Nije nešto strašno, ali bolje spriječiti nego liječiti! Popunio sam upitnik tako da PLAVI ima kompletnu sliku.Hvala na savjetu!

AKVARIJ:
- dimenzije/litraža, 70x30x30 65 lit.
- temperatura, 23-25 ljeti se penjala i do 28
- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH pH 6,5-7, KH oko 8-10, Gh oko 12.
- vrijeme od pokretanja akvarija, 8 mjeseci
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice nakon 14 dana 2 anći i 3 corića i pomalo do sadašnjih 10 većih i 15malih (do 1 cm)
- koliko često i koliko mijenjate vode svako 10-14 dana po 20 lit.
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija djelomično da ogranič. biljke i pristupačnost
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok vanjski eheim 2211 ( cca 1 lit.) 300 lit./h
- način i periodi čišćenja filter materijala otprilike 20 dana u vodi iz akv. A svako drugi put mijenjam samo finu vatu s vrha ostatak ne diram.
- što imate od filter materijala u akvariju keramika, gruba spužva, vina vata
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? Panjić loze i mali komad jablaničkog granita, nema ništa neobično
- grijač 100 W
- pumpa za zrak da, samo 1 satak svako drugi dan radi prozračivanja
- CO2 sustav – kakav DIY CO2 (boca i kvasac)
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)
Voda odstoji u kanti 24 sata i onda kad ulijem u akv. dodajem E life FFM i sutra malo E life Easy start, svako 20-ak dana malo TETRA Planta min, svako 15-ak dana TETRA Tetra Vital
- popis vrsta riba i broj pojedinih 2 ancistrusa, 2 coridorasa, 4 neonke, 3 moly, 4 šverta, 3 gupy i 10 malih švertova i gupica.
- starost ribica mlade
- ima li potencijalnih „terorista“ ne
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)
1-2 dnevno: listići, proteinske granule, suha daphnia, tablete za dno sve u roku
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) prije 15 dana čupao sam višak biljaka i poprilično prekopao dno i uzmutio
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) uobičajen miris i izgled (malo zelenija voda) primjetio sam djelomični rast končaste alge na javanskoj mahovini. Izbacio sam taj dio mahovine vani.
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke uglavnom ne
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma uginuće dva mala coridorasa u razmaku 3 dana
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... nema
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) sve normalno kod svih riba
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalan
- kad su se simptomi prvi puta uočili „pročitaj temu od početka“
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima „pročitaj temu od početka“
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? „pročitaj temu od početka“
- stanje ostalih stanovnika sve ostale za sada izgledaju normalno