duzi, ali s takvim nastavkom na kojeg se spoji cjevcica za zrak. http://boyuaquarium.shoppingcentar.com.hr/Slike/UNUTRASNJI-FILTER-BOYU-SP-602F_im300150_webPreview800.jpeg
-   način i periodi čišćenja filter materijala         do sada dva puta, zadnji puta prije 3 dana iz razloga sto se smanjio protok, a u filteru je bilo sve ljigavo, zacepljeno, kanalici kroz koje pumpa vuce vodu preko filtera su bili skoro potpuno zacepljeni, spuzvica je bila obavijena prljavstinom, a izlaz je bio isto pun te ljigave tvari
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)               samo spuzvu crne boje. kasnije sam saznao da je ta spuzva impregnirana aktivnim ugljenom pa ne znam ima li to kakve veze ili je ugljen prestao djelovati? jedno vrijeme voda je bila puna sitnih cestica pa sam jedno vrijeme imao vatu uz spuzvu kako bi se to razbistrilo.

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  mangrov panj, sluz nisam vidio
-   grijač  nisam siguran, ali mislim da je 50w, na njemu pise eurotherm.
-   pumpa za zrak    nemam, u dolasku je.
-   CO2 sustav – kakav    diy co2 kojeg sam koristio par sati do sada jer sam skuzio da se ribice cudno ponasaju kad je upaljen duze vrijeme. santafilomene trepere na dnu, barbusi se penju gore. neonke i ancistrusi su se ponasali normalno.
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)      aquasafe prilikom promjene vode i profito za biljke.

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka    5. barbus tetrazona, 5 neonki, 6 crvenookih tetri, 2 ancistrusa.  znam da je previse, planiram se rijesiti barbusa ili santafilomena, ali ne znam kuda s njima kad su potencijalno bolesne.
-   starost ribica    
-   ima li potencijalnih „terorista“     svi pomalo osim malog ancistrusa. veliki ancistrus se u zadnje vrijeme cesto zaletava na druge ribice koje mu se priblize.  inace oba ancistrusa su bila priblizno iste velicine kad sam ih kupio, jedan je ostao malen dok drugi naocigled raste, sada je div naspram ovog koji sporije raste.
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   sera vipan listici, friskies multifloc listici, dajana spirulina tablete.  donedavno vise puta dnevno, previse, u zadnje vrijeme jednom dnevno s malo hrane. svaki drugi ili treci dan ubacim pola tablete sa spirulinom.

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  9 ribica, napisano je ranije kojih, dvije su do sada uginule... od bilja echinodorus, rogolist, vodena kuga i anubiasi, cuba, diy co2, jedna jbl kuglica uz echinodorus jer nemam hranjive podloge vec samo sljunak.
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)      promjene su stalne, nekad je voda kristalno cista, nekad se lagano zamuti,  pogotovo od kada slabije hranim ribice pa ancistrusi i barbusi stalno nesto kopaju po podlozi.  ranije sam spomenuo da mislim da me napala smedja alga i da je ima dosta po bilju i jako puno na podlozi. stanje se popravilo od kada slabije hranim ribe.
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke     ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma       dva barbusa su od samog ubacivanja bila lose, penjali su se gore po zrak i cesto su bili dugo blizu povrsine s glavom prema gore. jednog sam jedno jutro nasao zaljepljenog uz usis, mrtvog, a drugi jos zna odlaziti na povrsinu, ali se ponekad pridruzuje ostatku, nesto i pojede zadnjih dana. ponekad zna biti duze vrijeme jos na par mjesta u akvariju gdje lagano pliva protiv struje vode. primjecujem da brze dise od ostalih, ali i to se usporilo zadnjih dana.   jedna santafilomena se zna na kratko odvojiti od ostalih i popne se na nekih 5 cm od povrsine i tu miruje neko vrijeme pa se opet vrati svojem drustvu. normalno jede i ganja se po akvariju sa ostatkom.  za neonku sam naveo u prvom postu. sumnjivo mi je sto je uginula u roku od 11-12 sati od uocavanja bolesti. dan ranije se ponasala potpuno normalno.
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)       u vise navrata sam primjetio da je koncast, rozi ili bijeli, a nejcesce mi djeluje normalno...
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  dvije, dvije su uginule.
-  stanje ostalih stanovnika

akvarij sam dobio prije par godina skupa sa ribicama umjetnim biljem, opremom i uputama za hranjenje, izmjenu vode. zatim sam se preselio i razmetao akvarij koji je 3 godine bio van upotrebe.
nedavno sam ga odlucio ponovno pokrenuti sa ovime sto sam imao od prije. zainteresirao sam se za akvaristiku nakon sto sam ubacio sve ribe u tank, puno surfao i shvatio da sam napravio puno pogresaka. poceo sam po malo ubacivati bilje unutra, izbacio plastiku, kicasti dvorac, ubacio prokuhani mangrov panj, dodao crnog sljunka da malo ubije kricavost podloge jer je do sada bila mjesavina narancastog i bijelog sljunka...

pretpostavljam da bi najbolje bilo izvaditi dio riba jer je akvarij prenapucen, ali mislim da se situacija stabilizira po malo pa ako sve bude ok prodat cu ili pokloniti dio. ubijati ih kako bi napravio mjesta ostalima nije opcija, a ne zelim nekome dati ribe koje ponekad bijelo kakaju...

koje ribe bi bilo najbolje izvaditi iz akvarija? planiram se rijesiti i veceg ancistrusa posto mi se cini da mu tank postaje premalen, ali tek kad se rijesim smedje alge jer mi se cini da njima te alge odgovaraju od kada ih slabo hranim.

vitamine, ffm ili neke druge preparate ne mogu nabaviti u hitnom roku jer ovaj tjedan sigurno necu do zagreba, a u mojem gradu se toga nema gdje za kupiti.
nemam ni karantenski akvarij niti ikakvu opremu koja bi mogla posluziti kada bi se nesto izimproviziralo.

sad vise naslov ne odgovara temi. :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Rujan 20, 2012, 13:48:35 poslijepodne »
Sada je situacija puno jasnija.

Dakle,

1. imaš preslab filter sa vrlo malom filtracijskom površinom pa u tom slučaju predlažem nabavku još jednoga koji će biti postavljen u suprotni kut akvarija
2. u filteru ti je crna spužva- predlažem da ju izvadiš i prostor popuniš sa akvarijskom spužvom ali u tom slućaju istu trebaš natopiti sa "Dobrim bakterijama" i držati barem 3 tjedna u akvariju a tek onda u filter
3. i sam si zaključio da si previše hranio ribe, dakle, ribe hraniti (ako su odrasle) jednom dnevno po malo a preferirati biljnu hranu uz granule i ljuspice
4. JBL kuglica za bilje... jednoj našoj kolegici pougibala je večina riba u akvariju od tih kuglica...
5. končasti izmet je znak da su ribe pod stresom
6. smeđa alga također znak da previše hraniš ribe i da ti ili svjetlo nije dobro ili ga perviše držiš upaljeno (treba svijetliti 8 sati s time da 4 sata svijetli pa 2 sata ne i opet 4 sata svjetlo)

Uz ovo što sam ti napisao da se treba napraviti, predlažem da odmah napraviš slijedeće:

1. Odmah napraviti promjenu vode cca 35% uz DETALJNO usisavanje podloge+dodavanje duple doze Easy Life FFM-a + dodati 1,5 čajnu žličicu tuzlanske soli
2. sljedeći dan dodati duplu dozu vitamina
4. dan dodati propisanu dozu FFM-a
5. dan dodati propisanu dozu vitamina
7. dan promjena vode 35% uz usisavanje podloge i dupla doza FFM-a
8. dan dupla doza vitamina

Sa ovim čemo postupkom popraviti kvalitetu vode a ribama podiči imunitet.

Ukoliko se nekoj ribi pogorša stanje javi se sa opisom simptoma i fotografijom, pozdrav i sretno.

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Rujan 20, 2012, 14:38:15 poslijepodne »
hvala na odgovoru i savjetima.
bacam se odmah na posao oko ovoga sto mogu, a kad nabavim potrebne stvari napravit cu ostalo.

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Rujan 22, 2012, 13:22:28 poslijepodne »
mogu li privremeno staviti wave maker (stream) pumpu u akvarij da poveca protok?  pumpa je ova: http://www.ebay.co.uk/itm/Resun-Wave-Maker-2000-Pump-Mini-salt-reef-Aquarium-/260635784513

znam da to nece povecati filtraciju, ali je imam doma, a i vidim da neki koriste takve stvarcice za povecanje protoka.  kinez mi je zabunom poslao to umjesto zracne pumpe. :)

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Rujan 22, 2012, 13:36:56 poslijepodne »
ako moze gdje da je postavim, visoko ili nisko, na koju stranu...?

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Rujan 22, 2012, 13:53:54 poslijepodne »
resun stream, koliko god bio smece, i takav ce ti raditi poprilicno jaki propuh, s obzirom na male dimenzije akvarija. Ne preporucam. Usto, dimenzijama ce ti zauzeti i previse mjesta.

Ako bas inzistiras na povecanju samog protoka, radije onako kako je plavi savjetovao - jos jedan manji filter, koji ce osim protoka poboljsati i samu bio-filtraciju.

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Rujan 22, 2012, 18:36:20 poslijepodne »
glupo mi je kupovati jos jednan komad necega sto ne zadovoljava pa da imam dva puta nista.  :)

stavio sam stream pumpu i za sada je ok. ribice uzivaju, protoka ima svugdje po akvariju. digla se hrpa smeca sa dna i to je filter povukao pa se zastopao...

ribice od kada je stavljena pumpa vise ne idu na povrsinu pa nek ovako bude dok ne sredim bolji filter.  protok sam smanjio tako da sam smjerio pumpu preko par kamenja koji su sredili stvar.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #9 u: Rujan 22, 2012, 20:57:20 poslijepodne »
u tvom slucaju, 2 komada necega je ipak bolje nego 1 komad nicega + 1 komad necega besmislenog.

Ali ok, o ukusima se ne raspravlja, stream pumpa od 2000 litara u akvariju od 54 litre definitivno nije nesto sto bih ja napravio, ali to ni najmanje ne znaci da sam ja u pravu.

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Rujan 23, 2012, 10:36:17 prijepodne »
bojao sam se da ce biti prejako, ali ta pumpa nema 2000 litara protoka niti blizu. ako usporedim protok sa filter pumpom od 350 l/h ispada da je stream pumpa mrvicu jaca.

za sada izgleda dobro, a voda je cisca nego inace. jutros su ribice jako vesele i rasplivane za razliku od prijasnjih dana.   :)