Kolovoz 10, 2025, 15:12:43 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kako sam upoznao ciklide i zašto sam se odlučio za njih  (Posjeta: 1399 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Kako sam upoznao ciklide i zašto sam se odlučio za njih
« u: Rujan 06, 2012, 22:31:24 poslijepodne »
Eto ovo mi padne na pamet...onako čisto informativno, a možda pročitamo i koje zanimljivosti
A pošto sam započeo, eto da nešto i napišem:

Useljenjem u veči stan, došla je na vidjelo i potajna želja "Imati akvarij".U tadašnje vrijeme  bili su ponajviše akvariji sa biljem te živorotkama...ipak to se priča o devedesetim godina prošlog vijeka.Kako je moja žena uvijek poklonik nešto novog ili drukčijeg, tako smo , na osnovi slika iz neke knjige o akvaristiki mi se odlučili za Malavi ciklide...ipak bitne su nam bile ribe ne bilje...Prvi mi akvarij bio ..neznam više komercialno ime ali bio je Juwel 180 litara...i Malavi ciklidi...no ubrzo ga je nadomestio Juwel 400 i kasnije još jedan...te još jedan manji i u njima večinom su plivali ciklidi Malavi jezera, povremeno Tanganjika, a neko vrijeme sam imao i nigriče...

I tako je bilo do pre par godina...kad sam malo to opustio, da bih se eto opet aktivirao...jer prva ljubav /Malavi ciklidi/ se ne zaboravi tako lako...i eto sad opet pravim neke setupe...studiram koje ciklide i tako...sve u svemu ciklid snaga jeste bitni pokretač :)
Pa ko ima volje da iznese kako je počeo i tako malo dobrodošao jer svaka priča zanimljiva je na svoj način...
« Zadnja izmjena: Rujan 06, 2012, 22:35:28 poslijepodne od Bojko »

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Kako sam upoznao ciklide i zašto sam se odlučio za njih
« Odgovori #1 u: Rujan 06, 2012, 22:46:01 poslijepodne »
Moja prica i nije nesto interesantna, ali eto.

Izgleda da svi u akvaristici pocimaju sa zlatnim ribama, pa sam tako i ja poceo. Pa skalari, pa bete, pa diskusi, ovo i ono, na kraju i malawci.

Sto se malawaca tice, da nije bilo jednog posjeta lokalnoj trgovini, nebi mi vjerovatno nikad palo na pamet da ih nabavljam. Ali eto, vidio sam par demasona u aakvariju u trgovini, po odlicnoj cijeni od 115kn komad, i zainteresirao se, kakve su to ribe da su tako skupe.....nesto kasnije, u pogon je pusten prvi malawi akvarij sa cak 7 riba. Kasnije se ispostavilo da su bili miksevi, ali nema veze. Uskoro je nabavljeno jos riba, ovaj put prvoklasnih, pa je slijedio jos jedan malawi akvarij, pa jos jedan, pa 5-6 malih akvarija za male ribe......

Trenutno sam na jednom akvariju s malawcima, ali nazalost i njemu je dosao kraj. Jos koji dan i nema vise ni njega.

Tko zna, jednog dana mozda opet slozim kakav malawi.... :-[

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #2 u: Rujan 06, 2012, 23:10:17 poslijepodne »
Negdje krajem '80 prošlog stoljeća nabavio sam neke zanimljive ribe. Kad sam ih stavio u akvarij sve su mi raskopali, bilje počupali, stalno se tukli i naganjali, množili ko štakori.
Osobito je jedan plavi bio zločest  X-(, terorizirao sve na ribe i bilje na dnu. Rekoh nikad više  :D

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #3 u: Rujan 07, 2012, 10:33:30 prijepodne »
dobio sam dijete i trebalo mi je nešto lijepo a jednsotavno za dnevnu sobu...voda,pijesak, ribe... i tako sam i ja počeo s malawi ciklidima, haplovima  :D

Offline BOBOS

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 07, 2012, 11:02:18 prijepodne »
..mi smo imali malo mijesta u dnevnom boravku.........pa stavili aq 900lit i stotinjak ciklida :D
tak smo počeli, neznam kak bumo završili :D :D :D

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #5 u: Rujan 07, 2012, 12:38:55 poslijepodne »
Kad sam vidio Demasone rekao sam ovo moram imati...i tako je krenulo a sad s dva akvarija 720l i 300l  :up:

Offline orange7

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Malawi Cichlids
« Odgovori #6 u: Rujan 07, 2012, 13:40:17 poslijepodne »
Oduvijek sam htio imati akvarij..
Tek prošle godine sam našao vremena i  nabavio jedan od 150l.Prvi izbor su bili malawi ciklidi,znao sam točno šta želim.
Znači akvarij koji će biti zanimljiv,aktivan,koji imat ribe lijepih boja.Tada sam na sreću ili ne sreću više nisam siguran sreo Baicu!! >:(
Koji me je još više navukao i to je to povratka nema,jednostavno je to sve prezanimljivo..
Trenutno imam jedan akvarij od 300l i 35 ciklida(u planu je njih 50),jako sam zadovoljan,kao i svi moji frendovi koji mu se dive(jer nisu vidjeli druge akvarije npr.od Baice)  :D
U budućnosti želim imati u tom akvariju 5 do 6 vrsta malawaca,po 10 kom..
Definitivno bi svakom peporučio malawce! :up:
to je to  8)

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
« Odgovori #7 u: Rujan 07, 2012, 14:43:08 poslijepodne »
Kad narastes bices baica
nisam ja nikoga navlačio sem svoje gospođe
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline skalar-pet

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #8 u: Rujan 07, 2012, 18:50:27 poslijepodne »
Meni su bili ok mada nista posebno . Volio sam i jos volim razne vrste betta.
Kako je u stan dosao akvarij od 300 litara ,a mene nema doma svakih 6 tjedana .
Trazio sam ribe sa sta jednostavnijim odrzavanjem i da akvarij nema bilja .
Logican izbor su bili naravno malawci.

Eto sad sam se jako navukao na njih . Ponasanje, izgled ,karakter predobro .
Svi imaju imena iz crtanih filmova,pa ja i moja mala curica od 3 g satima ih promatramo i navijamo.
To Jerry potiraj Toma .Simba pazi Skar i Hijena .

Eto odlucio sam se za njih iz prakticnih razloga a sad je krenula ljubav prema njima nakon sta ih danima promatram.

Rekao bi Bojko
Snaga ciklida  :up:

Offline smcm5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #9 u: Rujan 07, 2012, 19:14:37 poslijepodne »
Kad narastes bices baica
nisam ja nikoga navlačio sem svoje gospođe

baica ga zavuce pravo :D :D :D
ja sam slucajno kupio preko oglasa 7 carleusa i ubacio u aq od 50l i onda pocinje ludilo,kad sam vidio da te ribe nikad ne miruju, malo procackam  po netu da vidim koja je to vrsta posto nisam ranije se susretao sa ciklidima ,nit sam imao pojma o njima i zaljubim se, ko malo dijete

narucim aq od 400l i sad ih pliva oko stotinjak komada ciklida od tih prvih carleusa do hongija, auratusa,aurora,crabo...

sve u svemu malawi ludilo