Kolovoz 03, 2025, 21:10:29 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: cistaci dobili po pi...  (Posjeta: 1217 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline stsith

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 55
cistaci dobili po pi...
« u: Rujan 18, 2012, 19:55:50 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 60x30x30 (54l, eheim aquastar)
-   temperatura, 25-27 c
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH, NO3 - 0, Nh3/Nh4 2,5m/l (API testeri)  
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  godinu i nesto
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    15ak dana cistaci a zatim ostali
-   koliko često i koliko mijenjate vode, 1 tjedno 10ak litara
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija, da, otprilike 1/4 -1/3

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) eheim 2008, unutarnji  
-   način i periodi čišćenja filter materijala, kad se 'smanji' protok (ripple) ispiranje 'po propisu' u akvarijskoj vodi  
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...), spuzva  

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? panj, nema sluzi, ali ima alga, na sljunku bilo ciano, na staklima se hvata 'standardno' zelena tockasta    
-   grijač, jager 50W
-   pumpa za zrak, ne  
-   CO2 sustav – kakav, ne  
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) dodavao easy carbo i profito, ali ribe nisu dobro reagirale na njega(EC), pa prestao, pri svakom mjenjanju vode propisana doza FFMa

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka 10 barbusa (3 corya 1 anci RIP)  
-   starost ribica   od startanja akvarija
-   ima li potencijalnih „terorista“  10  :D
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  tetramin granule, tubifex

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) ne  
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) dok je bilo puno ciano znala je smrdit na ustajalo, nije bila mutna voda
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke, ne samo ima puno alge, microsorum, anubias

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  
-  stanje ostalih stanovnika

Offline stsith

• Punopravni član
  • **
Odg: cistaci dobili po pi...
« Odgovori #1 u: Rujan 18, 2012, 20:30:20 poslijepodne »
greskom stisnuo posalji i sad mi neda uredit poruku  :-X
pa evo drugi dio

dakle, kronologija... neznam dali je povezano jedno sdrugim, ali eto potrefilo se istovremeno...
dali zbog vrucina (voda je u akvariju isla do 30c  :() ili neznam cega ovo lito sam uspjesno uhvatio cianobakteriju (akvarij nije direktno na sunu, ali ipak krenulo je sa strane koja je okrenuta prozoru), zahvaljujuci GO kad je rolet/stan bio zamracen (i spustio sam period osvjetljenja na 7 sati) nje sam se izgleda manje-vise uspjesno rjesio (ima je jos malo na rubu sljunka uz staklo, ali prilikom mjenjanja vode dobro tu stranu izribam i usisam).
otprilike istovremeno, desilo se da je ancistrus uginuo, malo zatim i njegova zamjena, a zatim i coryji (barbusi, s druge strane, sasvim veselo plivaju i ne zale se na nista ;)),  znaci stvar je u podlozi...
e sad, buni me, nabavio sam ove testere di su mi 'amonia' Nh3/Nh4 konstantno 2,5 (dakle prije ikakvog mjenjanja vode), citajuci na forumu, slicne probleme,  poceo sam sa cescim izmjenama  (svaki drugi dan) uz povecanu dozu FFMa i usisavanje i to sam radio jedno 4-5 puta, medjutim ovi nesretni 'ammonia' je i dalje 2,5. reko, ajde mozda to treba tako bit i uzeo sam 2corrya za test ( :'( sorry) medjutim nisu izdrzali ni 7 dana :'(... odustao od 'pokusa' dok se temperature ne 'vrate' u normalu. svejedno, nemam bas volje/zelje zrtvovat jos bestija dok nisam siguran da je sve u redu.

e sad, ocito je da se pri podlozi stvarju  'plinovi-otrovi' ( inace, podloga mi je sljunak 3-5 mm, prilicno krupna) dali sam prinudjen na izmjenu/pranje ili mozda da je temeljito usisam (neznam koliko temeljito jer je kombinacija hranjive podloege pa red sljunka povise), ili nesto 3.

u krajnjoj liniji cak bi promislio, obzirom da od bilja imam samo anubias i microsorum da izbacim hranjivu i slozim samo sljunak al o tom po tom, to je neka sasvim druga tema, nakon sta ustabilimo parametre u akvariju... 

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Rujan 19, 2012, 09:45:26 prijepodne »
Pozdrav stsith,

Čuj, cijano bakterije ispuštaju otrovne plinove i dosta zagađuju vodu a najčešće se javljaju na nedovoljno prozračivanoj i stvrdnutoj podlozi. Upravo zbog toga u borbi protiv njih najvažnije je slijedeće:

1. temeljito usisavanje cjelokupne podloge (ti usisavaš samo dio podloge i to ti nije bilo dobro)
2. manje hraniti ribice da ostaci hrane ne ostaju nepojedeni između kamenčića
3. trebaš imati barem 3 veča corydorasa (s obzirom da imaš veće kamenje) jer oni prozračuju podlogu i tako uništavaju povoljne uvjete za rast cijano
4. trebao bi na izlaznu cijev iz filtera namontirati plastični nastavak u obliku slova Y tako da jedan krak tjera vodu prema dnu te tako podiže nečistoće i plinove sa dna a drugi krak prema površini

Također prije nisi radio dobro niti slijedeće:

1. mijenjao si vodu tjedno ali samo 10 litara - s obzirom na broj riba, prehranu i temperaturu moraš tjedno mijenjati 35% vode uz detaljno usisavanje cjele podloge
2. filter si prao kada se smanji protok - kada se smanji protok već je prekasno - filter materijal moraš prati jednom mjesečno
3. očito da ribe hraniš previše jer u vodi ima puno fosfata koje cijano koriste isto kao i alge za brži rast - ribe hrani jednom dnevno po vrlo, vrlo malo a jedan dan u tjednu bez hrane
4. ribe hrani više sa biljnom hranom: spirulina, kuhana i sitno isjeckana blitva, špinat, kelj, brokula, grašak a ponekad i komadić skuhane tikvice. Za poslasticu ponekad isjeckane gliste
5. jednom tjedno im na hranu i u vodu nakapaj vitamine

Za sada toliko, pozdrav i sretno.

Offline stsith

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Rujan 19, 2012, 20:35:21 poslijepodne »
Pozdrav stsith,

Čuj, cijano bakterije ispuštaju otrovne plinove i dosta zagađuju vodu a najčešće se javljaju na nedovoljno prozračivanoj i stvrdnutoj podlozi. Upravo zbog toga u borbi protiv njih najvažnije je slijedeće:

1. temeljito usisavanje cjelokupne podloge (ti usisavaš samo dio podloge i to ti nije bilo dobro)
2. manje hraniti ribice da ostaci hrane ne ostaju nepojedeni između kamenčića
3. trebaš imati barem 3 veča corydorasa (s obzirom da imaš veće kamenje) jer oni prozračuju podlogu i tako uništavaju povoljne uvjete za rast cijano
4. trebao bi na izlaznu cijev iz filtera namontirati plastični nastavak u obliku slova Y tako da jedan krak tjera vodu prema dnu te tako podiže nečistoće i plinove sa dna a drugi krak prema površini

Također prije nisi radio dobro niti slijedeće:

1. mijenjao si vodu tjedno ali samo 10 litara - s obzirom na broj riba, prehranu i temperaturu moraš tjedno mijenjati 35% vode uz detaljno usisavanje cjele podloge
2. filter si prao kada se smanji protok - kada se smanji protok već je prekasno - filter materijal moraš prati jednom mjesečno
3. očito da ribe hraniš previše jer u vodi ima puno fosfata koje cijano koriste isto kao i alge za brži rast - ribe hrani jednom dnevno po vrlo, vrlo malo a jedan dan u tjednu bez hrane
4. ribe hrani više sa biljnom hranom: spirulina, kuhana i sitno isjeckana blitva, špinat, kelj, brokula, grašak a ponekad i komadić skuhane tikvice. Za poslasticu ponekad isjeckane gliste
5. jednom tjedno im na hranu i u vodu nakapaj vitamine

Za sada toliko, pozdrav i sretno.

1. OK budem (neznam zasto sam ja 'uvrtio' sebi u glavusu da nije dobro citavu podlogu odjednom -?)
4. tu 'Y' cijev ja nemam, to nesto DIY ili?

1. - 5.  :-[ budem

nego, jos jedno (vise) pitanje(a), dali da vodu mjenjam 'redovito' (tjedno ili vise puta u toku tjedna), dok se parametri ne vrate, i dali da pricekam sa ubacivanjem novih cistaca (nebi bas volio eutanazirat bestije)?

plavi fala i cujemo se o razvoju situacije  :zagrljaj:

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Rujan 19, 2012, 20:38:00 poslijepodne »
ako imas dosta biljaka (a opet ovisi i o biljkama), kompletno usisavanje podloge i nije najbolja stvar.

Ja usisavam samo prednji dio, tamo gdje je gusto bilje ne diram. Preduvjet je odlicna filtracija, pa bi mozda mogao razmisliti o kakvom boljem filteru.

Taj Y adapter sam napravis, imas i kupiti takvih cjevcica, jedino nisam siguran s obzirom na model filtera, kako ces ga spojiti.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Rujan 20, 2012, 09:53:14 prijepodne »
Slažem se sa Damirom glede usisavanja da je preduvijet dobra filtracija, odnosno strujanje vode u akvariju.

Zato kada bude namontirao Y dodatak tada više neće trebati usisavati detaljno.

Plastični Y dodatak kupi u Bauhausu, Pevecu ili sl.

Detektirao sam još jedan veliki problem u tvom akvariju a sa kojim sam se i ja vrlo dugo borio a to su TUBIFLEKSI. Naime, zbog hranjenja tubifleksima svoj si akvarij zarazio sa tim vrlo nepoželjnim stanarima koji žive u podlozi i JAKO zagađuju vodu pa su vjerojatno oni uzrok lošeg testa koji pokazuju tvoji testeri.

Ja ih se nikada nisam uspio rješiti ali sam im broj držao koliko toliko pod kontrolom na način da sam kupio jato Corydorasa i sa vilicom sam podizao dio po dio podloge i vadio ih napolje (budu sklupčani u kuglice) a ostatak su odmah jeli corydorasi. UH, UH, kada se sjetim koliko sam se mučio sa njima.....

Što sada napraviti:

1. Uzeti vilicu te prekopati dno i odmah usisavati sa usisavačem svu prljavštinu (promjena 40% vode) + dodati duplu dozu FFM-a+1 čajnu žličicu tuzlanske soli
2. oprati filter i sve kako sam napisao u vezi filtera
3. drugi dan dodati duplu dozu vitamina
4. slijedeči dan ubaciti 4 corydoras aneus
- sve ostalo radi kako sam napisao

Pozdrav i sretno sa tubifleksima

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Rujan 20, 2012, 10:06:04 prijepodne »
samo da priupitam...
plavi, misliš na ovo: http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.ca168da62d0648f2897c5f7dece064b4.sera-tubifex-hrana-za-ribice-sa-susenim-crvicima-100-ml.aspx

ako su sušeni, kakav problem mogu napravit? ja svojima to dam (1/4 kocke) jednom tjedno i potrgaju se od sreće! niti mrvica nema šanse da dođe do dna...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Rujan 20, 2012, 10:10:13 prijepodne »
Da, upravo to jer njihova jajašca prežive sušenje i onda se izlegu u akvariju.

Probaj izvaditi jednu biljku iz podloge, stavi ju na bijeli papir i dobro protresi pa češ vidjeti da li ih imaš u akvariju.

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #8 u: Rujan 20, 2012, 10:17:27 prijepodne »
hm... baš ću probat da vidim... mada, imam 15 corydorasa pa sumnjam da bi nešto pored njih preživjelo

ok, hvala!  :up:

Offline stsith

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Rujan 20, 2012, 14:38:05 poslijepodne »
psmtr  :-X X-( X-( ide cila kutijica u skovace (tubija)...

ma nema u mene puno bilja, anubijasi na panju i 2 busena microsoruma...

lipo cu ja za vikend napravit radnu akciju, panj vani, 'preorat' i usisat podlogu i nastavit po uputama plavoga...

josh jedno pitanjce, zasto bas 'tuzlanske' soli, nemore morska?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Rujan 20, 2012, 14:45:23 poslijepodne »
Najbolja je nejodirana sol (Sera Ectopur - kupuje se u Pet shopu) a ako ne ta onda Tuzlanska jer tuzlanska ima u največem omjeru NACL a vrlo malo ostalih minerala.
Morska sol u sebi ima između 60 i 70% NaCl a sve su ostalo drugi minerali koji baš ne djeluju najbolje na zdravlje riba.

Međutim za jednokratnu upotrebu može koristiti i morska sol.

Ne bih baš preporučio da radiš generalku u akvariju samo detaljnije čišćenje podloge ali da paziš da se voda jako ne zaprlja.

Offline stsith

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Rujan 20, 2012, 15:40:16 poslijepodne »
ma necu generalku, al cu izvuc panj vani da usisam ispod njega  :)