Srpanj 31, 2025, 13:11:24 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pitanje?  (Posjeta: 1219 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gašo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • Žuja je zakon
Pitanje?
« u: Rujan 16, 2012, 17:14:18 poslijepodne »
Dali TETRA "General tonic"  ubija dobre bakterije u vodi i filteru ? :)

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Pitanje?
« Odgovori #1 u: Rujan 16, 2012, 17:20:49 poslijepodne »
Tetra general tonic ubija i ribe, tako da se ja nebih brinuo oko tamo nekih bakterija.  :D :D :D :D

Ozbiljno, radije nemoj to smece koristiti. To ti je lijek za ono, kad je riba vec prakticki mrtva, i nista sto ti napravis joj ne moze nastetiti, e onda das general tonic. Sanse da prezivi su nikakve, ali ionako bi uginula, pa se ne sekiras previse, probao si barem.

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #2 u: Rujan 16, 2012, 17:40:26 poslijepodne »
Prije 30-ak dana primjetio sam na mužjaku black mola da mu se počinju raspadat peraje.To su bile bijele vataste nakupine na prednjim perajama. Otpilao sam 2.lit. bocu ulio cca 1,5 lit vode iz akv. i ubacio ribicu unutra.Stavio sam i kamenčić sa zrakom da ima kisika.
Ukapao sam na to litraže 2-3 kapi General tonica (ništa drugo nemam a trgovina je barem 100 km.) a i u akvač sam ukapao 5-6 kapi (60 lit.)
Boca i jadničak su bili u mraku 2 puna dana. Izvadio sam ga i vratio nazad. Najprije mu je trebalo sat da se sabere i skuži di je :D a onda je bilo sve po starom. Bjelina je nestala a on je sasvim OK već od povratka u akv. Voda se u akv. brzo izbistrila i nisam primjetio bilo kakve probleme. Vodu mijenjam svako 14 dana po 1/3 do 1/2 a filter (mali je EHAIM 2211) po propisu svako cca 3 tjedna. tj. kad pokaže znakove zaštopavanja.Ali prije par dana bez vidljivih problema na dnu jedna cor. pandica i danas druga. Nikakvih vidljivih razloga. Pa mislim da to nije kakva posljedica korištenja General tonica. Pozdrav :zagrljaj:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 16, 2012, 17:49:33 poslijepodne »
I ja sam ga jednom koristio, uz odlicne rezultate. vratio je ribu iz mrtvih.

ali, imao sam i slucajeva gdje je radio puno vise stete nego koristi. U svakom slucaju, odlicno da si spasio ribu, nije bitno cime.  :up:

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Rujan 16, 2012, 21:45:01 poslijepodne »
Ali prije par dana bez vidljivih problema na dnu jedna cor. pandica i danas druga. Nikakvih vidljivih razloga.

Ne kužim baš? Počeli su corići rikavat?
Znači da je voda loše kvalitete. Corići uvijek najprije naje.. jer su na dnu pa se prvi otruju...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Rujan 17, 2012, 11:00:15 prijepodne »
Pozdrav gašo,

Nisi nam ispunio Upitnik : https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

Iz navedenoga vidljivo je da puno toga ne radiš dobro pa je zapravo loša kvaliteta vode dovela do toga da ribe obolijevaju i ugibaju.

Što napraviti odmah:

1. odmah napraviti promjenu cca 40% vode uz DETALJNO usisavanje cijele podloge sa Usisavačem (odreži dno na polalitrenoj boci a na grljak pričvrsti crijevo) +dupla doza FFM-a na cijelu litražu akvarija (ako ga imaš ili možeš nabaviti) + 1,5 čajna žlica Tuzlanske soli ili Sera ECtopura na svakih 50l vode
2. odmah oprati filter materijal a ako u njemu imaš vatu i aktivni ugljen odmah ih baci i zamijeni sa akvarijskom spužvom te dodaj propisanu dozu "Dobrih bakterija" (dodavati tijekom 4 tjedna)
3. slijedeći dan na hranu i u vodu nakapaj duplu dozu vitamina (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)
4. slijedeći dan propisana doza FFM-a
5. slijedeći dan propisana doza vitamina
7. dan promjena cca 35% vode i dupla doza FFM-a
8. dan dupla doza vitamina

Kada se stanje u akvariju malo sredi radi slijedeće:

1. Svakih 7 dana promjena cca 30 do 35% uz Obavezno detaljno usisavanje podloge
2. jednom tjedno dodaj vitamine
3. ribe hrani jednom do 2 puta na dan vrlo, vrlo malo tako da za 15 sekundi pojedu svu ponuđenu hranu
4. ribe hrani sa raznovrsnom hranom: ljuspice, granulice, kuhana i sitno isjeckana blitva, špinat, kelj, spiruline i dr.
5. filter materijal peri jednom mjesečno u izvađenoj vodi iz akvarija

Kada budeš ispunio Upitnik i ako imaš još nekih pitanja javi se, pozdrav i sretno.

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #6 u: Rujan 17, 2012, 18:54:40 poslijepodne »
Nije nešto strašno, ali bolje spriječiti nego liječiti! Popunio sam upitnik tako da PLAVI ima kompletnu sliku.Hvala na savjetu! :)

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,         70x30x30       65 lit.
-   temperatura,                 23-25  ljeti se penjala i do 28
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH     pH 6,5-7, KH oko 8-10, Gh oko 12.
-   vrijeme od pokretanja akvarija,   8 mjeseci
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice nakon 14 dana 2 anći i 3 corića i pomalo do  sadašnjih 10 većih i 15malih (do 1 cm)
  -   koliko često i koliko mijenjate vode               svako 10-14  dana po 20 lit.
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija    djelomično  da ogranič. biljke i pristupačnost
  -   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok  vanjski eheim 2211  ( cca 1 lit.)  300 lit./h
-   način i periodi čišćenja filter materijala  otprilike 20 dana u vodi iz akv. A svako drugi put mijenjam samo finu vatu s vrha ostatak ne diram.
-   što imate od filter materijala u akvariju   keramika, gruba spužva, vina vata
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   Panjić  loze i mali komad jablaničkog granita, nema ništa neobično
-   grijač    100 W
-   pumpa za zrak   da,  samo 1 satak svako drugi dan radi prozračivanja
-   CO2 sustav – kakav   DIY  CO2  (boca i kvasac)
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)
Voda odstoji u kanti 24 sata i onda kad ulijem u akv. dodajem E life  FFM i sutra  malo E life  Easy start, svako 20-ak dana malo TETRA Planta min, svako 15-ak dana TETRA Tetra Vital
-   popis vrsta riba i broj pojedinih   2 ancistrusa,  2 coridorasa,  4 neonke, 3 moly, 4 šverta,  3 gupy i 10 malih švertova i gupica.
-   starost ribica    mlade
-   ima li potencijalnih „terorista“   ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  
    1-2 dnevno: listići, proteinske granule, suha daphnia, tablete za dno       sve u roku
PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   prije 15 dana čupao sam višak biljaka i poprilično prekopao dno i uzmutio
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)  uobičajen miris i izgled (malo zelenija voda) primjetio  sam djelomični rast končaste alge na javanskoj mahovini. Izbacio sam taj dio mahovine vani.
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke  uglavnom ne
SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma    uginuće dva mala coridorasa  u razmaku 3 dana
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...  nema
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)  sve normalno kod svih riba
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili   „pročitaj temu od početka“
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   „pročitaj temu od početka“
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   „pročitaj temu od početka“
-  stanje ostalih stanovnika   sve ostale za sada izgledaju normalno

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 17, 2012, 20:48:43 poslijepodne »
Ja ovdje ne vidim nista strasno, sve klasicno, skolski primjer odrzavanja, za pohvalu. :up:

Eventualno, izmjenu vode vrsiti svakih 7 dana, iako ne vjerujem da se u 2-3 dana ista strasno desi, vjerovatno to nije uzrok.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Rujan 18, 2012, 09:23:01 prijepodne »
Dakle ovako.

Uzrok uginuća corydorasa je najvjerojatnije trovanje nitratima i nitritima a koje se posebno intenziviralo zbog vađenja nekih biljki iz podloge i zbog povećanja temperature zbog vručina.
Trovanju je pripomoglo i to što si mijenjao vodu svakih 10 do 15 dana te to što imaš vatu u filteru.

Naime imaš dosta riba u akvariju i imam dojam da ih dosta "dobro" hraniš pa to dodatno doprinosi i povečavanju fosfata u akvarijskoj vodi.

Kako ti se obolijevanje i uginuće riba više ne bi događalo, uz ono što sam napisao gore predlažem i slijedeće:

1. najbolje da baciš vatu i taj prostor u filteru popuniš sa akvarijskom spužvom (Vata se začepi več nakon trečeg dana pa se znatno smanjuje protok vode kroz filter a s time i postupak denitrifikacije pa dolazi do povečanja razine nitrata, nitrita i nitrozamina u akvarijskoj vodi. Navedeni kemijski spojevi puno su otrovniji u tvrdoj vodi kakva je i u tvom akvariju)
2. S obzirom da imaš puno riba u akvariju svakako predlažem izmjenu 35% vode jednom tjedno uz detaljno usisavanje podloge.
3. Također predlažem da obavezno nabaviš opet nekoliko corydorasa a kako bi oni bili zdravi predlažem da na izlaznu cijev iz tvog filtera nomontiraš plastični dodatak u obliku slova Y tako da jedan krak bude usmjeren prema dnu i da sa dna tjera nečistoće a drugi krak prema površini tako da mreška površinu i otapa kisik.
4. filter materijal kada bude unutra spužva peri jednom mjesećno
5. također predlažem nabavku jednom sijamskog algojeda koji bi trebao brstiti alge

Pozdrav i sretno.

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #9 u: Rujan 18, 2012, 10:25:39 prijepodne »
To se traži! :) Puno hvala plavi :klap: :klap: :klap: :klap: